Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
@senoble ja robím rôzne presnidávky, netreba dodržať žiadny pomer ovocia, ja robím podľa svojej chute, ovocie si povarím vo vode, potom ho scedím, dám do mixéra, pridám cukor podľa chuti, rozmixujem, ak je hustá, pridám trocha vody, v ktorej sa ovocie varilo, dám do pohárikov, sterilizujem a potom už len papáme 😉
kedysi som robila aj takú, čo sa zahusťovala Zlatým klasom, ale to nie je ono, cítiť ho tam, a táto, čo robím ja, je len samé ovocie 😉
Na presnidavku ovocie netreba varit vo vode, ale len podliat troskou vody a dusit a potom to take rozmixovat.
@ianitka take som robila minuli rok a hodne sa ich pokazilo,len jablka a ceresne,maliny jahody....ale chyba bola asi to ze som pohare nepoutierala,takze zostala tam neprevarena voda,tie co boli ususene sa nepokazili:(uz som o nieco mudrejsia-teraz pridam cukor,citron a trochu kyseliny citronovej-ale uz sme veliky tak nepotrebujeme babetkovske.....ano treba sterilizovat
@danielaj aj tie pudingove som skusala ale nemali uspech 😠 ,velky uspech ma uvarení puding a v strede presnidavka 😀....minuli rok som mala recep a tam bolo treba dodrzat pomer jablk a ineho ovocia,ako jablko konzervant....ale dik v podstate a jednoducho mozem zavarit vsetko a ako chcem🙂hlavne aby boli pohare na 200%
....ties len podlivam trochou vody,ale ked robim malinkovu tak rovno rozmixujem ciste ovocie
...na policke od vcera 4 pohare malinkovojablkoveho dzemu,ceresnoveho dzemu a 20 poharov ceresnovojablkovej presnidavky-dakujem muzickovi za odkoskovanie 😀 😀
@ianitka Ako pise @senoble, pohare a viecka musia byt 100% ciste, preliate vriacou vodou. Vtedy staci rozvarene ovocie rozmixovat, priviest k varu (aby to bublalo) a take horuce plnit do poharov a ihned zavriet. Musia to byt ale zavitove viecka. Co som sa bavila s inymi zienkami, tak ked chceli prirodne bez cukru, tiez sa to kazilo. Vtedy asi treba este dodatocne zasterilizovat. Ja este robim tak, ked plnim horuce doflias a hned zatvaram, tak na pohar dam stvorcek potravinovej folie a na to viecko riadne dotiahnem.
@roo tiež to tak robím, viečka poutieram radšej servítkou dodatočne, aby tam nebola ani kvapka vody, po naliatí presnidávky hneď zavriem a dám do hrnca s vodou a nechám ešte povariť tak 15-20 min., presnidávky robím každý týždeň a nechávam ich potom v ladničke, čiže spravím 7 a každé ráno jednu spapá...ja len mixujem uvarené ovocie, nikdy sa nepokazili a to ich tak robím od jej 6 mes. 🙂 a paradoxne má radšej tie moje bez cukru a iných prídavkov ako tie kupované, takto jej pripravujem aj polievky, u nás sa papá iba takto žiaden hipp, atď.
@roo tak som to myslela, tiež len málo vody dávam 😉 , zle som sa vyjadrila 😖
@senoble aj nmy to máme radi puding a do stredu presnidávka alebo keď urobím domáci pribináčik a do stredu lyžica presnidávky 😉
@liviadanova ani naše deti nemali radi tie kupované jedlá, ja som len doma varila a presnidávky tiež len domáce, tie kupované vôbec nechceli, tak som ich prestala kupovať, lebo som zbytočne vyhadzovala peniaze 😒 a inak, keď som ich ochutnala, ani sa nečudujem, že im to nechutilo 😝
ja som vcera robila jahodovu zmrzlinu:
ponornym mixerom rozmixovat jahody (500g), prisypat cukor alebo ine sladidlo podla preferencii a sladkosti jahod (ja som dala 120g jemneho krystal. cukru, ale jahody boli dost malo sladke), a ked je cukor rozpusteny, priliat slahackovu smotanu (dala som 1 poharik=200ml, ale moze byt aj viac, podla chuti, pri vacsom mnozstve smotany by som asi skusila dat nejaku menej mastnu, napr. 12% na varenie). trochu preslahat mixerom a naliat do nadob. dost dlho sa to mrazilo, jedli sme to az dnes. mnammmm 😝 😵
my si doma robíme syr zo surového kravského mlieka a je vynikajúci 🙂
my robievame syr a tvaroh,mm robil aj jogurt,ale to nám nechutilo, a tiež robievam zmrzlinu,ale to málokedy,lebo je drahá
@danielaj ahoj. mozem sa spytat, ako robis domaceho pribinacika? dakujem 🙂
Ahojte,
tuším někde ze začátku jste se tu bavili o domácím pudinku, tak si dovoluji přidat pár receptů ze stoleté kuchařky, třeba někomu udělají radost (vesměs je nemám ještě vyzkoušené, tak recenze potěší 😀 )
Karamelový pudink: 1/4 l mléka, 1/4 l vody, půl lžíce másla, 4 dkg maizeny, 6 dkg cukru, vanilka, karamelové mléko: 10 dkg cukru, 1/4 l mléka
Nejdříve připravit karamelové mléko - do suchého kastrólku dáme cukr a necháme zkaramelizovat do hněda, zalejeme vodou a necháme rozvařit (pozor strašně to prská a pálí to jak sviňa). Asi třetinu oddělíme, přidáme mléko, cukr, máslo a přivedeme k varu. Do toho přimícháme maizenu, kterou rozmícháme s chladným mlékem (z odměřené dávky) a za stálého míchání uvaříme do husta. Potom ho nalejeme do malých kompotových mističek vypláchnutých studenou vodou a necháme ztuhnout 🙂
Kávový pudink:
6dl mléka, 4dl černé kávy, 3 žloutky, 18dkg cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 8dkg maizeny, sníh z 2 bílků.
Nejprve uvaříme silnou černou kávu - do 0,5l vody dáme vařit asi 1 dkg cigórie, 3dkg jemně mleté kávy a přivedeme k varu. Potom kávu odstavíme a přecedíme (myslím že když někdo udělá klasického turka, nic nezkazí 😀 ). Malou část studeného mléka smícháme se žloutky, polovinou cukru a maizenou. Zbylé mlék smícháme s odměřeným množstvím kávy, vanilkovým cukrem, přivedeme k varu a do vroucího přidáváme, za stálého míchání směs ze žloutků, mléka a maizeny. Když pudink zhoustne, přidáme tuhý sníh, do kterého zašleháme prosátý cukr, dobře promýcháme a dáme do misek vypláchnutých studenou vodou. 🙂
Citronový pudink:
1l mléka, 10dkg kostkového cukru, 1 citron, 7dkg maizeny, 2 žloutky, sníh z 2 bílků a 5dkg cukru do sněhu.
Kostkový cukr ze všech stran otíráme o dobře umytý a utřený citron. Z odměřeného množství mléka část odebereme a zamícháme do něj žloutky s maizenu. Ostatní mléko i s cukrem přivedeme do varu, potom do něho za stálého míchání přidáme mléko s maizenou a žloutky. Hustý pudink odložíme a zamícháme do něho tuhý sníh, do kterého jsme zašlehali cukr. Pudink vlijeme do misek a necháme ztuhnout.
Pomerančový se dělá stejně jako citronový, jen z pomeranče 😀
Všechny pudinky jsou psané pro čtyři osoby, no fakt nevím kolik toho ve finále je... Jináč ještě dodatek ke karamelovému, do toho karamelového mléka se místo vody může dát jen mléko, bude to lepší 😉
@zuzkaamato ahoj, ja robím tak, že si dám do mixéra tvaroh, pridám jednu kyslú smotanu, vanilkový cukor a cukor podĺa chuti, zmixujem, podĺa toho aký hceš mať, či hustý alebo redší prilejem trocha mlieka a hotovo, keď chceš mať čokoládový, pridaj granko, ja pridávam aj hocijaké ovocie, prípadne džem, dá sa robiť na veĺa spôsobov, čo práve máš doma 😉
@danielaj super, ake jednoduche 🙂 dakujem 🙂
ahojte, ja tez vatsinu veci robim doma, zhanam recept na neake dobre domace keksy pre rocne babo, davam mu to do tvarohu velmi lubi, ale chcem domace urobit, nechcem kupovene, dakujem
Dnes bola domaca vanilkova zmrzka - podla predoslych receptov som odhadom prisposobila mnozstvo mlieka, slahacky, zltkov a cukru. Mlieko a trochu smotany som zohriala, pridala vyskrabane zrniecka z vanilkoveho lusku, nechala ochladit. Vyslahala zltky s cukrom, zvlast slahacku dotuha. Primiesala najprv vanilkove mlieko do zltkov a potom zase zltkovu masu do slahacky. Dala som to v dvoch mensich (nizsich) miskach do mraziaku, nech to rychlejsie tuhne, obcas premiesala. (Robila som to este vcera) Z bielkov som spravila orechove pusinky a papali sme pusinky so zmrzlinkou a jahodami. Hriesne dobre 😵

A este som videla uz davno v nejakej ceskej relacii o vareni rychlu fintu na zmrzku:
Zmrazene jahody rozsekat v mixeri (opatrne, aby to mixer prezil, radsej postupne po troske, pripadne nechat ich malinko odmrznut) a zmiesat s kondenzovanym mliekom. Hned podavat. Teraz neviem, ci to kondenzovane mlieko ma byt nesladene alebo sladene. Co myslite?
BTW - v predoslych receptoch z knizky sa pouziva kondenzovane mlieko, ale to bude urcite nesladene.