icon

Máte niekedy suchú večeru aj vy?

datelinka31
30. okt 2024

Keď sme boli malí, bežne sme mávali na večeru krupicovú kašu, alebo ako veľmi malí, fľašu mlieka. Naši rodičia pracovali a na večeru pripravili niečo rýchle a jednoduché. Teraz je doba iná, všade sa hovorí o zdravom stravovaní, navyše ja som na materskej, a tak si môžem dovoliť každý deň vyvárať a vymýšľať, čo budeme jesť. Raz za sto rokov, si pre zmenu dáme aj suchú večeru. Keď sme boli na sk, kde je dobré pečivo, dali sme si dobrý kváskový chlieb so syrom a pohár červeného vína s manželom. Alebo aj úplne obyčajný chlieb s hocičím, keď nebol čas. No teraz žijeme u manželovej rodiny (mama nežije) a oni ako južanský národ sú zvyknutí, že večera je hlavné jedlo dňa a je veľmi neskoro. V lete som na to kašľala, ale teraz sa snažím dať deťom večeru okolo 19-20 (aj to je už neskoro) a v tom čase sa začnú dospelí preberať a chystať kvantá jedla a samozrejme naše deti kým idú spať, sú zase “hladní” čiže zase jedlo do 21 a mňa môže picnúť kým ich dám o 22 spať a sama odpadávam. Nehovoriac o tom, že oni stále jedia mäso a napríklad dnes sme všetci, ja a deti mali chuť na chlieb s maslom a medom, k tomu sme si urobili napenené mlieko so škoricou. Proste zmena. Samozrejme mi nič manželovi rodina nepovie, ale v duchu si klopkajú na čelo ako toto im môžem dať, keď v rúre sa pečú kuracie krídla namarinované, kúpené ako polotovar. Alebo sa o 20 grilujú steaky na záhrade. Ja som ale zobrala deti hore na poschodie a pripravovali sme sa na spánok, čiže nič z toho nemali, iba najstarší, ktorí prišiel s manželom neskoro kvôli krúžku.
Nežiadam vlastne ani o radu, skôr ma zaujíma ako je to u vás, či sa snažíte mat vždy varenú večeru, alebo niekedy dáte žalúdku trochu oddýchnuť a máte aj niečo jednoduchšie.
Sorry za dlhý príspevok

0silvia0
30. okt 2024

U mňa jedlo nikdy nebola priorita, ja si vôbec nepamätám, čo sme jedávali ako deti na večer, vôbec si nepamätám, čo som dávala jesť mojim deťom keď boli malé. Teplé, či studené, sa čudujem že toto vôbec niekto rieši. A teraz zjem na čo mám chuť, či je to teplé či studené, vôbec neriešim. Napríklad včera som na večeru nejedla nič, naposledy som zjedla o 16:00 kávu a muffin v mcdonalde, potom o šiestej deci prosecca a to bolo všetko. Ja jem vtedy keď som hladná a jem to, čo chcem a na čo mám chuť.
Na tvojom mieste sa riadim podľa seba.

ysseba
30. okt 2024

@datelinka31 Ahoj. My práveže mávame stále suché večere. Ja som tak zvyknutá, že teplé máme na obed a večere suché. Mne sa na večeru absolútne nehodí nič varené.

oliviabb
30. okt 2024

@buberova u nás rovnako

rozovykon
30. okt 2024

@datelinka31 my máme zásadne suché večere, ja si neviem predstaviť sa napráskať a ísť spať s plným žalúdkom.

michelle567
30. okt 2024

Asi aj zbytočne sa pýtaš tu keď žijete úplne v inej kultúre. Osobne si myslím že pre malé deti je to večerať neskoro, keď o 8 len začínajú variť a mäso. Budú to mať ťažké na žalúdok pred spaním. Robila by som si podľa seba.

benimnadir
30. okt 2024

@datelinka31 my máme vlastne suché večere 99percent času. Teplý máme obed. Som zástanca toho, že stačí jedno teplé jedlo denne. Ale keď ideme niekam do mesta na večeru alebo tak, tak je to iné.

januska12323
30. okt 2024

Väčšinou máme suché večere ale nežijeme v krajine kde majú teplé jedlo na večeru,my ho máme na obed. Najlepšie by bolo keby ste našli kompromis keď už s nimi žijete.

cookie29
30. okt 2024

Zalezi od zivotneho stylu, v tychto krajinach, ale celkovo mnohych krajinach, sa casto obed vybavi chlebikom, sendvicom a pod, cize vecera JE HLAVNE Jedlo. Ja zatial deti bravam domov na obed, takze maju domace teple jedlo a vecer niekedy sucha vecera niekedy husta polievka ako kedy. Ale nemam problem vybavit suchou vecerou. A poznam, restauracie tu vecer otvaraju 19h30-19h45 cize dost neskoro.

missviolet
30. okt 2024

Ja zas teplu veceru nemam doslova nikdy. Naozaj nikdy. Robievam si mozzarellovy tanier, pripadne si dam tvaroh ci cottage cheese. Teple mavam obedy odjakziva

amelie2017
30. okt 2024

Ja zijem v Spanielsku, manzel Spaniel. Ano, oni zvyknu vecerat neskoro, ale manzel sa prisposobil mne a hlavne detom. Veceriame okolo 19:00/19:30, kedze mladsi ide po 20. do postele. V skolke na obed nespia a o tej hodine je uz ko. V lete cez prazdniny veceriame neskor, kedze maly na obed spi a o 20. sme este na ihrisku alebo sa vraciame z plaze. Vecere mame 95% teple. Ale vacsinou rychlovky. Ryby, burger so zeleninou, kridelka, cestovinovy salat, raz za 2 tyzdne nejaka pizza, pripadne kremove polievky, co ostane z obeda..suche mame raz za cas nejake sandwiche, alebo nakrajane syr, zeleninu, k tomu toasty, tuniakovy salat,..
Nepozeraj na to, ze rodina si klepka na celo, pozeraj na svoje potreby a tvojich deti.

lucia13022023
30. okt 2024

My sme boli so sestrou práveže inak vedené. Jedine teplé jedlo bol obed - polievka a druhe. Večere sme mali suché, studené. A doteraz to tak mame. Mne proste z nejakého zvláštneho dôvodu nechuti mat na večeru napríklad mäso so zemiakmi 🤣 ale teda aby som neklamala, varím si napr vajicka na tvrdo, opekám chlieb, Torttily, brushetty atď, čiže studené to vždy nie je. Ale celkovo mi je ťažko po ťažkej večery, aj keď jem 2 hodiny pred spaním. Mne vyhovuje to, keď najkalorickejsie takže najväčšie jedlo mam na obed.

kristiii
30. okt 2024

@datelinka31 večeru varím málokedy. Väčšinou spravím nejakú pomazánku, vajíčka, plnene tortilly a pod. Varené máme obedy. Ale rozumiem, že iný kraj, iný mrav, ty za zariad, ako vám vyhovuje. Ja by som určite nejedávala o deviatej bežne stejky a pod.

rozculena
30. okt 2024

Suché večere mám celý život.Mama nevarila na večeru,ani moja babka....nevarila som ani ja nikdy,stačí mi variť na obed polievku a druhé,aj to robím tak,aby som na dva dni navarila,a nie ešte variť aj večer😨Občas ani obed nejem,dám si nejaký syr,šunku,zeleninu.nechápem to heslo,že musí byť jedno teplé jedlo za deň,no nemusí.

liusa82
30. okt 2024

nechápem čo sa starajú.Každý nech si varí a je ako uzná za vhodné.Aj keby jete celý boží deň suché chleby🙂 do mňa by zas nikto nedostal ráno ani rohlík a nie to ešte napr také raňajky aké majú angličania tie kdejaké vajcia so slaninou a fazulkami,párkami atd🙂 tiež mi prídu divné sendviče na obed ako majú v niektorých krajinách.Mám rada teplý obed.Večera to mi je jedno či taká alebo taká.Každý nech sa teda zariadi podla seba

la_dolce_vita
30. okt 2024

Deti uz mam prec z domu, takze neriesim vecere, ja sama roky neveceriam. Max nejaky lahky olovrant, ale vecera ziadna, tepla uz vobec.

alickapusinka
30. okt 2024

Aj my doma mame malokedy teplu večeru väčšinou chlieb natierka čaj, med alebo lekvár na chlieb alebo len rožky sem tam urobim na večeru nekysnutu pizzu teplu ale väčšinou chlieb.Alebo rožok s niečím saláma syr natierka alebo chlieb z vajičkom vareným na tvrdo.Alebo chlieb vo vajičku ak zostane.

nevenka
30. okt 2024

Casto mame suche vecere. Varim obed a nemienim este vyvarat na veceru. A to som tiez doma. Ale mam 4 deti, ja mam aj inu robotu, ako stat pri hrncoch. I ked, peciem domaci chlieb, vianocku kvaskovu, ale to podla nalady a energie, ako stiham a vladzem.
Normalne chlieb, nejaka natierka, sunka, vajce, zelenina nakrajana. Niekedy parky, prazenica, chlieb vo vajci, dnes zapeceny oblozeny chlebik v rure. Niekedy kase, ale nasa najmladsia to od isteho casu vobec nechce, tak uz malokedy.

rivini
30. okt 2024

@datelinka31 to zijes v jednej domacnosti s viacerymi dospelymi? Niekedy mame teplu veceru, niekedy studenu, podla casu, chuti a podmienok. Rozhodujem sama, nebyvam so svokrovcami, ani rodicmi…

nikaeli
30. okt 2024

Neviem si predstaviť večerať o 21ej steaky či grilované mäso. Každý deň? možno raz za čas, aj to najskôr cez víkend alebo v lete, keď je nejaká oslava, ale určite nie počas pracovného týždňa. Jednak by som to na noc v byte nevyvetrala, jednak v tom čase idú deti spať a tráviť v spánku steak by som nechcela 😛 Ráno vstávame o šiestej, poobede sa doma zídeme najskôr po piatej. S deťmi robiť úlohy, zbehnúť na nákup. Nie je priestor, ani chuť niečo vyvárať.....

datelinka31
autor
31. okt 2024

@sisaka problém je v tom, že som niekedy ako policajt a striehnem, aby sa deti v noci nenapchávali klobáskami, ktoré tu naši chlapi milujú. Samozrejme všetci už vedia, že je to zakázané, ale zase nemôžem rozkazovať, čo majú dospelí jesť. Ide mi len o deti

datelinka31
autor
31. okt 2024

@0silvia0 haha to je super. To by som aj ja brala

datelinka31
autor
31. okt 2024

@vroni myslela som oddýchnuť si od vareného jedla, mne sa to vyslovene žiada niekedy. Hlavne ak ako som spomínala, sme mali na olovrant varenú hustú šošovicovú polievku. Ja mám napríklad rada takú večeru že chlieb a med 🙂

duppka13
31. okt 2024

Som na RD, som doma, vecere mame suche. Nie som otrok. Ked varim na obed polievku a druhe tak kto chce si da to iste na veceru, inak chleba jogurt cau. Na druhej strane si myslim ze ak zijes a olanujes zit s detmi v jrajine kde je uplne ina mentalita stravovania tak je treba sa tomu trochu prisposobit lebo budu pomyleny z toho napr v skole budu chciet na obed polievku a maso a tam ich odbiju sendvicom ze ved nech si daju vecer maso doma

rikarika
31. okt 2024

@datelinka31 ja neveceram, maximálne tak jablko, len z predstavy večere o 21.00 sa mi dvíha žalúdok. Deti veceraju, ale tiež väčšinou len malé večere, žiadne marinované mäso. Za zvyk mať veľký teplý obed v slovenských pomeroch som rada a vyhovuje mi to.

maminkadeticiek
31. okt 2024

Ja odmietam nejak vyvarat na vecer.U nas ale maju velmi radi polievky,takze to je taky lahky rychly kompromis.Aj varene,aj teple,aj pomerne rychle a na 2 dni sa snazim.Kednideme.do restiky vecer mne je z toho potom vzdy zle,neviem si predstavit takto vela sa na vecer stravovat.

linda117
31. okt 2024

@datelinka31 u nas sa vacsinou specialne na veceru nezvykne varit, bud sa je to co sa navarilo na obed (varim kazdy den alebo obden) alebo si dame pecivo s niecim. Hlavne u deti si to neviem predstavit, ze by bezne jedli velke masove vecere o 9 vecer

oskvarka
31. okt 2024

Ja si myslim ze sa teple jedlo precenuje aj ked varena zelenina je aj u mna na rebricku vysoko a to si moc inak ako varenou a teda teplou stravou neviem predstavit (studena polievka alebo omáčka nie je nic moc) .. len s tym ze by som skorej davala doraz na to zdrave a rozumne nutricne vyvazene.. takze aj chlebickove narody (na obed alebo aj na večeru) mozu byt zdravisie ak si daju sendvic a syr (nie jeden platok syra na obrovsky biely krajec samozrejme) k tomu ovocie ci salat a pohar kysleho mlieka.. a tym ze varena zelenina a strukoviny sa ale v suchej veceri tazko.. viem si predstavit nejake zeleninovo strukovinove natierky... alebo ryby v konzerve su za mna dobra alternativa .. zelenina kvaskove celozrnne domace pecivo pecivo (s pekarnickou je to otazka par minut nemusim byt ani cele dni v kuchyni)... omelety (aj studene pripravene vecer naprikad na turistiku ci vylet...) .. Ja osobne som teda zastanca varenej stravy aspon raz za den zeleninovo strukovinova polievka, pripadne nejaka omačka a trchu chudého masa a nejaka ryža bulgur qinoa pšeno.. (sme takmer vegetariani).. ale sama si myslim že slovenska kuchyna obsahuje aj vela nevhodnych varenych alternativ kedy aj ta bageta Či sendvič z kvalitneho celozrnneho pečiva a syr či saláma a Šalát sú lepšu alternatívou.
doma to máme tak ze na ranajky domáce pecivo a nieco k nemu.. rybacia pomazanka strukovinova pomazanka lucina maslo syr.. a vela zeleniny.. na obed nejaká hustá zeleninovo strukovinová polievka, prípadne len zeleninová, alebo vývar.. a druhé podla polievky ak je len zeleninova a vyvar tak nejaky privarok strukovinoví, alebo zeleninova onáčka a maso.. k tostatným pokojne len niečo vajíčkovo zeleninové - cuketové placky, špenát, a večera nejaká rýchla cestoviny so zeleninovymi omáČkami to je za chvíľku, cestoviny s tvarohom a zeleninov, alebo nejaké sladké varianty cestoviny s makom orechami, palacinky-to je asi casovo najnarocnejsia vecera ale aj tak je raz dva (nejaké celozrnné varianty).. a keď nieje čas pokojne aj acidko s vloČkami a ovocím alebo chlebík a ryby alebo len akýkolvek chlebík ku vsetkému zelenina, alebo makovník tvarohovník a acidko, prípadne polievka z obeda.. hlavne na večeru jeme toho ovela menej takže si nerobím vrásky či je to super zdravé.. obed máme hlavné jedlo dňa a polievku vačšinou ako jeho základ..

oskvarka
31. okt 2024

@datelinka31 podla mna na chlebe s medom nieje nic zle ak si k nemu das pohar mlieka ci acidka tak je to uplne v pohode..

oskvarka
31. okt 2024

a ked si to tak preratam mame asi 3 krat do tyzdna nevarenu veceru a 4i krat asi varenu ..

vroni
31. okt 2024

@datelinka31, joj, veď jasne, mala som len na mysli, že chlieb s medom je pre žalúdok rovnaká šupa ako ten steak 😉 Ale chuť na ľahkú večeru úplne chapem. Len by som šla menej sacharidových smerom.