Jedálniček na týždeň pre dve osoby za 50 eur: Tipy a nápady
Ahojte, dávam si výzvu: denné menu na týžden (po-pia) za 50 eur na 2 osoby. Máte nejaké tipy? Vďaka 🙂
Tých 5 dní sa v pohode dá. Treba navariť na 2-3 dni - kapustnica, guľáš, kyslá polievka, k tomu chlieb. Ďalší deň granadír napr. Celkovo jedlá zo zemiakov - lacné a sýte.
@lenka098123 myslíš, že 4dňová polievka je zdravá?
@daniela2202 co na 4 dnovej polievke nie je zdrave? Naozaj sa pytam. Uvaris, je v chlade, a ked potrebujes tak si zohrejes.
Kukni jedalby listok v nejakej skolskej jedalni.
Za taký peniaz sa prestravovať dá, ale skôr múčne jedlá. Ďalej nepíšeš či myslíš len obedy alebo celodennú stravu na 5 dní. Ale z takejto sumy jesť zdravo... neviem. Možno niekto dá tip.
V nedelu nqvarim vzdy masite. To mame na 2 niekedy 3 dni. Prilohu k masu obmenim. Je zeleninova.
Velmi nas ficime na kuskuse, bulgure. Mam to v komore,,nekupujem to stale. Rizoto, so zeleninou, sampinonmi.
Ked Uvarim vyvar,,mame na 2 dni, masko ked ostane, podusim na cibulke, k tomu prilohu pecene zemiaky.
Vcera nam ostalo kuracie maso,,tak som ho nakrajala na male kusky,,uvarila farfalle, dala zeleninku z konzervy, jogurt, kusky syra z,chladnicky co ostal a mame salat.
Polievky varim na 2 dni vzdy: hrstkova so zemiakom
, alebo na cibulje orestujes zemiaky,,pridas mrkvu,,petrzlen, mixnes. Do toho zavarku alebo bez.
Dalej hraskova a krupicovymi knedlickami.
Dqlej orestujes zemiak na civulke a cesnak, mixnes, k tonu krutony. Tak isto naprijlad brokolicovu, moje deti miluju spenatovu s rozpustenym vajickom.
Cestoviny s tuniakom, syrom, spagety, palacinky, halusky.
Nevarim narocne jedla. No mam vyhodu, ze aj moj muz zje vsetko.
Na vecwru zapekanka- co chladnicka da.....
Snazim sa kupovat s rozumom. No dame si zalezat na kvalitnom mase a rybach. Na to minieme dost. A sme zvyknuti , ze zemiaky a ryzu ako prilohu nejeme. Davame k tomu porciu zeleniny. Zemiakove potom na druhy den napriklad placky, pecene, hakusky......
@slovenka753 aj ja denne varím, musím (mám doma histaminika), taktiež mám doma zásoby. Ale ani keby sme sami, tak so všetkou vhodnou zeleninou by som za 50€ neuvarila. Ale teda obdivujem ak sa to niekomu podari. Treba však prirátať aj tie domáce zásoby (zelenina zo záhrady, domáce vajcia…) pretože napr ja toto všetko kúpiť musím. A keď chcem kúpiť kvalitnejšie, tak to niečo stojí.
@lucia147852 presne tak. Kvalota nieco stoji. A ked je niekto celiatik,histtaminik...atd.,tym duplom. Mame v meste masiaratva,,kde.maji kvalitne maso, jo potom aj,take ,,kde maso dovazaji z,PL a teda.kvalita je 100 a1. Aj ked je lacnejsie....
@daniela2202 prečo by nemala byť zdravá? Pokiaľ ju máš v chladničke, nemá sa jej čo stať. U nás sa tiež bežne dojedá aj po viac dňoch.
Myslíš, že v minulosti ľudia varili po troškách každý deň? Navarilo sa za veľký hrniec a jedlo, kým sa nezjedlo, aj týždeň. Dnes sú ľudia rozmaznaní.
@janka1011 mňa by tiež zaujímalo ako sa dá za 50€ prestravovať. To je tak na raňajky a večere. Veď daj nejaké príklady, určite sa každá rada inšpiruje
@lavender94 no keby to tak bolo že len na raňajky a večere, tak pol Slovenska umrie hladom....
A.co keby sme spravili taky test namiesto ,,natahovania sa,, o to, co je lacnejsoe.
Navarme kazda nejake jedlo,,spocotame naklady, hodime.to do diskusie a uvidome...🙂
A este sa aj inspirujeme. 🙂
@janka1011 ale jasne, že sa dá stravovať za malo peňazí, ale ja sa pýtam ako to ide podľa teba zdravo a plnohodnotne. Každý vie utiahnuť opasok a jesť blbosti aby ušetril, ale tvrdíš, že to ide aj zdravo bez toho aby človek musel jesť múku s vodou, tak sa pýtam na príklady takého jedálnička.
@janka1011 Nie, v minulej diskusii som to už sama zavrhla, keď sa na autorku vrhli. Zdravo znamená ovocie a zelenina sezónne, prípadne ja mám zamrazené ešte z leta, nie múčne jedlá. Strukoviny, kvalitné mäso, kvalitná ryža nie biela, celozrnné cestoviny napríklad, bylinky, domáce vajíčka atď. Pohánka, quinoa..
@lenka098123 3-4 dni jest to isté 🫣 závidím, ze nemusíš tak často variť ale mne by to už ani dole krkom neišlo. A ani doma by mi to toľko nejedli.
Hocico co navaris n 2 dni
Za 50 sa dá,len tie prepočty by boli náročné. Človek nevie započítať lyžicu, vegety a pod. Ale dá sa z toho myslím navariť. Jedálniček nebude.dost bohatý a jedla by sa opakovali, dosť by prevládali múčne jedla, zemiaky a pod. Úplne ideálne je skutočne mat aspoň mini záhradku a co to mat domáce aspoň v sezóne. Alebo napríklad casto sa zadarmo dostaneš k jablkami, tak zavarit napr jablká a použiť do koláča v zime, urobiť jablkovu nutelu do palaciniek. .a pod.
No neviem damy, ja ako zena,sa nenajem chleba s dzemom na ranajky, tak co chlap? Ked si dam taketo nesyte ranajky,do hodiny som hladna klesne mi hladina cukru a toci sa mi hlava 😁 vecera to iste, ze palacinky same na veceru? 🤔 Keby som to dala chlapovi, zjedol by aj mna pomaly... Da sa lacno navarit, ale je to zdrave? Vy sa z toho nasytite? 🤔
@queen_mary ty si zamieňaš pojem zdravé a jedlé ... to je dosť značný rozdiel 👉
@janka1011 jedlá , neznamená byť zdravá 👉
Hmm povedz čo máš doma, a podla toho ti poradíme. Menu myslíš iba obedové alebo s raňajkami+večere.
Máš doma v zásobe zemiaky, múku, olej, zeleninu, zavaraniny,mäso....?
Kľudne mäso na štave, na horčici, zelenine, soté..
Pečene stehná s celými zemiakmi, pecene spolu na plechu, rizoto, rôzne prívarky, zapekané cestoviny, palacinky a guláš, fazuľovica a ryžový nákyp... Segedin, knedľa, rasová polievka.
Raňajky chlieb s džemom(domácim, čo si uvaríš v jeseni z lesného ovocia), obed zeleninová alebo struková polievka druhé zemiaky s opečenou cibuľkou a môže byť aj trošku klobásky alebo slaniny.... kyslé mlieko k tomu.... a večera hmmmm.... polievka čo zostala z obeda 🤪.... a niečo sladké..... žĺtko s cukrom vymiešame
@petka552 pekne jedla, az som vyhladla, ale to kazdy den ma varit nieco nove na obed? Nie je jednoduchsie a lacnejsei navarit nieco na 3 dni?
@daniela2202 tak mi to vysvetli, preco by to nemalo byt zdrave po 3-4 dnoch🙂 a nezamienam si tie pojmy.
Dôležitá otázka - môžeš používať aj suroviny zo zásob a tých 50 eur už len minút na to, čo treba dokúpiť ?
Konkrétne ja by som tento aj budúci týždeň dala aj za nula eur pre dvoch - čerstvá zelenina by však bola do jedálnička zaradená len tri- štyri dni 😁
No kebyže musím, vydržíme chvíľu bez nej.
Z ovocia (ja ho veľmi nejem) by sme boli na jablkách, mám asi tri kilá ešte doma.

@lucia147852 no ja prázdnu špajzu nemám nikdy. Tento týžden som do zásoby kúpila ryžu ktorá bola v akcii a mrazeny hrášok, ktory bol tiež v akcii. Stále som sa zmestila do 50e, keďže kuracie bolo nakoniec lacnejšie ako som počítala.
Človek ktorý ale denne vari vie čo má mať doma vždy a priebežne to dokupuje. A jedálniček podľa toho čo mám doma aj plánujem.