icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
maculik
9. aug 2012

Ahojte,
@angellinka prosimta, nepamätas si, v akych potravinach si v Nemecku zohnala tie potraviny bez Ecok a konzervantov, napr. aj parky? Ja zijem v Nemecku a kedze vas tak potichu citam a poucam sa, zacala som si tiez viac vsimat, hlavne tu E250 v salamach a parkoch, no a vcera som presla 2 obchody, co som chcela kupit detom parky a salamu, parky som bez E250 (resp. tu je casto pisane len natriumnitrit) nenasla vobec, ani tam neboli pridane tie vitaminy, a salamu tiez nie, ale v jednej aspon tie vitaminy boli. Detom parky sem-tam dam, na Sk uz teda budem vediet, ake kupovat, no tu som zatial ziadne take nenasla. Aj ked je pravda, ze zatial som bola len v 2 obchodoch.
Dakujem 🙂

angellinka
9. aug 2012

@maculik vies co neviem aka to bola znacka,len viem ze tam bolo glutenfrei a laktosefrei,a bola to nejaka detska znacka.Mali od jedneho vyrobcu miniwurstchen,schinken.Detom chutili 😉 a najblizsie sme mali Real,v takom nakupnom centre,tak tam sme kupovali vzdy vsetko.A inac nablizku bol bioladen a tam sme kupovali nejake malickosti,ako napr.lentilky,som bola prekvapena ze aky vyber mali,a syn mal zmenu,ine sladkosti,tak sa tesil.Kludne sa pytaj 😉 😉

maculik
9. aug 2012

@angellinka dakujem 🙂 glutenfrei a laktosefrei som tam videla, len ked som pozrela dozadu, vsade bolo to E250. Dokonca aj v bio veciach 😕 Tie mini aj nasim chutili, aj ta salama, co som vcera kupila. Musim este pozriet, ved isto tu tiez musi nieco take byt, co to Ecko nema.

angellinka
9. aug 2012

@maculik teraz som zaskocena,ale pevne verim,ze to E250 tam nebolo 😠 😠 to vazne?aj v bio veciach?neuveritelne!!a myslim ze to mali aj v Kaiseri v potravinach 😉

maculik
9. aug 2012

@angellinka ved prave, v Kaiseri som bola vcera a pozerala som bio parky a salamu a nebolo tam oznacenie cislom, len "natriumnitrit", co som ale nasla, ze je prave E250. Ma to zaskocilo, ale teraz som tu na predch.strankach nasla link, co sem niekto dal, a tam je relacia, kde presne toto spominaju, ze EU povoluje aj v bio potravinach skodlive ecka.
No nic, ak tu nic nenajdem, tak v zime, ked pojdeme na Sk autom, nakupim do prenosnej chladnicky tie e-free parky a salamy a dam do mraznicky 😅 🙂

werunka21
9. aug 2012

Holky, a nezdá se vám ta e-free šunka moc slaná? Já ji kupuju občas hlavně malému a když jsem ji koštla, zdála se mi přesolená 😒

7511
15. aug 2012

Ja som tu E-free sunku este nemala ( zatial som ju nikde nenasla), tak neviem. Ten filet (ja to volam debrecinka) som chutnala a zdala sa mi v pohode.

7511
15. aug 2012

No a bohuzial ani v nemecku alebo v rakusku oznacenie BIO neznamena, ze tam nie su E-cka :o(....takze rozhodne citam aj etikety

dida38
15. aug 2012

@frick
@lujza123 to s tym znizovanim poctu ludi nie je nezmysel...je to skutocnost....treba len trosku citat, ale nie stranky typu: topky.sk 😀 😀 😀
a ti "zodpovedni" ludia sa uz tym ani netaja....a nie je to len o eckach, ale napr. aj tolko diskutovane ockovanie....napr. ockovanie ma za nasledok aj naslednu nepolodnost....staci sa len trosku "posprtat" na spravnych strankach 😀 😀

dida38
15. aug 2012

@ani3012 dobra tema...ja si v obchode tiez pripadam ako debil 😀 😀 citam vsetko, co kupujem...a presne ten benzoan sodny...jooooj, ako ma to stve, lebo tie ochutene mineralky mi chutili ☹ ale uz to nekupujeme....a co ma "vytaca" ze to obsahuje aj vinea, a ako ju odporucaju na podporu tvorby mlieka...si zober, kolko toho svinstva sa dostane do toho maleho telicka...dalej aspartam - zuvacky orbitky...tiez uz nekupujem...je to proste vsetko pravda , ako potrebuje "urcita" skupina ludi zredukovat pocet ludstva na zemi.... ☹

ode
15. aug 2012

je dobre si pozrie aj ine časti a človek zistí e mastny chleba s cibulou je najzdravší 😀
http://www.stream.cz/peklonataliri/675505-peklo... 😨

werunka21
16. aug 2012

A tohle jste slyšeli? Není to sice o éčkách, ale taky dobrý šok 😒 http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2459460#.UB-g...

frick
16. aug 2012

@dida38 ďakujem presne tak. som rada že je tu niekto kto sa zaujíma a číta. 🙂

babul83
21. aug 2012

@ani3012 zaujímalo by ma, či si po dvoch mesiacoch už nejakú zmenu na synovi zbadala. Neviem síce ako sa u vás presne prejavuje ADHD, ale nám pred pár týždňami tiež diagnostikovali. Zatiaľ si to študujem a snažím sa odsledovať potraviny, po ktorých je "ako z gulí odtrhnutý". My sme si už dávno všimli ,že po malinovkách a niektorých sladkostiach je "nenormálny", tak sme sa to snažili obmedzovať. Teraz nám neurologička povedala, že si máme jedlo odsledovať a zamerať sa nato ,aby sme jeho nežiaduce účinky minimalizovali. Preto ma zaujíma, či badáš nejaké zlepšenie. Díky.

kaselka
21. aug 2012

@babul83 ahoj, vraj veľmi dobrá kniha nielen o výžive: http://www.knihysova.sk/kniha/syndrom-travenia-....

babul83
21. aug 2012

@kaselka Ďakujem. 🙂

ani3012
autor
22. aug 2012

@babul83 ahoj ! som rada,že si napísala...no sú prázdniny a režim má úplne iný...budem vedieť povedať tak o mesiac,lebo teraz väčšinou je preč...ale bol v tábore a tam neboli nijaké sťažnosti,že by bol nezvládnuteľný alebo čo... uvidím až keď nastane vyučovanie ,či bude sústredený ....inak myslím si,že je to lepšie-len treba dodať,že berie homeopatiká a momentálne chodí zase na neurofeedback

babul83
22. aug 2012

@ani3012 My sme dostali omega 3 a tebakon. Ale to len dva týždne berieme. Náš má 4a pol. Už od mala sme videli, že na sladkosti reaguje zvýšenou aktivitou a impulzivitou, tak sme ich obmedzovali, aj malinovky minimálne. Ale až teraz po určení diagnozy zisťujem, že na vine viac ako cukor sú Ečka a farbivá. Takže meníme jedálniček a mama chodí po obchodoch a študuje. 🙂

miracle
22. aug 2012

@estterka
Brr, tak v semiackach by som to nehladala....ja sa zatial vytesujem, ze stiham studovat krajinu povodu semien, lebo cinske (hoci bio) su ako z umelej hmoty

maculik
23. aug 2012

Ahojte, mm sa tento vikend chysta autom na Sk, tak studujem, co bez E-ciek by mohol doniest 🙂 Lebo ako som spominala, ja som nasla aj v BIO veciach E250, uz sme to prestali kupovat.
@ani3012 prosimta, pises, ze si v Kauflande kupila Mecom parky bez E-ciek, ale pozeram hore tie fotky, co si dala, a tam E250 je. Tak neviem, ci si potom nasla este nejake ine. Dakujem 🙂

ani3012
autor
23. aug 2012

@maculik našla iné,tiež som mohla odfotiť,že ? 😀 ...
dnes som deckám varila bratislavské párky,idem vyloviť z koša ten obal a hodím sem a ešte jedny by som mala mať nejaké iné v chladničke

ani3012
autor
23. aug 2012

@maculik tú sú od dvoch výrobcov: mecom a bilbo
záruku nepozeraj,mám ich v mraze 😉

ani3012
autor
23. aug 2012

tie e-free párky sú ale podľa zloženia lepšie (samozrejme aj drahšie...síce za tú istú cenu ale s menšou hmotnosťou za balík)

maculik
23. aug 2012

@ani3012 Super, dakujem! Poslem foto brachovi, nech mi zopar kusov nasi kupia, bracha berie mm na tyzden sem, tak to len pribali do auta (radsej to dam kupit jemu, lebo ako poznam mm, on ak to nenajde na prvy pohlad, tak to necha tak 😅
A teda v Kauflande, ze?

ani3012
autor
23. aug 2012

@maculik áno v Kauflande 😉

luciferova
23. aug 2012

a nie je to malo, 55% masa? tie druhe nerozlustim, kolko maju masa...

amdeis
24. aug 2012

Tie e-free parky su fajn, len su velmi aromaticky korenene. Nedaju sa mi jest. Ja doma nekorenim, som na korenia alergicka.

ani3012
autor
25. aug 2012

@luciferova 80% majú tie od bilbo

ani3012
autor
25. aug 2012

@amdeis neviem,ja som ich nejedla,jeden balík vzal muž si do roboty a potom sa tváril,že nevedel,že to len deckám také kupujem...........veď čo nemáme na to? 🙄
a druhé sú v mrazáku

ani3012
autor
25. aug 2012

a inak dajte si pozor pri označení,že bez umelých farbív
ono niekedy vás prekvapí prírodné farbivo (karmín čiže E120) , ktoré je veľmi zlé a dosť často pridávané ako červené farbivo ☹