Čo na raňajky?
Ahojte co davate detom na ranajky, maly chce stale prazenicu, alebo parky, sem-tam zje chlieb so syrom.....
@bastilly ja tiez nie som niekedy rada,ze zijeme v dobe ,v ktorej zijeme.velmi mi vadi ten pretechnizovany,priam roboticky zivot.vadi mi,ze 8 rocne deti uz pomaly pracuju s pocitacom lepsie nez ja.vadi mi,ze namiesto toho aby sli von na ihrisku hrat futbal,tak si ho zahraju doma s kamaratom na playstation.velmi mi to vadi.ale holt casostroj nemam, a preto sa musim naucit zit v dobe,v ktorej zijem.strava ,ci sa ti to paci alebo nie, je dnes uplne ina ako ked sme boli detmi.suroviny,ktore najdes v obchodoch su uplne ine.povacsine vsetko dovozove ☹ kurcata z brazilie,cesnak z ciny.to je holy fakt,tomu sa nevyhnes a ci sa ti to paci,alebo nie,tak si musis uvedomit,ze to co das svojej rodine na tanier,jej zdravie ovplyvni.ja bohuzial nemam take financne moznosti,aby som mohla nakupovat ozaj kvalitne potraviny stale.bohuzial,velakrat musim siahnut aj po tych lacnejsich,menejkvalitnych.ale co sa da a hlavne co sa tyka jedalnicka maleho,tak sa snazim mu dat to najlepsie podla moznosti.ja a muz sa uz holt prestravujeme ako sa da,ale na maleho jedalnicku si davam zalezat viac.to vsak neznamena,ze moje dieta nevie co je cokolada,ze nevie co je dzus,ze nevie co je zmrzlina.dobre to vie.odkedy som mu kupila jeho prve kinderko,tak si ho pyta pri kazdom nakupe.chvalabohu,ze ho vsak viac zaujme hracka ako cokolada 😝 .ziadna nie sme dokonala,ja teda iste nie a viem,ze su veci v nasom jedalnicku,ktore tam nemaju co robit.ale zas staviam na zdravom zaklade.aspon skus doma malemu na ranajky dat pecivo s natierkami.najdi si cas,sprav doma natierku a daj mu.postupne mu to davaj do jedalnicka castejsie a castejsie a potom si on prestane parky ci prazenicu na ranajky pytat.tu nejde o to,aby si mu to uz nikdy nedala,ze je to uplna otrava,to iste nie,no obmedzit sa to da.jasne,ze nie zo dna na den,na dieta nemozno ist sokovou terapiou.ale pri troske snahy to pojde.len ta chut pre zmenu musi byt.a to je uz na tvojej volbe.
@tea333 písala som to všeobecne - nie priamo na teba. Zakladateľka chcela vedieť čo dávate deťom na raňajky.
BODKA.
Nie čo si myslíte o praženici a párkoch - rovnako ti môžem povedať - že si zagoogli a nádji témy, ktoré sa tomu venujú 😅 😅 😅
Je sranda, ako sa od niekoho vyžaduje sebareflexia - ale ani jedna z vás si neprizná, že to trošilinku prehnala 😀 vtipné , vtipné...a ešte čakať poďakovanie 😀
ovocie na raňajky? preboha 😝 raňajky sú základ dňa, treba sa poriadne najesť. nevravím či párky či praženicu či chlieb či niečo iné ale ovocie či zeleninu? 😕 my raňajkujeme buď pečivo s niečím alebo chlapci ľúbia veľmi čokoládové guľky do mlieka. a inak mi tiež milujú párky ale tie si dávame na večeru 😉
ja osobne tiež nechapem prečo hned prispievatelky hodnotia zakladatelku. UUUplne by stačilo keby napisali čo bežne davaju svojim deťom jesť, aby tak zakladatelka mala inšpiracie od vas.
Môj maly teda neje ranajky tak akoby organizovane. Proste on si vypyta čo chce do ručky. Bud suchy chlebik, sucharik, musli - ale iba take nasypane, v žiadnom pripade nie do mlieka to mu nechuti. A to si pozobkava aj hodku. V poslednom čase si da vanilkovy termix, alebo si vypyta BEBE- dobre rano do ručičky. Ja osobne mu dam čo si vypyta, lebo som šťastna že niečo spapa. Hned rano sice dojčime, ale vzhladom k môjmu tehu mam malo mliečka. No kravske mlieko ani žiadne ine nahrady môjho mliečka nechce, on si radšej dudle pol hodku poloprazdny cicik akoby mal vypiť ine mlieko.
Čo sa tyka parkov ja mu ich nedavam, ale ked je u mamy, tak ked si od nej vypyta, tak mu da. Niesom tym sice nadšena, ale raz za čas mu určite neuškodia
@minewka tak ja si myslim, ze ona tu reakciu pocut CHCELA, ona sa chcela utvrdit v tom, chcela pocut ze to robi spravne, inak by volila ine slova a tema by znela:
"Co na ranajky? - Ahojte, co davate detom na ranajky, poradte."
Nepisala by o tom, ze jej dieta je len parky, prazenicu a obcas chlieb so syrom.
ano nejeme nic ine len prayene vajcia a parky,nevieme co je zelenina,ovocie..
@amadora moj starsi syn ranajkuje ovocie vyse roka a to dobrovolne-spravi si mix-banan,jablko a este nieco tretie co je doma-bud hruska,kivi,hrozno a je spokojny-ma 13 a pol roka.
V skole sa potom natlaci chlebikom s natierkou,cez dalsiu prestavku dakym keksikom a cez dalsiu zas ovocie-on proste tlaci stale.
A casto sa stane ze ovocie ranajkuje aj moj muz a aj ml.syn-on lubi avokadovy puding-mix avokada , bananu a ryzoveho mlieka-to je riadna kaloricka bomba.
moje pravidlo, ktorym sa riadim je, ze dieta povazuje za "jedle" tie potraviny a tie jedla, na ktore si zvykne prostrednictvom rodicov.... ked zacnete davat dietatu na ranajky parky, prazenicu, slaninu.... a neuvidi na stole jogurt, ovocie, zeleninu, nemozete sa cudovat, ze to bude neskor odmietat.
nedavno boila u mna znama a strasne ohrnala nosom, ze mala ma na obed cestoviny so spenatom ze:: "Fuj a ty by si to jedla, myslis, ze jej to chuti?" popravde... mne spenat nechuti, ale jem ho spolu s malou, pretoze chcem, aby si nan zvykla.
nikdy som nemala s krmenim problemy, mala zje vsetko, co pred nu polozim, pretoze sme vzdy jedli bez komentarov a ohrnania nosom.
su potraviny, ktore este v 18tich mesiacoch neochutnala a sem patri aj spominana prazenica, parky, cokolada.... nemyslim si, ze by jej to chybalo.
bezne papa tvaroh s ovocim, co tiez par maminiek okolo mna nechape, ze preco jej radsej nekupim Pribinacik. Jasne, ze som jej ho uz dala, aj ked ho nemava bezne. ale zje ho s rovnakou samozrejmostou, ako biely jogurt.
treba sa zamysliet nad tym, co davate jest svojim detom. to, ze do nich netlacite sladkosti a jedla vyslovene nevhodne ale "chutne" neznamena, ze im nedoprajete... akurat sa casto stava, ze dieta je ukratene o zdrave a potrebne potraviny na ukor chrumiek, keksikov a Jupikov... tolko moj nazor
@hajanka no neviem, či by som až tak detektívne na to išla.. 😅 napísala, čo jej dieťa najradšej je...a ja som pochopla, že by mu to chcela nejak obzvláštniť, poradiť nejaké iné recepty - kde je vajko...napríklad,..možno by chcela počuť, ako nahradiť párok za iné mäsko..keď napíšem, že mám skôr mäsožravca...a odporučia mi musli..no neviem 😀
Ale ktovie, možno to naozaj počuť chcela. Ja si myslím, že aj stručné vymenovanie jedálnička - je jasná odpoveď. 🙂
@bobocka no je pravda, tie potraviny dnes, to je bieda.... A osobne si myslim že take musli su nezdravšie a je tam určite viac svinstva ako v take praženici....
Čo sa tyka toho ake je zaondene naše telo ani sa neoplati rozhorčovať. V latrinach sa už ani naše hovna nerozkladaju, len tam stoja, nie ako kedysi... Už aj vykaly mame zakonzervovane z toho všetkeho čo jeme.
joj,zenicky..vy mate problemy 😉 ,ci parky,prazenica,ci gulky v mlieko...to je snad jedno,nie?...len aby na to bolo 😀 😀 😀 😀
je fakt zaujimave citat vase prispevky....co je naj...fakt tazka otazka....ja rano otvorim chladnicku a co tam mame,to si dame 😀 ,ked parky,tak parky,ked sunku,tak sunku,tak sunku....pre mna za mna aj 3 dni v kuse 😀 😀 😀
mne ked zacne mamina rozpravat,co sme mi papkali ked sme boli malinky....idem sa vzdy popukat od smiechu...sme tu..nic nam nieje,.....tak nerobte uz z toho paniku.,ked je chut....kludne aj tlacenku,ci jaternicku... 😀 😀 😀 ...pekny dnik
@hajanka ja nevidím nič zlé na tom, ak niekto uprednostňuje mäso..pred musli...
Isteže - dieťa je to, čo mu rodič nanúti...ale ešte raz - to, že nemá na raňajky musli, ale napríklad praženicu, omeletu , hrianku s mäsom..- ešte neznamená, že sa nevhodne stravuje...možno má fakt obrovský energetický výdaj, je od rána do večera v pohybe, vonku..kto vie. A NEMÁ TO KAŽDÝ DEŇ.
Je kopec receptov, ako robiť masové raňajky inak, zdravo, vhodne to striedať, pomaly privykať aj na iné veci...
Ja sa veľmi čudujem, ako niekto trepne decku na prázdny žalúdok kiwi..napríklad..a čo? keď vidí, že to dieťaťu nevadí, že ho nebolí bruško..
Súhlasím s mnohými názormi - ale nesúhlasím s formou, ako sa to písalo a už vôbec nie s tým, že sa má za to ešte pekne poďakovať . 😀
@amadora nechcem sa hadat,ale perco si myslis,ze lepsi zaklad dna su cokoladove gulky ako ovocie? co vsetko take super pre telo obsahuju gulky a surove ovocie to nema? len basnicka otazka na zamyslenie,je mi jasne,ze stravovanie vidime inak,takze nemusie dalej riesit 😉 ale nedalo mi 😉
😀 😀 😀
ja som od zaciatku tvrdila, ze si z nas len robis srandu, uz som to tu par x pisala 😉

@minewka tak si precitaj moj uvodny prispevok, a potom co pisala zakladatelka temy na predoslej strane o tom, ze uz prvy prispevok bol proti nej a tomu co dava (teda moj prispevok)
a potom mozes subjektivne zhodnotit, ci som napisala, ze je padnuta na hlavu, alebo to, ze si myslim, ze dava dietatu nevhodnu stravu, co su podla mna odlisne veci.