Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
Mne prislo nedavno mailom toto:
Recept na domácí tavený sýr BOMBA!!!
Domácí tavený sýr za 15 minut!!! A je ho hodně!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…)
1 lžička másla
POSTUP PŘÍPRAVY Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj OPRAVDU tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry taky.
A navíc - pouze soda bicarbona - ŽÁDNÁ chemie!!!
Dobrou chuť přeje Markéta Plíhalová
Tak som to vyskusala, ten tvaroh sa naozaj roztavil a vobec to nieje poznat tvarohom. Akurat nabuduce musim trochu viac dosolit a asi aj priliat trosku smotany. Ked som studovala zlozenie taveneho syra, tak tam smotana uvedena bola. Co ma prekvapilo, tak na prvom mieste v zlozeni taveneho "syra" (musim napisat aj tie uvodzovky) je pitna voda (cize vo vyrobku je jej najviac zo vsetkych ostatnych prisad). A tiez som v zlozeni nasla karagenan, vdaka ktoremu sa ta pitna voda tvari ako taveny syr... (bol to taveny syr COOP). A tiez obsahuje styri rozne taviace soli. V navze mali privlastok "sodny", tak ma neprekvapuje, ze hydrogenuhlicitan sodny (soda bikarbona) vykonal to, co ony. Ale - chemiu som mala naposledy na zakladnej skole, tak ak niekto vie vysvetlit, budem vdacna.
Ja som este pridala pazitku, por. Cakam, kedy dorastie zerucha 🙂
A este som dostala tento recpet:
Zkus si vyrobit doma Lučinu, která je v obchodě pěkně drahá.
3 velké bílé jogurty
1 smetana na vaření /ev. i šlehačka/
špetka soli
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem okapat do druhého dne. Myslím,
že to nemá chybu. Dochucení pak už záleží na každém samotném. I cenově to
vyjde tak na polovičku. Z tohoto množství máš asi 1/2 kg přírodní Lučiny. Mám to
ozkoušeno.
Rozdělím si jí na 4 díly a mám 4 druhy lučiny:
S česnekem, s pažitkou, s nasekanou šunkou a s nastrouhaným herkulesem.
Ak niekto vyskusate, dajte vediet 😵
BTW - uz tu bola na pretrase domaca sunka? Naucila som sa ju robit a je fantasticka! Ku tomu domaci chlieb a kedze dovtedy skusam, kym sa nepodari, konecne zdarne vychovavam razny kvasok a robim chlebik kvaskovy. ALe jasnacka, neda sa to tocit stale dokola, takze kupujeme pecivo aj sunku, ale tieto domace su taka velmi prijemna obmena 🙂
Ja robim tvaroh MILUJEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂)))))))))))))))))))))))))))
RE: Co vsetko si vyrabate doma?
My sme vsetky tri deti zamiesili doma 🙂
neskušali ste niekto sojové párky doma? ja by som potrebovala recept
@silviaa odhodlala som sa vyskúšať tú lučinu a je to fantastické! Akurát odporúčam dať pod misu do chladničky ešte nejaký podnos, nejako ma nenapadlo,že keď nechám prečnievať plátno cez okraj sitka a misy, tak mi bude srvátka odkvapávať 😅 Ale je to fakt lahodné a srvátku som šupla som cesta na chlieb, čiže zužitkované všetko.
Odporúčam túto báječnú stránku na domáce výrobky: http://www.home-made.cz/ Veľa veľa receptov na kozmetiku, drogériu, tinktúry, oleje, jedlá... už mám plány, čo všetko vyskúšam 😉
bambulky, necitala somm vsetky stranky dozadu, je tu niekto , kto robi domace maslo? nedari sa mi , dakujem
@katka888 Nemam ziadny specialny recept. Peciem doma kvaskovy chlebik a ked mam srvatku, tak vodu nahradim srvatkou. Takisto sa da podla mna srvatka pouzit do kysnuteho cesta na pecene buchty, zemle a pod. Neskusala som este pouzit ju do kolaca, ale myslim, ze by sa nou dala nahradit cast mlieka. (existuju recepty na jednoduche kolace z kysleho mlieka, takze ak to je v pohode, srvatka by mala byt tiez). A ked uz raz nebudes vediet, co s nou, tak ju prilej do kupela 😉
@roo a mozem ta pôoprosit apson o ten kaskovy recept? nepotrebujem "specialny" 🙂 len do receptu co som mala, ked som dala do toho srvatku nevysiel.
a ako si robla tu lucinu / diskusia vyssie na tejto stranke/, to iba pomiesas, das do cedidla a ono to odkvapka? nechavas to v chladnicke odkvapkat?
@katka888 na "lucinu" to naozaj len pomiesam, do cednika dam utierku, vylejem, zakryjem tanierom. Cednik polozim na misu tak, aby okraje utierky neprevisali von z misy, aby z nich srvatka nekvapkala do chladnicky. Co sa tyka chlebika z kvasku, pozri na facebooku skupinu Pečem peceň. V dokumentoch je rozcestnik na zakladne recepty, 10 bodovy postup pecenia chleba a kopec super receptov a odkazov na stranky o peceni chleba.
Dievcene, napisete mi recept na domaci jogurt v jogurtovaci?Dakujem 🙂
@meg9 Tak ten email s receptom na "Lučinu" zrejme obletel Slovensko aj ČR, našla som ho aj na MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52545
@martinkaa nemala si pri jogurtovači recept? My robime takto: liter mlieka z automatu prevariť, nechať schladiť na max. 50 st.C (radšej aj na menej, ak nemáš teplomer, však jogurtovač si to dohreje, aby vyššia teplota nezlikvidovala baktérie v jogurte), potom do neho zamiešať jeden malý biely jogurt (smotanový, so živými kultúrami, žiadny trvanlivý, bez prídavných látok) a ak chceš, tak aj jednu polievkovú lyžicu sušeného mlieka (nemusí byť).
@zuzana76 možno si to mala dobré, len Ti to proste nechutí 😉 Ale ako kompót by to nemalo byť, šťava je hustejšia, taký hustejší sirup. Skús si to dať do bieleho jogurtu, možno zmeníš názor 🙂
baby, ktore ste si skusali vyrobit "taveny syr"... dnes som skusala a zo zaciatku parada, ked som to dala na panvicu prehriat krasne sa to rozpustilo, vyzeral naozaj skvele, no ako to chladlo, postupne sa akoby zacala oddelovat srvatka(?) a cele som to vysmarila... je mozne ze to bolo tym, ze som do toho dala trochu mlieka? alebo som chybu urobila inde..? urcite to este vyskusam, kym sa nezadari... 😉

@barrborka:
Tu su dokonca aj variacie:
http://www.frugallivingnw.com/frugal-homemaking...
Tu je zjednodusena metoda:
http://www.simplebites.net/simplifying-the-no-k...
A tymto clankom to cele "zacalo":
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mre...
Manzel to uz ale medzicasom robi od oka 😉 Len sype muku, trosicku kvasnic, sol a prileje vodu.
V tych receptoch pisu, ze treba liatinovu formu, ktora sa predhreje. Nemusis si ju ale ist kupovat 😉 Vyskusali som to, a funguje aj misa z tzv. Janskeho skla, proste ohnuvzdorna misa alebo forma, najlepsie s vrchnakom. Len to cesto treba fakt dobre pomucit pred vyklopenim do tej formy/misy, aby sa neprilepilo.
Uz sme to skusali aj bez formy, a tiez to funguje super. Mame v rure taky kamen na pizzu a chleba. Je to samotova tehla. Da sa kupit aj na webe ako kamen na pizzu, my sme chceli vacsiu a hrubsiu, tak Jezisko (=manzelovi rodicia) zohnal u vyrobcu krbov kamen na mieru do nasej rury 😉
Dolezite je ruru vyhriat na maximum, ak mas taky kamen, tak ho nechat hriat aj hodinu.
Ak potrebujes tie recepty prelozit, tak sa zase ozvi. 1 cup = 240-250 ml.