Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
co mavate na veceru na vianoce? my mame tieto vianoce po prvy krat spolu a mne to zatial vychadza len na nejake 3 chody.
@andrea2510 ako prvé manželovú kapustnicu, len kapusta mrvenička , veľa dubákov, veľa cesnaku a slivky , mojej som sa vzdala, lebo my sme robili takú smotanovú s klobásou a údeným a na to si mm nevedel akosi zvyknúť , takže som to zamenila , druhé mávame klasika kapra v trojobale a kúsok na masle a šalát, ale tento rok nechcú majonézový, takže budem robiť taký zemiakovocibuľový a jeden zemiakovo - cvikľový , ešte zvyknem robiť ako prílohu jemný zeleninkový šalátik, alebo kompót miešaný, to si ešte neurčili + po večeri cukrovinky napečené a samozrejme večeru zahajujeme modlidbou a požehnaním , to nám tatík urobí krížik medom , potom rozkrajujeme jalčko , každý si dá z neho kúsok, potom nasledujú oblátky s medom a cesnakom a potom príde na rad večera a na každom rohu stola mám vlašské celé orechy, v druhom šupiny z kapra , v treťom hrsť zbožia a vo štvrtom peniažky , to nesmie na stole chýbať a pri sviečke ruženec - sme veriaci , takže toto je náš zvyk
dievcence, co ste robili pardubicke pernicky, nechavali ste cesto odlezat tak, ako v original recepte 12 hodin? alebo ste niektora robili aj po menej hodinach?
dievcata ktore robite grilaz bez salka, mate niektora skusenost s maslom namiesto hery, ci palmarinu ? ci sa pekne spoji s tym karamelom...
@veve39 ja som tento rok robila griláž len s maslom , ale teda sa mi totálne nepodarila , neviem čo bolo zle ale hotová katastrofa, nakoniec sa to akosi spojilo,. aj to teda tak chutí , ale odpája sa mi to a zrážalo sa mi to a potom keď som to konečne rozpustila sa mi to maslo tam nejako divne spájalo , no čo ti poviem totál nula výsledok , ale osobne si myslím, že hera sa rozpustí aj spojí úplne v pohode a aj helia podľa mňa
ja som chcela skúsiť recept od danielaj , aj moja svokra tak robí , ale nakoniec si vravím, že urobím klasiku a veru hneď som to aj oľutovala
@jachin poprosim receptik na farebne 🙂
babulky ktore mi viete poradiť chcem upiect vonave vianocne keksy a mam problem s receoptom nejak mi nedochadza kolko je 1 3/5-hery??? a nemate niektora recept na lacne keksy?????? 😵 😵 😵 😵
@veve39 ja robievam svedske pralinky- karamelky. Chutia podobne ako náplň v grilaži (nedávajú sa do oplátok) a nejde tam salko a ide tam maslo- pozri recept tu - je asi v strede strany: https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/co-dnes-varite-dajte-inspiraciu/
@mariana0915 asi jedna cela hera a z druhej 3/5 si urobis lahko, heru rozdel na 5 casti a tri vezmi
@miskap2111 dakujem, popozeram
@mizulienka moje oddychovalo skoro 20 hodín na balkóne 😀
@mizulienka ja dávam všade namiesto orechov mandle. 🙂 chuť je skoro rovnaká.ja tiež moc orechy nemusím 🙂
@andrea2510 u nás začíname vianočnú večeru zvykmi,klopaním, vinšovaním a prianím šťastných a veselých vianoc, nasleduje modlitba, poďakovie, že sme sa tu opäť všetci zišli, spomenieme aj tých ktorí odišli, potom spraví manžel krížiky na čelo cesnakom omočeným v mede všetkým prítomným za stolom, každému oplatku s medom, nasleduje kapustnica so zemiakmi, hríbami, slivkami a smotanou, k ´tomu vždy doma upečený chlieb. Ďalším chodom je ryba v trojobale-kapor+sumec a zemiakový šalát. Ako sladké opekance s makom. No a na záver sa rozkrajujeme jabĺčko. To je užale na behu, lebo deti sa nevedia dočkať. 🙂 Na stole nesmie chýbať miska na zostatky. Pod obrusom peniaze a šupky z kapra sa rozdávajú a dávajú do peňaženky.
@mizulienka ja som práve nechala dlhšie, viac ako 24 hod, takmer 36 hod, nestíhala som 🙂
doma všetci zalahli pre chorobu- nikto nechce nič jest a ja si užívam- bola som s babami na punč a neodolaili sme ciganskej
@womankc my sme stromček robili už v nedelu,decká sa nevedeli dočkať.my máme ladený tak do zlato-červena 😉
baby uz tu ta otazka urcite bola, ale nepamatam si odpovede a som leniva to pracne hladat.... Ostalo mi 8 zltkov, ako dlho ix mozem skladovat v xladnicke a co s nimi??? Diiiky!
dnes sme mali hovadziu pečeň so šťavou a zemiaky, kyslá uhorka- to si mm rozkázal, polievka rýchla, vajíčková s kalerábom 🙂..teraz sa chystám na burizonové guľky a idem plniť košíčky 🙂
@andrea2510 vyskúšaj rafaelo guľky tieto : 20dkg práš. cukor, 20 dkg sušené mlieko, 1 hera alebo maslo, 1 dcl vody, 4 - 5 tortové oplátky polámať na malé kusy, vypracovať masu nechať postáť a tvarovať guľky 🙂 a obaľovať v kokose.
@veve39 ten istý predpis som robila zhruba dva ani nie mesiac dozadu a spojilo sa mi to okamžite a bez problémov , vôbec netuším, čo som pokašľala, zrejme som nemala dobre odstátu smotanu, to ma napadlo, že asi bola moc chladná a aj to maslo sa tým pádom nejak inak správalo , predtým som tú masu mala lepkavú a teraz vyslovene mastnú , doporučujem urob tú z danielaj albumu , ona uvádzala, že sa podarí vždy a aj svokra ju má vždy dobrú
@mariana0915 3/5 je 150g , lebo ak si všimneš na obale máš také čiarky po 50g rozdelenú celú heru takže dáš 1 celú a z druhej tie tri diely teda 150g
@veve39 aj ja som robila z polovicnej, mozno ked sa to robi z polovicnej tak nie vsetko ma ist zo surovin na polovicu, kedze aj tebe sa s tym zle robilo. No ja som tiez uplny zaciatocnik a tak niesom taka obratna ako kocky tu ktore nezaskoci ani riedke cesto. Ale ja som myslela ze ma picne o zem od nervov 😀 dnes ich budem plnit vecer ked spunt zaspi, aj omacat v cokolade. To som tiez este nerobila cize je dost mozne ze dnes este budem hromzit a napisem sem dalsiu milenu spravu 😀
@titkovamiriam akože kym marek spal ?ved marek je už velky pri nemu sa už da všetko robiť 😀
@danielaj ano dani tvoje pardubaky som robila, neviem zasa kde som spravila chybu, robila som z polovicnej davky a tak som si vsetko dala napoli ale asi tam su urcite ingrediencie ktore by sa napoli davat nemali. Neviem. No kazdopadne su velmi chutne nakoniec som to zmakla len som myslela ze ma picne 🙂 dnes ich budem plnit a macat v poleve tak snad aspon to sa mi podari iked ani to som este nikdy nerobila tak neviem. Snad si nejak poradim. Inak aka husta ma byt cokolada v ktorej to budem macat? Ako puding ci redsia?

@danielaj dani, ja som pisala ze sa mi s cestom zle robilo, ale u mna nebolo riedke...velmi tazko sa mi miesilo, boleli ma ruky.. 🙂 , potom sa mi v zavere lepilo...ale po vychladnuti sa mi uz dobre vykrajovalo a hlavne ten vysledok stoji aj za tu namahu...