Čo varíte na Vianoce?
Ahojte premýšľam čo navariť na Vianoce. Chcem sa vyhnúť vyprážaným veciam a zemiakovému šalátu, ale kapustnicu tu si nenechám ujsť. Čo varievate vy?
@natalka13 no a. Ja predsa netvrdím, že na Slovensku sa nič nevypráža, ale rozhodne nie všetko a rozhodne nič originálne (aspoň zatiaľ tu nikto nič originálne nedal) To, čo sa vypráža na Slovensku nie je nič, čo by bolo “vynájdené” Slovákmi alebo typické pre slovenskú gastronómiu a v žiadnej inej kuchyni by sa človek s tým nestretol.
Pointa celého príspevku bola v tom, že slovenská kuchyňa zďaleka nie je tá, kde by sa VŠETKO vyprážalo a to by ľudia mali byť radi, však vyprážané jedlá nie sú veľmi zdravé.
To len mal niekto potrebu zahlásiť bez toho, aby najprv porozmýšľal.
Mimochodom - milujem surové ustrice, vyprážané mi ale nechutia, úplne pokazia ich chuť 😉
@sisaka tak vyprazane nie je len trojobal na rezen, syr, tofu, ryby, cibula, karfiol alebo inu zeleninu, huby (okrem rezna pre ma nepochopitelne veci), ale uz som videla v trojobale aj palacinky, pirohy, banan aj jablkove kruzky, vajcia na tvrdo ci rozne krokety zo zbytkov (napriklad ryze, cestovin, zemiakov, knedle, toustoveho chleba) 😬
Okrem toho za vyprazane jedla ale povazujem aj zemiakove placky, akekolvek ine zeleninove placky robene na oleji, langose, tvarohove placky, sisky, fanky a podobne veci.
Vidim to denne pri obede aj na menuckach, ze nieto dna, kde by taketo jedla chybali. Lebo je po tom dopyt a ludia to jedia takmer denne.
My máme halaszle, zemiakový šalát a rôzne druhy rýb (kapor, losos, zubac, žralok), a môjmu najmladšiemu robím kurací rezeň, on by rybu nezjedol, a k tomu opekané zemiaky. Kapustnicu máme v zásade až na Silvestra.

@sisaka okrem piva som uz na SK videla vsetko vyprazat. V USA este aj ustrice - a tie mi na rozdiel od surovych chutili.
@natalka13 no a. Ja predsa netvrdím, že na Slovensku sa nič nevypráža, ale rozhodne nie všetko a rozhodne nič originálne (aspoň zatiaľ tu nikto nič originálne nedal) To, čo sa vypráža na Slovensku nie je nič, čo by bolo “vynájdené” Slovákmi alebo typické pre slovenskú gastronómiu a v žiadnej inej kuchyni by sa človek s tým nestretol.
Pointa celého príspevku bola v tom, že slovenská kuchyňa zďaleka nie je tá, kde by sa VŠETKO vyprážalo a to by ľudia mali byť radi, však vyprážané jedlá nie sú veľmi zdravé.
To len mal niekto potrebu zahlásiť bez toho, aby najprv porozmýšľal.
Mimochodom - milujem surové ustrice, vyprážané mi ale nechutia, úplne pokazia ich chuť 😉