Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?
Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).
Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.
Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem
V tom prípade ale nenakúpiš na obed za 30€ ako si sa vyjadrila. Od nás chceš rozpočítavania na zrnká korenia a hrste strúhanky ale ty do "jedného nákupu na obed" započítaš dobre že nie tehlu syra ktorý použiješ v ďalších 10 jedlách. Keď pochopíš ten rozdiel tak potom pochopíš ako mohla pani vyššie uvariť sviečkovú za 2€ na porciu. Keby tak zovšeobecnila ako ty, tak tiež ju to vyjde 20€+.
@dzonik urcite ano... len teda autorka chce pocut ze je lacnejsie jest z donasky... tak jej povedzme ze ano, je.
Ja tiez varim a vacsinu casu si jedlo nosime do prace, pretoze 10E dnes, zajtra 6.50 a to este nejedol moj muz... a ked doma navarim tak snad do 10E sa zmestim s obedmi pre dvoch na 2 dni... neporovnatelne.... a teda kurit musim tiez, sporak nerozpocitam aj ked sa na hlavu postavim, zapnutie truby je sice drahe, ale stale to je lacnejsie ako donaska, tak popri tom upeciem aj kolac a mam rovno hned aj snack na vecer a na rano ranajky.
Tebe sa nechce varit, to je problem.
@katkaseiner Pozor 😃 ja to nechcem pocut. Keby hej, nezakladam tuto diskusiu. Mna zaujimaju cisla do ludi, ktori ich maju, pretoze sama ich nemam a ani na tom nie som tak, aby som to ratala. Skor ma zarazaju domnienky a agresivita zien v komentaroch, takmer v kazdom je nieco ustipacne, ako aj v tom tvojom.
Daj mi dovod preco by som nieco mala chciet "pocut" - citat. Lebo sa tu na nieco pytam? Ak by som vedela, nestrasam svoj cas. A zaraza ma, ze si ho ochotna stracat ty kvoli mne 🙂
@evka258 Joj Evicka, veru, po tych rokoch sa mi uz aj nechce, je to tak ❤️
@katkaseiner radsej si dam porciu zmrzliny v BA ako obed za 4e hocikde.
Vždy sa oplatí viac variť doma...už moja mama mi vravela,že najviac sa dá ušetriť na strave keď sa pripravuje doma...všetko ostatné zaplatiť musíš (energie,bývanie,školu...)...za 6 -7 € dokážeš navariť stravu pre 4
jednoznacne vyde lacnejsie varenie... zbytocne sa autorka rozculujes nadtym, ze ti zeny povedia len maso... pretozeto robi cenu toho jedla ... ty realne na tom tanieri nemas viac ako 100-150g masa ani keby si dostala rezen .... ked nakupis v kilach maso vies ho rozporcovat a namrazit ... a ratat ze cibula, struhanka, muka a pod? ved snad nespotrebujes kilo muky, desat vajec a kilo struhanky pri obalovani reznov, ked ano tak tam je problem... jedna cibula aj v tom najdrahsom obchode moze stat max 20 centov.... asi polrok dozadu sme si pocitali kolko nas vydu obedy na mesiac doma, ale s tym, ze som si davala pozor aby bola porcia klasicky obedovo 300g ako vsade v restike fakt som to vazila 🫣🤣- ja manzel a dcera (3dospele porcie) vyslo to na 107,60 eur na cely mesiac a to sme mali na obed aj hovadzie aj suroveho tuniaka v sushi, ktore na tej cene spravili gro 😂 a na obed by som.ich nikde lacno nedostala (ak aj ano nejedla by som to 😂)akonahle nekupujes polotovary, ktore su drahe vseobecne, tak ta musi vyst varenie doma lacnejsie ...co sa tyka energii 10% sa vraj ma ratat pri klasickom elektrickom sporaku z mesacnych nakladov na elektrinu... platime 48 eur..takze 4,8 e...ak mas indukciu tak vraj ta vie este 20% z tej sumy usetrit...plyn ti viem povedat na byte sme mali plynak platila som 6 eur na mesiac...energie asi vydelime dvoma lebo varis aj vecere tak 3 eura teda... benzin neviem kolko vam zerie auto... nase 6l na 100km... ked budem ratat aj amortizaciu auta tak 2e na liter co je 12eur ..ked ratame, ze musis ist raz za tyzden pises ze 60km je tam a spat... tak 48eur auto...s tym ze chces len na obed (nakupis snad aj na ranajky a veceru) tak pome delit 3ma co je 16e obed .. kolko stoji tvoja hodina casu neviem...
cize podme na to a zaokruhlim... 110+3+16=129eur a su to same kvalitne suroviny...
no, keď spočítam ten svoj rozpis, je to do 70 eur, tak si to navýš a zaokrúhli a myslím si, že za 100 eur sa chutne a s prehľadom dvaja najete
@natalka13 Ale pani, ktorá tu najskôr ráta korenie, že máš pocit, že teda asi fakt nemajú nazvyš, keď je schopná vypočítavať aj spálenú elektrinu, tak sa niektoré ženy zľutovali a naozaj v dobrej viere jej vypočítali za koľko sa dá navariť doma... tak sa bude hrdiť, že nie je na tom vlastne tak, by bola niekedy nútená prepočítať a vlastne sa jej len nechce variť a nevie hospodáriť, ale na obed si dá odpad za 4/5,50€ a hovorí aké dobré jedlo. Fuj, si viem predstaviť z akých surovín je to uvarené. Presne ako píšeš, radšej si dám kopček zmrzliny v Arthurovi za 3€. A presne ľudia, čo trú biedu a otáčajú každé € nepočítajú či dajú na mäso dve zrnká korenia a 3 zrnká strúhanky, ale jednoducho si sadnú nad rozpis a plánujú, lebo musia.
Za mna, domaca strava sa ničomu nevyrovna. Ja chapem, ze niekomu sa nechce varit a je nuteny sa stravovat inde. Ale nikdy som nechapala kolegyne v office, ktore koncili o 2-3, ze si kazdy bozi den objednavali sajrajty z bistro.sk hnusne zahustene omacky. Jednej kazdy druhy den nosi chlap obed zo závodnej kuchyne. Ona mala do tyzdna aj 3x vyprážaný rezen. Potom po nej ist na zachod bola fajt hroza. A to stale nariekala, ze prečo ju preháňa. Za 6 hodin ju takto poprehanalo aj 3X. Ja si radsej varim doma a vzdy som si nosila v obedari obed
@fairyy Ved oki, toto chcem a toto sa mi paci. Vidis, existuje niekto, kto si to zratal - ci uz musel alebo zo zartu. Toto ma zaujima. Nie omacky okolo ako by to niekto nejedol - ved nech nejedia, ani nemusia 🙂
@romi0310 juj 😃 ale ona uz mozno mala aj iny problem podla mna chuda 😃
myslím, že lepšie by si mala, ak by si to otočila. Vieš, že mesačne by ťa donáška, resp. kupované obedy vyšli cca 200€ Tak skús pozrieť v obchode, či vieš napríklad za 50€ kúpiť suroviny na týždeň na obedy pre dvoch. Prípadne za 10€ na jeden deň. Myslím, že to je reálne, ak odpočítaš denne cca 1€ za elektrinu, korenie a vodu na umývanie riadu. Druhá vec je už čas, ktorý varením a upratovaním stráviš a fakt, že musíš nájsť jedlo, ktoré sadne vám obom a budete mať naň chuť. To je problém napríklad u nás, tiež pracujeme obaja z domu a denne zápasíme s tým, či variť alebo objednať. Ale teda u nás najlacnejší obed stojí okolo 7,50€.
Svieckova za 2€ neznamena ze jedlo je uvarene za 2€,ale jedna dospela porcia vysla na 2€.
@fairyy wau, obdivujem, že si to ešte aj vazila. Celkom lacno vás to vyšlo. U nás s 3 chalanmi, ktorí by aj koňa zjedli je to o dosť viac. U nás padne kilo mäsa na obed úplne bez problému.
@autor podľa mňa kupovať obedy je výhodné, ale len pre dôchodcov, ktorí už zjedia málo a ostáva im z toho ešte aj na večeru. Ja osobne si neviem predstaviť, že by som sa z toho najedla na celý deň a nieto ešte muž.
Každopádne, kupované obedy v cene čo píšeš sú isto výhodnejšie ako denne variť. Otázne je, kto sa z toho naje a či ťa dokupovanie suchej stravy nevyjde v konečnom dôsledku ešte drahšie.
@janickacrazy to sme sa hecli medzi kamosmi doslova, ze kolko nas stoja obedy 😀 ale len obedy a ked som proste kazdemu dala na pridel ako obedove menu teda dostali presne 330ml polievky a 300g druheho jedla a kocku kolacika 😅 tak sme sa vtrepali do takej ceny ...dcera ale pistala, ze je hladna uz o dve hodky tlacila olovrant... to vobec nie je stravovanie pre pubertiakov ani pre chlapa co sportuje vela ako ten moj ...len sme sa snazili kamosom vysvetlit, ze neexistuje, ze obedove menu je take super, ale v KE pri cene 9e za menu to nebolo az take tazke dokazovat 😃😃 hlavne ked je niekto taky zrut ako ti moji doma a po obede v restike este dotlacia trdelniky a zmrzlinu kazdy
Je to tvoje rozhodnutie a tvojho muža. Ja by som jedlo za 4€ nekupovala a už vôbec nedala zjesť dieťaťu. Tam je najväčší bazmek čo je na trhu a aj ten bude po záruke. Treba žiť ekonomicky, ale hlavne zdravo. Peniaze ti nevyliečia ani rakovinu ani iné choroby. Ale vždy je to na prioritách konkrétnej rodiny.
Boze moj,ved ked ti vyhovuje kupovat 2 obedy kazdy den,tak kupuj. Vymenovala si tu vsetky vyhody,preco to tak chces robit,tak rob. Snad nepotrebujes zvolenie kobyliek z MK k tomu,aby si si kupila obed. Za mna sa varenemu doma nic nevyrovna,bez ohladu na to,kolko to stoji. Za 4e navarit kvalitny obed, aj s danou,ziskom...no klobuk dole. U nas stoja obedy 8-9e, tak tu to nie je o com.
Kedze sa takto stravuje aj male dieta, tak by som kupované obedy minimalizovala.. nevies z coho to je, koľko tam je soli a korenin (vzdy je to slansie nez doma), čím zahustene, ake polotovary použité, aka je kvalita. Ake su tam tuky atd..
Ak ti ide o cenu, za 10e, je to o pohodlnosti a o tom co preferujes. Zaroven by mi to bolo fakt podozrive, ze z coho varia, ked je cena taka aka je v dnesnej dobe, aj ked je to chutne.
Pozri, idem do obchodu, dnes bolo v akcii bravcove stehno zo SVK chovu za 4e,ku tomu kg jazminovej ryze za 2e a zelenina (bud mrazena zmes alebo konzerva hrasku,kukurice, cerstva mrkva...) za 2 e. Olej a koreniny mozno 0,2e, ak si priratam elektrinu,nech je to 0,50e.Dokupis balenie slov. ryze alebo zemiakov za 1e. Cize za cca 9 e vies spravit obedy na 4 dni pre dvoch (plus dieta), pol kg masa spravis ako rizoto so zeleninou na 2 dni, druhe pol kg masa zamrazis a spravis o par dni na stave s kasou alebo slov. ryzou. Hodnota jedneho obeda je cca 1e,ak nekupis maso v akcii, tak 2 e. Nabuduce kupis tuniaka v konzerve, kvalitne cestoviny, cibulu a bud paradajkovy pretlak alebo kyslu smotanu, syr a mas v podobnej hodnote uplne v pohode obed, pokojne mozes kupit celozrne cestoviny.Stale platis o 2/3 menej ako za jeden kupeny obed. Kupis kg mleteho hovadzieho za 5e, paradajkovy pretlak za 1e zeleninu za 1e a zemiaky za 1. Z polovice masa mas gulky v paradajkovej omacke so zemiakmi a z druhej spravis francuzsku zeleninovu, z tej si vies aj zamrazit,spravi sa ti aj 4l. V restike platis za niekoho cas, plat, odvody, poistenie, zisk...pokial to nie je charitativna vyvarovna, nie je mozne,aby predavala z rovnako kvalitnych surovin jedlo lacnejsie,ako si ho uvaris ty sama,aj ked priratas mnozstevne zlavy. Obycajny blby langos,ktory stoji v stanku 5e si doma spravis so vsetkym na kompletbsa 0,70 e az 1e,ak neriesis zlavy. babka si to preratavala.
Ze 4 druhe jedlo... tolko ma stal 1 obed v 2017 v jasliach pre najstarsiu. Aktualne maju obed v skole za okolo 8e polievka a druhe alebo cca 3e iba polievka a okolo 7e iba druhe jedlo.. inak je to ta ista vyvarovna ako vtedy, lebo v at skolkach a skolach sa nevari, ale donasa jedlo. Tie ceny su inak aj pre dospelych...
V našom okolí/ konkrétne aj muz/ po dlhodobejšom stravovaní v bistrách mali zvýšenú kyselinu močovu teda dnu. Všetci skončili na Milurite. Muž ked ostal doma na mojej strave je už fit. Prave sme pred týždňom o tom vraveli. Dlhodobé takéto stravovanie nie.
@janka1011 Niečo také bolo, ale to si museli dôchodcovia vybaviť a tú stravu im vozili z nejakého DSS, nie z reštaurácie alebo od nejakej súkromnej firmy.
@petronelag u nás v meste to majú niektoré reštaurácia iné ceny pre dôchodcov , aj moji rodičia si 1-2x mesačne zájdu keď sú v meste
@janka1011 niekde prispieva obec dôchodcom na obedy a chodia si zobrať do školy, majú to dosť lacné

@katkaseiner menu by ta stalo 5,50€, toto je cena bez polievky