icon

Čo kupujete a varíte, resp. na čom šetríte ohľadom stravy?

11. sep 2023

Keďže je všetko až extrémne drahé, zaujíma ma táto otázka ako to máte vy..
Príklad ja chodím na nákup dva krát týždenne, podľa toho čo majú v akcii, niekedy platím za 1nakup 30 eur niekedy aj 50 eur. Nákup v tom sú potraviny, drogéria aj malinovky kupujem všetko spolu. Niekedy aj čipsy a čokoládu keď je v akcii. Takto mesačne miniem približne 350-400 eur.
Varím stále to isté dokola. Mäso kuracie bravčové na šťave, zapečené, vyprážané na xy spôsobov, príloha ryža zemiaky halušky cestoviny zas na xy spôsobov. Polievky, bezmäsité jedlá, múčne jedlá, zeleninové jedlá atď atď. Varím každý deň, dva tri krát týždenne máme mäso, ostatné dni bezmäsité jedlo. Na večeru niekedy rožok chleba salám šunka syr zelenina. Niekedy už neviem čo variť. Kľudne poraďte, tak isto poraďte čo kúpiť aké potraviny ako ušetrit a čo variť. Ďakujem

slavomira236
12. sep 2023

Tiez varim doma vetsinou tak ale aspo 3jrat mesacne detom objednam pizzu domov xxl..terazv lete sme minulu aj viac kedze sme chodili k vode ano zbalim aj z domu nieco ale deti pri vode nieco chcu ako langose napriklad.inak to chuti ako ked spravim doma..a ked sme niekde cely den alebo aspon hranolky hot dog nanuk zmrzlinA aj chipsy vzdy im zvalim na cestu po baliku. Domov im casto nekupujem chipsy no na vylety ano .

kvetinka75
12. sep 2023

ja fungujem rovnako, čo je v akcii, podľa toho varím. Ale doma máme intolerancie a tam už sú tie ceny iné. TAkže ja miesto 400 dám okolo 600 eur na potraviny na 3 ľudí (2 intolerantní)

sibliny
15. sep 2023

to mas super my sme nezmenili navyky a +300€ ako nic. tak uvitam tuto temu aj ja.
ak si odpustime chipsy a keksiky, je to ovela lacnejsie, pomaly vsetko 2€/kus. sa to ani nezda a polovicne balenia, vsimli ste si to? cikriky a chipsy, aj dezert, o polovicu menej.

bluka2
15. sep 2023

uprimne ja by som vyskrtla tie mucne jedla a malinovky a zaradila nejaku rybu a ine zdrave potraviny, orechy, superfoods - namiesto cipsov spravim radsej chia pudding - rychle a lahke... Kazdopadne mne ide skor o to sa posilnit na zimu, co sa mi zda dolezitejsie nez viac usetrit

31majka12
15. sep 2023

U nás je to tak podobne ako u vás ale s tým že my sme 2 dospelí a jeden školák ,ktorý sa ale stravuje doma kvôli alergiami.
Plus u nás sa pijú viac čaje ,a máme záhradku niečo dopestujeme ,a pečiem si domáce pečivo .
No ale nás veľa stoja bezlaktozove produkty mlieko jogurty ,snažím sa variť na 2-3 dní .

lienka175
15. sep 2023

Sme tiež 2+2 (deti malé) a na stravu minieme o dosť viac. A to nekupujeme žiadne malinovky, vody, piva, sirupy, klobásy, paštéty, salámy, takze zz mňa je toto luxusná suma, neviem, kde chces ešte šetriť

charliee1980
15. sep 2023

Čipsy, sladkosti a sladené nápoje sa u nas konzumujú vynimocne. Nie preto, lebo šetrím, ale preto, lebo nikomu to neprospeje.

lily246
15. sep 2023

Prepáč, mňa pobavila tá veta, že malinovky piť treba. 😀 No fakt netreba a stačí pár dní a odvykneš si. Treba namiesto sirupov kúpiť radšej minerálky. Taktiež nepíšeš o mliečnych výrobkoch, ale chápem, že tu nevypisuješ celé vaše nákupné zoznamy a zrejme (snáď) ich kupuješ. Za stravu miniete veľmi málo, nie je tam už priestor na šetrenie. Už teraz to asi pokrivkáva na kvalite, ak šetriť, tak fakt len na nezdravých somarinách.

aurora33
15. sep 2023

Fuj malinovky

bluka2
15. sep 2023

@aurora33 Tiez som si predstavila lepkavu pusu, ale tak kedysi pred milion rokmi som ich aj ja pila :D

beronsche
15. sep 2023

Nie, malinovky sa rozhodne pit nemaju. Sirupova voda tiez nie.
Cize sa nauc pit cistu vodu a jednak usetris a najma urobis nieco pre svoje zdravie!

Pre dobro tvojich deti dufam, ze si tu zalubu v piti sladkeho svinstva neodovzdala aj s svojim malym detom.

luccija
15. sep 2023

Neusetris a ešte môžeš byť rada za tú sumu.
U nás je problém, že bezmäsité jedlá okrem rizota, ryby, tvarohové guľky, nejakých cestovín nikto nechce.Dnes máme zemlovku ja a dcéra ju mám rada muž si spraví kurací steak.Take jedlo, že špenát či zapečena cukina, brokolica, prívarky nikto nechce.Takze míňame veľa.Kupila som mak mám v pláne sulanky, ale pre mňa to je piplacka a za hodinu sme hladní.Vzdy som hovorila, že nebudem ako moja mama čo stále varila a som taká istá🙂dvaja sa stravujeme komplet doma dcéra chodila pol roka na obedy nemalo to zmysel hneď jedla po príchode domov.V druhom živote chcem robiť iba suché večere😝
Skús vodu s limetou, vytlac si tam pomaranč...
Alebo kupujem v Lidli mrazené ovocie a spravím limonádu, limetu, mätu trocha hnedého cukru

hiro
15. sep 2023

"malinovky"? Tipujem nejake sladene vody? To z akeho dovodu vlacit ich z obchodu ked si taku vodu mozes spravit za bagatel aj doma? Sodastream napeni kolko chces kedy chces, prichuti mas hromady od hociakych vyrobcov (a este aj original Pepsi, 7Up atd ked uz treba)...

aurora33
15. sep 2023

@bluka2 ja som z nich bola vždy smädná ešte viac. My to vôbec nekupujeme. Ani deti to nepijú. A ta veta že Ved malinovky musia byt 😅😅😅 dovidenia zdravé zuby a zdravý rozum

zeldia
15. sep 2023

Tiež si myslím ze peniaze idú len na somariny ktoré nepotrebujeme. Žiadna výživová hodnota malinovky sladkosti. Základne potraviny/drogeriu (múka olej strukoviny mlieko vajcia maslo prášok mydlo kupovať podľa akcie ja už ani neviem či som posledné roky niečo kupila bez akcie) varis to iste no to my všetci iba ide o to aby “to iste” neboli spomínané langoše ale skôr zeleninový nákyp. Veľmi pomôže ak máš zeleninu zo záhrady alebo ti niekto dá (rodičia svokra súrodenec) sladkosti treba nahradiť pečením hrncekovych koláčov deti si zvyknú netreba čokolády pripadne palacinky puding niečo z čoho sa aj najete s zároveň zaženiete chut na sladké.

carcarla
15. sep 2023

Ja teda za 1 nakup miniem minimálne 50 eur /4clenna rodina/, 2 veľké nákupy do týždňa robím a tiež keď niečo zachyba alebo chlieb, pecivo každý deň. Raz som bola s dcérou nakupovať a do košíka som nahádzali same sladkosti a ona sa ma pýta,Prečo to kupuješ, aku to ma výživovú hodnotu? Z košíka som vybrala všetky sladkosti a vrátila som sa k ovociu a zelenine a nakúpila radšej "zdravšie". Od deti sa môžme veľa naučiť. Po tejto skúsenosti, už nechodím ani k regalom so sladkosťami a moja dcéra sa ma pýta: Ideme si kúpiť niečo sladké? Vyberie si niečo, keď má chuť, ale ja sladké už vôbec nekupujem a zistila som, že sa dá dobre ušetriť, keď človek nekupuje zbytočnosti.

uradnikova
15. sep 2023

Tak to my miname daleko viac a nemam pocit,ze by som nejak vela vyvarala. U nas nakup 30 eur kazdy den .

jaond19
15. sep 2023

Nekupujem malinovky, este aj neznasam chodit do flaskomatov. Namiesto toho u nas ide sodastream a caje. Cipsy a sladkosti tiez nie. Upeciem kolac. Jednoduchy kakaovy s dzemom. Zamaskrtia a ostane aj na desiatu do skoly ci ranajky. Vasa suma je super, my sme piati a moj sen je vtesnat sa do 500€ mesacne.... zatial som na 700€ a lezie mi to na nervy, decká su vyberavé.... nastastie teraz obedujú v skole a tam nefrflú. Tak sa to snad znízi oproti letu

ibrunova
15. sep 2023

Si si istá tou sumou? Na to, že všetko kupuješ a denne varíš, nie je celkom reálna.

simulienka2207
15. sep 2023

Vy ste tu asi všetky čarodejnice 🙈 my sme doma 2+2 a cca 800 eur strava... Ale zas, kúpime si na co mame chuť, hocikedy si objednáme pizzu, lebo ideme do reštaurácie.. Viem, že na strave ušetríš najviac, ale ja napríklad kúpim nábytok z bazáru alebo nájdem na bazosi😄

bororka
15. sep 2023

My sme 2+ dvojročná. Na stravu a drogériu miniem teraz max. 400. Máme aj zeleninu, aj ovocie. Varím na 2 dni a aj večeru máme teplú. Na tom ževraj tiež ušetríte.
Ja osobne nešetrím, len to tak samo vychádza.
Mäso kupujem od mäsiara čerstvé a kura iba z voľného výbehu.
Ale ja nakupujem v Rakúsku. Kvalita a ceny sú neporovnateľné, možno aj preto sme stále na tom s cenou za stravu relatívne dobre.
Drogériu a prášok kupujem z Tierra Verde väčšie balenie, teda cena je lepšia.
Za 100€ periem cca 14 meziacov.
Ak by som chcela šetriť na cene stravy, nie kvalite, kúpila by som si mraziak a tam hádzala všetko sezónne.

gaabriela2212
15. sep 2023

Neviem ci setrenie na strave je to spravne setrenie🤔Ja doprajem deťom aj sladké aj slane aj sa ideme najesť niekde do reštaurácie ak nestíham variť.Inak varím každý deň keďže som na rodicovskej .Šetrím skôr na kozmetike ,ze ak je v akcii tak kupim aj 2-3 balenia ,oblecenie objednavam tiež vo výpredaji, ale šetriť na strave tak to nie.

vani190493
15. sep 2023

Hlavne nevyhadzovať. My zuzitkujeme všetko. Popravde neznášam plnú chladničku. Napríklad, ak mam doma tri banány v deň keď som v obchode, tak nekúpim ďalšie ovocie i keď by to mohli byť 🍏, nie, až keď sa minie.

vafinka
15. sep 2023

Autorka strašne málo míňate fakt,nie je priestor už šetriť,nemáš na čom,my sme traja syn bude mať 10r,a prejdeme cca ,450-500e,a je v Tom aj drogeria

ivec16
15. sep 2023

my sme rovnako 2 +2 a novorodenec toho este nepocitam… a teda nakup uz pod 100€ ani nemavame… chodime raz do tyzdna na vacsi a potom sa este na trhovisku za cca 20€ dokupuje
ovocie, zelenina a este mensi nakup co chyba to vzdy tiez este cca 30€
takze dvojnasobok asi co mate vy… varim denne, deti sa stravuju doma aj ja… muz ma obedy v praci

autor
15. sep 2023

@lily246 Pitný režim treba nie, a hlavne keď je takto teplo aj 3 litre denne vypijem. Mliečne výrobky kupujem, mlieko, syry, jogurty to ľúbime. No kupujem viac kusov keď sú v akcii.
@beronsche Malinovky pijem len ja s manželom. Deti pijú väčšinou čistú vodu občas ovocné džúsy.
@hiro Áno sladené vody alebo bublinkové. SodaStream nám nechutí.
@ibrunova Áno som si istá. Mám vyčlenené na každý týždeň 100 eur, keď nákupim za menej čo mi ostalo priložím do ďalšieho týždňa. Podľa toho čo majú na čo akciu nákupim viac kusov a tak máme aj pár kusov zásoby ako múka cukor mlieko zemiaky atď. Vždy platím peniazmi a vidím cca koľko mi ešte ostáva. Voľakedy keď som platila kartou minula som oveľa viac, no takto to mám pod kontrolou.
@vani190493 Ja nevyhadzujem nič, varím tak aby sa všetko pojedlo.

nyusika
15. sep 2023

Nekupujem malinovky, chipsy a čokoládu... - ušetrím najmenej 50 -100 eur mesačne a preto si môžem dovoliť kupovať viac zeleniny a rýb

margaretka
15. sep 2023

My asi tiež neminieme viac ako 400 mes na stravu, ak rátam domace varenie stravovanie ..no naši vibec nepijú iné nápoje ako vodu a čaj jogurty Max 2 za týždeň, naši nie sú zvyknutí moc na chladnickove jedla a suché spravovavie, u nás sa varí jednoduchá teplá večera , obedy máme v práci a v škole ... Nápady na jednoduché jedlá : mixovane zeleninové polievky, prívarky s vajcom , spekackou, strukove polievky, cestoviny so syrom, bryndzou, smotanou, tvarohom, špenátové halušky, prívarok, segedínska polievka, kapustová zeleninová polievka,zapekané zemiaky so syrom vajcom bryndzou slaninkou čímkoľvek , zemiakové placky, cuketove placky, karfiolove placky ....aj keď dnes už ceny karfilu brokolice je skoro 3-4eura+vajcia vyjde to už skoro ako kilo masa

margaretka
15. sep 2023

@nyusika aj my tak ale naši to ani nemajú moc radi Kofolu si radi dajú vonku v lete na dovolenke s chipsy občas ces víkend k tv v zime ... U nás často ani nie sú až keď na prísť návšteva 🤭

alienkami
15. sep 2023

Pri dnešnej inflácii fakt nemá zmysel nejak drasticky šetriť na jedle. Tých pár eur rýchlo stratí hodnotu a ty nielen že neušetríš, ale pri nezdravej strave môžeš na to ešte aj doplatiť (zdravotné problémy za to fakt nestoja)