icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
ani3012
autor
9. júl 2012

Kúpila som detské párky ako som spomínala a porovnala ich...jedny vyrába Mecom a druhé Krásno

párky sú celkom dobré,až na ten dusitan-ale sú tam pridané tie vitamíny
Mecom:
brav. mäso 67%
brav.slanina
E331 (2)
E250 (5)
E315 (2)

Krásno:
brav.mäso 50%
separ. hydinové .mäso
zemiakový škrob
E250 (5)
E451 (3) v malom množstve neškodný,vo veľkom spôsobuje nerovnováhu v tele → nedostatok vápniku

ani3012
autor
9. júl 2012

♦Vyrábajú to, čo ľudia kupujú♦...veru pravda!
veľmi zaujímavý článok,odporúčam prečítať....
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...

za E250 (dusitan sodný) skóre škodlivosti je 5 .....ale je dobré si prečítať
http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E250
komu sa nechce čítať,tak taký výcuc:
Výrobci uvádějí, že je velmi těžké dusitany nahradit, protože neexistuje látka, která by měla podobné vlastnosti a zároveň výrazně neovlivnila požadovanou chuť výrobku.Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku. Přidáváním vitaminů C a E do potravin se zabraňuje tvorbě těchto látek.

luciferova
9. júl 2012

@ani3012 ver, ze sa najdu ludia, ktori by velmi radi kupili nieco ine, ale bohuzial, nemaju co 😅

ani3012
autor
9. júl 2012

@luciferova teraz neviem,čo si tým chcela povedať

luciferova
9. júl 2012

reagovala som na "vyrabaju to, co ludia kupuju". ja to beriem opacne. musim kupovat to, co vyrabaju, lebo ine neni 😝

angellinka
9. júl 2012

@luciferova aj ja by som kupovala ine,ale nie je....nemas vyber.Vo stvrtok sme sa vratili z Nemecka,,nemala som problem nakupit v potravinach,proste uzasny vyber,tak isto aj bio produkty,bez ecok a konzervantov. 😒 Dost dbame na vyber produktov,nakolko syn je alergik,a tam sme nemali problem v jednych potravinach nakupit vsetko.Kdezto u nas,vo viacerych potravinach plus internet,a aj tak mi vudy nieco chyba ☹

ani3012
autor
9. júl 2012

@luciferova hej ale na druhej strane: ak by sa nekupovalo,tak by nemali pre koho vyrábať 😀
ale viem už čo chceš povedať 😉

luciferova
9. júl 2012

@ani3012 kupuje sa preto ten bordel, lebo umele nahrazky su lacnejsie ako kvalitne suroviny. lebo najdolezitejsia pre spotrebitela je cena, cena a este raz cena. bohuzial... ☹ takze ak bude situacia stale takato (co bude), jasne, ze bude pre koho vyrabat ☹

heln
9. júl 2012

@ani3012 minule som kdesi, čítala akýsi článok o párkoch a o tom ako chcú výrobcovia ušetriť a preto znižujú podiel mäsa..... ani už neviem, kto to písal, ale uviedol, že keď pracoval, teraz už neviem či na hygiene alebo na soike, a testovali kvalitu údenín a údeninových výrobkov, čiže aj ochutnávali, tak veľa krát sa im zle dýchalo, práve pre vysoký obsah dusitanov...... a to ešte nespomíname obsah hlodavcov a hmyzu a podobných vecí, všakže...
ale je to svinstvo od výrobcov že tlačia do spotrebiteľov ten humus, párky jeme asi raz za dva týždne, takže tie mňa osobne až tak netrápia, skôr ma štvú veci, ktoré jeme denne ako je chlieb, niekedy riadne v obchode maturujem, kým kúpim nejaký menej éčkový.....
@luciferova hm, veľa ľudí si vyberá čo kúpi, veľa ľudí kúpi to čo je, a ešte viac ľudí kúpi to, na čo má.... a to je žiaľ trpká realita veľkej časti slovenska.....

ani3012
autor
9. júl 2012

@luciferova veď ja viem ☹

ani3012
autor
9. júl 2012

ale aj tak si môžem vybrať menšie zlo...ak teda tie párky "potrebujem" k životu 😉
p.s. ja inak údeniny veľmi ľúbim 😵

ani3012
autor
11. júl 2012

@ikke palec hore 🙂
ten najnovší diel som nevidela 😉

petaov
15. júl 2012

Ahoj holky, přečtěte si tento článek o éčkách http://www.dtest.cz/clanek-2344/zneklidnujici-e...

7511
30. júl 2012

Aku kupujete sunku ? maly sa v poslednych dnoch ide potrhat za chlebikom so sunkou a najst nieco, co nema siahodlhy zoznam E je tusim nadludsky vykon 😖 😖

zajaciq
30. júl 2012

@7511 lidl dulano tie 95 97 percentne..ale tiez obsahuju ecka.. bio sunku som este nevidela, rada by som dostat na nu tip v ramci kosic 😅 ...no a ja som skor ten typ,ze radsej ziadna ako zla. v spanielsku sme sa cpali tymi ich susenymi...cisteee maso, vobec nie slane (ma to daleko od tzv proscuitta co sa predava u nas), dietatu len okostovat samozrejme, ale radsej toto ako tie nase hybridy.

7511
30. júl 2012

@zajaciq ...ja som dnes nasla zatial toto http://www.efree.cz/cs/produkty/filety/filet-ru... uvidim, mali sme od nich uz parky a boli fajn.....na ich sunku som este nenatrafila

ani3012
autor
31. júl 2012

@7511 kopírujem tvoj link ešte raz,ale už so šunkou:

http://www.efree.cz/sk/produkty/sunky/kureci-su...
podľa toho čo tam píšu,mali by sa tieto výrobky predávať v Tescu a Ahold ale len v ČR
ja som kúpila párky pre deti od nich v jednom našom obchode, sú fajn ale aj tak to E250 tam je .... ale budem pátrať od nich aj po šunke,či niekde nenájdem 😉

adra22
31. júl 2012

@ani3012 ja som túto šunku mala ale teraz neviem či kaufland alebo billa ale asi skorej Billa ale nie vždy ju majú. Len raz sa mi ju podarilo kúpiť.

ani3012
autor
31. júl 2012

@adra22 ďakujem,skúsim popozerať 😉

7511
31. júl 2012

@ani3012 ja som to nasla v Kauflande...teda konkretne parky aj filet......co sa tyka filetu-zlozenie-bravcove kare 95%,pitna voda, jedla sol, bylinkovy extrakt, koreniny, extrakty korenin, susena ceresnova stava. Dnes ho maly bastil, vyzeralo, ze moze byt.
V Terne som dnes od nich videla sunku pre deti, aj parky, ale to uz nebolo z tejto "rady" E-free, tak tam E-cka samozrejme boli, ale nejako extra som to nestudovala, kedze som nasla tieto E-free, co vyzeraju lepsie.

adra22
31. júl 2012

@7511 jej tak ano potom v kauflande lebo dnes som presnorila Billu ale nenašla som.
Zajtra zbehnem do kauflandu. 🙂

bibio
31. júl 2012

@ani3012 párky Mecom natur, bez umelých konzervantov, farbív, glutamanu, majú v Kauflande🙂

ani3012
autor
1. aug 2012

som bola dnes v Kauflande na veľkých nákupoch 😀
och! no ....zdravú stravu budú dostávať hlavne deti,strašne draho to vyjde 😝
kúpila som aj Mecom párky a detskú šunku aj od Bilbo párky a údeninku a to všetko bez E250 😵 😵 😵

ani3012
autor
2. aug 2012

a som zabudla napísať,že aj bio šunku som našla ale tá obsahovala aj dusitan sodný

briketa
3. aug 2012

@heln ked dom bola naposledy na Slovensku bola som v masokombinate komplet v celej masovyrobe (LEVICE) a co sa tyka nejakych zvieratiek nie je to pravda. Bolo tam sterilne cisto vyzeralo to ako na chirurgii. Kachlickove miestnosti vydezinfikovane. S ocelovymi pultami a nastrojmi. Ziadne nechutarny sa nekonali. do parkov vsak masko ani nejde...

diabliq6666
6. aug 2012

nedavno som zo zvedavosti vzala detsku sunkovu penu a porovnala s tou pre dospelakov...detska obsahovala 8 roznych E-ciek...som na zadok spadla od soku...dospelacka len tri...

barcelona94901
6. aug 2012

.svokra kupila malemu detske párky,pozrela som obsah,maso nemalo ani 50% ..tolko k detskemu,treba čítať obaly všade ,na všetkom..
paštéku robím už iba domácu,viem,čo tam dám,čo jeme

ani3012
autor
7. aug 2012

ak je na obale nakreslený vláčik alebo slniečko(alebo nejaký iný detský motív) a napísané: detská alebo pre deti,tak je to len marketingový ťah