Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@katja78 no musím sa profesora Badu zastať. Myslím si, že ten človek vie o čom hovorí a to čo hovorí má podložené klinickými štúdiami. Poznám ho veľmi dobre- robili sme spolu na nejakých projektoch. A ja sama som absolventkou CHTF, potravinársky smer. Ohľadom masla a margarínov sa stále vedie polemika a paradoxne stále z toho vychádza najlepšie bravčová masť. 🙂 ( aspoň na krátkodobé vyprážanie). A čo je teda úplne najsprávnejšia odpoveď? Všetko z mierou. Aj sám Bada nakoniec hovorí- nič nie je čisto čierne ani čisto biele.
@katja78
@veve39 http://www.ales.ualberta.ca/ALESNews/2012/May/R...
Tu je jedna aktualna studia - porovnanie transfats rastlinneho a zvieracieho povodu, kto nevie po anglicky, tak odporucam google translate
@katja78 praveze stuzene tuky, vyrabane tou nejakou starou technologioiu maju trans-kyselin vo vseobecnosti viac, ako maslo, suhlasim, ze maslo ma viacej nasytenych mastnych kyselin...hovorim o tukoch, pouzivanych pri peceni, k tym natieracim sa vyjadrit neviem, su asi vyrabane modernejsou technologiou, tie nejem, kedze mi nechutia...tie cisla o Here v porovnani s maslom ma prekvapili...o Cere uz ani nehovorim - suhlasim s tym, ze cim stuzenejsi tuk, tym viac trans-kyselin...popravde, nepoznam prof.Bada, ani jeho "badoviny" 🙂 , tento nazor je len jeden z mnohych v rovnakom zneni, ktore som uz citala, margariny-stuzene tuky nepouzivam uz roky...suhlasim s tym, ze najvacsi "sajrajt" je urcite v kupovanych cukrarenskych-pekarenskych, polotovarovych vyrobkoch - co sa (ne)kvality tukov tyka...inak je pre mna nonsens, ze v tak vyspelej znalostnej dobe, ked sa vie, co je velkym spustacom srdcovo-cievnych ochorenni, markantne z roka na rok pribudajucich, legoslativa vyrobcom neuklada POVINNOST uvadzat na vyrobkoch mnozstvo trans-mastnych kyselin, resp. neohranicuje max.mozny vyskyt TFA vo vsetkych cyrobkoch - aj tych, kde sa dane tuky vyskytuju
VSETKYM KOCKAM SA OSPRAVEDLNUJEM ZA OFF TOPIC PRISPEVKY, ale ide aj o to, aby sme zdravo papali 🙂 a aby sme mali info aspon o tom, co je vlastne nezdrave (cim netvrdim, ze ja to viem) 🙂
@veve39 ja som podobnú tému založila v diskusií na portáli Varecha ešte niekedy na začiatku roka s názvom "Maslo, alebo Hera?" Zaujímalo ma, čo ženy uprednostňujú pri varení a pečení.. Ja si myslím, že väčšina z nás, žien, sa aj tak riadi skôr inými parametrami - a to je chuť a cena... Tie, ktoré rady používajú rastlinné tuky, aj tak ich budú ďalej používať a vice verza. A nakoniec si myslím, že pokiaľ všetci budeme akékoľvek tuky používať v správnych množstvách a s mierou, tak to bude výhra. Lebo hlavná otázka, ktorá nám môže zlepšiť naše zdravie možno nie je o tom, aké tuky používame, ale aké množstvo...
@miskap2111 pre mna je velmi dolezity aj ten parameter zdravotneho hladiska - asi najdolezitejsi...ide len o to, ktore informacie su spravne, ja sa ich snazim ziskat...a samozrejme ze dolezite je ako pises mnozstvo tukov, ktore v jedalnicku prijimame
@veve39 presne tak- dôležité je získať tie správne informácie a to z komerčných stránok človek nezíska. Treba ísť po odborných a klinických štúdiách, ktoré sú publikované v renomovaných odborných časopisoch a prezentované na medzinárodných kongresoch. Ísť po odborných rešeršoch a rozprávať sa s ľuďmi, ktorí sa aj toho výskumu priamo zúčasťnuju, resp. využivajú outputs z týchto publikácií. Až potom človek môže získať aspoň čiastočne relevantné informácie. Inak mu potom opäť zostáva len "správna miera" vo všetkom.
@miskap2111 jasne, suhlasim...bezne sa clovek ak nie je od fachu ku kongresom, odbornym rešeršom nedostane, takze hladat aspon ako-tak relevantne informacie z dostupnych zdrojov - podla moznosti nie z marketing.stranok samotnych vyrobcov...a zdrava miera vo vsetkom je iste NAJ
aj ja viem, ze vyhravaju panenske oleje (hlavne olivovy) a paradoxne bravcova mast...len z toho nenapecieme 😎 😝
pecene sisky a kapustova polievocka bude zajtra
@veve39 - napísala si, že čísla ohľadom Hery Ťa prekvapujú, a čísla ohľadom klasických masiel Ťa neprekvapujú? 😕 a to sú na tom všetky maslá podobne...
@miskap2111 - veď iste, že všetko s mierou, to ja nepopieram, na to človek príde aj sedliackym rozumom 😉 ...načala som tému, čo do pečenia? nie čo na vypráženie, ktoré sa samo o sebe neodporúča... 😉 a btw...hoď anketu, že kto tu vypráža na bravčovej masti, my sme to ešte v živote nerobili 😅 je podľa Teba stránka, ktorú som uviedla ako zdroj množstva tukov a pomeru zastúpenia jednotlivých súčastí nejako nedôveryhodná?
@skeptik - tak zamotala som sa do "good" TFA a "bad" TFA poriadne 😅 nemyslím si, že na vzostupe kardiovaskulárnych ochorení majú podiel tak významnou mierou "bad" TFA...bude tam toho ďaleko viac. Prečo by potom vegetariánom a vegánom vychádzala najväčšia dlhovekosť? Pričom vo všeobecných odporučeniach z ich stránok sa dozvieš, čo sa týka stravy - nízkotučné mliečne výrobky a strážiť celkový príjem tukov, pričom preferujú ich rastilnný pôvod.
A fakt by za tou úpravou lipidov pri diéte s pro.activ florou boli len tie fytosteroly? nie celkový znížený príjem tuku a TFA zvlášť?
A čo napríklad táto metaanalýza: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371...
A aby to nebolo tak jednoduché, keď už som začala so znižovaním LDL/HDL pomeru, aj tam dnes ešte nevieme, prečo táto snaha u väčšiny ľudí nezabráni vzniku kardiovaskulárnej príhody???
Mňa však zaujalo, prečo tak, ako sa voľakedy zatracovalo maslo, sa teraz zatracujú tie tuky, ktoré majú z hľadiska zastúpenia jednotlivých mastných kyselín, porovnateľné, ak nie o niečo lepšie parametre (viď maslo Rajo vs.Hera) 😕
@fattamorgana no ja som to kúpila v lidli, ale isto to majú aj v kauflande sú to také čokoladové štvorčeky, to sa vmiešava do cesta a potom to máš také bodkované a nie je to také tukové , takže sa to tak nerozpíja vyzerá to ako na tejto fotke http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk/hs.xsl/...
@womankc myslíš na tú tresku? použila som jedného , taký sterdný to bol 😉
@sweetlemon tak tento marhuľový robievam aj ja, len podľa môjho receptu, tam ide rozmixovať celý kompót aj so šťavou, je výborný a skúšala som aj broskyňový aj višňový kompót dať a tiež bol výborný, rýchly a chutný 😉
@dudi30 ano to je treska z kapra, robievam často, pozri o pár príspevkov vyššie som dávala link na recept 😉
@zklimekova super, podarili sa ti, som rada, že chutili 😉
@nelinka0401 no super sa ti podarili, si asi rožky robila tak, že si rozgúľala cesto do kruhu a potom rozdelila na trojuholníky a zrolovala, že? skús robiť tak, ako je v postupe pri chorvátskych rožkoch, že vygúĺaš malú placku a tú potom zroluješ a akoby troška naťahuješ do strán a budeš ma´t ako z obchodu, ja to tak robím a sú ove%la krajšie, ako tie z trojuholníkov 😉
@llienkaa ja začínam 2 týždne pred vianocami, mám toho dosť okolo 20-25 druhov, tak to to mám natrénované, že to stihnem všetko 😉
@veve39 nemáš sa čo ospravedlňovať, témy sa to týka a určite je tu veľa maminiek , ktoré to zaujíma, ja to do hĺbky ako vy až tak nesledujem, ale môj osobný názor je , že maslo a bravčová masť s mierov je podľa mňa najzdravšia varianta, je to prírodný produkt predsa len k rastlinným tukom nemám moc blízko, i keď ich tiež s mierou využívam, do varenia najradšej používam maslo, kvalitný olej a kvalitnejšie margaríny a aj od viacerých lekárov som už počula osobne názor, že najlepšie je maslo a masť
@veve39 no to je pravda, ale skús niekedy do kysnutého cesta pridať bravčovú masť a z osobnej skúsenosti zistíš, že je to cesto vláčnejšie a krehkejšie a chutné 🙂 , dá sa všeličo skúsiť . a keď som napr mäsko dusila na nej , tak som ju vo finále zozbierala z povrchu, aby to nebolo mastné a tiež sa tá chuť nedala porovnať, ja si myslím, že hlavne tá miera spotreby je najdôležitejšia, lenže my jeme presne v tých výrobkoch toho toľko, že si to človek ani neuvedomí
Dobre ranko 🙂 My dnes dojeme včerajšiu zeleninovu polievku s haluškami k tomu budu zemiaky na kyslo s pečenou klobaskou 😉 aaaaa už sa vari file na tresu od @danielaj 😉 Ja som tu tresku už raz robila je výýýborna 😝 😝 😝
no a na donutky ma navnadila @zklimekova vyzeraju famozne musim vyskušat 😉 😀
u nás dnes rýchla krupicovo-vajíčková polievka, dusené kuracie prsia v smotanovo-bazalkovej omáčke, slovenská ryža, kompót 😉
@katja78 ospravedlňujem sa, ale nemyslím si, že táto diskusia je určená na to, aby sme argumentovali ohľadom toho, ktorý tuk je zdravší a ktorý nie- asi na to treba založiť separátnu diskusiu. Ale ja bohužiaľ nemám čas ísť po relevantných argumentoch, hoci mám kontakty na Fakulte potravinárskej a chemickej technológie, aj na Lekárskej Fakulte - tam kde by sa dalo dostať k informáciám, ktoré nemajú komerčný charakter. Bohužiaľ, na takýto podrobný prístup k téme nemám čas, takže diskusiu nezaložím a naďalej budem zástancom toho, že keby ľudia nielen mali, ale aj aplikovali ten sedliacky rozum a menej by konzumovali toho tuku, tak by sme polemiky o tom, ktorý tuk je zdravší a ktorý nie, ani nemuseli viesť. Ja osobne používam v kuchyni takmer zásadne olivový olej a maslo. Maslo dávam aj polevy, do plniek a varím zásadne len na tom olivovom oleji.
včera som na večeru urobila vyprážané tekvice k tomu hranolky a od obeda boli ešte varené zemiačky s maslom a petržlenovou vňaťkou , k tomu dresing z bieleho jogurtu s pomazánkovým maslom , s kôprom , cesnakom a kápiovou pomazánkou no a mikulášske sladkosti heheheh 😔 😉

@veve39 - ten článok sa nejak nebije s tým, čo som písala 😉 prof.Bada je známy svojimi "badovinami"...ale niekedy mám pocit, že on sám nevie, čomu verí viac 😅 nejde len o samotný cholesterol, ale hlavne o množstvo nasýtených mastných kyselín...pričom kravské maslo ich má určite viac ako rastlinný stužený tuk, A PRITOM v už škodlivom obsahu trans-mastných kyselín sa nemusí vôbec líšiť od napr. Cery. Pričom Flora je na míle pred kravským maslom. Píše sa tam, že nie je problém do bežného masla pridať fytosteroly, ktoré sú zdraviu prospešné a majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu celkového cholesterolu v krvi...ale ja som také teda ešte nevidela, a to ani nepíšem o cene a chuti, aké by takto modifikované maslo malo 😨
Začali sme pri tom pečení. Keď si pozrieš kravské maslo a Heru, Cera sa používa dnes naozaj na veľmi špecifické veci, napr. na tú polevu, tak nájdeš.
Hera: celkové % tuku-75; Trans-0.4; SAFA-46.1 MUFA-38.6 PUFA-14.9; z toho n-6 PUFA-11.5 a n-3 PUFA -3.4
maslo Rajo: celkové % tuku-82; Trans-3.2!!; SAFA-69.4!! MUFA-25.3 PUFA-3.2; z toho n-6 PUFA-1.4 a n-3 PUFA -0.7
Nemusíš byť chemik, aby si si to vedela porovnať 😉 ktoré zloženie je z hľadiska zdravia lepšie.
Pozn.: TFA - transmastné kyseliny; SAFA - nasycené mastné kyseliny; MUFA - mononenasycené mastné kyseliny; PUFA - polynenasycené mastné kyseliny.
Nepopieram ani ja toto tvrdenie: "Platí nepísané pravidlo, že čím je stužený tuk tuhší a lacnejší, tým vyšší podiel transforiem mastných kyselín možno predpokladať. Žiaľ, dosiaľ chýba legislatíva, ktorá by výrobcov potravín zaväzovala na obale presne deklarovať množstvo transforiem mastných kyselín. Pritom vo všetkých priemyselne vyrábaných polotovaroch a hotových výrobkoch sú hlavným zdrojom tuku rastlinné tuky s úplne neznámym množstvom transforiem mastných kyselín – tukové pečivo, všetky druhy zákuskov, mnohé druhy čokolády, sušienky, čipsy, hotové omáčky, rôzne druhy zálievok a dresingov, sušené polievky a omáčky, hotové jedlá v konzervách a na trhu je obrovská ponuka rastlinných tukov a margarínov veľmi rozdielnej kvality,“
Čiže keď už piecť, tak s kvalitným tukom, a práve maslo nemusí byť to pravé orechové. A dôkladne si strážiť príjem tzv. skrytých kupovaných priemyselných margarínov (spomenuté v tom citáte, kde sa nachádzajú), o ktorých ani srnka netuší, čo sú zač 😅