Čo na raňajky?
Ahojte co davate detom na ranajky, maly chce stale prazenicu, alebo parky, sem-tam zje chlieb so syrom.....
vajicka tiez oprazim na kusku masla, a mame ich domace...🙂
@vejula ...recept na zdravu prazenicu......teflonova panvica s kvapkou oleja 😀 😀 😀 😀
takze,potom plati.......aj moj recept.....na zdravu slaninku....teflonova panvica s kvapkou oleja 😀 😀 😀 😀 😀
@bastilly asi ťa chápem, lebo moja malá často musí tiež byť celý deň vonku, podľa množstva práce...je ako duracelko, vydrží veľa, vkuse pochoduje, skúma, objavuje, neposedí ani chvíľku...lozí, vstáva, atď..
Tak 70% z dňa je vonku...
Takže tiež patrí medzi riadnych jedákov - ovocie ju zasýti tak na hodinku - maximálne. Takže tiež má ovocie miesto sladkostí - nosím vonku načistené jabko, hrušku, na plátky a to jej dávam, nech si to žuje..
Aby ju to aspoň trochu zasýtilo - tak robím ovocie s ryžou - to má rada a chutí jej to..
Ale úprimne - párky zatiaľ nedávam.
Nad praženicou som už aj uvažovala...že by som jej skúsila dať.
Inak zje všetko, čo jej dám, vidím, že niečo má radšej, niečo menej- mäsko upravujem zatiaľ hlavne ako nejaké soté vo vlastnej šťave... včera som na masle trošku opražila mrkvu, kým trochu pustí šťavu, pridala na kocky pokrájané mäsko, pomiešala, nech sa spojí, podliala vodou, dusila do mäkka..zahustila som polovičkou nastrúhaného zemiaku, pridala som trošku drvenej race a majoránky...robila som súbežne mrkvovo - zemiačikovo- cesnakovú polievku, takú ľahkú - z toho som odobrala za lyžicu vývaru a priliala do mäska..a tak nahrubo popučila - tak, aby boli také mini kúsky mäska a mrkvy...k tomu ryžu, zemiačiky...mňam, chuťovo to bolo veľmi dobré, aj malej chutilo...dá sa to robiť rôznymi spôspbami, obmenami, s ôrznou zeleninkou...
@estterka ja som svetly a nadherny priklad tej nasej uzasnej doby, ked nikto nic neriesil (90te roky go go) - po prvom ockovani mi operacne vyrezavali hnisavu hrcu velku ako slivka, po druhom alebo tretom ockovani som dostala brutalnu alergiu, vdaka ktorej som do puberty mala na tvari herpesy a dodnes nemozem 2 mesiace v roku dychat. stravovala som sa ako to bolo v tedy zvykom - tu parky, tu termix, tu medik na chlebe ked som mala 5-6 mesiacov. trpim viacerymi potravinovymi alergiami a pomerne pokazenym travenim. Som teda dieta svojej doby, nie?
potom sa ma niekto opyta - preco nedas svojmu dietatu Konzervantiky a Bordelik na papanie a Neockujes ho na vsetko?
@aaddeelliinnaa 😉 ja som tym chcela len napisať že tak ako môže byť musli zdrave, tak môže byť aj praženica
@vejula 😀
Dievcence bio je v urcitych kruhoch evidentne nadavka 😀 Pomoc 😅
@aaddeelliinnaa a ktore z tych surovin,ktore sme jedli my ako deti su teraz v obchodoch? ved ani to sproste granko uz nema to iste zlozenie ako malo 😠 jedalnicek nas ako deti a jedalnicek nasich deti sa neda porovnavat.mame moznost si vybrat co kupime a co im na tanier dame.mame moznost si precitat zlozenie potravin.a aj tak to mnohi ignoruju.pisem este raz,zijeme dnes a musime svoj jedalnicek prisposobit dnesnej dobe.
@estterka osobne ta obdivujem,ze sa jedalnicku svojej dcery az tak dopodrobna venujes.ja si sice tiez davam pozor na to co maly zje,no ani zdaleka nie tak ako ty.fakt si davas zalezat na vsetkom co zje.co je velmi dobre,lebo aspon vies,ze ma ten najlepsi zaklad aky jej ako matka ponuknut mozes. 😉
@anjelicek26 taktomu ver, pre mna to je komercna zalezitost , ale kupujte a jedzte ...kazdeho vec, ...
@bastilly neviem preco ms taku predstavu, ze sa o vsetkom radime s pediatrami a a sledujeme nejake strasne prisne tabulky. ja sa naopak tabulkami neriadim- snazim sa napriklad odkukat, preco su niektore narody extra zdrave, preco v niektorych castiach sveta nosia a dojcia deti x rokov a ake to ma nasledky, preco sme ja alebo deti mojich znamych nejak prealergizovani.
S mojou vlastnou pediatrickou sa v mnohom nezhodneme. pohadali sme sa o ockovani, o sedeni, o prikrmovani..
ja teda zurivo nenahanam to, co mi niekto povie ze je dobre, ja sa snazim ziskat informacie a realne a podlozene skusenosti ci vyskumy, a usudit z toho, co je pre moje dieta najlepsie
@aaddeelliinnaa moja mala papa vsetko to co my a to co bezne uvaria v skolke. zje takmer vsetko. a co nechcem aby jedla nedavam. ked mame my nieco co nemoze, povieme , ze nemoze a vybavene, ziadne hysaky, ziadny plac, ziadne prosikanie.
nestravujem ju specialne ale s rozumom. ano, sladkosti nejedava. donedavna obcas BeBe keksy ale zdalo sa mi, ze zacina vymyslat s jedlom tak som ich zatrhla.
dnes uz zjedla okrem ranajok (jogurt, makovka s maslom) , 250g jahod, banan a jablko. teraz spi uz 2,5h 🙂
a inac keksy dostane aj zajtra, ideme dlho autom a proste ked je najhorsie tak dostane, lebo ina moznost nie je 😉 a keby pride do skolky bez toho aby sladke nepoznala , tak co. ju vysmeju? nebudu sa s nou kamaratit? vtedy sa mi to tam nauci tlacit, uz sa tesim na pilenie usi v obchode ako tu teraz niektore maminky spominaju
moje dieta ma pestru stravu, nikde som nenapisala, ze jej davam zemiaky a maso, a ryzu a maso. ale k pestrosti podla mna parky nepotrebuje.
@anjelicek26 tak ja by som povedala ze cela nadavka znie - HENTO BIO A EKO 😝 😀
esteze si ludia nastudovali, co to znamena
@bastilly no neostáva ti iné, len skúšať..a postupne po troške pridávať..každá lyžička je úspech 🙂
Niekedy je ťažko vydržať...malá od malinka jedla všetko pekne..nestalo sa mi, že by niečo odmietla...začali sme najpr kašou..potom mrkvička...zemiak...cukinka..a tak postupne...rôzne kombinácie..potom sme pridali mäsko - ako prvé teľacie...potom kuracie...morčacie..jediné, čo som ešte nedala, je bravčové.
Teraz jej vymýšľam rôzne recepty, rôzne kombinované...minule som na obed robila špagy (kupujem väčšinou Barilla alebo Panzzani)...v troške vody som udusila brokolicu, rozmixovala, pridala trochu masla...to som naliala na špagetky a navrch strúhaný parmezán...najbližšie chcem skúsiť cestovinky s mäskom mletým..a chcela by som pomaličky začať pridávať aj paradajky..
Ale ako píšem - moja malá je fakt všetko, je dobrý jedák...
@bastilly - bio ovocie a zelenina aspon v krajine kde bezne zijem (striedacka nemecko/anglicko) je chlp iny level, ale produkty musia splnat rovnake kriteria. Mne zalezi, kde sa to ovocie pestuje, zalezi, ako sa zbiera, aj tie zvierata mi zalezi ako ziju, videla som tu v okoli par bio fariem a veru ine vajicka uz nekupim (chodime priamo na farmu), mäsko mame tiez z farmy, je to drahsie, ale viem odkial, uplne cerstve, v obchode kupujeme len ryby. Len to chce cas, chce sa to tomu venovat a aj investovat. Ja osobne by som si radsej odpustila dovolenku ako setrit na zdravej strave svojho dietata, ktore s toho, co mu dam rastie a sa vyvija. Pre mna je strava velmi dolezita zalezitost.
ja zase nechapem, ved hned na zaciatku bolo jasne, ako sa bastilly stravuje aj s dietatom, tie co ste sa sem nahrnuli so samymi bio superzdravymi vecami , myslim,ze zbytocne to tu riesite, kazdemu je jasne, ze ovocie je zdravsie ako brumik, zelenina zdravsia ako parok a pod. Ved je tu kopec tem o zdravom stravovani, inak ja som pri prom synovi bola uplne zatazena na jedlo, do 2 rokov neochutnal cukor, tvrdy cukrik nemal doteraz, lizatko asi 3x , ked mu niekto priniesol, bude mat 5 rokov, bohuzial s jedenim je to u neho strasne, do tych 2 rokv kym bol " poslusne" nevyberave dieta pojedol vsetko zdrave a teraz? brrrrr - na ranajky som tiez niekedy zufala, tak urobim aj chlieb vo vajicku, lebo by cely den nic nezjedol, doslova do pismena a druhy neje od narodenia, akurat MM, teraz som cela happy, lebo dnes je jeho jedalniek nasledovny - jeden banan, polka hrusky, pol krajca chleba, jedna varena mrkva , bude mat 2 roky, slabota, co? karfiol na pare hodil na zem, takisto aj kuracie maso, takisto aj jahody, na veceru mu asi urobim ryzu. Sladke uz ochutnal, ale ja mu nekupujem, len ked donesie navsteva, ale obmedzujem to velmi. Ja nemam problem jest zdrave jedla a vzdy pozeram aj na zlozenie vyrobku, nekupujem vyslovene bio, pri starsom som kupovala, varim doma, denno-denne, ale teda nase jedenie je na nervy 😀
@anjelicek26 😀 😀 😀 ,no mna osobne tie tri pismenka pohladkaju na dusi ked taku potravinu kupim.aj vcera som robila malemu palacinky(ja viem,nezdrave),no sla som mu kupit bio muku,bio lekvar,po bio mliecko.ked uz som mu robila nieco na com si pomlsa ale nejaku extra vyzivovu hodnotu to pre neho nema,tak nech je to aspon z kvalitnych surovin 😉 ja radsej kupim potraviny,kde je napisane bio,kde je napisane,ze neobsahuju konzervanty,umele sladidla,pridane aromy...ja sa vzdy lepsie citim ked prave taketo si v nakupnom kosiku ku kase nesiem.bohuzial su to veci naozaj velmi drahe,preto si to nemozem dovolit stale,ale napr nepeciem vela,tak muka je bio,necukrim vela,tak cukor kupim trstinovy...ked malemu kupujem nieco na premlsanie medzi jedlami,tak su to spaldove tycinky,spaldove cokoladove keksicky,ryzove maciky...aj fajnotky pre deti mozu byt "zdrave" 🙂

@hajanka ake mlieko použivaš?