Čo navariť svokre?
Ahojte. Svokra ma a prísť na obed a chytá ma panika. Ona je neskutočne strašná. Je to taka ta pravá dedinská tetka (nič proti dedine, tiež som z dediny) ktorá chová kury, prasa, kačky, ovce. Mysli si ze je pupok sveta, že je najúžasnejšia a my jej nesiahame ani po päty.
Veľmi dobre vari a vie o tom. Keď videla co som ja kedy navarila, väčšinou to bolo- malo slané, malo kyslé, rezne majú byť chrumkavejsie a viac vyklepane (tenšie), v tejto polievke musí byť viac octu, k tejto musí ísť chlieb, tieto zemiaky sú málo slané atď atď...kurča varia len lenivé ženy (a takéto ma názory) Ja sa snažím variť dobre ale zatiaľ mi to tak v 60% vyjde dobre a v 40% nie tak dokonale. Okrem toho, ja také tie typické jedla ani až tak neviem,, varím si kuksus, bulgur, quinou s dusenym mäsom a zeleninou.
Chcela by som niečo čo ona dokáže zjesť ale zas tak aby som sa na niečo nehrala (čiže nie rezeň s majonezovym šalátom) - lebo to by určite ofrflala tak ci tak :/
Jaj a zabudla som dodat- nič, ale nič naozaj nič na svete pre ňu nie je dôležitejšie ako jedlo.
@leuska15leuska15 nabuduce vies, ze nemas uz robit nic, pozvi ju na kavu alebo caj a hotovo. A ten monte dezert znie dobre, nedala by si recept prosim? 🙂
@leuska15leuska15 a podla mna si sa jej super snazila vyhoviet, ved polievka neutralna taku jedava kazdy, ryba taktiez a mohla jest len hranolky k nej, ti ze bola aj ina priloha je len vyhoda, ved hadam nechce nutit jest vas to co chce ona. Takto si jej super vyhovela.
@leuska15leuska15 akoze urazena volala synovi? Tvoj manzel na tom obede nebol, ci to mu volala, ked prisla domov?
@leuska15leuska15 No mas to zaujimave. V miernej verzii poznam, neriesim, skor to robim tak, ze navarim a dopredu zacnem, ze joj prepacte, nevyslo mi to uplne a podobne reci. A oni vacsinou potom, ze ale cosi, nie je to az tak zle (co ja viem, ale viem zaroven, ze im to chutit nebude 😀 ). Pri takych ludoch moderne potraviny nepouzivam a uz vobec nevysvetlujem, lebo sa presne na to zvyknu priam urazit. Kazdy ma ine chute a ine zvyky, takze nikdy sa neda vyhoviet vsetkym. Bud navarim podla seba s tym, ze mne to chuti alebo sa prisposobim a navarim co chuti druhym, aj ked mne to az tak chutit nebude. Podla mojho nazoru spokojni nebudu nikdy, takze zbytocne privela energie tomu venovat. Ohundru vzdy. Vzdy si najdu nejaky dovod, aj keby si to navarila totalne dokonalo.
@leuska15leuska15 dlab na nu. ty si nechcela dokazat ze varis zdravsie, ty VARIS zdravsie. a kvoli nej to nemienis menit. Nech si ona ma svoje "najlepsie a najchutnejsie" jedla a ty mas svoje "najzdravsie" Moji svokrovci sa prepchavaju mastnym , vyprazanym jedlom, vsetko plava v masti, soli a stiplavej paprike. Svokra zalieva varene zemiaky prepalenym olejom z vyprazania reznov ci fasiriek! /pre mna vrchol karcinogenity, ale im tak smakuje. OMG Zakusky z margarinu a tony cukru. "Salat" je u nich to. ked uhorky zaleje octom a ciernym korenim, alebo hlavkovy salat s horucou vodou s octom a pras. cukrom. /inak tuto kombinaciu ja neznasam od destva/. v najlepsom pripade salat doslova plave v kyslej smotane, viac smotany ako salatu.
svokra je kazdy rok v nemocnici pre traviace problemy, svokrovi vybrali 22 kamenov kdesi z pankreasu...ale to podla nich zarucene nie je z ich stravovania...kdeze. No kto chce kam, pomozme mu tam.
@elenita bol tam, ale to bola taka zošokovaná z toho jedla, že ju ešte nenapadlo, že sa ma uraziť. Ona totiž čakala kurací vývar, rezne a šalát a ja teraz neviem co sa patrí na návšteve
@klip0 https://jemezdravo.eu/recepty/podla-kategorie/r... ale ja som dala mandle 🙂
@leuska15leuska15 to ona hlavne nevie ako sa správať na návšteve a to že ich generácia dáva do jedla tony cukry to už je iná kapitola, ale nech si tak varia, im do toho nikto nekeca a bolo by vhodné, aby ani ona tebe.
@leuska15leuska15 vyzerá to perfektne, dakujem ☺️ a zo svokry si nic nerob. Muz je na tvojej strane?
Neviem ja to nechapem, ved si jej spravila hranolky, aby bola spokojna, to co sme sa zasekli v 90tych rokoch aby sa návšteve ponukalo dokola len rezne a salat? U nas sa salat odvzdy robil len na vianoce
@leuska15leuska15 a teraz v horucavach robit majonezovy salat? ja robim zem. salat ked 2x do roka tak vela, niekedy ani na vianoce neurobim, ja mam tolko varenia a chystania na vianoce pre 6 clennu rodinu so 4 pubertakmi, ze som rada ak stihnem k rybe uvarene zemiaky.
@leuska15leuska15 ale ako tu je na x stranach napisane...ona CHCE mat navrch. len o to jej ide. Urobis klasiku, tak to nie je prave orechove na jej extra panske chutove pohariky. Spravis podla seba, tak ohrna nos, ona take jest nebude. a ako sa vravi, podla seba sudim teba... svokra sama sa chce pri vareni povysovat, ze je nieco viac, tak z toho obvini teba. Venuj energiu do niecoho ineho, jak do uspokojenia vztahovacnej tetky. Zachovaj zakladnu uctu, jednaj s nou slusne, pokojne, ale zaroven si nenechaj rozhadzat svoju uctu a pokoj.
@leuska15leuska15
Ked nad tym tak rozmyslam, tak aj moja svokra obcas povedala, ze je to malo dopecene alebo si pytala sol k jedlu... Ani mi nenapadlo sa preto urazit. Fakt malo solim a mozno to mohlo byt dlhie pecene, nepamatam si uz co to bolo za jedlo.
Samozrejme, ze je lepsia kucharka, ved ma o 30 rokov praxe viac ako ja :D a to uz je rozdiel. Aj mne sa niekedy podari viac, niekedy menej, to je jedno...
Co tak prijat ako fakt, ze je lepsia kucharka a povedal jej to? Aby ste nemuseli proti sebe bojovat a obhajovat sa co kto uvaril a preco je to lepsie (nemusis vysvetlovat preco quinoa a preco nie cukor. Proste nam to takto chuti 🙂
Ked zacne mat pripomienky, tak jej povedat s usmevom - ano, ja viem, vy by ste to urobili lepsie, u vas mi vzdy chuti, ste vyborna kucharka. Bez sarkazmu a bez ironie.
Lebo tym, ze to stale spomina sa asi citi nedocenena. Tak preco ju neocenit? Asi sa tej temy drzi tak silno, lebo je to mozno jedine v zivote co jej fakt ide a co stoji za pochvalu. Tak by som jej tu pochvalu dala, plnym priehrstim, uprimne, ked si to zasluzi.
Ved naprikald moja hodnota nespociva v tom ci varim lepsie ako svokra. Dokonca ani v tom ci viem vobec varit :D Ale skor v charaktere, v tom, aky mam vztah k detom, k muzovi, k ostatnym atd...
Ked je ona vyborna kucharka, tak nech to vie, ze ste spokojni s jej kuchynou. Mne staci, ze viem, ze moje deti a muz su so mnou spokojni ako s osobou 🙂 Nemozme byt predsa kazdy najlepsi vo vsetkom, ani sa neoplati o to sa snazit...
@elviku11
@negymama Ahoj Elviku, necitala som celu diskusiu, len posledne 2 prispevky. Priklanam sa k nazoru Negymama. Ak je pani svokra typ osoby, ktora ostatnym odcerpava energiu neoatalym zhadzovanim diela druhych... unika mi podstata neustalych komplimentov k jej vareniu. Z mojej skusenosti talyto tym zatrpknutej zeny vo veku uz nezmenis podlizovanim sa, zahrnanim ju (aj uprimnymi) komplimentami. Len co jej pridujes vietor do plachiet a bide sa citit, ze jej moc zhadzovat druhych je neobmedzena. Ze jej tymi neustalymi chvalami davas konsenzus k pokracovaniu v jej konani. Jasne, zo zaciatku treba pochvalit, treba byt slusny. Ale ked 1 ruka netlieska a pochvala sa stale jednostranna... je cas zvazit, ci sa nevesta bude dlhodobo zhadzovat vo svokrinych ociach.
Mala som pripad nezhod medzi svokrou a nevestou, presne pre nedocenenie nevestinych pokusov o pecenie, varenie a vedenie domacnosti. Zili pod 1 strechou. Stalo sa to uz neudrzatelne. Vypocula som nevestu. Zistila som, ze sa velmi snazi "dostat do rodiny", byt so svokrovcami zadobre za cenu seba podcenovania. Svokra nakoniec vyspiclovala situaciu tak, ze vykrikovala po dome ze od hentej si ani pohar vody nevezme.
Ked sme si prechadzali s nevestou konkretne situacie, zistili sme, ze sa svokre prilis liska. Zacala byt odmeranejsia (ale slusna a uctiva), spojene nadoby sa preklopili a zrazu sa jej svokra zacala liskat (rozumej ze ju uz nezhadzovala aj blizkou aj sirsou rodinou). To je uz potom taka mala slovna sikana, ked sa zhadzovanie stane systematicke.
Ale jasne, pokym je to normalne netoxicka osoba ktora je len zivotom skusana a zvyknuta v ramci smalltalku kritizovat, tak Tvoja technika je super. <3

Ahojte, tak dopadlo to nie najlepšie. Povedala som si, že nejdem sa na nič hrať, aj tak tie klasické jedla moc neviem a nechutia mi, urobím také ako jedávam. Spravila som rybu, k tomu hranolky (svokra zbožňuje) a quinou (pre nás hlavne), nech si naberie co chce a šalát zeleninový. Polievku cesnakovu a Monte dezert z mandlí bez cukru. Na quinoi krútila hlavou, tak som jej opísala koľko veľa železa to obsahuje a ze bola zaradená medzi najzdravšie potraviny sveta. Na dezert krútila hlavou, že bez cukru, (mierne sladkú chuť to malo z ostatných ingrediencií) tak som jej povedala, že ja cukor ale ze totálne neuznávam, podľa mňa nemá čo človek ani jest cukor nakoľko nemá žiadne živiny, iba nám škodí a človek si bez cukru úplne vystačí. Nakoniec to dopadlo tak ze urazena zavolala synovi, že som si len chcela dokázať, že varím zdravšie ako ona,....