icon

Čo na raňajky?

bastilly
7. máj 2012

Ahojte co davate detom na ranajky, maly chce stale prazenicu, alebo parky, sem-tam zje chlieb so syrom.....

minewka
8. máj 2012

@bobocka

"moj maly jedol prazene zltka uz v 4 mesiacoch...ja totizto , neuznavam tuto modernu dobu , aj co sa tyka stravy...davam mu to co jedavali moji stari rodicia, rodicia, i ja....jednooducho som taka, mne sa celkoo hnusi tato doba,preto si do zivota vnasam vela stareho, aj ked bhuzial , velakrat prepadnem omuto :D ale co uz..."

myslela si tento príspevok? Píše o žĺtkach...ja som dala žĺtko v 5 mesiacoch - ale malá bola na UM - tieto deti majú trocha inak zavádzané príkrmy a je to individuálne - podľa rastu, váhy, prispievania, atď..

A čo je pražené žltko - to neviem ani ja, ako sa žltko praží...asi zrejme oddelila žĺtko od bielka - a upražila/upiekla na panvici...že nebolo varené na tvrdo..

hajanka
8. máj 2012

@minewka citaj,
parky mu dava od 12mesiacov, presne odvtedy jej odmieta kase, jogurty a vyzivy
kasu nezje ziadnu, ani zemiakovu, tvaroh podla nej nie je dobry lebo zatazuje organizmus maleho (slanina ho nastastien nezatazuje)
prazene zltka jedol uz v 4mesiacoch, neskor napisala ze zacala v 3mesiacoch s mrkv. stavou, kalerab, zemiak, rascova polievka a vajicko na masle, to striedala s krupicovou kasou, Pribinackom, Acidkom a bielym jogurtom
zje samotnu zeleninu ale ako prilohu nie 😖
sem tam dostane nasrbanu slaninu, lebo mu to super "stipkuje" zaludok 😖 (vobec tomu vyrazu nerozumiem)
ovocie ho podla nej nezasyti, takze na ranajky vobec, iba ako prehanadlo
ostatne nechce, su dni kedy je jeho jedina strava sunar (cely den)
hnusi sa jej tato doba, preto si do zivota vnasa vela stareho (kedysi bola zelenina na tanieri raz za mesiac)

nakoniec, ziadnu radu neprijala, na ziadnu neragovala priamo, nepodakovala, na zaver nam popriala vsetko ZLE 🙂

hajanka
8. máj 2012

@minewka ja som nikde nenapisala ze je hlupa
aha, tak som mi uslo to "vdaka"

31majka12
8. máj 2012

@kaja73 no tie sirupy...ja som bezny clovek ...takze asi tak ...ano ked avokado jej chuti...ja som malemu tiez davala vselijake ovocie a nic ine nechce len banan a jablko...
a co sa tyka pribinacikov...nikde som nepisala..ze ich jeme.
A mlieko?
tak maly nechce pit mlieko a ani nic mliecne,jedine co mu chuti je mracik z lidla ale ten je bez konzervantov.
pokial viem tak som napisala ze ste nauceny na fajnove veci ....ze nie kazdy si ich moze zo svojich financii
dovolit...
A taktiez som sa viac menej ospravedlnila..ze nic v zlom.
Keby clovek chapal co som napisala...ale co uz... 😝

bobocka
8. máj 2012

@minewka ano,ale to ze jej teraz iste potraviny odmieta moze byt aj vysledok toho,ze mu iste potraviny do jedalnicka zaviedla a nemusela.zaviedla mu iste stravovacie navyky a teraz sa toho maly drzi.o tom to je.ked si precitas tuto temu poriadne ,tak v nej najdes ozaj kopec tipov na ranajky.je z coho vyberat.no osobne som nikde nenasla od danej maminky napisane-diky baby,skusim,uvidime ci to maly zje .ak to niekde napisala,tak mi to sopci prosim.ide o tu snahu.pride po radu,dostane ju a zavrhne.ved ale my sme rodicia,my predsta staviame jedalnicek nasich deti.pokial by sme to nechali na nich,tak budu od rana do vecera na kinder cokolade a gumenych macikoch. 😀

bobocka
8. máj 2012

@minewka ano na to som mysela.stale mi to pride byt skoro dat 4 mesacnemu prikrm z vajicok,hoc len zo zltok.

hajanka
8. máj 2012

@bobocka no ona to napisala hned v uvode, 1. ci 2. strane, ze jej tato doba nevyhovuje, asi sa mala narodit pred 100 rokmi, takze preto jej nase rady asi ani nic nehovoria....
mozno keby sme poradili klobasku, drzkovu polievocku a to striedat s hurkami (kedysi boli bezne v tych dobach sama zabijacka) a tlacenkou, mozno by tieto rady prisli vhod 🙂

minewka
8. máj 2012

@hajanka ale písala si - medzi riadkami..alebo si o nej toto nemyslíš? Myslíš, že veci robí múdro?

A vytiahla si všetky jej príspevky z kotextu a to vôbec nie je pekné - ja som to čítala a nepísala to tak, ako to teraz znie.

Dáva mu ovocie aj zeleninu - ale v inom čase, ako ty - to je zle?
Neviem, na čo mu slanina pomáha, možno to napíše - ale nie je to jej povinnosť.. (moja kamoška sa vyliečila z ťažkého atopického ekzému dnes už známou urinou terapiou - vtedy sa to tak honosne nevolalo - potierala sa vlastným močom...tiež sa na to ľudia čudne dívali - ale pomohlo jej to)

Čo je na tom, že ovocie ho na raňjaky nezasýti? Ani mňa by nezasýtilo..a čo? Tak mu ovocie na raňajky nedáva - dá ho na olovrant..čo je na tom také strašné?

Aj moja malá máva hnačku po čerstvom jablku, ani ho čerstvé veľmi nechce jesť - ale keĎ je to jabko trošku podusím, chutí jej a spapká ho...a teraz čo??

A čo je na tom, že chce niekedy len sunar? Aj moja dcéra máva občas také dni - väčšinou, keĎ jej rastú zuby, je mrzutá, nechce nič jesť...mamičkám, ktoré koja, by odporučili kojiť, že je to super tutti frutti..ja dám sunar...a čo? Je to niečo hrozné?

AJ mňa štve, že niektoré veci sa apriori, bez rozmyslu a bez zdravého sedliackeho rozumu zatracujú len pre to, že nie sú v súlade so super módnymi trendami...som nevedela, že to nemôžem priznať...

Inak reagovala aj na teba - ale tvoj nick a jej spojil s jedným slovíčkom - tak si to asi nevidela...však? 😉

hajanka
8. máj 2012

@minewka nic som nevytiahla z kontextu, okopcila som to co pisala a ako to napisala, len som tu nevpisala cele jej komentare, len ktore sa tykaju priamo jedla, tu nejde o modne trendy alebo nejake tabulky, kedysi clovek nevedel co je z coho zlozene a aky ma na organizmus ucinok, namiesto toho aby cerpala z tychto poznatkov ona na ne asi z vysoka kasle.

minewka
8. máj 2012

@bobocka áno, to je pravda, deti potrebujú mantinely od rodičov, veľmi rýchlo im zachutia aj tie menej zdravé veci. Treba udržať nejaké rozumné hranice...

Preto som aj písala, že dieťa veľmi rýchlo vycíti, kde mamka povolí...tak je to vo všetkom. Ak ale na to mamka nemá, vydržať plač, zaťatosť a podobne, tak aspoň upraviť recepty tak, aby zachovali požiadavku výdatných, prevažne mäsových raňajok - ale aby boli úmerné veku dieťaťa podľa možnosti starostlivo vybrané jednotlivé suroviny..

kaja73
8. máj 2012

@bobocka s tym zavedenim "istych " potravin je to ozaj zaciatok "skazy" -moj maly raz ochutnal parok-jedli sme ho s mm a maly si pytal-mal cca 18m-tak ved sa mu nic nestane ked ochutna-ani sa nestlo,ale odvety sa musime skryvat ked ho s mm jeme -ved raz za cas si ho dame-lebo by bol schopny zjes nam ich vsetky na posedenie a to iste bolo s cokinou a inymi " chutovkami" raz ochutnal a potom vznikol obrovsky problem-on by tym uplne nahradil svoju pestru stravu,ktoru inak bez problemov papa,ale keby mal na vyber... parok by ro istil vzdy 😝
Zial tie ecka zamerane na chutnost v potravinach z nas robia obete nezdraveho stravovania-ozaj staci ochutnat a si chytena do pasce-aspon velmi casto to tak je. 😒
Preto sa teraz velmi snazime ozaj to u nas obmadzovat a ked nahodou papame "chutovku" tak ozaj nie pred malym. Ved sa tohe este naje.

hajanka
8. máj 2012

@minewka no vsimla

bastilly @hajankatak to neviem ani ja preco nechce ostatne a dokonca mame stale dni kedy jejeho jedina strava pocas celeho dna len sunar
Dnes o 00:19

aj som jej odpovedala, preco ostatne pravdepodobne nechce

minewka
8. máj 2012

@hajanka kedysi človek nemal veľmi na výber a zabijačka bola možno na svadbe alebo na vianoce. Stravoval sa inak, ak žil a pracoval ťažko a tam, kde teplota v zime klesne pod -20...a inak sa stravoval človek a deti v prímorských krajinách...atď...myslíš si, že sedliak, či statkár, čo makal na poli, by si dal na ranajky musli s ovocím?? Lebo by vedel, že je to zdravé? Alebo že by deťom, ktoré od 2-3 rokov museli už často pomáhať, pásť husy, a podobne - že by im to stačilo?

Ja sa napríklad stotožňujem s tým, že do určitého veku by malo dieťa jesť potraviny prevažne zo svojho podnebného pásma...takže mango som ešte decku nedala...a nemala by som ani banány..ale tie dávam..

A okrem toho - deti nie sú strojová výroba . každé má iné energetické náorky.

Ale súhlasím, že každé dietko sa môže naučiť jesť všetko..aj zdravo.

bastilly
autor
8. máj 2012

@hajanka pocuj najprv si zisti nieco o vajicku a tak pis, je to vitaminoabomba, famy o nom su vyvratene🙂

hajanka
8. máj 2012

@bastilly ano, vitaminova bomba, aj pekne tucna, ja to nespochybnujem, ale prosim ta nie pre 3 ci 4 mesacne babetko 😉

hajanka
8. máj 2012

@minewka ano a presne preto ze doba sa vyvija, vtedy sa nevedelo co a ako v plyva na zdravie, len som...ar to teraz nevyuzije

bastilly
autor
8. máj 2012

@hajanka a k tej slanine pisala som ze mu naskrabem na spicku noza , vtedy to posobi ako liek , ale nebudem sa uz k tejto teme vyjadrovat, a cele sa to zvrhlo , este len prvy koment bol proti tomu co davam.....vsetkym mamkam DAKUJEM za rady!!!ok?

hajanka
8. máj 2012

@bastilly prosim napis ako ta slanina vlastne posobi

tea333
8. máj 2012

@minewka myslim ze ked napises uvodny prispevok v ktorom napises, ze tvoje 1,5 rocne dieta jedava pomerne tazke a nezdrave veci na ranajky, kritika je na mieste. pisala som hned prvy prispevok - pisem co si myslim (hadam sme sa sem neprisli pretvarovat) ale neurazam.
pod tym som napisala odpoved na otazku - co jedava vase dieta. mnoho mamiciek sa vyjadrilo v podobnom duchu.
ja vidim pozitivne to, ze sa mnoho mamiciek uprimne vyjadri, ak ma pocit, ze je nieco v neporiadku (manipulacia s dietatom, vychovna metoda ci strava)
myslim, ze ak to ma byt slobodna diskusia, ma tu miesto aj kritika, nazor.
teda absolutne nesuhlasim s myslienkou, ze by sme mali prehliadnut prvu cast prispevku v ktorej pise, co dava jest, a mali sme sa len informacne vyjadrit o tom, co jedavaju nase deti, najlepsie bez citoslovcii a rozvitych viet, lebo uz by sa dalo medzi riadkami citat, aky mame postoj.
Toto je forum pre mamicky - a teda nefunguje ako google, ale ako otvorena diskusia.

bastilly
autor
8. máj 2012

a preco tucna bommba???ale ok ved nedavaj to je tvoja vec

kvetinka211
8. máj 2012

Kedysi v 60tych rokoch alebo kedysi pred 100 rokmi? Pretoze to co sa tu rozobera ako kedysi je povojnovy kvazi blahobyt, ked sa zacali ludia obzierat prevazne bravcovym masom.
Pred 100 rokmi sa mäso jedlo velmi velmi zriedka v beznych slovenskych rodinach. Jedlo sa v nedelu, cez tyzden hlavne strukoviny, kase, halusky s max. troskou slaninky, samozjreme masť na chlieb, to bolo, v dobrých časoch trocha klobásky. Okrem toho veľká časť roka sa dodržiaval prísny pôst - pred Vianocami celý advent a pred Veľkou nocou 40 dní. Vtedy sa nejedla ani masť, namiesto toho sa ako omastok do kaší požíval ľanový olej. Bežný rok bol pôst všetky piatky, niekedy aj stredy. Hodovalo sa keď boli hody, svadby či krstiny, inak sa žilo dosť striedmo. Nie že by si chceli držať ľudia líniu, ale jednoducho si nemohli všetko pojesť, lebo by v zime zomreli od hladu. Taký bol život kedysi. V tomto smere v kombinácii s dostatkom pohybu oveľa zdravší ako dnes. V iných ohľadoch zasa menej zdravý (alkoholizmus, infekčné choroby ...).

bastilly
autor
8. máj 2012

@tea333 ale nepisala som ze jedava len to ....! ale ze si to stale vypyta..je to uz jedno ,kazdy vychovava dieta podla svojho mienenia, a to ze sa nestotoznujem s touto dobou co sa tyka tych ovacii okolo stravy , je moja vec🙂

tea333
8. máj 2012

@bastilly mala si si do googlu nahodit - ranajky pre dieta, alebo najst temu o receptoch pre deti, ak si nechcela, aby sme reagovali na tvoj prispevok. Toto je diskusia ktora funguje takto - ty nieco napises a my piseme reakciu na to, co si napisala. ak sa ti zdal moj prispevok bojovy a proti tebe, tak sa asi zhodneme na tom, ze si sem ani nemusela pisat.

anjelicek26
8. máj 2012

@bastilly - pozri skus sa trochu zacitat do tem o zdravej vyzive, lebo je to trosku päst na oko pre maminy, ktore sa fakt snazia stravovat zdravo svoje deti, necuduj sa tym reakciam. Su tu temy, staci dat hore do vyhladavaca, co papa vase rocne, dvojrocne, stale neviem ake stare as babo. Su tam aj recepty,, tipy, aj to, co by sa este fakt nemalo. Modry konik je zaujimave citanie, len sa musi chciet citat.

Moje deti nejedia vela beznych veci, aj co by asi mohli, ale my to doma proste nekupujeme. Neprehanam to zo zdravou stravou, sem-tam maju aj sladkost, normalne zijeme. Ale ten zaklad sa im proste snazim dat, aby ta strava bola vyvazena, rozumny pomer ovocia, zeleniny, mäska, prilohy, no proste mi na tom zalezi. U mna neobstoji dat dietatu nieco, co si dranka len kvoli nejakemu - ono chce. Nasa mala raz odpila z coly a teraz chce vzdy, ked ju niekde vidi, aj v restike pyta, myslis, ze dostane? Ani nahodou a to taka 6 rocna zaba uz vie argumentovat, ale moje usi su hluche. Dostane mineralku. Bodka. Isteze je to narocnejsie ako proste dovolit, no ale aj o tom je byt rodicom, ze ano.

tea333
8. máj 2012

@bastilly nestotoznovanie sa s dobou je zvlastna vetna konstrukcia. nemusis sa stotoznovat, ale odmietat jasne a zrejme informacie o zlozeni stravy a o tom, ze je nieco zdrave?
mne sa tiez paci pustanie zilou a vyhananie demonov z tela, ale dnes uz vieme, ze to nikoho nevylieci.

hajanka
8. máj 2012

@bastilly on si to vypyta a ty mu to das 😉

aliza
8. máj 2012

@bastilly ja chcem reagova k prikrmovaniu. Ty si presvedcena, ze to robis spravne, tak preco mate problem s jedenim? Citala som si par tvojich prispevkov, ako je mi uplne jedno, co robis s vlastnym dietatom, i ked teda vobec nesuhlasim, ale je to tvoja vec. Mam pocit, ze si sa rozhodla bojovat proti akoze 'novej dobe' a odnesie si to tvoj syn. Ja som pri oboch detoch isla podla postupov 'tejto novej doby', obidvoch som zacala prikrmovat az okolo 6 mesiaca a to syn nebol kojeny a cuduj sa svete, moje deti jedia vsetko, nie je potravina-jedlo, ktore by odmietli, od spenatu, zeleniny, ovocia, ryb, masa, mliecnych, strukovin, cestovin....proste jedia vsetko a radi. Ale jedia zdravo, prikrmovat som zacala velmi jednoducho, pomaly, postupne, u nas sa nevypraza, nezahustuje, necukruje....ziadne udeniny, sunky, parky, slaniny, ani vajicka a deti su zdrave, ziaden problem s jedenim a to mame ekzem generacne v rodine, ja ho mam teda fakt hrozny, ale moje obe deti su ciste, bez alergii.
Sice si sa pytala, ze co davat detom na ranajky, ale zaroven si si sama odpovedala,. Ved ked nie si schopna urobit zmenu v stravovani, tak naco sa pytas? snad si nemyslis, ze tvoj syn si sam od seba zacne pytat ine jedlo, ako mu davas? AKo tu bolo pisane, stravovacie navyky deti buduju rodicia, co ich naucime, to budu jest. Cize ako rodicia mame priamu zodpovednost za stravovanie a tym padom aj zdravie nasich deti. Ked tu citam o zhnitych zubkoch 2-3 rocnych deti, az mi je zle, ale to, ze vacsina tych matiek drzi deti na sladenych cajoch a dzusikoch pomaly od narodenia, o sladkostiach ani nehovorim, tak to uz nikto nevidi 😠 toto nepatrilo tebe, ale vseobecne)

hajanka
8. máj 2012

@bastilly
vajecny zltok obsahuje takmer celu dennu davku cholesterolu, ale obsahuje latky, ktore jeho hladinu vedia v krvi aj znizit.... co ma tak male dieta mat co docinenia s cholesterolom? znacnu cast zltka tvoria tuky cca 30% a bielkoviny 16% - ktore ty mimochodom tak velmi odsudzujes v tvarohu

minewka
8. máj 2012

@tea333 pretože to, čo je pre teba ok, pre mňa môže byť blbosť na ntu..ak ti to napíšem, že podľa mňa si padnutá na hlavu a hlúpa a neviem čo....pekne mi poďakuješ za rady a za názor? 😀 😀 😀

lussy666
8. máj 2012

@bastilly nestotoznujes sa s touto dobou, co sa stravy tyka...a co si myslela, ze ti tu napisu? naco teda zakladas otazku ci temu?
ak ani po precitani zlozenia na tych parkoch ti to nebude vadit - daj mu ich, si jeho matka, vies co je pre tvoje dieta najlepsie.