icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

ichbinich
22. nov 2012

@barrborka:
Tu su dokonca aj variacie:
http://www.frugallivingnw.com/frugal-homemaking...

Tu je zjednodusena metoda:
http://www.simplebites.net/simplifying-the-no-k...

A tymto clankom to cele "zacalo":
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mre...

Manzel to uz ale medzicasom robi od oka 😉 Len sype muku, trosicku kvasnic, sol a prileje vodu.

V tych receptoch pisu, ze treba liatinovu formu, ktora sa predhreje. Nemusis si ju ale ist kupovat 😉 Vyskusali som to, a funguje aj misa z tzv. Janskeho skla, proste ohnuvzdorna misa alebo forma, najlepsie s vrchnakom. Len to cesto treba fakt dobre pomucit pred vyklopenim do tej formy/misy, aby sa neprilepilo.

Uz sme to skusali aj bez formy, a tiez to funguje super. Mame v rure taky kamen na pizzu a chleba. Je to samotova tehla. Da sa kupit aj na webe ako kamen na pizzu, my sme chceli vacsiu a hrubsiu, tak Jezisko (=manzelovi rodicia) zohnal u vyrobcu krbov kamen na mieru do nasej rury 😉
Dolezite je ruru vyhriat na maximum, ak mas taky kamen, tak ho nechat hriat aj hodinu.
Ak potrebujes tie recepty prelozit, tak sa zase ozvi. 1 cup = 240-250 ml.

barrborka
22. nov 2012

@ichbinich dakujem velmi pekne 🙂 🙂

roo
8. feb 2013

Mne prislo nedavno mailom toto:
Recept na domácí tavený sýr BOMBA!!!
Domácí tavený sýr za 15 minut!!! A je ho hodně!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…)
1 lžička másla
POSTUP PŘÍPRAVY Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet. V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme tvaroh a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše. Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj OPRAVDU tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry taky.
A navíc - pouze soda bicarbona - ŽÁDNÁ chemie!!!
Dobrou chuť přeje Markéta Plíhalová
Tak som to vyskusala, ten tvaroh sa naozaj roztavil a vobec to nieje poznat tvarohom. Akurat nabuduce musim trochu viac dosolit a asi aj priliat trosku smotany. Ked som studovala zlozenie taveneho syra, tak tam smotana uvedena bola. Co ma prekvapilo, tak na prvom mieste v zlozeni taveneho "syra" (musim napisat aj tie uvodzovky) je pitna voda (cize vo vyrobku je jej najviac zo vsetkych ostatnych prisad). A tiez som v zlozeni nasla karagenan, vdaka ktoremu sa ta pitna voda tvari ako taveny syr... (bol to taveny syr COOP). A tiez obsahuje styri rozne taviace soli. V navze mali privlastok "sodny", tak ma neprekvapuje, ze hydrogenuhlicitan sodny (soda bikarbona) vykonal to, co ony. Ale - chemiu som mala naposledy na zakladnej skole, tak ak niekto vie vysvetlit, budem vdacna.
Ja som este pridala pazitku, por. Cakam, kedy dorastie zerucha 🙂

roo
8. feb 2013

A este som dostala tento recpet:
Zkus si vyrobit doma Lučinu, která je v obchodě pěkně drahá.
3 velké bílé jogurty
1 smetana na vaření /ev. i šlehačka/
špetka soli
Vše smícháme a dáme do cedníku s plátnem okapat do druhého dne. Myslím,
že to nemá chybu. Dochucení pak už záleží na každém samotném. I cenově to
vyjde tak na polovičku. Z tohoto množství máš asi 1/2 kg přírodní Lučiny. Mám to
ozkoušeno.
Rozdělím si jí na 4 díly a mám 4 druhy lučiny:
S česnekem, s pažitkou, s nasekanou šunkou a s nastrouhaným herkulesem.
Ak niekto vyskusate, dajte vediet 😵

roo
8. feb 2013

BTW - uz tu bola na pretrase domaca sunka? Naucila som sa ju robit a je fantasticka! Ku tomu domaci chlieb a kedze dovtedy skusam, kym sa nepodari, konecne zdarne vychovavam razny kvasok a robim chlebik kvaskovy. ALe jasnacka, neda sa to tocit stale dokola, takze kupujeme pecivo aj sunku, ale tieto domace su taka velmi prijemna obmena 🙂

silviaa
8. feb 2013

@roo na vyrobu luciny davas ake velke jogurty? 250? 500? dakujem 😉

roo
9. feb 2013

@silviaa tento recept som este neskusala, skopirovala som recepty, ktore mi prisli emailom, zatial mam odskusany len ten prvy recet - na taveny syr.

silviaa
9. feb 2013

@roo ok, ja som dnes robil z tvarohu a sody, bol vyborny 🙂

frick
13. feb 2013

@roo
@silviaa a tvaroh by tam mohol ísť aj hrudkový alebo len ten jemný?

silviaa
13. feb 2013

@frick ja som dala hrudkovy 🙂

monika15
13. feb 2013

Ja robim tvaroh MILUJEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂)))))))))))))))))))))))))))

frick
13. feb 2013

@silviaa jéj ďakujem tak super. hneď zajtra to vyskúšam 🙂 sa teším 🙂

briketa
13. feb 2013

RE: Co vsetko si vyrabate doma?
My sme vsetky tri deti zamiesili doma 🙂

monika15
13. feb 2013

@briketa aj mi ;);) heheheheheheh hned ako sme sa nastahovali spolu heheheehhe

barcelona94901
14. feb 2013

neskušali ste niekto sojové párky doma? ja by som potrebovala recept

roo
14. feb 2013

@frick ja tiez makky, s drobnymi hrudkami

roo
2. mar 2013

@silviaa odhodlala som sa vyskúšať tú lučinu a je to fantastické! Akurát odporúčam dať pod misu do chladničky ešte nejaký podnos, nejako ma nenapadlo,že keď nechám prečnievať plátno cez okraj sitka a misy, tak mi bude srvátka odkvapávať 😅 Ale je to fakt lahodné a srvátku som šupla som cesta na chlieb, čiže zužitkované všetko.

roo
19. mar 2013

Odporúčam túto báječnú stránku na domáce výrobky: http://www.home-made.cz/ Veľa veľa receptov na kozmetiku, drogériu, tinktúry, oleje, jedlá... už mám plány, čo všetko vyskúšam 😉

katka888
18. apr 2013

bambulky, necitala somm vsetky stranky dozadu, je tu niekto , kto robi domace maslo? nedari sa mi , dakujem

katka888
20. apr 2013

@roo ahoj, vies mi prosim dat recpet na chlebik zo srvatky nakolko mne sa doteraz ziaden este nepodaril / ci zo srvatky ci bez / a robievam domaci tvaroh, tak mam z toho do aleluja srvatky 🙂 dakujem

roo
22. apr 2013

@katka888 Nemam ziadny specialny recept. Peciem doma kvaskovy chlebik a ked mam srvatku, tak vodu nahradim srvatkou. Takisto sa da podla mna srvatka pouzit do kysnuteho cesta na pecene buchty, zemle a pod. Neskusala som este pouzit ju do kolaca, ale myslim, ze by sa nou dala nahradit cast mlieka. (existuju recepty na jednoduche kolace z kysleho mlieka, takze ak to je v pohode, srvatka by mala byt tiez). A ked uz raz nebudes vediet, co s nou, tak ju prilej do kupela 😉

katka888
22. apr 2013

@roo a mozem ta pôoprosit apson o ten kaskovy recept? nepotrebujem "specialny" 🙂 len do receptu co som mala, ked som dala do toho srvatku nevysiel.
a ako si robla tu lucinu / diskusia vyssie na tejto stranke/, to iba pomiesas, das do cedidla a ono to odkvapka? nechavas to v chladnicke odkvapkat?

roo
22. apr 2013

@katka888 na "lucinu" to naozaj len pomiesam, do cednika dam utierku, vylejem, zakryjem tanierom. Cednik polozim na misu tak, aby okraje utierky neprevisali von z misy, aby z nich srvatka nekvapkala do chladnicky. Co sa tyka chlebika z kvasku, pozri na facebooku skupinu Pečem peceň. V dokumentoch je rozcestnik na zakladne recepty, 10 bodovy postup pecenia chleba a kopec super receptov a odkazov na stranky o peceni chleba.

zuzana76
22. máj 2013

@lucka1987 mne ten peceny caj nechutil, mala som to ako obycajny kompot, davala som jablka, hrozno, pomarance, kde som urobila chybu? inak som postupovala podla receptu, dala som mala citrusoveho ovocia?

martinkaa
22. máj 2013

Dievcene, napisete mi recept na domaci jogurt v jogurtovaci?Dakujem 🙂

meg9
22. máj 2013

@roo
@katka888
Takže to na lučinu vôbec netreba variť? Tie veľké jogurty maju byť smotanové 250g? a smotana stačí klasika 200ml?

roo
23. máj 2013

@meg9 Tak ten email s receptom na "Lučinu" zrejme obletel Slovensko aj ČR, našla som ho aj na MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52545

@martinkaa nemala si pri jogurtovači recept? My robime takto: liter mlieka z automatu prevariť, nechať schladiť na max. 50 st.C (radšej aj na menej, ak nemáš teplomer, však jogurtovač si to dohreje, aby vyššia teplota nezlikvidovala baktérie v jogurte), potom do neho zamiešať jeden malý biely jogurt (smotanový, so živými kultúrami, žiadny trvanlivý, bez prídavných látok) a ak chceš, tak aj jednu polievkovú lyžicu sušeného mlieka (nemusí byť).

@zuzana76 možno si to mala dobré, len Ti to proste nechutí 😉 Ale ako kompót by to nemalo byť, šťava je hustejšia, taký hustejší sirup. Skús si to dať do bieleho jogurtu, možno zmeníš názor 🙂

zuzana76
23. máj 2013

@roo vdaka za radu, vyskusam do toho jogurtu, aj na ten sa chystam domaci a lucinu som domacu robila tiez, velmi chutila - ja som robila z jogurtu, kyslej smotany a sladkej smotany a bolo to vynikajuce

lenocka23
23. máj 2013

baby, ktore ste si skusali vyrobit "taveny syr"... dnes som skusala a zo zaciatku parada, ked som to dala na panvicu prehriat krasne sa to rozpustilo, vyzeral naozaj skvele, no ako to chladlo, postupne sa akoby zacala oddelovat srvatka(?) a cele som to vysmarila... je mozne ze to bolo tym, ze som do toho dala trochu mlieka? alebo som chybu urobila inde..? urcite to este vyskusam, kym sa nezadari... 😉

janka345
Odpoveď bola odstránená