Je bezpečné jesť 3 dni starú ryžu?
Ahojte. Môže sa jesť 3 dní uvarená ryza? Robila som ju v piatok večer. Dakujem 😅
Ryzu obsahuju napr. aj take jaternice a tie maju urcite dlhsiu trvanlivost ako 2 dni...
Ale fuj, ryzu na druhy den nejedia ani v Cine...ja som zvykla kedysi este na druhy den, ale tam mi ozrejmili, ze je to nezdrave. 3 dni ani neuvazovat, to nejedz
mňa len na napadlo kto pozná niekoho, ktorý pozná niekoho kto sa otrávil z ryže?🤔🤔🤔
@luccija tak si predstav pracujuce mamy, ktorych deti maju dietne obmedzenia - nemozu lepok, mlieko a pod., v skolke im nenavaria, musia si nosit jedlo z domu. Mama navari, ked to stiha a nakrabickuje a deti jedia. Zdravy clovek ma v skolke zabezpecene cerstvo navarene jedlo, deti na dietach nie. A jedia 2-3-dnove jedla.
@maja22 čo poznám mamy ktore majú deti s takýmito obmedzeniami, varia večer na druhý deň aby to mali deti čerstvé.. ja mám najstaršieho s histaminovou intoleranciou, musí jesť čerstvé jedla, inak by mal silnú migrénu, bolesť brucha a nauzeu.. tiež pracujem..
@jana_eyre_2 Presne, aj ako samozivitelka s prácou na plný úväzok som do školy obed varila vždy každé ráno pre dieta počas toho, ako som pripravila raňajky… na obed to malo ešte teple…
@maja22 mam dieta s alegiami a intoleranciami, pracujem na plny uvazok a varim kazdy den. Vynimocne sa stalo, ze dieta jedlo dvojdnove jedlo, trojdnove asi nikdy. A o tyzdnovom ani nehovorim - tyzdnove by som nejedla ani ja sama, nie to este aby som dala dietatu. Tyzdnovym jedlom by sme sa stravovali jedine vtedy, ak by prisla nejaka hrozna udalost, napr. vojna, zivelna katastrofa a z toho hladomor a nebola by ina moznost.
@x_mery_x a to aj deti takto jedia🙀
Keď bola v chladničke tak jasné ...ja práve robím ryžu naschvál viac, lebo potom robím recept smazena ryže podľa chillity alebo ako sa volá tá vietnamka...akurát že pridám k tomu kuracie mäso, a nie sóju....na takú ryžu práve potrebujem ,, starú " ryžu z chladničky... Môj starší opekanu ryžu miluje,takže sa práve teším,keď ostane...
@jana_eyre_2
@diewcatqoo pre mna je cerstve jedlo to, ktore sa zje do 4 hodin od uvarenia. Akonahle sa jedlo musi nanovo ohrievat, to uz nepovazujem za cerstve. Cize ak jedlo uvarim vecer, schladim ho na noc v chladnicke, tak na druhy den sa ohrieva a to je pre mna uz jedlo dvojdnove - prvy den sa varilo a druhy konzumovalo.
@because Z ryze neviem ale pisalo sa o jednom z cestovin (toxiny, bakterie) - myslim ze ich nemal v chladnicke ale v izbe zatvorene v doze a ked v nich zostane vlhkost tak sa to mnozi. Ja ale ani s 3 dnovym ci starsim jedlom nemam ziadny problem, mam vypestovane moje vlastne bakterie ktore vzdy zvitazia nad tymi zlymi 🙂
@maja22 ako je to pre teba - ok.. ale faktom je, že dvojdňové jedlo je jedlo ktoré má 48 hodín.. ak berieš ako čerstvé 4h jedlo, prečo potom to ostatné na hodiny nepočítas?

Nie, nejedavam stare jedlo, tri dni stara ryza je pre mna uz stara. Okrem toho pri ryzi ide o toxiny z bakterie, ktore zvyknu robit problem (treba si pogooglit - nepamatam sa na detaily) a pri cestovinach neviem rpeco, ale prost emne to ani nechuti. Ohriate cestoviny/ryza chutia ako blato :D Ja aj ked varim, tak prilohy nerobim na viac dni. Ak varim za "vandel" nejakeho jedla :D tak mrazim po vychladnuti, nechavame si jedlo na 2 dni a dost.