Nápady na lacné a zdravé nízkosacharidové jedlá
Snažím sa jesť nizkosacharidovo a veľa zeleniny, ale mám pocit, že stále jem to isté. Taktiež mám pocit, že to ide dosť do peňazí- mäso, syry, šunky, tuniaky, vajcia z voľného výbehu alebo aspoň podstielkove sú v dnešnej dobe už nie najlacnejšie a ťažšie uvariť veľké množstvo ako sacharidove. Výrobky z múky neuznávam ako plnohodnotne jedlo, tiež ryžové a zemiakové, to už len občas na chuť burger, pizza a pod s kamošmi vonku. Tie, ktoré sa stravujete zdravo, čo zvyknete variť?
@anonym_autor mam rada šalát, ktorý síce jedávam s pečeným zemiakom, ale môžeš aj bez neho. Baklažán a cukety nakrajas na menšie kúsky, opečieš na oleji, pridáš na plátky pokrájaný cesnak, celkom dosť, opecies len chvíľku a pridáš paradajky tiež na kúsky. Okoreniť a dusiť, ja nesolim. Môžeš si k tomu pridať napr. feta syr.. Ja milujem aj zapekané jedla zo zeleniny, brokolica, alebo brokolica s karfiolom, k tomu trocha šunky, syra, vajíčka, ale to asi robíš. Teraz v sezóne to ani cenovo nie je také strašné.
môžem sa spýtať prečo ješ nízkosacharidové jedlá? 🙂
@anonym_autor
Ja len že jesť pravidelne syry, šunky, mäso určite nie je zdravé stravovanie. Tučné a neraz ultra spracované potraviny.
@anonym_autor Hmmm...ja teraz teda podla tvojho popisu neviem posudit, ze teda chces jest zdravo alebo nizkosacharidovo 😁? Pretoze zdrave sacaharidy su velmi velkou sucastou zdravej a vyvazenej stravy. Zelenina, ovocie, celozrnne pecivo, ryza, ovsene vlocky, quinoa...toto vsetko nasmu metabolizmu iba prospieva.
Ja sa teda snazim stravovat a aj varit zdravo, vela mojich inspiracii davam aj na moju stenu, ak ta to zaujima kludne sa mrkni, rada aj poradim...ale teda nizsko sacharidove, tam zial nenajdes. Moja strava je hlavne bohata na vlakninu, zdrave sacharidy, tuky a bielkoviny. Ak by som mala fungovat iba na tom, co ty, tak to by mi ako zdrave, zial vobec neprislo.
@anonym_autor Hmmm...ja teraz teda podla tvojho popisu neviem posudit, ze teda chces jest zdravo alebo nizkosacharidovo 😁? Pretoze zdrave sacaharidy su velmi velkou sucastou zdravej a vyvazenej stravy. Zelenina, ovocie, celozrnne pecivo, ryza, ovsene vlocky, quinoa...toto vsetko nasmu metabolizmu iba prospieva.
Ja sa teda snazim stravovat a aj varit zdravo, vela mojich inspiracii davam aj na moju stenu, ak ta to zaujima kludne sa mrkni, rada aj poradim...ale teda nizsko sacharidove, tam zial nenajdes. Moja strava je hlavne bohata na vlakninu, zdrave sacharidy, tuky a bielkoviny. Ak by som mala fungovat iba na tom, co ty, tak to by mi ako zdrave, zial vobec neprislo.
@oceanahory presne preto sa pýtam aký je význam nízkosacharidovej diéty, keď aspoň podľa môjho laického uvažovania sacharidy potrebujeme a hlavne čo viem, aj dobre zasýtia, teda aspoň mňa, (myslené ryža, zemiaky, cestoviny a hlavne ryžové mám rada 😀).
Oprava chyby *nizkosacharidove 🫣
Dneska sme mali na obed so synom čerstvé “lečo”. Ale robím ho s cuketou, len s vajíčkom, je tam kopa zelenina a na 2 porcie 1 vajce, teraz v sezóne lacné jedno, on s rožkom, ja s knackbrotom. Včera hustá cicerová polievka, je v nej pór, mrkva, cícer, môže sa dať zemiak (ale nemusí) alebo petržlen. Uvariť, rozmixovať, necháš ju hustejšiu, máš plnohodnotný chod, bielkoviny zastúpi cícer, môžeš aj napríklad hustú polievku z červenej šošovice. Hocijaká dusená zelenina, teraz je toho veľa, niekde ľudia darúvaju aj prebytky zo záhrady, pokiaľ nemáš svoje. Do sušenej zeleniny pridaj strukovinu, môžem k tomu ako prílohu rôzne obilniny, pšeno, quinoa, ak potrebuješ ďalšie bielkoviny, pár lyžíc cottage syra. Ďalej pečená zelenina, môžeš ju zjesť celú, rozmixovať na hustú polievku, alebo omáčku a použiť na strukovinové cestoviny, ak nechceš obyčajné. Ak nechceš ryžu a zemiaky z nejakých dôvodov, tak kupuj veľké balenia iných obilnín, alternatívu k rizotu urobíš z pohánky, pšena a podobne. Zo pšena robievam aj pšenovy nákyp z tvarohom, ovocím, sladený jablkovou výživou, vôbec tam nedávam cukor napríklad. Ak ti to ide do peňazí, nakupuj čo je v akcii a v sezóne a spracuj, na domáci pretlak, cuketa a tekvice na kocky do mrazničky, ja som zvykla zavárať aj zeleninové zmesi z paradajok, papriky, baklažánu a cuketu. Viac ma z hlavy nenapadne
@oceanahory presne preto sa pýtam aký je význam nízkosacharidovej diéty, keď aspoň podľa môjho laického uvažovania sacharidy potrebujeme a hlavne čo viem, aj dobre zasýtia, teda aspoň mňa, (myslené ryža, zemiaky, cestoviny a hlavne ryžové mám rada 😀).
@miselka257 Neviem, co chce clovek docielit nizkosacharidovou dietou 🤷, podla mna je to dlhodobo velmi neefektivne. Pochopim, ak niekto (napr. kulturisti pred sutazou) na nejaku dobu vylucia sacharidy uplne...ale dlhodobo je to viacej na skodu, ako na uzitok.
@miselka257 Neviem, co chce clovek docielit nizkosacharidovou dietou 🤷, podla mna je to dlhodobo velmi neefektivne. Pochopim, ak niekto (napr. kulturisti pred sutazou) na nejaku dobu vylucia sacharidy uplne...ale dlhodobo je to viacej na skodu, ako na uzitok.
@oceanahory volakedy tak ľudia chceli chudnúť. Dnes už vieme, že chudne sa z kalorického deficitu a jedenie živočíšnych tukov telu viac ublizuje
@oceanahory nooo kulturisti práveže pridávajú sacharidy do stravy či nie? 😂 moja trénerka sa chystá na súťaž, tak pridala sacharidy. 😀
@oceanahory nooo kulturisti práveže pridávajú sacharidy do stravy či nie? 😂 moja trénerka sa chystá na súťaž, tak pridala sacharidy. 😀
@miselka257 Vazne? Moja ta jedla iba maso, vajce a cottage...proste iba bielkoviny a zdrave tuky 😅, ale teda nie som odbornik, nie je to nic pre mna. 🫣
@miselka257 Vazne? Moja ta jedla iba maso, vajce a cottage...proste iba bielkoviny a zdrave tuky 😅, ale teda nie som odbornik, nie je to nic pre mna. 🫣
@oceanahory ani ja sa do toho nevyznám. 😂 len sa ma raz pýtala čo varím, že potrebuje inšpiráciu a začali sme sa o tom baviť. 😀
@oceanahory ja tak troška pomimo, občas mám problém s vlákninu, ktoré zdroje sú naj?
@oceanahory volakedy tak ľudia chceli chudnúť. Dnes už vieme, že chudne sa z kalorického deficitu a jedenie živočíšnych tukov telu viac ublizuje
@zmrzlinka2021 No ocividne zial tento mytus este stale "zije" 😮💨🫣.
@oceanahory ja tak troška pomimo, občas mám problém s vlákninu, ktoré zdroje sú naj?
@rakywanda ja mám rada ovsené vločky, chlieb, špenát, maliny, jablká, černice, hrušky, avokádo, zemiaky, fazuľu je toho kopec 😁
@rakywanda Za mna klasika, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnne pecivo (odporucam napr. slatinsky chlebik, je velmi bohaty na vlakninu), orechy, chia semiacka...v stredu som si akurat zapisovala stravu, tak pozeram, ze som podla KT prijala az 33 g vlakniny za den a bolo to vyskladane z potravin nizsie, tak len pre inspiraciu. 🙂
@rakywanda Za mna klasika, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnne pecivo (odporucam napr. slatinsky chlebik, je velmi bohaty na vlakninu), orechy, chia semiacka...v stredu som si akurat zapisovala stravu, tak pozeram, ze som podla KT prijala az 33 g vlakniny za den a bolo to vyskladane z potravin nizsie, tak len pre inspiraciu. 🙂
@oceanahory aaa kalorické tabuľky 😂
@oceanahory aaa kalorické tabuľky 😂
@miselka257 Vyborna vec, ja som s nimi schudla na vysnivanu vahu a dodnes si tam obcas nahodim jedalnicek pre zaujimavost 😁 no a potom sa vytesujem, ze ako pekne som si to vyskladala 😅🫣.
Surovadcerka napr na IG.. je to sice veganka, ja nie 🙂 napriek tomu, ma velmi fajn recepty, ktore ale vies si samozrejme upraviť na bezne suroviny... Ale kludne aj tie veg.je to vyborne
Surovadcerka napr na IG.. je to sice veganka, ja nie 🙂 napriek tomu, ma velmi fajn recepty, ktore ale vies si samozrejme upraviť na bezne suroviny... Ale kludne aj tie veg.je to vyborne
@pralinka86 Sice suhlasim, ma skvele recepty, ale velmi bohate na zdrave sacaharidy a vlakninu, co asi autorka zial nechce 🫣.
@miselka257 Vyborna vec, ja som s nimi schudla na vysnivanu vahu a dodnes si tam obcas nahodim jedalnicek pre zaujimavost 😁 no a potom sa vytesujem, ze ako pekne som si to vyskladala 😅🫣.
@oceanahory super.. 🤗 ja som vďaka nim pribrala, ale vraj mááááálo 🙄😂 poraziť ma ide 😂
môžem sa spýtať prečo ješ nízkosacharidové jedlá? 🙂
@miselka257 Na chudnutie a udržiavanie váhy, cítim sa po takom jedle lepšie a ľahšie. Telo je menej zavodnene. Nejem striktne nizkosacharidovo, jem ovocie, pohánku, strukoviny. Sacharidova strava je zápalová, v minulosti som mala zdravotne problémy a tam spm cítila pri každom jedle, čo stav zhoršilo. Pre mna granadir, cestoviny s volakou omáčkou, pokiaľ nie je napr bolonska, knedle slané ahoj ovocné nie sú plnohodnotne výživné jedlo, je to len na naplnenie žalúdka.
@anonym_autor
Ja len že jesť pravidelne syry, šunky, mäso určite nie je zdravé stravovanie. Tučné a neraz ultra spracované potraviny.
@zmrzlinka2021 nejem veľa údenín, napr si spravím hemendex zo 4 vajec a 2-3 plátkov šunky a k tomu zelenina, bez pečiva..občas parky kvalitnejšie len s kečupom, horčicou a zeleninou, tiež bez pečiva
@oceanahory super.. 🤗 ja som vďaka nim pribrala, ale vraj mááááálo 🙄😂 poraziť ma ide 😂
@miselka257 Tak ty si daj ten burger alebo pizzu 😅👍.
@pralinka86 Sice suhlasim, ma skvele recepty, ale velmi bohate na zdrave sacaharidy a vlakninu, co asi autorka zial nechce 🫣.
@oceanahory jasne, kazdy si vyberá na zaklade niecoho jedlo... Aj ked podla mna je to o jedalnicku celkovo, aby to bolo vyvazene, mozno napise preco chce tak a tak
@miselka257 Na chudnutie a udržiavanie váhy, cítim sa po takom jedle lepšie a ľahšie. Telo je menej zavodnene. Nejem striktne nizkosacharidovo, jem ovocie, pohánku, strukoviny. Sacharidova strava je zápalová, v minulosti som mala zdravotne problémy a tam spm cítila pri každom jedle, čo stav zhoršilo. Pre mna granadir, cestoviny s volakou omáčkou, pokiaľ nie je napr bolonska, knedle slané ahoj ovocné nie sú plnohodnotne výživné jedlo, je to len na naplnenie žalúdka.
@anonym_autor nooo samozrejme treba mať vyváženú stravu, to áno a nie každému vyhovujú napr. zemiaky, môžu nadúvať, v tom prípade skôr skús ryžu ako prílohu. 😀 ale nízkym obsahom sacharidov nedocieliš udržanie váhy, skús spomínané kalorické tabuľky a poraď sa s niekym, aby ti urobil jedálniček 😀
Tiež fičím na tabuľkách🙂
@zmrzlinka2021 nejem veľa údenín, napr si spravím hemendex zo 4 vajec a 2-3 plátkov šunky a k tomu zelenina, bez pečiva..občas parky kvalitnejšie len s kečupom, horčicou a zeleninou, tiež bez pečiva
@anonym_autor fuuu, parky? Kečup? To už radšej tie zemiaky, ryžu, bulgur, cestoviny semolinove.
@anonym_autor fuuu, parky? Kečup? To už radšej tie zemiaky, ryžu, bulgur, cestoviny semolinove.
@anonym_1c1836 ja sa napríklad nebránim kečupu, aj keď obsahuje veľmi veľké množstvo cukru, ale zas nezjem ho pol fľašky 😂😂
@anonym_1c1836 ja sa napríklad nebránim kečupu, aj keď obsahuje veľmi veľké množstvo cukru, ale zas nezjem ho pol fľašky 😂😂
@miselka257 ten cukor nie je jediným problémom, obsahuje veľa konzervantov.
@anonym_autor prepáč, ale trochu ešte o zdravej strave a protizápalové strave poštuduj

@anonym_autor veľa sa inspirujem zo stránky fit recepty, alebo zanzisan (ale za 10e mesačne)