Máte niekedy suchú večeru aj vy?
Keď sme boli malí, bežne sme mávali na večeru krupicovú kašu, alebo ako veľmi malí, fľašu mlieka. Naši rodičia pracovali a na večeru pripravili niečo rýchle a jednoduché. Teraz je doba iná, všade sa hovorí o zdravom stravovaní, navyše ja som na materskej, a tak si môžem dovoliť každý deň vyvárať a vymýšľať, čo budeme jesť. Raz za sto rokov, si pre zmenu dáme aj suchú večeru. Keď sme boli na sk, kde je dobré pečivo, dali sme si dobrý kváskový chlieb so syrom a pohár červeného vína s manželom. Alebo aj úplne obyčajný chlieb s hocičím, keď nebol čas. No teraz žijeme u manželovej rodiny (mama nežije) a oni ako južanský národ sú zvyknutí, že večera je hlavné jedlo dňa a je veľmi neskoro. V lete som na to kašľala, ale teraz sa snažím dať deťom večeru okolo 19-20 (aj to je už neskoro) a v tom čase sa začnú dospelí preberať a chystať kvantá jedla a samozrejme naše deti kým idú spať, sú zase “hladní” čiže zase jedlo do 21 a mňa môže picnúť kým ich dám o 22 spať a sama odpadávam. Nehovoriac o tom, že oni stále jedia mäso a napríklad dnes sme všetci, ja a deti mali chuť na chlieb s maslom a medom, k tomu sme si urobili napenené mlieko so škoricou. Proste zmena. Samozrejme mi nič manželovi rodina nepovie, ale v duchu si klopkajú na čelo ako toto im môžem dať, keď v rúre sa pečú kuracie krídla namarinované, kúpené ako polotovar. Alebo sa o 20 grilujú steaky na záhrade. Ja som ale zobrala deti hore na poschodie a pripravovali sme sa na spánok, čiže nič z toho nemali, iba najstarší, ktorí prišiel s manželom neskoro kvôli krúžku.
Nežiadam vlastne ani o radu, skôr ma zaujíma ako je to u vás, či sa snažíte mat vždy varenú večeru, alebo niekedy dáte žalúdku trochu oddýchnuť a máte aj niečo jednoduchšie.
Sorry za dlhý príspevok
@datelinka31 ale zase porovnavas nieco so slovenskym specifikom... Slovensko ako jedna z mala krajin ma MD/RD 3 roky, cize vela zien je doma a bolo by divne keby pravidelne vybavili obed sendvicom alebo chlebikom. A vela firiem ma jedalne, alebo dovoz na menicko, cize ten teply obed je bezny. Dokonca dvojchodovy, polievka + hlavne jedlo. V mnohych krajinach Europy sa proste obed vybavi kuskom chleba, obcas sa skoci do restiky, ale casto je to len sendvic. Cize tam sa aspon jedno teple jedlo vyslovene ziada. Takisto pracovny cas nie je rovnaky. U nas uz mas lekarov, firmy a pod, otvorene od 7-7h30. V zahranici casto pred 9-9h30 nic cize je normalne, ze idu spat neskor...
@oskvarka ja som tiež vegetariánka, ale to je zase na další príspevok, keďže rodina mojho muža miluje mäso. Oni práveže nie sú moc cestovinoví, aj keď zjedia v pohode, ale pre nich je to zase veľa karbohydrátov, keďže na Slovensku sa ku všetkému dáva ryza, cestovina, zemiaky.. my sme tak naučení, oni by zase len mäso a k tomu šalát.
@cookie29 my sme v amerike, kde žijú všetky národy, čiže myslím si že každý si robí podľa seba a nie je tu úplne nejaká zaužívaná kultúra, aj keď všeobecne áno, obchody sa otvárajú neskôr a asi aj večeria sa tu neskôr. Ja by som rada pokračovala v našich zaužívaných zvykoch, preto sa pýtam ako to tu majú ostatní
@datelinka31 tak keď žiješ v Amerike (myslíš USA?) , tak je jasné, že pre väčšinu ľudí je hlavným jedlom dňa večera. Keď
raz deti pôjdu do školy a nebudú tam mať poriadny obed a ty v práci nebudeš mať tiež obed, tak sa prehodiš aj ty na teplé večere.
Teraz píšeš, že mäso ani neješ, tak potom neviem, čo ťa trápi, že niekto robí steaky o 10 večer, však ty by si ich nejedla, ani keby ich robili o 6 alebo na obed.
Inak na to, že žijete v USA (ak teda myslíš USA) je dosť divné, že bývate s manželovou rodinou, tu v Severnej Amerike nejaké viacgeneračné bývanie teda nie je moc zvykom.
Kazdy den mame suchu veceru. Ani nepoznam nikoho kto vari 2x denne
@datelinka31 Mňa skôr ako večera zaujíma, koľko vás tam na hromádke žije...Píšeš o
rodine a že "všetci" si chystajú večeru neskoro.
@sisaka riešim deti, nie seba a celkovo ako ma len zaujimalo ako to majú inde
@datelinka31 tak sa potom treba pýtať na amerických fórach. Je jasné, že na Slovensku, kde je hlavným jedlom obed odbijú večeru hocičím aj chlebom.
@sisaka ale my nie sme Američania, ale Slováci :D to s tým nesúvisí
@datelinka31 95% mame suché večere, len občas niečo uvarím, alebo ak niekto ma chuť, zohreje si co bolo na obed.
@datelinka31 však si písala, že muž je “južan”, teraz píšeš že ste Slováci. Tak je južan alebo Slovák?
Ja mám muža Slováka a ako som už písala, žijeme v Kanade. Jednoducho mne sa nedá držať toho, na čo sme boli zo Slovenska zvyknutí, keďže žijeme v krajine, kde hlavné jedlo dňa je večera a jednoducho je tomu všetko prispôsobené. Keď muž cely deň nemá teplé jedlo a syn v škole tiež nie, tak nebudem na večeru chystať chleba s maslom a medom, lebo však sme Slováci a tak nám chleba musí na večeru stačiť. Pre mňa za mňa môže aj 100% Slovákov na Slovensku jesť suchú večeru, ja sa zariadim podľa situácie akú mám doma.
Teraz ti to tak vyhovuje, nič na tom nie je, si doma, dáš si teplý obed, teplá večera sa ti už nežiada, možno keď pôjdeš do roboty sa to zmení a možno nie.
@datelinka31 to nie je len otazka zmesi narodnosti a kultur, ale aj krajiny... mozno ste Slovaci, aj ked pises ze Tvoj muz je juzan, tak teda co je 🙂 Ale proste na SLOVENSKU, bez ohladu na narodnost, su obedy v skolach, v pracach, menu a podobne... cize teply obed je normalna bezna vec. Ja zijem mimo Slovenska a ako som Ti pisala, u nas sa casto obed vybavi sendvicom a pod, cize kebyze decka nebravam na obed kazdy den domov, tak jednoducho varena vecera musi byt. Ja nehovorim ze mas prestat byt Slovenkou, ale ako sa hovori kto chce s vlkmi byt, musi s vlkmi vyt... proste nezmenis krajinu a nedonutis ludi, aby sa prisposobili Tebe. Ak zacnes pracovat, ked pojdu deti do skoly atd... tak obed bude sendvic... maxi nejaka zelenina ci ovocie. A tazko budes na veceru natierat chieb s medom...

My dospelý máme varenú večeru v 90% o 18.30-19 ale iba preto že nie vždy máme varený obed. Dcéra to má tak 50% na 50% občas jej niečo rýchlo uvarím, občas si dá jogurt, mlieko, rožok (ale teda obed má vždy varený). Ona večeria skôr ako my lebo o 18 už väčšinou spí.
Sprav si tak aby tebe a deťom bolo dobre. Nevidím zmysel v tom aby sa nutne museli neskoro večer napchať polotovarom.