icon

Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty

dadka212
23. jún 2012

ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂

ichbinich
16. jan 2013

Ahojte profesionalne cukrarky emoticon
Od mojej svedkyne sa nam dostala velka pocta - upiect svadobne torty na jej svadbu. Jej hlavny argument je, ze hlavne musia dobre chutit emoticon
Kedze potrebujeme zhruba 100 porcii a mame iba viac-menej normalnu kuchynu, budeme samozrejme musiet korpusy zacat piect skor.
Moja otazka je, ktore korpusy mozeme piect kedy. Logicke a zname je, ze cokoladove korpusy su lepsie, ked su odlezane. Tvarohovo-jogurtova torta zase samozrejme nemoze stat 3 dni.
Ake su vase skusenosti a odporucania, ze ktory korpus mozeme upiect kolko dni dopredu, bez toho, aby tym trpela kvalita?
Este sami nevedia, ake torty budu chciet, ale urcite bude Sacher, tvarohovo-jogurtova, nejaka ovocna, a kokosova pre nevestu. Takze mi s kludom mozete odporucat a vymenovat rozne korpusy, pripadne kombinacie, pre inspiraciu emoticon
Potahove hmoty odmietaju akekolvek, takze na to ohlad brat nemusime.
Skusenosti s pecenim a varenim pre 30-40 ludi a podobne "uchylky" mame emoticon Uz sme piekli aj 22 plechov kolacov, ale to bolo hotove za 3 dni a vsetko "iba" kolace na plechu bez plniek a menej kriticke, co sa tyka vzhladu.
VDAKA!

dadka212
autor
16. jan 2013

@ichbinich 100 porcií je cca 20-25kg ja vôbec netuším akí ste rýchly, ja by som to napríklad mala za jeden deň upečené, naplnené aj ozdobené...ale vo všeobenosti platí, že maslové plnky vydržia dlhšie ako tvarohové, jogurtové, šlahačkové....čiže sacher, kokosovú môžeš spraviť skôr a potom tie zo surovín s kratšou dobou spotreby....

ichbinich
16. jan 2013

@dadka212:
Vdaka za odpoved!
No, aki budeme rychli, to tiez nevieme 😅 Budeme mat 6 tyzdnove babo a 3,25 rocneho "asistenta", takze predpokladame, ze to bude trochu zlozitejsie 😉
Tych 22 plechov kolacov sme robili na sobotu. Zacali sme vo stvrtok v noci, potom dalsie sme piekli v piatok v poobede a v noci a v sobotu sme myslim robili uz iba tvarohove cesto posypane ovocim... Ale to boli "iba" kolace.

My sme zatial tipovali, ze Sacher mozme upiect korpusy v stredu, dokoncit vo stvrtok, tym padom budu "zapecatene". Vo stvrtok piect este dalsie korpusy, asi najskor ten kokosovy, pripadne nejake orechove. V piatok by si manzel zobral dovolenku, syn pojde normalne do jasli, tak mame do 16 hodiny "iba" torty a babo na starosti 😉 V piatok musia byt hotove tvarohovo-jogurtove, aby zelatina pekne krem zahustila. Je to lepsie, ked to stoji cez noc, ako ked je to iba tie 4 hodiny. To uz mame odskusane.
No a v sobotu v principe vsetko nalozit do auta a odviezt, a nejak sa aj upravit, v zastere na svadbu nepojdeme 😀

Obavam sa ale, ze aj ked maslove plnky lepsie drzia, ze tie budu zastupene iba minimalne. Takze ani nemozme ratat klasicky porcie na deka a z toho na kila, ale naozaj na kusky... ☹

Ak by sme predsa robili nejaku maslovu plnku, mozeme uz vo stvrtok? V chlade by to do soboty malo vydrzat?

Nechcu ziadnu potahovu hmotu, ani ruzicky, ani klasicku "svadobnu" vyzdobu. Takze konecne zdobenie bude skor klasicke ako v cukrarni, nejaky ten posyp z orechov/cokohobliniek a pod. Kedze som s potahovou hmotou este nepracovala, tak mi to dost vyhovuje 😉 😀

Jedine, co musime trenovat, je Sacher glazura. Este sa nam nepodarila taka, aka ma byt. Ako ju robis ty? Cukor s vodou uvarit na sirup, pridat cokoladu a potom este povarit na tych 110°C? (ak si to teraz dobre pamatam, tie stupne). Lebo ked sme tu cokoladu zohriali na tak vysoku teplotu (mam cukrarsky teplomer), tak sa akoby zhrckavela. A to sme postupovali podla "biblie" klasickej rakuskej kuchyne, Die Feine Küche. Ten isty postup je ale aj v knihe pre cukrarov.
Ja som skor rozmyslala, ze uvarim iba ten sirup na tu teplotu a potom v nom dam roztopit tu cokoladu, bez dalsieho zohrievania. Samozrejme miesat do zhustnutia. Niekde som takyto postup tiez citala.
Ja viem, mala by sa tablovat na mramorovej platni, ale nemame. Za to pouzivame tie uz "predtablovane" cokoladove kvapky firmy Callebaut, kuverturu. Vsade inde je ich spracovanie a najma chut super, ale v Sacher glazure nam to nejak nejde...
Takze budeme asi v najblizsej dobe zasobovat rodinu a kolegov sachertortami, kym sa to poriadne nenaucime 😉 😀

lucula73
16. jan 2013

@dadka212 prosím ťa,na ten jogurtový krém treba dať celý ten stužovač?idem robiť z dvoch šľahačiek a asi 5 jogurtov ,tak či mám dať jeden alebo dva.ďakujjeeeeeeeeeeeem.

dadka212
autor
16. jan 2013

@lucula73 určite 2 ja dávam na 2 šlahačky 6 jogurtov a 2 stužovače niekedy aj 2,5stužovača ked je moc teplo...
@ichbinich no ja ti neporadím, ja také torty nerobievam a sacher som ete nikdy nerobila, ale pridaj sa do našej hlavnej témy tam ti skôr baby poradia 😉 https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/kde-najst-inspiraciu-na-marcipanove-torty/

lucula73
16. jan 2013

@dadka212 a neni ho tam moc cítiť?a ďakujem za odpove´d 😉

dadka212
autor
16. jan 2013

@lucula73 to vôbec nie je cítiť, je to sladké...

luciahromadkova
16. jan 2013

recept na korpus od @jakelina /kopirovane z 1/

Holky zkoušela jsem tady ten korpus a je výborný.
18 dkg cukru krupice
7 dkg hladké mouky
4 dkg hrubé mouky
7 vajec
8 dkg oleje
5 dkg kakaa
Žloutky ušleháme za postupného zalévání olejem, bílky ušleháme za postupného přisypávání cukru, obě hmoty zlehka spojíme a zamícháme prosátou mouku spolu s kakaovým práškem, mouku s kakaem přimícháváme rukou - vařečkou nebo stěrkou. Naplníme do formy( asi 23 cm) a upečeme na 160 - 165 st. Celsia horkovzduch, a doba pečení asi 40 minut - provedeme zkoušku špejlí. Po upečení obrátíme na horký plech pokrytý papírem.

Měla jsem strach z té hrubé mouky, ale není to tam vůbec cítit a jde jí tam trocha.

jakelina
16. jan 2013

@luciahromadkova chtěla jsem ho sem taky dát, ale zapomněla jsem. Děkuji.

jorsulova
17. jan 2013

Baby poradte, som uplny amater cukrar ale chcem sa pustit do torticky pre mojho rocneho modela. Chcem urobit dvojposchodovu torticku, okruhlu. Chcem aby boli korpusy jemne nadychane vysoke, jeden klasika piskotovy svetly a druhy tmavy. Plnku uz nejaku vymyslim alebo vygooglim. Len tie korpusy mi prosim poradte aby sa mi nedrobili nelamali. dakujeeem

lucula73
17. jan 2013

@jorsulova na prvej strane máš všetko,aj korpusy aj krémy,všetko vyskušane,je to od b áb z prvej temy o tortách.......a hneď asi 6.príspevok máš tzv. mramorový korpus.......tým nepokazíš vobec nič.buď si ho urobíš iba žltý alebo pridáš kakao a budeš mať kakaový.... 🙂 🙂

jorsulova
17. jan 2013

pozriem dakujem velmi pekne

jorsulova
17. jan 2013

@lucula73 a to mnozstvo vystaci na jeden velky okruhly korpus alebo treba dat vacsiu davku? ktory krem mas ty najoblubenejsi, urobila by som aj dva rozne alebo to bude zbytocne prekombinovane?

lucula73
17. jan 2013

@jorsulova ja robievam do 25cm formy vačšinou zo 6 vajec.čiže mám to rozrátané na 1 vajíčko všetko a podľa potreby si vynásobím 🙂 ,a plnky všeliaké,skoro všetky som už robila,záleží od vás čo máte radi...... 😉

mexico_16
18. jan 2013

@dadka212 Ahoj.Mozem pouzit tento krem v kombinacii s cerstvymi bananmi ? Alebo co by si mi poradila ? Dakujem 😉

lussy0904
18. jan 2013

Ahoj holky, je zde nějaká šikovná maminka, která by poradila, jak na dort Mickey Mouse.. 😒 Péct umím, ale tohle je moc těžký, docela se mi líbí tenhle..
http://nd04.jxs.cz/156/616/723fa1aa31_72553663_...

jakelina
18. jan 2013

@lussy0904 potáhneš celý dort béžovou potahovkou a pak to černé vyřežeš podle šablony a doděláš oči atd..

lussy0904
18. jan 2013

@jakelina Myslíš marcipánem?A co ty uši?

jakelina
18. jan 2013

@lussy0904 vyřežeš z korpusu a přiděláš k dortu.

jorsulova
18. jan 2013

@lucula73 a dala by si mi prosim presne coho davas na tych 6 vajec? dakujem si zlata.

lucula73
18. jan 2013

@jorsulova
6 vajec
330gr. práškový cukor...........niekedy dávam aj menej 😉 a 1 vanilkový cukor
375gr hladká muka
cca 200ml olej
150ml voda
1 prášok do pečiva
klasicky vymiešať žltka,cukor,pridám olej,vodu,muku,a sneh z bielkov 😉

jorsulova
18. jan 2013

@lucula73 dakujem straaasne pekne, si super 🙂

lucula73
18. jan 2013

@jorsulova nemáš zač........a ešte som zabudla,že ak chceš kakaový,tak odober dve lyžice muky a pridaj dve lyžice kakaa.to už podľa farby dávam 😉

verca12345
19. jan 2013

Red Velvet
korpus:
250g hladké mouky
špetka soli
120g změklého másla
15g kakaa
300g moučkového cukru
2 vejce
240ml podmáslí
1 čajová lžička vanilkového extraktu
2 čajové lžičky potravinářského červeného barviva
1/2 prášku do pečiva
Smíchejte nejdřív všechny sypké suroviny. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny pak přidejte vajíčka a vanilkové aroma. Podmáslí smíchejte s byrvivem a vlijte k máslový hmotě nakonec opatrně přimíchejte sypké suroviny.
Je množství na klasický kulatý dort. Peče se asi tak 30 minut na 180.
Náplň se hodí jogurtová nebo tvarohová.

mexico_16
20. jan 2013

Baby receptik na plnku smotanovu/jogurtovu s mandarinkami ? 🙂 Dakujem

moniml
26. jan 2013

@dadka212 dobrý deň, môžem použiť pribináčikový krém pod fondán alebo pod poťahovú hmotu. To je asi to isté.

dadka212
autor
26. jan 2013

@moniml nie

viktoruska
29. jan 2013

@dadka212 prosim ta,aka smotana tam este ide,tu,ktoru pises len jednu?

tinamk
29. jan 2013

ČOKOPLASTELINA
500g čokolády roztopiť nad parou. 50ml vody + 50g cukru povariť, odstaviť, pridať 150g sirupu (kukuričný al.pšeničný). Vliať do čokolády a zmiešať. Zo začiatku je to také ako zdrcnuté, ale postupným miešaním sa to spojí. Potom sa to vyleje do nádoby a nechá vychladnúťcez noc. . Na bielu čokoládu polovičná dávka toho sirupu.

tinamk
29. jan 2013

Čokoplastelina skopirovane z TOM.
20 dkg čokolády, 4 lyžice kukuričného sirupu , Čoko nad parou , primiešaj do rozpustenej čokolády sirup dá sa ti pri miešaní vareškou dokopi na takú guľu a potom nechaj odpočinúť, ak chceš poťahovať môžeš aj za hodinu na ružičky dlhšie, ak chceš odložiť do ľadničky , po vybratí nechaj 2 -3 hod. vonku a rozmiešaj v rukách . U vidíš, že sa ti podarí. Je to najľahšia hmota. Ak by si ju mala moc tuhú pridaj trošku sirupu.