Čo variť pre deti na Štedrý večer?
Pekný večer prajem. Čo varíte na Štedrý večer?
Ja robím bielu kapustnicu s hubami a slivkami, zemiakový šalat s majonézou a rybky nesmú chýbať, na druhý deň je aj udené a rezníky .. ale čo by ste mi poradili namiesto kapustnice pre deti? Oni neziedia ani to čisté 🫣🫣🫣 miesto šalátu im robím rýžu alebo čisto varené zemiačky .. ďakujem za radu.
@dadka1997 však im správ vývar alebo nejakú slizikovu polievku alebo takú akú ľúbia a moje deti ľúbili aj rybie prsty so zemiakmi
deti budú mať šošovicovú mliečnu polievku, kapustnica bude pre dospelých, zemiakový šalát ten si dá už aj staršia dcéra, mladšia ryžu, a pečenú rybku, možno kompót ak bude chcieť. Keď sa zvýši šalát tak na štefana dorobím rezne (tými nepohrdne nikto)
ja robím šošovicovú polievku a dcéra nikdy nemusela šaláty tak jej zemiakovú kašu. Nebudem ju nútiť jesť niečo, čo v živote nechcela len preto, že sú Vianoce. Mala aj obdobie, že jej bývalo po nich blbo, tak mala rezeň
My robime aj vyvar alebo jendoduchu zeleninovu polievku pre deti.Pravdu povediac budeme u svokrovcov a svokra, inak vari vyborne,ale kapustnicu robi fakt hnusnu.Kapustu premije a este tam natrepe cukor.Aj ja zjem iba trocha a musim sa premahat.
A na druhe maju deti rybu a zemiaky.To uz fakt nie je problem pri priprave salatu odobrat par zemiakov.
@lulu0123 ako ja som raz varila kapustnicu a písalo tiež cukor a ja som pridala aj škoricu, že však aj škorica evokuje vianoce. No keď som to jedla, skoro som sa ogrcala, nikto to nechcel, vylialo sa to
Opekance, krupicovú kašu, kapustnicu s ryžou, zemiakový šalát, kapor 🙂 deti zjedia všetko, niečo im chutí viac, niečo menej
My robíme šošovicovu krémovu polievku, zemiakový šalát s varenou majonézou (bez oleja), ryžu a lososa (pre škriatka rybie prsty, na lososa ešte nedozrel). Kapustnicu síce milujem, ale muža napína už z jej vône a decka ju nejedia. Takže nie.
@vroni aká je to varená majonéza?
@hortenziaj, varia sa celé vajíčka alebo vo vode alebo s mliekom/šľahačkou, kým zmes nezhustne a nemá konzistenciu majonézy, nie je taká ťažká ako klasická olejová majonéza a lepšie ju zemiaky vpiju, šalát je potom taký krémový.
My máme klasickú kapustnicu s klobásou - dá si len kto chce - väčšinou chcú všetci okrem syna, nemáme opekance ale domáce ňoky so syrom - tradícia z mužovej strany rodiny, potom zem. šalát, ale nie s majonézou, dávame biely jogurt a na dochutenie pridám trochu tatárky. Ak zoženieme máme k šalátu kapra, ak nie tak len kurací rezeň - deti majú ryžu al, zemiaky a k tomu rezeň + kečup, ryba im veľmi nechutí.
@vroni ďakujem, vyskusam
@hortenziaj, len musíš dávať pozor, aby to ti nezovrelo, lebo namiesto majonézy budeš mat praženicu v mlieku 😉
Sosovicovu by nespapali?alebo len zemiacikovu bielu?my sme napriklad doma nikdy polievku nejedavali.az s muzom sme to zaviedli a teda ani mi nechybala.
Ale kedze nic nejeme cely den neni mi konecne tak strasne tazko po rybe so salatom ked si dam najprv polievku..
Šošovicová polievka, Šalát a ryba.... Ak máš deti 4 a 5r určite by som ich nenutila jest nič extra... Teda nenutila by som ani 15r ale tomu sa to trochu inak vysvetľuje.... Každopádne u nás sa ide od mala cestou treba ochutnať a keď nechceš povedz ďakujem neprosím si.... Ale teda jedna vec sú národné a regionálne tradície a druha vec sú tie ktoré si vytvoríme doma. Pokojne si uvarte to čo mate radi a čo majú radi deti. Vianoce sú o pokoji a láske a nie o tom, že sa budem stresovať tým kto čo a či zje. 😉
My tiež dodržiavame tradície mojej mami po jej mame. Zásadne 10rocia varíme naše tradicne vianocne menu. Smotanovo dubakova polievka, majonézovy šalát, filé plus pečená ryba..pre deti zvlášť nevarim nič, jedia to co my všetci od mala.
@dadka1997 ak to ideš brat z tej kresťanskej stránky, ze nechceš robiť mäso, tak mne bolo kedysi povedať hriech nie je to, co úst dáš, ale to, co z nich vypustis... Uvar, to co vám chutí a nie, to, co sa patrí, my síce budeme vianočnú 'klasiku', ale boli aj roky, keď sme varili niečo ine
My robievame hubovu omacku,hrachovu polievku a klasicky rybu so salatom,deckam zemiaky.Jedna ma rada hubovu,druha hrachovu.
@dadka1997 Moji chlapci budu mat vyvar namiesto kapustnice, rybu - lososa, jeden k tomu hranolky, druhy zemiakovu kasu .... ratam ze z ryby zje syn jednu vidlicku - proforma aby sme nefrflali a zje len tie hranolky s kecupom 😀 , druhy rybu zje a do zemiakovej kase si bude otlacat vidlicku 😅
Ked boli deti mensie tak som im robila pecenu rybu len na masle alebo v rure a zemiaky alebo kasu. Teraz vsetci jeme kapustnicu a vacsina kapra s majonezovym salatom, vacsina preto lebo muz so starsou ho jedia uplne sameho a svokra si nosi svoj salat taky ten slovensky zemiakovy s cibulou.
my budeme mať české vegan vianočné menu 😀 ako predkrm hubový kuba, polievka staročeská bramboračka a ako hlavné jedlo zemiakový šalát s dvojakými rezňami - z húb a zo seitanu. variť bude muž, dezert je na mne, ešte som sa nerozhodla, čo spravím 🙂 rozmýšľam nad pomarančovým tartom alebo čokoládovým mousse s malinami.

@h2 prečo by to nebolo jedlo? normálna polievka ktorá sa u nás je na vianoce a na silvestra už dlhé dlhé roky. Už dedova mamina ju varila na sviatky.