Medovníky si nikdy nezachovajú pekný tvar - nejaké rady?
Vie mi niekto poradit prwco sa mi medovniky rizplasnu a nezachovaju svoj pekny tvar? Za kazde informácie vopred ďakujem

aky mas recept? co vsetko ide do nich?
Čo všetko tam dávaš? Možno veľa masla ak tam ide...
@lilabazar svokra pecie zakusky a vzdy hovori ze vsetko zalezi aj toho aka je muka alebo aj od vajiciek...mohli byt priklad niektore starsie vajicka... Takze si myslim osobne ze muka alebo vajicka to sposobili 🙂
do medovnikov ide maslo?
podla obrázka to vyzerá, že velmi napuchli, možno tam je vela PDP alebo sody
Aj muka dokaze vela urobit, bolo by najidealnejsie keby posle recept 🙂 Tiez mam recept s maslom a mam ist krasne. Ale tiez by som to tipovala, ze vela kypriaceho 😉
Ja idem dnes piecť. Ja okrem múky a pernikoveho korenia vsetko uvarim ( 250ml voda, 500g kr. cukor privediem do varu potom pridám 300g medu, 200g olej, nechám rozpustiť do toho vlejem poriadne vyslahane dve vajíčka, stačí ručne no a snazit sa, aby sa z vajec nestala prazenica, čiže velmi rychlo miešať, chvíľu povaríme a do toho nakoniec dam, uz mimo ohňa 1 pl sody bic. ). Na začiatku si dajte väčší hrniec, lebo soda dvíha tekutinu.
Vsetko to vlejem do cca 800g hladkej muky s označením T 650 plus podnikové korenie v nej 1 pl.
Cesto je redsie, múku velmi nepridavajte ono trocha zhustne, ale nie veľa.A múku uz potom používam iba na podsypavanie.
Nech sa vydaria, ked bude niekto skúšať. 🙂 Pokojne vianoce dámy. 🙂
Ja už roky pečiem medovníky podľa tohto receptu a vždy mám problém, aby vydržali aspoň 3 dni, lebo ich hneď zjedia. a tu je recept:
POTREBNÉ PRÍSADY: 25 dkg palmarín, 15 dkg medu, 20 dkg prask. cukor, 1 dcl vody, 60 dkg hladkej muky, 2 cele vajcia, 2 cajove lyzicky sody bicarbody, 20 g skoricoveho cukru a trošičku perníkového korenia
POSTUP PRÍPRAVY: V hrnci roztopíme: 25 dkg palmarínu, 15 dkg medu, 20 dkg prášk. cukru a 1 dcl vody. Do vychladnutej masy (rovno do hrnca) pridáme: 60 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bicarbódy, škoricu s perníkovým korením. Vezmeme ručný mixér a všetko pekne zmiešame, na chvíľu dáme do chladničky (ja dávam na 2 hodiny).
Plech na pečenie trošku natieram palmarínom alebo obyčajným maslom. Medovniky pečieme maximalne 10 minút (nie dlhšie, lebo budú tvrdé ! ) pri teplote 180 stupňov. Po upečené (rovno z rúry) HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Medovníky sú mäkkučné a s cestom sa veľmi dobre pracuje.
@pokemonkaa ďakujem za recept určite vyskúšam lebo ten, ktorý som používala doteraz nebol moc dobrý. ❤️
@ujaju co ma s tym nove vykrajovatko?
@panipanka a nie?maslo palmarin hera kazdy ech si da co chce
@lilabazar podla mna je cesto zle sprcovane a vela kypriaceho prasku.daj recept podla ktoreho to robis mozno je zle cesto
Recept na vždy a stále mäkké medovníčky:
1/2 kg hladkej múky,
18 dkg práškového cukru,
12 dkg masla,
3 celé vajcia,
3 polievkové lyžice medu,
1 čajová lyžička sody bicarbony,
1 čajová lyžička perníkoveho korenia (zvykli sme si namiešat mletý aniz, hrebíček a badián – pomleté na mlynčeku na korenia alebo na kávu, na škoricu majú u nás niektorí alergiu).
Všetko spolu zmiesiť, nechať odležať aspoň 2 hodiny (my nechávame cely 1 deň, niekedy ani nedopeciem vsetko, tak aj 2 dni) a potom už len vykrajovať a piecť.
Vyvaľkať cesto na cca 0,5 cm hrúbku, potrieť rozšľahaným vajíčkom. My ich nezdobievame cukrovou bielkovou polevou, dávame iba orech alebo kešu orech alebo mandle na ozdobu. Lebo ich robíme predovšetkým na maškrtenie pri vianočných rozprávkach a filmoch a cukrová poleva prišla každému veľmi sladká.
Vyhriať rúru na 180 stupňov – pečú sa krátko, cca 5 min, sledujte ich. Prvá várka sa niekedy pomalšie pečie, ale keď je už naozaj dobre rozohriata rúra, tak to ide ako po masle… Z chladnicky si vyberiem vzdy len taku mensiu cast cesta - prave aby sa moc neroztieklo to cesto.
A v krabicke ku medovnikom dat polku krajca chleba - ta vlhkost z neho ich urdzi stale makke-
@pokemonkaa super recept! ako píšeš HNEĎ potrieť rozšľahaným vajíčkom - ja potieram len bielkom, ostanú pekné lesklé a aby nestvrdli po čase, do uzavretej nádoby kde sú dávam umytú očistenú šupu z jabĺk, ostanú krásne mäkké 🙂
@ashleyh dobry den
Prosiiiim poslete mi recept aj s postupom🙏🙏🙏🙏mne sa nikdy nevydaria
@pokemonkaa ďakujem za recept 😂
@tigra440
@adkagibasova
Nech sa paci - ja som si ho poupravovala od toho povodneho.
Nezabudnite potriet ťzlahla mlieckom, nepopraskaju a su krasne nadychane. Zvlast nevyvalkajte noc natenko a dlho nepecte, potom su tvrde ;)-
@lilabazar
Vyzeraju pekne. Ked sa nazdobia budu super a urcite sa hned zjedia, mnam. V obchode taketo neozdobene su tiez takto zaoblene a predavaju sa. Nemalo by sa otvarat ruru pri peceni.
Ja robim cesto takto. 50dkg hladkej muky, 25dkg praskoveho cukru, 10dkg medu, 2 vajcia, 1 lyzica rumu, 1 lyzicka sody bikarbony, 2 lyzice v maziariku podrveneho korenia (aniz, klinceky, fenikel, badian).
Vymiesat (bude to trochu sypke), ale po 1 dni v chladnicke sa to bude dat krasne vypracovat na valkanie. Vykrajovackami na linecke pecivo maju pri takejto velkosti cesto hrubku 0,5cm, piect na 180-190st v strede rury, horny aj spodny ohrev cca 5-6 minut. treba na to pozerat, ked to zacne hnednut. Kazdy mame inu ruru. Po vychladnuti miesat bielok s kavovou lyzickou stavy z citrona a pridavat po 2 lyziacach a potom 1, 2x preosiaty praskovy cukor cez pasirovacie jemne sitko a dlho miesat (aj 15minut) az bude poleva leskla a potecie velmi pomaly tenky pramienok a ked budete metlickou tahat ponad tanier, aby sa ta nakreslena ciara neroztekala. Ak by to bolo huste, tak par kvapiek citronovej vody.
Ahoj vykrajujes hned z cesta? Ak nechavas cesto odpocivat tak ho pred vyvalkanim este premies a potieraj az po upeceni rozšľahaným vajíčkom.

Problém môže byť aj vo vykrajovačkých, nie len v ceste, nekupovala si náhodou nové?