Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@saxana36 ja davam mojim detom vsetko s mierou, doma piju len vodu ale ked ideme ku niekomu a maju dzus tak si daju, raz za mesiac aj coca colu..ale to fakt velmi malo, ked som bola na SK tak testitna davala vnukovi colu, dala ju zohriat a vybublinkovala 😀 😎 - to im dam radsej vodu...bola som raz na dovolenke v Mexicu a stretla som tam Rusov a ich devca malo asi 3-4 roky tak sa chvalili ze este nikdy nemala cukrik alebo cokoladu 😝 😠 nechapala som... ja mojim detom dam lebo viem ze jedia doma zdravo, kazdy den-dva je furt nieco domace navarene, jest von ideme tak asi raz za mesiac... takze viem co do nich davam..aj tie chipsy si daju a ja s nimi 😉
Dnes kuracie prsia na prirodno s ryzou natural a zeleninou.
dnes vysmazany karfiol, varene zemiaky, tatarka
večera: mliečna ryža s grankom - inšpiracia z dnešnej diskusie 😉
@abriela Myslim, ze rozdiel by sme videli uz teraz, a nielen kvoli strave 🙂
Preco sa asi mocni tohto sveta snazia o nakrmenie ludi lacnou a modifikovanou psenicou, sojou ci kukuricou? No lebo z tychto potravin sa im IQ nezvysi, prave naopak, a takito ludia sa najlepsie ovladaju, bohuzial krute ale pravdive.....
@abriela Ved by sme ich mali chvalit ze varia ako varia a ukazuju nam aj nieco ine, zdravsie. Irsina, Levandulka, Briketa.. atd..
Ja som tu raz komentovala fotky, bola na nich polievka - trochu vody, par fazul a kusisko udeneho, predtym predjedlo tusim parizsky salat. Napisala som ze teda fuu, ale je to dost tazke a nezdrave naraz. Tak mi prislo par sprav ze som utocna a hadava. 😕
Zial na Sk sa vari velmi zle, ale je to koli tomu ze ludia su na tom ekonomicky slabsie, a este tym ze zijeme v strednej europe a nasimi hlavnymi potravinami su bravcove, muka, zemiaky atd. Ano, aj kedysi to ludia jedli a dozivali sa 80 rokov ale aj sa hybali!
A u nas? Priznam sa ze niekedy varim aj nezdravo / ale nechvalmi sa tym, ba sa za to aj trochu hambim 🙂/ ale aj velmi zdravo a inak. Zajtra mame salat z peceneho karfiolu, semiacok z granatoveho jablka, zeleru sedano a pecenych lieskovcov. http://www.food4fun.sk/?food=1&id=321/#2
Pre navstevu to bude, a bude aj jeleni perkelt.
Dnes sme mali hustu karfilovu polievku / bola mixovana takze bez zaprazky/ a spenatove halusky s omackou z nivy, deti len s olivovym olejom.
@mirage Varene zemiaky su OK ako priloha, ak tvoria len asi 20% taniera, 30% trebars ryba alebo chudy hovadzi steak a 50% zelenina. Len ludia su lenivi, ten salat treba poumyvat, nakrajat, ochutit citronom a olejom, a priemerny slovensky manzel to aj tak ofrfle, je to zacarovany kruh
Ahojte!ked som si myslela že ked budem doma budem mat viac casu na net som sa poriadne mylila 😀 😀 😀 😀 varila som celý týžden aj masko aj cestovinky teraz sa casto inspirujem v telerane,v utorok som robila klasika rezance a v utorok som ich zapekala s jogurtom a hruškami.Dnes som robila paradajkovú omacku s hovädzím mäskom a zemiakmi a neuveríte paradajky som mala este od suseda čo ich mal v zahrade - no neskutočné v polovici novembra 😀 .
@lienka2 ano, ja ho robievam aj s plnkou, normálne Zlatý klas a mlieko uvarím na puding, do vychladnutého maslo a sukor podľa chuti, múžeš dochutiť aj rumom alebo arómou a puding môžeš urobiť aj čokoládový napríklad, alebo pridať do zlatého klasu trocha nutely, a tiež je výborný so salkovým krémom, uvarené salko a do vychladnutého maslo 🙂
@anaku to som si len tak vymyslela, kedysi som niečo podobné jedla v mojom prvom zamestnaní v závodnej jedálni, tak som skúsila a celkom to vyšlo, uvarila som si v pare karfiol, ale múžeš aj v slanej vode, po vychladnutí som ho nakrájala na malé kúsky, malé ružičky, pridala som kukuricu, šunku, nahrubo nastrúhaný tvrdý syr, aj pár rajčiniek, soľ, mleté korenie, sójovú omáčku a kyslú smotanu, múžeš aj polovicu tatarky alebo majolky, to je všetko, pochutili sme si 🙂
sorry vymenila som fotky, ten kolacik vyssie s tym zltym kremom sa robi takto 😉
Cesto:
250 g múky polohrubej
1 balíček prášku do pečiva
125 g margarínu
1 lyžica kakaa
1 vajce
150 gramov práškového cukru
kokosová plnka:
6 vaječných bielkov
250 gramov práškového cukru
250 g kokosu
Žltý krém:
6 žĺtkov
150 gramov práškového cukru
3 lyžice múky
3 dl mlieka
125 g margarínu (masla)
čokoládová poleva
Príprava:
Prášok do pečiva, múku margarín, cukor, kakao, vajcia,zmiesime dohromady.1/2 nanesiemena plech vystlaný papierom..potom vymiešame bielkový sneh pridáme cukor a kokos.natrieme na polovicu cesta ktoré už máme na plechu.prikryjeme druhou polovicou.. pečieme v predhriatej, rúre na 180 ° C cca. 25 min.necháme vychladnúť..medzitým uvaríme žltý krém..uvaríme puding.zo žĺtkov,múky mlieka a cukru.necháme vychladnúť.potom do chladného vmiešame maslo..natrieme koláčik,a vrch polejeme čokoládovo polevou..Dobrú chuť
a ten recept na kolac v predchadzajuceho prispevku co som uviedla patri k tejto fotke
dnes na obed hubová omáčka z knedlou a na večeru sa kŕmim mrkvovým šalátikom 😅 😀
To co sa tu riesila zdrava / nezdrava strava !!! 😠 moje nervy bolavee, uz i tady cecilko..sodoma gomora ! 😀 ja mam strasne rada tuto temu, lebo tu nik nikoho neposudzuje a neriesi....v kazdej tema je nejaka "hadka" mam pocit a mne to uz ide hore krkom. Tato tema je nato, aby sme sa predsa inspirovali, dali si tipy, doniesli do svojich jedalnickov cosi co nie je az take bezne u nas doma...
Okrem ineho... manzel pochadza z rodiny, kde sa varilo extremne zdravo a miluje tatarku, hranolky, rezne, knedliky, biele rozky, sladkosti....nemusim pokracovat 🙂 Nezje mi tekvicu, tofu, dusenu brokolicu....a ine dobroty, ktore ja milujem. My sme jedli doma vsetko co nezjedlo nas 😀 😀 😀 a sama som si nasla cestu k zdravej strave. Iste netreba doma rodinu pchat cipsami a vyprazat vsetko co mi pride pod ruku....ale mam pocit, ze aj v tomto smere je pravda niekde v strede😉
@mirage neda mi nereagovať na toto, co napisala ta mudra osoba. Ja uz celemu tomu svetu nechapem, doteraz ludia zili stáročia bez špaldovej muky (či čo to je) bez tofu, bez lososov, bez špargle a kadejakych dovezenych hovadin z Tramtárie. Ráno sa namastil deťom chlieb s masťou a cibuľou, pili mlieko rovno od kravy, varili sa halušky mastené, kadejaké, slanina sa jedla, a všetci žili a boli zdraví, a nikto tu neriešil takeho veci, ako sa dnes všetko rieši, cez jedlo, až po všelijake veci ako su prilby, detske autosedačky atd atd....clovek už nevie, co od rozkoše vymyslieť. Stáročia ludia fungovali, a nejedli cele dni zelené šaláty a klíčky a neviemčo...je to choré už toto všetko.
@katussska24 súhlas 😉
bolo by fajn keby sa držalo témy a teda inšpiráciam o varení.ja si myslím, že najlepšia je stredná cesta a pokiaľ nemá človek zdravotné problémy a pod.treba jesť zo všetkého v zdravom množstve........ja tiež varím aj zdravé jedlá aj taká klasické.....
Prosim,ma niekto overeny recept na chutne spenatove halusky z cerstveho spenatu?Na nete ich je kopec,neviem si vybrat.,Nechcem,aby boli velmi tvrde a prosim,ak to mate aj s gramazou.Od "oka" halusky fakt neviem robit.Spenat uz caka v chladnicke na svoju prilezitost.Dakujem.
inak som netušila, že z jedla rastie, resp. nerastie IQ - ale to asi preto, lebo zajtra mame vyprážaný syr, hranolky a tatarku /pripomínam cca po dvoch mesiacoch 😀 / ale teda moja dcera je dosť inteligentná ale to asi preto, že pre ňu robím špeci brokolicu na pare bez všetkého 😀 😀 😀 😀 😀 😀
a bud bude slepačia z domácej slipky -- alebo rychlovka vajíčková
moj mm ma rad tiez same nezdrave veci a ja mu take varim mozno raz za rok, doslova miluje vyprazany syr a ja som ho robila tusim naposledy vlani, proste sa mi prieci mu take robit lebo viem ake to je zle pre organizmus, ked chce da si to v robote, alebo vonku ked ideme napr, niekde na veceru, mam nastudovanu zdravu stravu a pravidelne stravovanie a myslim si, ze nie je dolezite aby bola polovica zelenina, nie sme predsa kraliky, ide tu o vyvazeny pomer vsetkych zloziek sacharidov, bielkovin a tukov potrebnych na fungovanie tela...a ano zelenina je zdroj vitaminov a vlakniny, podporuje travenie, ale tiez poznam ludi, co zeleninu nelubia a ani ziadne ovocie, doma sa snazim vniest do klasickych jedal zdravsie alternativy niekedy s väcsim alebo mensim uspechom, minule mi mm povedal, ze aby som nerobila palacinky z celozrnnej spaldovej muky ( a to uz bola pomiesana s bielou) ze mu to nechuti..snazim sa najst kompromis a strednu cestu a nie je to jednoduche ked jeden z dvojice to proste odmieta alebo mu to nechuti..pritom mi zje vela veci a neofrfle, ja napr, jem len biele jogurty a pripadne si dam do toho len trocha mojho doma uvareneho dzemu, ale pre mm kupujem polkilove jogobely (kde je kopa cukru), kazde rano si dava velky jogurt, proste on by si to aj tak kupoval...no a v rodine co sa tyka zdravej stravy tak moja mama len povie, ze som na diete..pritom to dieta nie je..pre 90 percent ludi znamena zdrava strava dietu..aspon v mojom okoli to tak je
U nas dnes kapustnica a nezdrave rezne so salatom, co uz aj to treba raz za cas..🙂 a bude na zajtraaaa
Zeleninova polievka s karfiolom a brokolicou od vcera a teraz som dovarila bryndzove halusky so slaninkou a acidko mnam....
ZAJTRA
hovadzia polievka , kuracie prsicka s porikom na masle v rure, ryza zemiacky uhorkovy salat
vcera spenatovy kus kus s dvoma druhmi syra (tatransky rival a krivan), dnes hrachova polievka, francuzske zemiaky, uhorkovy salat, zajtra kremova cesnacka, pecene kuracie stehna, grilovana zelenina a ryza

@eva7780 neboj nic na tvare nezalezi ale vyzera fajne 😉 ja som predvcerom robila hrncekovu, fajne sa mi nafukne a potom klesne 😝 ale da sa jes a nie je to pracne, tu by som musela ist daleko kupit nasu knedlu tak tatko aspon mam nahradu 😉