Je môj jedálny lístok na týždeň skutočne nevyhovujúci?
Ahojte, na chladnicke mam vycapeny tyzdenny jedalnicek, aby som vedela co dokupit a tak. Jedna osoba co bola u nas si ho precitala a povedala ze je strasny a ako pre socky. Je to ozaj take zle?
Pondelok: zeleninova polievka, kare na hrasku plus tarhona
Utorok: polievka z pondelka, smotanove halusky so slaninkou
Streda: polievka kremova zo zeleniny co mam v mrazaku, nejaka mrkva, karfiol, zemiaky plus ryzovy nakyp
Stvrtok: kuracie na prirodno, pecene bataty
Piatok: husta fazulova polievka, druhe jedlo sa asi podojeda co sa zvys
Sobota :polievka z predchadzajuceho dna, palacinky s jablkami
Nedela: vyvar, svieckova s panenkou, knedlik
Vzdy som si myslela ze mame pestru vyvazenu stravu, ale po tom komentari som ostala uplne zarazena. 🥴 veceru mame vacsinou suchu, popripade sa dojeda obed
Tá osoba má aký jedálniček? Tvoj je normálny.
Nenazvala by som to teda varením pre socky, ale ani vyvážene to Zrovna nie je. Podľa mňa štandardná strava, čo ma väčšina ľudí doma alebo v práci/skole.
Vsak nejete len toto, co sa trapis? Podla mna klobuk dole, ked kazdy den mate varene a celkom pestre. Urcite to nie je pre nejake socky. (a este mas moj obdiv, ze vies co budes varit v sobotu, ja casto ani rano netusim, co budem varit vecer)
Chyaju mi ryby a cerstva zelenina, kuskus, quinoa. Smootanove halusky so slaninkou je naloz riadna, to by u nas nebolo. Jedno sladke jedlo do tyzdna staci, nie?
Bolo by fajn to riešiť takto,tiež rozmýšľam. Ale,na chladničku toto vyvesiť,no neviem.
Uplne normalne jedlo
Si jej mala povedať nech ti príde navariť každý deň, že si zvedavá na jej jedálniček.
Chyaju mi ryby a cerstva zelenina, kuskus, quinoa. Smootanove halusky so slaninkou je naloz riadna, to by u nas nebolo. Jedno sladke jedlo do tyzdna staci, nie?
@anonym_646b9e
Este si zabudla pridat avokado a krevety
Normálny jedálniček, u mňa by sa čudovala ešte viac 😁. Inak keď je taká múdra choď k nej každý deň na obed a skritizuj ty.
@anonym_autor mnam, hned by som k vam chodila na obedy 😊 akurat by som doniesla nejaky salat z cerstvej zeleniny, aj pre vas ak by bol zaujem.
Ako by som to pripravila ja:
Pondelok: brokolicová polievka, kuracie alebo na prírodno, ryža, k tomu miešaný šalát z čerstvej zeleniny.
Utorok: polievka z pondelka, celozrnné cestoviny so syrovo špenátovou omáčkou.
Streda: krémová zeleninová polievka z mrazenej a čerstvej zeleniny, pečená ryba (losos, tuniak, treska, pstruh) so zemiakmi a listovým šalátom.
Štvrtok: paradajková polievka, zeleninové krupoto s parmezánom, k tomu paradajkový šalát.
Piatok: hustá fazuľová polievka ako hlavné jedlo, celozrnný chlieb.
Sobota: polievka zo zvyšku, palacinky z celozrnnej múky plnené tvarohom a ovocím.
Nedeľa: vývar, sviečková z panenky v ľahšej jogurtovej omáčke, pučené zemiaky k tomu zeleninový šalát.
@anonym_646b9e kuskus, quinoa. to ti chyba ako prečo
@anonym_autor Nie je to uplna tragedia ale nie je to ani jedalnicek cloveka, ktoremu zalezi na tom ako sa stravuje. Strasne vela prazdnych kalorii, malo vlakniny a bielkoviny takmer nijake.
@anonym_646b9e kuskus, quinoa. to ti chyba ako prečo
@minenkaa pre mňa sú zdravé a preto mi tam chýbajú. Majú lepší nutričný profil než bežné prílohy. Quinoa obsahuje plnohodnotné rastlinné bielkoviny, vlákninu, horčík a železo a má nižší glykemický index, takže zasýti na dlhšie. Kuskus je ľahko stráviteľný, rýchly na prípravu a dodáva viac vlákniny než biela ryža, tarhoňa či klasické cestoviny.
@minenkaa pre mňa sú zdravé a preto mi tam chýbajú. Majú lepší nutričný profil než bežné prílohy. Quinoa obsahuje plnohodnotné rastlinné bielkoviny, vlákninu, horčík a železo a má nižší glykemický index, takže zasýti na dlhšie. Kuskus je ľahko stráviteľný, rýchly na prípravu a dodáva viac vlákniny než biela ryža, tarhoňa či klasické cestoviny.
@anonym_646b9e dakujem
Tiež mi tam chýba ryba, k tým haluškám by som pridala bryndzu, tvaroh, kefír... kvôli probiotikám + pridala by som viac zeleninovej oblohy.
Ak robíš na desiatu, suchú večeru, olovrant pomazánky z tuniaka, sardiniek, makrely, tvarohu, bryndze, vajíčok.. so zeleninou tak je to ok.
čo sa tetka stará. Za mňa úplne OK. ak to máte radi tak prečo nie.
Je to jeden týždeň. Ale za mňa dosť ťažké jedlá, hlavne tie smotanové, mliečne.. halušky.
Minulý týždeň sme mali
Pondelok vývar z nedele, ryža, kuracie s jablkami a kari , miešaný ovocný kompon pre deti, ja zelený šalát s citrónom,
Utorok paradajková polievka s krúpami, rezance s tvarohom a acidko
Streda treska na masle, zemiaková kaša, dusený špenát.
Štvrtok luskový prívarok na sladko kyslo, vajce.
Piatok zeleninová polievka s liatym vajíčkom, šišky s džemom
Sobota Čína, ryža.
Nedeľa vývar, kuracie prsia plnené mozzarellou a sušenými paradajkami, kuskus, a omáčka smotanová so syrom a sušenými paradajkami.
Medzitým veľa zeleniny a ovocia, jogurty biele s vločkami, banánom, medom, orechami..., sem tam šunka. Dnes napríklad aj deti chrumali surový karfiol, mrkvu, kaleráb.
Taká školská jedáleň . Ale keď to máte radi, tak OK . Určite to nie je ako pre socky . Mne rám chyba čerstvá zelenina , tofu , syry , ryby..:
Ako by som to pripravila ja:
Pondelok: brokolicová polievka, kuracie alebo na prírodno, ryža, k tomu miešaný šalát z čerstvej zeleniny.
Utorok: polievka z pondelka, celozrnné cestoviny so syrovo špenátovou omáčkou.
Streda: krémová zeleninová polievka z mrazenej a čerstvej zeleniny, pečená ryba (losos, tuniak, treska, pstruh) so zemiakmi a listovým šalátom.
Štvrtok: paradajková polievka, zeleninové krupoto s parmezánom, k tomu paradajkový šalát.
Piatok: hustá fazuľová polievka ako hlavné jedlo, celozrnný chlieb.
Sobota: polievka zo zvyšku, palacinky z celozrnnej múky plnené tvarohom a ovocím.
Nedeľa: vývar, sviečková z panenky v ľahšej jogurtovej omáčke, pučené zemiaky k tomu zeleninový šalát.
@anonym_646b9e a mas pocit, ze ten salat tam nebude ked nie je napisany? Toto je ramcovy navrh, nie jedalniek v skolskej jedalni
podľa mňa úplne v pohode jedálniček, ak vám vyhovuje, nie je o čom. jasné, že kopec z nás by si dali niečo iné, no a čo, my si dáme iné, vy máte toto, nemal by nikto pozerať na iných, takéto jedlá som jedávala ako dieťa a tu som, chutilo mi a boli sme všetci spokojní, to len dnešné matky chcú jesť bio eko eňo ňuňo potraviny, kt. majú presne nastavené makrá. niekedy sa jedlo mäso len raz do týždňa a kde boli všetky bielkoviny ako tu niektorým chýbajú? a kde vtedy bola pohanka, cícer, quinoa?
@anonym_646b9e
Skus navarit zo Slovenskych surovin, ja nemsm rad quinou ani
@anonym_autor
Mas to dobre, pozri sa co "kreativne kucharky" ptidavajju same neslovenske suroviny ktoru ani jednu nemam rsda ala tofu, kuskus, quinoa a je uplne v poriadku mimo sezonu varit z mrazenej zeleniny namiesto chemickej cerstvej bez chuti.
@anonym_646b9e
Skus navarit zo Slovenskych surovin, ja nemsm rad quinou ani
@anonym_autor
Mas to dobre, pozri sa co "kreativne kucharky" ptidavajju same neslovenske suroviny ktoru ani jednu nemam rsda ala tofu, kuskus, quinoa a je uplne v poriadku mimo sezonu varit z mrazenej zeleniny namiesto chemickej cerstvej bez chuti.
@anonym_640c40 dala som jej recept zo slovenských surovín, z rýb môže pstruha..
vobec nejde o ten jedalnicek (tiez by som mala drobne vyhrady, ale ved kazda sa stravujeme po svojom a zrejme chces aj co-to usetrit na jedle). ide o ten pristup tvojej znamej. nikdy by som si nedovolila nahlas povedat nieco take ako ona, ked uz by som sa chcela vyjadrit, da sa to aj ovela kultivovanejsie povedat. nechapem, ako mozu byt ludia taki nevychovani.
A Ta socka je asi len na mastnych a mucnych jedlach .. ci ?
Za mna taka klasika, nic strasne aby som to nazvala jedlom pre socky . Nazor povedat moze ,jasne...ale toto nieje ani z rychlika nevhodna strava
Čo si dáš na chladničku, je tvoja vec. Že sa dotyčnej osobe nepáči, je jej problém, nie tvoj. Nič ju do toho nie je.
Komentovať niekomu, čo má na chladničke, mi príde v prvom rade riadne od veci. Chodí k vám na kontrolu alebo preto, že vás má rada?
Je to asi taká príjemná návšteva ako mne jedna blízka z rodiny (nebola to svokra), keď prišla na prvú návštevu k bábätkám. Nemala čo vytknúť, tak povedala, že nech si pretočíme kalendár na WC, lebo daný mesiac už uplynul. Dotyčná mi to urobila oba razy, keď prišla na prvú návštevu k bábätkám. Dokopy nič na návšteve nepovedala, ale toto sú pamätné slová.
Moje WC, moje pravidlá.
Tvoja kuchyňa, tvoje pravidlá.
Keď sa dotyčná nabudúce bude hlásiť na návštevu, kľudne by som jej povedala, že som ešte nezohnala luxusné šampanské a kaviár, že nemôže prísť, lebo máš len pohostenie pre socky. Chcela by som počuť to habkanie.
@anonym_autor A ta jedna osoba, ktora u teba bola, ma aky jedalnicek? Kazdy den sushi,.krevety, lososa, ustrice ci ako?
Úplne normálny, bežný jedálniček. Podobný máme aj my, akurát s tým, že u nás sa varí obdeň, lebo každý deň by som v kuchyni nedala 🤦
Je to lepsie menu, ako ma vacsina ludi na tejto planete. Navarena domaca strava a nie polotovary a donasky. Ak s tym ma niekto problem, to nie je Tvoj problem.

@anonym_autor každý vari tak ako jemu vyhovuje. A to čo mu chuti.