Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
ja varim zeleninovy polievku ,kari ryža a kuracie stehna na mede
@michaelamilan mozes mi dat konkr. recept na plundrove cesto?
@zklimekova dakujeem 😉
@zuzananinka @veve39 @womankc povodny recept je takyto : 150g maty, 3lyzice mlieka, 500ml slah.smotany,60g cukru,100g coko so 70%kakaa,2lyzice silnej kavy,2lyzice brandy,2bielky,250g mascarpone....matu (aj so stonkami)hodit na 20sek do horucej vody a okamzite sxladit pod ladovou vodou,vymackat vodu,otrhat listky hodit ix do mixera- pridat mlieko,zamiesat do smotany a nexat 15min stat..precedit cez sitko a osladit 30g cukru - vyslahat. Coko rozpustit s kavou a brandy, vyxladit, medzitym uslahat bielky na tuhy sneh...vyxladnutu coko preslahat s mascarpone a opatrne primiesat bielka...navrstvit a dat na noc do xladnicky..... tot original verzia....
ja som nemala ani vsetky ingrediencie ani tolko casu, kedze som sa o navsteve dozvedela 2h pred prixodom....takze ta jednoduxsia verzia:
roztopila som cokoladu v slahackovej smotane nad parou (na 100ml slahacky cca 120 - 150g cokolady), pridala som trosku alkoholu a vonku som to xladila do studena (40min max)... potom som to preslahala slahacom troxu...
matu som otrhala (isto nie 150g, mozno 7stoniek som mala), preliala vriacou vodou z konvice,hodila do neceleho deci mlieka, rozmixovala, priliala slahackovu smotanu +1 vanilkovy cukor a 1 smetafix a vyslahala...
......ja dnes sekaná so zemiačikmi a nejaký šalátik ešte vymyslím a chystám sa aj večer upiecť pudingoš 😝
@11nika11 nakrájanú knedlu na štvorčeky opečiem na masle a môžeš pridať šunku......čo chceš a opečenú ju zalejem rozhabarkovanými vajíčkami + mlieko + soľ a pečiem ako palacinky-z oboch strán. Na vrch posypem strúhaný syr, a môžeš to podávať s kečupom,tatarkou.... 🙂
a u nás v sobotu bol kurací perkelt + halušky a zaleninková polievka , babka doniesla šišky a lokše tak deti mali hody
a v nedeľu bryndzová polievka a špan. vtáčiky + slovenská ryža. Dnes dojedáme, len pomaly, zúri u nás v domácnosti brušná chrípka 😝 😝 😖 - ja od štvrtka, dcéra od soboty a kto bude daľší nik nevie ☹
@mizulienka kuk môj album, sú vynikajúce, už mám upečené 😉 https://www.modrykonik.sk/fotoblog/danielaj/alb...
a ešte muffinky, kuk ku mne, tieto hrnčekové sú super, rýchle, výborné https://www.modrykonik.sk/fotoblog/danielaj/alb...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/danielaj/alb...
@lululka555 mńam, paráda 😉
@tunzal ja na syrové žemle nedávam plátok, ale nastrúhaný syr, tiež to milujeme 😉
@michaelamilan ja som tiez vyucena cukrarka 🙂 ale tak vsetko viem no okrem tort 😒 Ale skusam, ucim sa 😉
@saxana36 možností je veľmi veľa, ja som kedysi robila, že som ho len prekrojila na dve kolieska a naložila do pohára s olivovým olejom, koreninami, cesnakom a pod, ale takto mi to chuití viac, nakrájam na trojuholníčky, pridám koreniny podľa chuti, bylinky, hlavne veľa cesnaku, môžeš aj cibuľu, prípadne feferónky, vegetu, bobkový list, čili, proste, čo máte radi, pridáš olivový olej, premiešaš a dáš do chladničky, mal by odstá´t pár dní, aby sa chute spojili, ale ja nevydržím nikdy, hne´d na druhý deň musím chutna´t 😀
@lienka2 robievaš pagáčiky????? Lebo ak áno, tak len namiesto pomletých pagáčikov dáš maslo. Ja robím cesto od oka......najprv si spravím klasické kysnuté cesto, potom si z masla a cca asi 100g múky (asi na kilo múky kysnutého cesta) spravím tukovú kocku. Potom si vykysnuté kys. cesto vyvaľkám do kríža, vložím do nej tukovú kocku, zabalím ju to kys. cesta a prevaľkám........vlastne postup je ako pri lístkovom ceste......
ahojte,
tak včera sa u nás nevarilo,boli sme u rodičov na hovädzí vývar s domácimi rezancami a pečeného králika s maslovými haluškami a smotanovou omáčkou...dnes len kapustnica s hríbikmi a bravčovým mäskom...a idem skúsiť muffinky podľa danielaj 😉
inak,ak by ste niektorá chcela,ja robievam muffiny takto:
1 jablko, 175 g masla, štipka soli,1 vanielkový cukor, 175 g hnedého cukru, 4 vajíčka,350 g polohr. múky, 1PDP, 5 lyžíc mlieka, 25 g sekaných mandlí, 15 g kakaa, 125 g strúhanej čokolády.
postup: jablko nakrájame na menšie kocky. Maslo, vanielkový cukor,sol a 150 g hn. cukru vyšľaháme dopenista, pridáme vajíčka. Múku zmiešame s PDP a striedavo,s 3 lyžicami mlieka zapracujeme do cesta. Aby boli muffiny nadýchané,pracujeme rýchlo. Cesto rozdelíme na dve polovice,do jednej pridáme jablká a mandle, do druhej zvyšok cukru,kakao, 2lyžice mlieka a čokoládu. Naplníme košíčky na muffiny do tretiny a pečieme cca 30 minút... 🙂
@michaelamilan pagaciky nerobievam, nemal by ich u nas kto jest okrem mna 😖 a vdaka za popis ako to urobit, vyyskusam 🙂
ahojte. v týždni moc nevarím, alebo presnejšie začala som pre nášho najmladšieho člena , tak to sú pomerne rýchle a jednoduché zeleninové kašičky 😉 my sme mali včera pečenú kačicu, červenú kapustu, knedľu a kurací vývar a v sobotu bol prívarok zo zelenej fazuľky s volským okom 🙂 a konečne som zas piekla - kiwi rezy 😀
@lienka2 dúfam, že som aspoň troška pomohla, lebo zo školy už všetky recepty nemám a robievam po pamäti 😀
Keďže mužíček doniesol z našej chalupy jabĺčka, ktorých sa urodilo dostatok, idem robiť jablkovú žemľovku z vianočky a k tomu zeleninovú polievočku.
ahojte- potrebovala by som poradit nejaky jednoduchsi zakusok- nieco co sa lahko kraja a prenasa - pre kolegov v praci 🙂
kedze sme po porode, vari nam tatinko 🙂 vcera sme po dlllllhej dobe mali tvarohove rezance, aj na sladko, aj so slaninkou a boli uuuuzasne! 🙂 a k tomu hovadzi vyvar. dnes budeme mat varene hovadzie s hranolkami a tatarkou 🙂 toto ma naucil jest moj drahy. clovek by povedal, ze divna kombinacia, ale je to faaaakt dobrotka 🙂

@mravvcek plnené : robím velký kruh a pokrájam na 8 trojuholníkov a tak točím od širšieho konca kde dám aj plnku, a obyčajné rohlíky robím loptičky a vyválkam na dlhé ovaly a tak ich točím, a žemle len nechám loptičky a potrem vajíškom a dám syr, alebo aj pizzové , to dám pizza krém na to plát šunky a plát syra.