icon

Čo variť pre rodinu?

2. máj 2023

Ahojte žienky sme mladý pár a založili sme si rodinu bohužiaľ u nás v rodine sa často nevarievalo takže nemám žiadne základy ....od malička som ale veľmi biedny jedák nikdy mi nič poriadne nechutilo .. mäso to nehrozí maximalne zjem kurča aj keď mám na výber v reštaurácii všelijaké drahšie jedla ja sa uspokojim so špagetami a som spokojná ..prosím poraďte mi čo variť pre chlapa tak aby mal aspoň každý druhý deň navarené ..mäso neviem ale ziadne urobiť tak aby mi chutilo. ďakujem za odpovede 🙂

reanda
2. máj 2023

@akiana ja milujem jedlo a za nic na svete by som sa tejto radosti a slasti nechcela vzdat.. ved by bol zivot inak sedy a smutny 😀 .. nezavidim ludom, co im nechuti.. o co prichadzaju.. raz som skusala hladovku - tri tyzdne som nejedla - ja som sa tak nudila! ved pol dna clovek nemal co robit.. ani varit, ani jest - uz mi nezostalo skoro nic, co by ma bavilo 😀 😀 nie, dakujem, neprosim 😀

reanda
2. máj 2023

vyvar, ked chces mat ciry, tak nesmie velmi vriet.. naslabucko, pomaly a dlho varit

lenkakravcova
2. máj 2023

@akiana Ono to je tak, že čím menej ješ, tým menej si zvykneš jesť. Ja som si to všimla cez ramadán. Prvé dni mam chuť jest cez deň. Po týždni sa mi už cez deň ani jesť nechce až tak. Po 3t takmer vôbec. 😀 Takže sa to dá akoby nacvičiť, len no.. Prvý týždeň je najťažší.

lenkakravcova
2. máj 2023

Z druhých jedál bez mäsa:
- šošovicová prívarok
- hrachová kaša
- langoše

S mäsom:
- rybie filé
- pstruh na masle v rúre
- kuracie rezne

To sú také veci čo sa takmer nedajú pokaziť keď ideš podľa receptu. 🙂

akiana
2. máj 2023

@lenkakravcova Mam to tak so sladkostami, cim menej cukru - tym menej chuti. Ale knedle a cestoviny chcem stale rovnako 🤣

akiana
2. máj 2023

@reanda No a inak hladovkou docielis len to, ze sa ti spomali metabolizmus a budes priberat z ovela menej kalorii nez pred hladovkou. Teda ak niekto nevydrzi hladovku cely zivot, tak sa nutne dostavi slavny jojo efekt.

reanda
2. máj 2023

@akiana ja som nechcela nic docielovat 🙂

akiana
2. máj 2023

@reanda No ved to zial aj ked nechces. Sama som skusala taketo blbosti…

januska999
3. máj 2023

Pozri aj lenivú kuchárku, je to mladá baba, ma vlastný blog a celkom fajn recepty, len trošku zdravšie 🙂 možno ťa inšpiruje

denkabemommy
3. máj 2023

@akiana zažila som aj nesmiernu chuť do jedla, zažívam aj nechuť. Nič horšie ako nechuť k jedlu neexistuje. Musím si rátať kalórie, aby som zjedla dostatok jedla, z ktorého nemám žiadny pôžitok, je mi na vracanie z predstavy, že zas musím jesť.. veľmi mi chýba tá neskutočná radosť z jedla a chuť do jedenia 🙈. A ďalšia vec štíhli ľudia sa majú asi tak hrozne ako ľudia s obezitou, ak nie horšie, lebo pripomienky k ich postave sú spoločnosťou akceptované. Nie je čo závidieť.

viktoria86
3. máj 2023

Ak môžem inšpirovať, som mamička s dvoma malými deťmi a môj muž je celkom náročný jedák takže varím často. Tiež ma to nikto neučil ale postupne som sa do toho dostala az mi každý jedlo chválil pýtal recepty tak som si založila Instagram profil - https://instagram.com/taste_with_vikitus?igshid....
Pre priblíženie sú to skôr jednoduché a hlavne rýchle recepty kedze varim aj obedy aj večere takmer každý deň a s dvoma malými deťmi (1.5 a 4 roky) nemám čas celý deň stať pri sporáku 😃 tak skúste nakuknite keby iba jeden recept inšpiroval budem rada ❤️

bienennest
3. máj 2023

Je to na modrom koniku skupinka- dnes na obed- denne tam pridavaju zienky co navarili desiatky novych napadov, super na inspiraciu. Skus sa k nej pridat.

mira0611
3. máj 2023

Ahoj, ak chces masko vyprazane, pre zaciatocnikov by som urcite odporucala kupit si fritezu.
Napr.Kare, masko narezes naplatky, alebo pre zaciatok kup uz nakrajane, po case skus aj ty sama nakrajat. Masko narezes na krajoch, aby sa ti nescrklo, naklepes tak, ze si nan das sacok z oboch stran. Z oboch stran posolis a das z jednej strany trochu cierneho korenia. Potom trojobal.
Pocas obalovania das rozohriat fritezu na 160 stupnov pri kare- cca 7min.
Pre Kuacich prsiach 170stupnov-7min.
Pri kuracom stehne 150 stupnov-20min
To vidis aj z farby.
Do fritezi daj repkovy olej, ten ma vyssiu horlavost.
Slniecnicovy mozes po prvom pouziti vyhodit.
Pri kuracom stehne ak pichnes vidlickou a vyteka krv alebo ruzova tekutina tak este pec dalej.
Recept na cigansku pecienku vies jednoducho spravit aj v rure.
Taky slepaci alebo hovadzi vyvar sa lahko pripravi to naozaj spravis aj z youtubu.
Zemiakove pyre si tiez vies spravit z youtubu.
Francuzke zemiaky len poskladas a das do rury.

pink_lady
3. máj 2023

Na vyvar som až nedávno objavila tip - dat na polhodku maso So zeleninou na 180 upiect. ..masko sa zatiahne a už netřeba ani zberat penu, vyvar je krasny, ciri...(,po polhodke zaliat studenou vodou a dát varit)

ajusa12
3. máj 2023

@marianarem vďaka. Tvoj recept som si uložila a určite vyskúšam. Rada skusam nové veci.

abet
3. máj 2023

Ak si na instagrame tak odporúčam profily ako je tehotny kuchár alebo David v kuchyni. Píšeš že máš rada špagety tak potom skúšky kuknúť profil letmecookitforyou ona má na profile špagety má všetky spôsoby sveta skús kuknúť isto tam nájdeš veľa inšpirácií na varím každý druhý deň a inšpiráciu hľadám tam 🙂

romanadam1626
3. máj 2023

@kdzejcmen to nie je sebazaprenie, proste ozaj nevládze. Aj ja to tak mám odmalička.

zvieratko31
3. máj 2023

@akiana ja si idem vyskúšať kúpiť jednu vec, pozriem a keď si spomeniem napíšem. Recenzie celkom dobré, má to znížiť chuť do jedla.

blackcat8885
4. máj 2023

Som vegetariánka a mäso som sa naučila robiť podľa googlu vôbec to neochutnavam a každý ho zje uz som za tie roky naučila dochutiť od oka.

simca06022011
4. máj 2023

tak budes varit muzovi a nie sebe, to ze ty nejes, neznamena ze musi on jest len to co ty, rovnako tak dieta... tiez by som zvazila nejakeho lekara lebo jednak ti je zle ked nejes, potom ked jes.. treba postupne pomaly si zvykat na jedlo a zacat jest. Nie sa vyhladovat, lebo "bude ti zle" a potom sa najes...
velmi dobre recepty su na bonvivani.sk, overene klasiky, super popis a sedi to vzdy. tak si kup vahu, nakup veci a ides... pravdepodobne ak tebe nic nechuti (myslim, ked navaris a ochutnavas), tak treba chlapa proste privolat k vareniu a dochucovanie nechat na neho, aby si to zbytocne "neprechutila". Ja ked mam dni blbec, davam varit, a korenit to beha on... aj cestoviny a spagety a tak sa daju urobit na milion sposobov aj s masom, aj bez. Sladkych jedal je tiez kopa, ALE to nie je na denne jedenia.

simca06022011
4. máj 2023

Pripadne spytaj sa polovicky, co doma varievali, chodte na navstevu k svokre... odkukaj, pripadne si nechaj poukazovat.

duppka13
4. máj 2023

Ja odporucam na Instagrame KitchenAchim je to taky chlapik a vsetko robi extremne jednoducho a vacsinou aj bez masa, napriklad ze da na plech surovu ryzu, surovu zeleninu, korenie, vyvar alebo smotanu a da to do truby a je rizoto alebo aj cestoviny takto robi, nahadze na plech ingrediencie a da do truby, nic jednoduchsie som este nevidela a ked nemam cas tak presne takto varim.

dupinka
4. máj 2023

Veľmi ľahká na prípravu je paradajková polievka - pyré alebo pretlak+ zriediš vodou, podľa toho, akú hustú chcete. Trochu soli, trochu cukru (paradajky sú niekedy kyslaste), potom bazalka alebo oregano, pizza,... proste stredomorské. Necháš zovrieť a hotovo. Podobne hociktorá krémová polievka.
Pre začiatočníkov sú fajn aj jedlá z červenej šošovice, indická kuchyňa...
Ryža - v sáčku podľa návodu.
Mäso začni s panenkou. Tú aj keď neodhadneš hrúbku mäsa a nenaklepeš, prípadne menej prepecieš, nemá sa čo stať.
A veľa nápadov nájdeš aj na internete, ako píšu baby vyššie.

zuzuliatko18
4. máj 2023

Keď neviem, čo a ako uvariť, chodím na stránku bonvivani, majú v mnohých receptoch navazene aj koreniny, takže teoreticky nemusíš kostovat (ja som celiaticka, takže nemôžem vždy jesť čo varím). A teda u nás to chválili. A inak aj muž môže mať nejaké.oblubene recepty, prip. Odsleduj čo sa varí u svokrovcov.
Môj ma rad slivkové gule a segedín🤣

kristinuhro
4. máj 2023

Ahoj 🙂 skús si pozrieť stránky bonviváni, dobruchut, alebo varecha sk. Ja tam hladám recepty 😃 na fb je stránka Domáce-fajnové jedlá a tam je množstvo inšporácií a aj recepty. Ináč momentálne varím rychlovky, mäso nemusím, ale občas spravím chlapovi napr bolonskú omáčku na špagety z mletého mäsa, prípadne pečené kuracie stehná. To sú jedlá, ktoré sa robia "samé" na šporáku alebo v trúbe 😃 okrem toho rada robím kuskus s opečenou zeleninou (cuketa, cibulka, cvikla ak je, tofu na kocky, nastruhana mrkva, pór...) zapečené cestoviny s karfiolom a brokolicou a zaliate smotanou s vajcom a tak zapečené. Špagety s pestom a parmezánom, halušky s vajcom, varené zemiaky s petržlenovou vňaťkou, maslom a potom k tomu napr nejaký grilovaný/vysmážany syr, rybie filé, faširky v trúbe pečené, kuracie nugetky (polotovar), volské oko, alebo pre mňa len tak s cviklou. Všetko sú to rychlovky, ktoré varím s 1,5 ročným synom 😃

mamusa123456789
4. máj 2023

Autorka.. Vývar musíš variť na miernom ohni a vtedy máš krásny číry, ale trvalo mi niekoľko rokov, kým sa tým cirym stal... Supneme zeleninu a mäsko do hrnca(väčšinou celé kuracie stehná a potom k mäsu spravím zemiakovú kašu) zapnem na dvojku, zakryjeme pokrývkou a varím aj 5-6 hodín... Vtedy je najlepší... Inak moje nemasozrave deti zbožňujú, keď vykostené kuracie stehná pokrájame na kocky sypem korením na pečené kura(ale musí byť len z jednoty!), osmahnem na oleji a potom trosku podlejeme vodou a vtedy sa neoplatí robiť ani prílohu, lebo to jedia rovno z hrnca... Alebo ešte zboznuju(zjedia aj 2-3 porcie) na plech hodím lososa osolíme, dám naňho par plátkou masla, k tomu pokrajam na ten istý plech zemiaky v šupke na hrubé hranolky nakrájané, posolim, posypem petržlenovou vňaťou dusenou a pečiem cca 30 minút, ale to závisí aj trúby, lebo u mamy som to piekla asi hodinu... A ešte na záver, keď sa mi naozaj nechce variť alebo nestíham supnem mrazenú zeleninu(mix karfiol, brokolica a mrkva do hrnca, posolim sypnem tam polievkové bylinky(myslím, ze thymos ma také korenie) nechám to uvariť do mäkka a keď to vypnem nasypem tam ovsených vlociek a dám lyžicu masla, len nikdy to nevar aj s tými vločkami, hlavne ak si začiatočník, lebo to uteká z hrnca a potom je radosť čistiť platničky 😀

mamusa123456789
4. máj 2023

Ešte ma teraz napadlo... Živansku máš rýchlu, jednoduchú a hlavne to chuti chlapom... Pokrajaj zemiaky na kocky, pokrajaj si k tomu klobasku/spekacku/párok (nám chuti najviac sunkova klobása z Krásna, kupujem v jednote) cibuľu na plátky, môžeš pridať aj trosku slaniny (potom nemusíš už ani velmi solit) a môžeš/nemusíš posypať rascou a pecies kým nie sú zemiaky makke(nikdy som to ani približne nestopovala... Kyslá uhorka k tomu alebo zabarana cvikla a chlap s plným bruchom vysmiaty od ucha k uchu... Inak ja keď som začala bývať s mužom tak som vedela spraviť halušky, cestoviny, praženicu, zemiakovú kašu a k tomu vyprážaný karfiol alebo cuketu a vždy keď som skúsiť uvariť niečo nové tak som volala mojej starej mame, takže nezúfaj, všetko sa časom naučíš... Keby si videla moju prvú zasmazenu polievku.... Bola taka hustá, ze v nej lyžica stala 🤣🤣🤣🤣🤣 môj, vtedy ešte priateľ, to chudák ochotne jedol, lebo som sa snažila 🤣🤣🤣🤣🤣 a prvu krupicou nechcel jest ani náš pes, ktorý bol ako kontajner a zjedol všetko, aj to co by zjedol jeho, inak tu kašu neviem poriadne variť dodnes a moje prvé pecene buchty boli také 'úžasné', ze keby som ta s nimi o valila, tak ta zabijem, boli ako kamene 🤣 ale aj tie sa snažil jest... Macal si ich v mlieku... V mojich začiatkoch variacich bol ochotný zjesť čokoľvek teplé... Teraz nezje nič co nie je mäso alebo z kysnuté ho cesta 😀 prajem ti veľa šťastia pri učení 🍀 a nezabúdaj na to, ze nikto z neba učený nespadol a aj áno tak to neprežil 😉

tvoriva_dusa
5. máj 2023

Ahoj, vrelo odporúčam appku Jeme zdravo. Nájdeš tam nielen chutné bezmäsité (ale aj s mäsom) jedlá, informácie o čase potrebnom na prípravu a na varenie samotné. Výpočet porcií, kalórií. A hlavne ťa to naučí kombinovať jedlá s vhodným korením a bylinkami.

maminka2013
5. máj 2023

skús buď bonvivani.sk alebo varecha.pravda.sk a popozeraj.. ja už keď som vo fáze, že sa krútim dookola, vždy tu niečo nájdem ;)

katkaseiner
5. máj 2023

@akiana presne..hovoríš mi z duše ..mám pocit že u nás sa všetko vždy točí okolo jedla