icon

Čo varíte na Vianoce?

janulka453
24. nov 2025

Ahojte premýšľam čo navariť na Vianoce. Chcem sa vyhnúť vyprážaným veciam a zemiakovému šalátu, ale kapustnicu tu si nenechám ujsť. Čo varievate vy?

margotka17
25. nov 2025
@zuzana76

@lindous presne tak, povodne je to tusim viedensky

@zuzana76 ešte som nejedla taký šalát.

zuzana76
25. nov 2025
@margotka17

@lindous hmmm, zaujímavé, vidím, že tam len pár ingrediencií, snáď niekedy vyskúšam aj taký teda šmykľavy šalát 🫣. Vďaka.

@margotka17 je vyborny, pre mna lepsi ako majonezovy a k reznom a vyprazanej rybe uzasny, moje naj jedlo, ryba a tento salat

anonym_cad7ce
25. nov 2025

Pizzu s hranolkami

anonym_4cc1b1
25. nov 2025

@janulka453 Sosovicovu polievku s hribami, pecene pstruhy s pecenymi zemiakmi

margotka17
25. nov 2025
@zuzana76

@margotka17 je vyborny, pre mna lepsi ako majonezovy a k reznom a vyprazanej rybe uzasny, moje naj jedlo, ryba a tento salat

@zuzana76 urobím v sobotu teda rezne a tento šalát. V nedeľu ideme na jednu akciu, tak nevaríme nič. Všetko čo k tomu treba doma mám.

zuzana76
25. nov 2025
@margotka17

@zuzana76 urobím v sobotu teda rezne a tento šalát. V nedeľu ideme na jednu akciu, tak nevaríme nič. Všetko čo k tomu treba doma mám.

@margotka17 je dobry aj studeny z chladnicky, cize aj ak zostane, na druhy den bude dobry

margotka17
25. nov 2025
@zuzana76

@margotka17 je dobry aj studeny z chladnicky, cize aj ak zostane, na druhy den bude dobry

@zuzana76 no super teda, tak je aj o nedeľnú večeru postarané 👍

kuchynka15
25. nov 2025

@janulka453 ja robím už dlhšie lososa na masle s petržlenovou vňaťou. Len jednoducho do rúry alebo remosky. K nemu batatove pyré s parmezánom a nejaký zeleninový šalát. Šošovicová polievka s nastrúhanou mrkvou dusenou na masle a so smotanou. Pre seba spravím vyprážané filé z tresky. A ešte udusim krevety na masle a bylinkách. Potom tradičné oplátky, koláčiky. Moc sa teším.

kuchynka15
25. nov 2025
@vroni

Šošovicovu nemliecnu polievku (kapustnicu chlap bytostne nenávidí, na Vianoce môže byť doma on alebo kapustnica), lososa, ryžu a zemiakový šalát s varenou majonézou (bez oleja)

@vroni recept na tú majonézu prosím pozdieľať.

tom_i
25. nov 2025

@janulka453 kapustnica, zemiakový šalát, zemiakové pyré, filé v trojobale, filé na masle, rezne bravčové, kuracie (po asi 5 kúskov)

anonym_27c2d7
25. nov 2025

Fuuuj neviem si predstaviť na Štedrý deň jesť iné mäso ako rybu, to ani nemusíte oslavovať nie? 😅 my ani v kapustnici mäso, iba hríby a sušené slivky, rybu, šalát, oblatky…najkrajšie Vianoce sú tradičné 🙂

zuzana76
25. nov 2025
@anonym_27c2d7

Fuuuj neviem si predstaviť na Štedrý deň jesť iné mäso ako rybu, to ani nemusíte oslavovať nie? 😅 my ani v kapustnici mäso, iba hríby a sušené slivky, rybu, šalát, oblatky…najkrajšie Vianoce sú tradičné 🙂

@anonym_27c2d7 ani ja predtym, ale mam dvoch synov masozravcov, takze tezne robime kvoli nim, ja sa tesim na rybu ako diva. Ale ina tusim ofocialny post nie je, to je len regionalne.

vroni
25. nov 2025
@kuchynka15

@vroni recept na tú majonézu prosím pozdieľať.

@kuchynka15, robievam zo štyroch vajec, na jedno vajíčko/žĺtko das deci vody alebo mlieka (s vodou bude redšia, s mliekom hustejšia, ak použijes šľahačku, bude tuhá ako bežná majonéza), osolís, okorenis ako normálnu majonézu (aj cukor, horčicu a všetko co normálne dávaš okrem kyslej smotany či jogurtu) a varíš do maximálne 90 stupňov (nesmie zovrieť). Ja ešte horúcou zalievam nadrobno nasekanú cibuľu, má potom jemnejšiu chuť a nie je taká ťažká na žalúdok (cibuľa). Do vychladnutej majonézy nakrájas zemiaky, kým nemá šalát takú akurát konzistenciu a potom das zvyšok toho, čo dávate (uhorky, hrášok, mrkvu kukuricu atď). Ja robím šalát deň vopred, aby sa dobre premiešali chute, tým, že je majonéza uvarená, vydrží šalát aj tri dni, možno aj dlhšie, ale také množstvo sa mi ešte urobiť nepodarilo (u nás sa zbodne najneskôr na tretí den)

kuchynka15
25. nov 2025
@vroni

@kuchynka15, robievam zo štyroch vajec, na jedno vajíčko/žĺtko das deci vody alebo mlieka (s vodou bude redšia, s mliekom hustejšia, ak použijes šľahačku, bude tuhá ako bežná majonéza), osolís, okorenis ako normálnu majonézu (aj cukor, horčicu a všetko co normálne dávaš okrem kyslej smotany či jogurtu) a varíš do maximálne 90 stupňov (nesmie zovrieť). Ja ešte horúcou zalievam nadrobno nasekanú cibuľu, má potom jemnejšiu chuť a nie je taká ťažká na žalúdok (cibuľa). Do vychladnutej majonézy nakrájas zemiaky, kým nemá šalát takú akurát konzistenciu a potom das zvyšok toho, čo dávate (uhorky, hrášok, mrkvu kukuricu atď). Ja robím šalát deň vopred, aby sa dobre premiešali chute, tým, že je majonéza uvarená, vydrží šalát aj tri dni, možno aj dlhšie, ale také množstvo sa mi ešte urobiť nepodarilo (u nás sa zbodne najneskôr na tretí den)

@vroni ďakujem vyskúšam.

misanthropicdann
25. nov 2025

@janulka453 ja osobne si nepotrpim na tradície takže plánujem
Demikat
Chobotnica
Chesecake

natalka13
25. nov 2025

To co sme si doniesli ako vyky z domu. Chlieb oplatky med cesnak
Kapustnica s udenym klobaskou a hubami,
Vyprazany kapor a zem.salat a torta.
Jene to 1x v roku.

anonym_5c04b4
26. nov 2025
@enmery

@osky "Zdravšie verzie" a hneď za tým vyprážaný kapor s miliónom kostí...dobra irónia.

@enmery Ke´d nekúpiš dvojkilovú mrcinu, nebudeš mať milión kostí...

sisaka
26. nov 2025
@maranta_leuconeura

Mam kuraci rezen na prirodno, pecene zemiaky a zeleny listovy salat.
Vyprazance nejem vobec ani cez rok, mne to nechuti, ale Slovaci by vyprazili vsetko. Zemiakovy salat detto, vadi mi ta konzistencia, pre mna to vyzera ako uz raz zjedene 🙃

@maranta_leuconeura to sa mýliš. Očividne si sa ešte nestretla s inými národnosťami a ich kuchyňami, keď si myslíš, že Slováci sú tí, čo všetko vyprážajú

bomba36
26. nov 2025
@sisaka

@maranta_leuconeura to sa mýliš. Očividne si sa ešte nestretla s inými národnosťami a ich kuchyňami, keď si myslíš, že Slováci sú tí, čo všetko vyprážajú

@sisaka ale to je pravda, že neexistuje nič čo by Slovák nehodil do trojobalu a nevypražil.
Ale nerobia to všetci.

sisaka
26. nov 2025

U nás musí byť vyprážaný kapor, aj keby sme celé mesto mali obehnúť (zväčša majú u Číňana živého), šalát majonézovy, kapustnica, bobaľky, oplátky. Bez týchto jedál to nie sú Vianoce. Lososa a iné ryby jem minimálne raz do týždňa, zvyčajne 2-3x, zemiakovú kašu niekoľko krat do mesiaca, rezeň to je z núdze cnosť, keď dojdu nápady a potrebujeme niečo rýchlo uvariť, jeme 2-3x do roka, keďže bravčové moc nejeme… Skrátka, žiadne sviatočné, či inak výnimočné jedlá.
Ak by som musela niečo upraviť zo zdravotných dôvodov, tak kapustnica bez masa, kapor pečený v rúre a k tomu viedenský šalát.

To, že má kapor veľa kosti nevadí, aspoň všetci jedia pomalšie a môžme sa popri jedle rozprávať.

sisaka
26. nov 2025
@bomba36

@sisaka ale to je pravda, že neexistuje nič čo by Slovák nehodil do trojobalu a nevypražil.
Ale nerobia to všetci.

@bomba36 kľudne daj príklad. Lebo mňa napadá tak nanajvýš mäso, ryba, syr, čo zďaleka nie je všetko, ani niečo exotické, čo by iné kultúry nerobili

zuzana76
26. nov 2025
@sisaka

@bomba36 kľudne daj príklad. Lebo mňa napadá tak nanajvýš mäso, ryba, syr, čo zďaleka nie je všetko, ani niečo exotické, čo by iné kultúry nerobili

@sisaka tekvicove kvety, cuketa, baklazan, bazove kvety

zuzana76
26. nov 2025
@sisaka

@sisaka ale suhlasim, ze aj ine narody jedia vela vyprazaneho, mozno nie v trojobale, ale taka cina, vyprazane cokolvek od hada po rozne zivocichy, latam churros

sisaka
26. nov 2025
@zuzana76

@sisaka tekvicove kvety, cuketa, baklazan, bazove kvety

@zuzana76 povodne som reagovala na vyprážanie, to si už ďalšia osoba domyslela, že v trojobale, asi ešte o inom nepočula.
Takže keď zabudneme na trojobal a držíme sa príspevku, na ktorý som reagovala, tak s vyprážaním “všetkého” na Slovensku to zďaleka nie je také zlé ako v mnohých ázijských kuchyniach, ale aj s tým trojobalom nás s tým “všetkým” ľahko tromfnú.

O takých veciach ako vyprážaná zmrzlina, vyprážané Oreo/Snickers, vyprážané burrito, vyprážané kyslé uhorky, vyprážané pivo, avokádo…. asi škoda písať, keď si niektoré myslia, že na Slovensku sa všetko vypráža.

Inak všetky tie, čo si uviedla sa vyprážajú aj v iných kuchyniach (napr. talianska, nemecká)

zuzana76
26. nov 2025
@sisaka

@zuzana76 povodne som reagovala na vyprážanie, to si už ďalšia osoba domyslela, že v trojobale, asi ešte o inom nepočula.
Takže keď zabudneme na trojobal a držíme sa príspevku, na ktorý som reagovala, tak s vyprážaním “všetkého” na Slovensku to zďaleka nie je také zlé ako v mnohých ázijských kuchyniach, ale aj s tým trojobalom nás s tým “všetkým” ľahko tromfnú.

O takých veciach ako vyprážaná zmrzlina, vyprážané Oreo/Snickers, vyprážané burrito, vyprážané kyslé uhorky, vyprážané pivo, avokádo…. asi škoda písať, keď si niektoré myslia, že na Slovensku sa všetko vypráža.

Inak všetky tie, čo si uviedla sa vyprážajú aj v iných kuchyniach (napr. talianska, nemecká)

@sisaka ano, k vyprazanym kyslik uhorkam som sa nedavno dostala, to je americka kuchyna?

jana_eyre_2
26. nov 2025

ja celý rok nevyprazam, takže ma vôbec vyprazane na Vianoce nehnevá a tešíme sa na to 😉
vianočný chod máme podla toho čo sme robievali v mojom detstve - začíname jablkom, oblatkami s medom a cesnakom, pupakmi s makom a cukrom, hubovou polievkou, kapustnicou a nakoniec šalát s dusenym lososom, alebo reznom čo si kto vyberie.. nenakladame si nejako veľa, ale ide o tú tradíciu, je to vždy také čarovné a deti milujú štedru večeru..

sisaka
26. nov 2025
@zuzana76

@sisaka ano, k vyprazanym kyslik uhorkam som sa nedavno dostala, to je americka kuchyna?

@zuzana76 asi áno, u nás celkom obľúbené hlavne v puboch ako aj obaľované a vyprážané cibuľové krúžky a napr. aj jalapeño (to asi skôr mexické, to býva často aj naplnené syrom a tak vypražené)

adonish
27. nov 2025

@janulka453 opekance s makom, kapustnicu, majonezovy salat (s domacou majonezou), ja kapra a muz s detmi inu rybu. Vyprazane viacmenej nejeme cely rok, ani salat nerobíme inokedy, tak si dame 😊

Ked som bola 2x tehotna, tak som si musela odpustit majonezovy salat na Vianoce (surové vajicka), uz to nechcem opakovat 😂

Všetko sa da spraviť aj v zdravsej verzii, ryba pecena, nedat len samu majonezu, zmiesat s bielym jogurtom...

trisha_r
27. nov 2025

@janulka453 na Vianoce žiadne ťažké jedlá . Oblátky s cesnakom a medom, kapustnica s domácou klobásou, potom pečený kapor s citrónom a koláčom, bobaľky alebo teda opekance pre tých čo nevedia čo to je (tvaroh, mak, orechy), a pirohy ... Niekedy sme robili ešte fazuľu (takú tú veľkú farebnú) rozpucenu s veľa cesnakom. Úplná mláka. 🙂

natalka13
27. nov 2025
@sisaka

@sisaka okrem piva som uz na SK videla vsetko vyprazat. V USA este aj ustrice - a tie mi na rozdiel od surovych chutili.