icon

Kuchárske začiatky. Máte ľahko zvládnuteľné recepty?

rora
11. nov 2011

Ahojte zienky,chcela by som vediet vase skúsenosti (kucharok-zaciatocnicok) ake jedla doma varite a ci sa vam dari. Ja som uz niekolko mesiacov vo vlastnej domacnosti a nikam som sa este nepohla co sa tyka varenia, vsetko skonci katastrofou a v kosi... ☹ pritom vsetko robim podla receptu a navodu. uz ma nebavi robit dokolecka 4 jedla ktore viem a vzdy sa aj podaria (cestoviny, pecene zemiaky, sosovicova polievka, kuracie kusky - cina). napriklad predvcerom som skusala so zemiakoveho cesta plnene gulky broskynami, no vznikla mi akasi lepkava hmota z ktorej sa nedalo absolutne nic robit.... dnes som uz druhykrat robila langose PRESNE podla navodu, sice vyzerali pekne, ale chut ziadna.... a takto by som mohla pokracovat aj s kolacmi, pizzou, kuracimi obalovanymi prsiami apod.... Fakt nechcem aby moja rodina zila na sacikovych polievkach ☹ Mate nejake recepty na barco chutne co fakt zvladne aj male decko?

adulikka
7. máj 2012

@rora z lístkového mi dcéra robí pizzu ,naučila sa ju robiť v škole a je veľmi chutná .rýchlo spravená .

adulikka
7. máj 2012

@ibajeho dnes som robila bravčové AZU ,je to veľmi rýchle .treba kúsok bravčového stehna nakrájať na kocky ,2 lyžičky horčice ,2 lužice kečupu,2 lyžičky mletej červenej papriky,1 lyžička wolcesterskej omáčky ,olej 1 cibuľu ,soľ mleté korenie,kari korenie ,

Kečup,horčicu a 2 lyžice oleja dobre zmiešame ,pridáme čierne a kari korenie,papriku a wolcester.Cibuľu očistíme,nadrobno nakrájame a rozmiešame v zmesi.Mäso vymiešame s pripravenou korenenou zmesou.necháme pol hodiny odležať.Mäso najprv prudko ,potom mierne oprážame ,kým nezmäkne.Podávame zo zemiakmi alebo s ryžou .Ja som uvarila ryžu .bolo to veľmi rýchle .A namiesto bravčového možno použiť kuracie alebo morčacie mäso .

vvia
8. máj 2012

@vvia posielam napriek slubenym masovym receptom aj jednu sladku rychlovku aj pre ostatne baby (aj so zjedením do pol hodinky, ak nie skor 😉 )
TVAROHOVÉ ŠIŠKY
250g tvarohu, 250g hladkej múky, 1lyžička sódy bikarbóny, 1lyžička práškového cukru, štipka soli, 2vajcia, 2lyžice rumu(vôbec ho nedávam, ale je to v recepte)
Všetko spolu zmiešame, vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 1cm, vykrojíme šišky pohárom a hneď pečieme na rozpálenom oleji, tak, aby sa šišky nedotýkali dna (ale nič sa nestane ak budu, len aby bolo dostatočne oleja). Hotové šišky pocukrujeme a ozdobíme lekvárom 🙂

Je to výborný recept tým, že to nemusí kysnuť a je to hotové za pár minút, vlastne hneď 🙂

vvia
8. máj 2012

@ibajeho posielam napriek slubenym masovym receptom aj jednu sladku rychlovku aj pre ostatne baby (aj so zjedením do pol hodinky, ak nie skor )
TVAROHOVÉ ŠIŠKY
250g tvarohu, 250g hladkej múky, 1lyžička sódy bikarbóny, 1lyžička práškového cukru, štipka soli, 2vajcia, 2lyžice rumu(vôbec ho nedávam, ale je to v recepte)
Všetko spolu zmiešame, vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 1cm, vykrojíme šišky pohárom a hneď pečieme na rozpálenom oleji, tak, aby sa šišky nedotýkali dna (ale nič sa nestane ak budu, len aby bolo dostatočne oleja). Hotové šišky pocukrujeme a ozdobíme lekvárom

Je to výborný recept tým, že to nemusí kysnuť a je to hotové za pár minút, vlastne hneď

vvia
8. máj 2012

@ibajeho Mäsko: (obľúbený recept mojho muža, ktorý ma sám naučil ho pripravovať 😀 ) Nazvem ho čili con carne? 😨 🙂
Kuracie na kocky, osolené popražíme na oleji. Keď je mäso hotové pridáme bondulle konzervu mexikana (je to červená fazula s kukuricou v čili omáčke, ale nie je veľmi pikantná, pre mna minimálne, ja pridávam ešte čili korenie mleté http://www.goga.sk/bonduelle-fazula-cervena-s-k..., kúpiš cca.2€ všade) pomiešame (pridáme ak chceš viacej šťavy trošku vodičky, ak nie tak nie) a jednu mrazenú zeleninu findus (napríklad wok thai alebo wok chinese , žiadne polievkové, pretože to nebude veľmi chutné), prikryješ pokrievkou kým zelenina nie je urobená a podávaš s ryžou.

Rýchlovka za pár minút 🙂

ibajeho
8. máj 2012

@vvia super tesim sa vyskusam a dam aj vediet ci chutilo bo aj ten moj ma rad pokantne tak to snad bude mat uspech ak sa mi to podari 🙂

vvia
8. máj 2012

@ibajeho tento týždeň som pre zmenu robila 2rôzne plnené kuracie prsia.
Kuracia s mozarelou:
Vyklepeš kuracie rezne (prsia), osolíš, dáš kúsoček mozarely (kúpila som riadne obyčajnú balenú v tej vode tesco), preložíš, ja som posypala ešte grilovacím korením kotányi (volá sa to gril hydina je výborne a je tam namiešané kadečo, pridá výbornu chuť a používam ho často.) a upečieš na oleji.

2alternatíva ktorú som robila.
Znova vyklepať kuracinku na rezne, osoliť, poukladať ich k sebe (toľko rezňou k sebe akú dlhú roládu chceš mať) tak aby sa krajom trošku prekrývali a napliť to kúskom šunky, syra, uvareným vajíčkom, plátkami kyslej uhorky, prípadne kápie, zrolovať, previazať, aby sa to nerozpadlo, zase posypem tým grilovacím korením a dať piecť do pekáča (pekáč vymastíme olejom a pridáme trošičku vodičky, aby sa nepripieklo, niekedy k roláde pridám aj na kocky zemiačiky a trosku cibulky a mám rovno aj prílohu)
Tip: aby sa to ľahšie rolovalo ukladaj rezne na fóliu na ktorej už mám prichystané špadáty, alebo obyčajnú niť na zviazanie.

vvia
8. máj 2012

@ibajeho jej super, tak ochutnávaj ak budeš robiť viac daj aj 2konzervy sú výborne a ja zvyknem trošičku pridať vody, lebo mám rada šťavu a aj mleté čili 😀

vvia
8. máj 2012

@ibajeho a ešte ak máš rada, tak moja vychytávka zvyknem pridať aj trošku tofu udeného ktoré popražím spolu s maskom, ale to tam nemá byť, ja ho mám len hrozne rada...a aj tí čo ho nemajú radi, tak v tomto recepte ani na to neprišli, že tam je 😀

lyrrya
8. máj 2012

🙂 babule, tak som si zaspominala na moje zaciatky v kuchyni. isla som robit do rakuska opatrovatelku, kucharsku knihu som zabudla doma a moje varenie bolo nic estra 😅 esteze mam moju maminku, ktora mi pravidelne kazdy den posielala sms s receptom (taky, co sa zmestil max do 2sms). a cuduj sa svete, vyslo to povacsine dobre a doteraz spominam ako som sa ucila varit 🙂 teraz som na tom tak, ze mi pri drobcovi aj voda prihori 😀 co nestiham kolkokrat

vvia
8. máj 2012

@ibajeho Toto až taká rýchlovka nie je (ale zase to ani netrvá večnosť), no je to výborne a jednoduché na prípravu:
CESTOVINOVO-KURACÍ ŠALÁT
Kuracie mäsko pokrájame na slížiky, cibuľku opražime na oleji, pridáme mäso ochutené s:
1kávová lyžička vegety, 1kávová lyžička kmínu mletého, 1kávová lyžička provensálskeho korenia, 1kávová lyžička bazalky, 1kávová lyžička gyrosu, 1kávová lyžička sladkej mletej červenej papriky, 1kávová lyžička kečupu a 2strúčiky cesnaku prelisovaného.
....upečieme na oleji
Uvaríme balík cestovín(dávam farebné vretienka alebo mašličky) zmiešame s hotovím mäskom, 1balíčkom mrazenej zeleniny ktorú uvaríme (hrášok, mrkva, kukurica) (pre rýchlosť pridávam konzervu, alebo v sklenej fľaši hrášok mrkva a kukuricu)ďalej na kocky nakrájaný syr eidam 1kyslú smotanu, 1majonézu a 1lyžicu horčice.
Necháme postať v chlade a podávame. Dobrú chuť. 🙂

vvia
8. máj 2012

OPRAVA 😉
@ibajeho zabudla som ešte ide ku koncu aj nakrájané na drobno kyslé uhorky, takže ešte raz:
Toto až taká rýchlovka nie je (ale zase to ani netrvá večnosť), no je to výborne a jednoduché na prípravu:
CESTOVINOVO-KURACÍ ŠALÁT
Kuracie mäsko pokrájame na slížiky, cibuľku opražime na oleji, pridáme mäso ochutené s:
1kávová lyžička vegety, 1kávová lyžička kmínu mletého, 1kávová lyžička provensálskeho korenia, 1kávová lyžička bazalky, 1kávová lyžička gyrosu, 1kávová lyžička sladkej mletej červenej papriky, 1kávová lyžička kečupu a 2strúčiky cesnaku prelisovaného.
....upečieme na oleji
Uvaríme balík cestovín(dávam farebné vretienka alebo mašličky) zmiešame s hotovím mäskom, 1balíčkom mrazenej zeleniny ktorú uvaríme (hrášok, mrkva, kukurica) (pre rýchlosť pridávam konzervu, alebo v sklenej fľaši hrášok mrkva a kukuricu)ďalej na kocky nakrájaný syr eidam, na drobno nakrájané kyslé uhorky, 1kyslú smotanu, 1majonézu a 1lyžicu horčice.
Necháme postať v chlade a podávame. Dobrú chuť.

ibajeho
8. máj 2012

@vvia jezisu diky moc ty si jaka zlata zienka 🙂

vvia
8. máj 2012

@ibajeho 😀 😀 😀 ja strašne rada varím tak ak budeš potrebovať nejaké recepty, tak rada pošlem len napíš, že načo máš chuť a či chceš ešte niečo časovo krajšie, alebo či môže byť aj niečo podobné, mám rôzne veci aj v jednom pekáči, rôzne polievočky...
zatiaľ nemáš zač. 🙂

lyrrya
8. máj 2012

mna len tak napadlo, citala som tu dakde recept na dusenu ryzu... ked si chcete zlahcit robotu a je to aj dietnejsie (bez oleja)... ja ryzu vyvaram vo vode ako cestovinu. do hrnca date vodu, lyzicku soli a privediete do varu. ked voda vrie, nasypm ryzu a necham 15min povarit. scedim cez sitko. hotovo 🙂

vvia
8. máj 2012

a dnes....kapustové fliačky,
popražiť hlávkovú kapustu na oleji, pridať k uvarenej cestovine (fliačky) osoliť, okoreniť, ....mňamky 🙂

lucinocka
8. máj 2012

xixi ked si spomeniem na zaciatky...notebook na drese, mama na skype: uz mam otocit tu palacinkuuuu? / ukaaaz, daj kameru nad panvicu, lepsie nevidim, asi hej skus/ zhorelaaaaa / nevadi, vyhod do kosa a dalsiu/ po prvom roku mi brat musel komoplet precistit book, lebo bol plny muky, oleja a vsetkeho mozneho:D mm sa smial ako krcovito varim, aka som nervozna, ked nieco nevyjde a leti do kosa a potom mi to zacalo byt jedno, uvolnila som sa, a aj jedla zacali byt chutnejsie🙂 Teraz si v pohode navarim aj napeciem , aj na vianoce aj torty...stale cosi skonci v kosi, ale to je tak, stava sa🙂 netreba sa bat skusat🙂

lucinocka
8. máj 2012

hlavne na zaciatky odporucam recepty na mimibazar.sk, su tam nafotene s krokmi a vzdy presne vidno ako to ma vyzerat :D

slimstar
8. máj 2012

@rora okrem tycho jedal, robim aj vyprazane napr
vyprazany syr so sunkou /camembert/ a varenymi zemiakmi
vyprazane kuracie kusky a vyprazane bravcove rezne. 😉

este su lahke aj rizota

ibajeho
8. máj 2012

@vvia inak tie sisky sa aspon chutovo podobaju takym tym z obchodu co pecu trebars aj v supermarketoch? Bo moj drahy si take kupuje a chutia mu no podla mna su neni zle ale moc mastne

vvia
9. máj 2012

@ibajeho nepripadajú mi, ono tým,že je tam tá sóda oni su skor take prazdnejšie (no nie su plnené a cesto je nadýchanejšie, kvoli sode), to obchodné cesto je kysnuté myslím, tým pádom je pevnejšie a menej nadýchané a tažšie, ale i o čosi chutnejšie. a dzem sa dáva z vrchu. mastné ich nemávam, lebo ja ich vyberám na papier (to robim so vsetkym co vyprazam)
Ale sú velmi dobre, alebo mám na ne aspon dobre ohlasy. ved vyskusaj.
ono neviem nakolko si "labuznik" ale kysnuté cesto je vzdy kysnuté, porovnávať to nemozes, je to iba alternatíva na úkor času. No zatial kazdemu chutili a nestretla som s kritikou. porozdávala som recept aj v robote, kolegyne hlavne detom robia a viem ze sa recept ujal. 😉 🙂 🙂

vvia
12. máj 2012

pridavam dalsi moj dnesny recept:
ŽIVANSKA
do pekača dáme na kocky nakrájané zemiaky, bravcove masko (moze byt mastnejsie), nakrajanu papriku, zopar paradajov a vela cibule. ochutime korenim, pridame olej, troosku podliat vodou, premiesat a dat prikryté piecť. mňamka...

joannas
12. máj 2012

@vvia a koľko to treba piecť? Namiesto papriky paradajky nemôže byť lečo?

vvia
12. máj 2012

@joannas dnes som to piekla asi hodinku a 20minut, lebo akosi sa nechcelo bravcovemu masku. Jasne, namiesto zeleniny davam leco. len potom ak by si davala so stavovou tak uz nepridavaj velmi vody, lebo ta voda je len na podliatie.

vvia
12. máj 2012

@joannas a z korenia davam sol, cierne korenie, cervenu papriku sladku, pripadne aj pikantnu a vlastne vsetko mozne co najdem na masko a co mam rada, cize zo vsetkeho cosi :D

ibajeho
15. máj 2012

@vvia no tak som dnes spravila tie tvarohove sisky. Kuchyna jak po vybuchu lebo som nevedela aky mam dat tvaroh a kupila som jemny ze nech to nema barsjaky tvar potom kebyze je hrudkovity. Ani za svet mi to cesto nevedelo zahustnut a stale sa lepilo, no uplne nervy. Ale vysledok je fajn nakoniec su chutne chrumkave ajked ani ja som tam nedala ten rum 🙂

vvia
15. máj 2012

@ibajeho 😀 tvaroh sa dava hrudkovy, preto sa ti cesto lepilo, inac by si ho mala hotovre za chvííílinku. prepac mna to ani nepadlo ti pisat 😀 ale som rada, ze sa nakoniec podarili, aj ked asi zlozito 🙂

czechzuzanaba
15. máj 2012

@riana12 prosim te, jak jsi tu psala o tech sateckach z listoveho - ja jsem to parkrat zkousela a VZDY se mi to rozlepi. Uz jsem zkousela lepit vajickem, vodou, motat ruznym zpusobem, satecky z trojuhelniku, ze ctverecku..no kde co. Vzdy mi vyjdou nakonec placky a povidla vylita na plechu a vsechno pripecene 🙂 No a teda muz to snedl aj tak 😀 ale tak rada bych pekne satecky jako jsi psala...

riana12
15. máj 2012

@czechzuzanaba no dolezite je neprehanat to s naplnou, iba jemne... ja som davala tak kopcovu cajovu lyzicku, viac nie, lebo to pri peceni bubloce a potrebuje to mat v ceste trosku viac miesta... spoje si predtym potriem jemne vajickom, prelozim a ten spoj pomackam vidlickou najprv zosikma z jednej strany na druhu a potom este z opacnej strany, aby sa to dobre pospajalo...
v obchodoch sa daju kupit take formicky - je to okruhle a po okrajoch to ma take zubky... skusim pozriet nejaky obrazok...