Poraďte rýchle zdravé jedlá pre dojčiacu mamu
Ahojte. Asi mi ten názov zmenia, keďže som ho nejak nevedela naformulovať: Poraďte rýchle zdravé jedlá pre dojčiacu mamu namiesto rýchleho zasýtenia sa "maslovým chlebom" 😂. Myslím tým toto: som dojčiaca mama, ktorá spadla neustálej špirály, že keď sa idem najesť, stále sa ponáhľam a najrýchlejšie je natrieť a obložiť si salámou nejaké pečivo, hodiť k tomu do úst pre lepší pocit nejaké tie paradajky, papriku (raňajky, večera) alebo spraviť nejaké cestoviny (obed, večera). Ale neviem, prestáva sa mi to páčiť (stačí, že o tom píšem a je mi ťažko)... príde mi to proste už jednotvárne, nezdravé, nevýživné.. aké rýchle a zdravšie jedlá si robíte alebo ste robili počas dojčenia? Budeme začínať s príkrmami, čiže obedy asi vyriešim tak, že keď už budem variť/pariť zeleninu, spravím aj sebe.
Budem vďačná, ak poradíte nejaké chutné rýchle zdravé recepty, pretože reálne v ostatnej dobe akosi neviem rozmýšľať nad rámec maslovo šunkového rohlíka a paradajkových alebo syrových cestovín. Vopred ďakujem za rady a inšpirácie.
PS: medzi rýchle recepty prípadne môžte zaradiť aj jedlá ktoré sa "samy" robia v jednom hrnci/pekáči kľudne aj hodinu, ale ich predpríprava trvá 10-15 minút.
Nedam dopustil na veľký tlakáč a rímsky hrniec.Sme doma 6ti.Najstarsi 13r,najmenšie rok a tiež kojene.Chalani športujú a ja už zasa tiež,sledujem aby veľa bolo,zdravé,výživné.Maso červené vôbec.Naj recept u nás fičí morčacie stehná vykostene,zemiaky,zelenina,okorenis čím chces,olej nedávam,šupnem do rímskeho a cca 2-3hodky v trúbe.A strukoviny vseho druhu v tlakaci,prívarky atď Pri kojeni to malej vôbec neva
.
Hovädzí steak, alebo 2 cm hrubý plátok obyčajného hovädzieho mäsa, prípadne minutkove steaky čo mávajú v lidli, kvalitná treska, tuniak, losos. To máš za pár min na panvici hotové, popri tom na druhej panvici udusiť nejakú mrazenú zeleninu ako napr zelené fazuľky alebo zmes. Ak ti je zelenina málo, tak si predtým k tomu upeč zemiaky v rúre, v šupke, len umyté, nech nemusíš šúpať.
Potom mam ešte rada takú zaujímavejšiu živánsku na plechu: zemiaky, bravčové mäso, cherry paradajky, cibula, čerstvé šampiňóny, kúsky kápie. Čo ti napadne a čo sa ti hodí, piecť všetko spolu zakryté.
Alebo cestoviny, zaliať omáčkou zo smotany a akýchkoľvek syrov, do toho dusená brokolica alebo šampiňóny.
Špagety + na masle a cesnaku osmazene krevety, baby špenát, ochutené pizza korením, posypané parmezanom
Ja som zdravo extra neriesila nikdy, ale aby to bolo pri 2- 3detoch rychle...a aby mi to aj zjedli...cim vacsi, viac vymyslaju...cize ano...cestoviny s omackou paradajkovou, syrovou, makom (mak mi zrazu vsetci odmietaju), hubova omacka, zapekane cest.s brokolicou a syrom, ryzovy nakyp, zapekane zemiaky, spenatove halusky s nivovou omackou...toto je mnamka pre vsetkych, najrychlejsie je maso s ryzou...ryza za 15min a maso sa dusi samo, rizoto, kotlikovy gulas...
Rezance s orechami, vlasske orechy su mega zdrave. Samozrejme to neprehanat s cukrom, cim menej tym lepsie, ja si davam len kusok medu.
Pre mňa je napríklad jednoduché navariť si pšeno, pohánku, quinou a potom k tomu len dorabam zeleninu a maso. Zeleninu obmienam podľa toho, co zrovna mám, len rychlo orestujem, alebo brokolicou, karfiol robim na pare. Teraz napríklad ruzickovy kel často robím, nakrajam na drobnejšie a tiež len rychlo orestujem, a keď ozaj nestiham, vezmem mrazenú a je to hneď a bez roboty. Keď mám mäso, tak tiež orestujem a všetko zmiesam dokopy. Tým prehrejem aj tu prilohu, ktorú mam dopredu pripravenú. A samozrejme dochutiť koreninami, ja väčšinou kari davam, obcas podlejem kokosovym mliekom a hneď je to ďalšia chuť, "iné" jedlo. A husté zeleninové polievky navarim aj na dva dni, zahusujem napríklad červenou šošovicou alebo kupujem aj takú hotovu zmes z rôznych druhov šošovice. A tiež ked nestiham, dám mrazenú zeleninu. Vždy mám doma napríklad mrazenú zeleninu na sviečkovú, ale davam ju aj do polievky, ked nemam čas krájať petrzlen, mrkvu, zeler.
Varim vždy to iste😁...len na iné spôsoby-mam 2 deti,muža z domu pracujúceho a tak ci chcem a ci nie treba varit všetkým...takze rýchlo, zdravo ako-tak a efektívne.
Vždy varim na 2 dni a vždy máme polievku a aj druhé...cize keď jeden deň varim polievku, snažím sa mat druhe z predchádzajúceho dňa. A tak stále dokola...
Raz do týždňa je vždy rizoto- základ je vždy rovnaky-na cibuľke opražíme nastruhanu mrkvu,zeler, pridám ryzu-podlejem vodou-varim 20min a nakoniec pridám maslo,parmezán a jednu zeleninu,ktorú obmienam....cize rôzne rizoto mame každý týždeň....cviklove, porove, cuketovo-hraskove,...
Taktiež raz do týždňa robím cestoviny-napr. Tinkine recepty-vege špagety bolognese alebo spenatovo-smotanovo-parmezanova omáčka s cestovinami, ci talianske cestoviny s cuketou, mrkvou, susenou šunkou a sušenými rajčiakmi...
Raz do týždňa mame rybu a k nej pečene bataty a zemiaky nakrájané na spôsob hranoliek
Raz do týždňa mame akékoľvek maso-zvycajne pomaly sa pecuce v rure- kura, bravčové na cibule, svieckova, atd
Raz do týždňa mame ešte niečo ine-napr vegetariánske sin carne s ryžou alebo halusky na x spôsobov (brokolicove, cuketove, batatove,...)
A polievky tiež jednoduche-vela dobrých je na Tinkinych receptoch, alebo robím také zeleninove rôzne, strukovinovo-zeleninove,...
Všetky jedlá tu napisane trvajú 10 max 15 min spraviť (nepočítam čas varenia....to nastavím časovač a kludne ideme s detmi von a po uplynutí doby sa trúba ci indukcna doska sama vypne)
Tak snáď si si nasla v tom aspoň nieco
Ja tento recept robím určite raz za mesiac. https://varecha.pravda.sk/recepty/cvikla-pecena... Dávam červenú cibuľu, korenie len keď sa mi chce. A spravím si dip - kyslá smotana, pretlačený cesnak, trošku mletého cukru a trošku soli. A už viem, čo zajtra urobím 😃
Je to rýchlo na prípravu a potom len pečieš. Je to sýte, zdravé a nie je to mäso 🙂
https://varecha.pravda.sk/recepty/cvikla-pecena... celý link, neskopčilo mi to dobre predtým
(Necitam ine prispevky) Raňajky- hotové ovsené kaše, instantné, rozne znacky a prichute, zalejes vodou z kanvice, pokrajas banan alebo hocijake ine ovocie, das lyzicku medu, oriesky, semienka, (co chces) a mozes jest. Alebo si vecer priprav "overnight oats"- na nete je milion receptov, pripadne chia puding. Vecer zbuchas za 5 minut, strcis do chladnicky a rano zjes.
Obed/vecera- miesto cestovin si napr zalej kuskus (do 10 minut jes), jazminova ryza sa vari tiez asi 10 minut len ako cestoviny. Pecene kuracie maso nasolis, ochutis strcis do rury, pecie sa samo. Mam rada pecenu zeleninu. Mozes piect naraz zemiaky, zeleninu, kus masa/ lososa- vyberies si podla svojej chuti. Ak mozes mliecne,.zarad tvaroh, cottahe syr, dobre biele jogurty. Cottage syr si daj aj ako ranajky alebo veceru s kuskom peciva a zeleninou. Ak dieta toleruje strukoviny, kup si cicer (so zeleninou vyborny salat), tuniaka v konzerve- tiez na salat, s cestovinami, s kuskom masla, lucinou ako natierka.
Huste polievky, avokadove pomazanky, tortily s masom, ci s tofu alebo tuniakom, super su aj tuniakove konzervy Rio Mare s roznou zeleninou. Pizza z cotagge syru, len mixnes syr vajce ovsene vlocky a nahadzes oblohu. Zeleninove salaty s varenym vajickom, tofu alebo masom
@optame https://www.fitrecepty.sk/recept/restovana-ryza... toto 🙂 tam to síce nie je ako rizoto, ale my to tak doma voláme 🙂
Wau, super tipy, aj ja ďakujem, mám doma 3 deticky a popravde nestíham takmer nič ☺️ste tu veľmi šikovné poradkyne
Super tipy! Ja tiež ráno rýchlo zalejem vločky - buď ovsené alebo pohánkové vodou z kanvice, k nim primiešam nejaké semienka - ľanové, chia, konopné, hocijaké ktoré práve mám a kakao. Na vrch dám ovocie, buď čerstvé - jablko, banán, alebo aj mrazené (niekedy aj to mrazené rozmrazim na panvici, niekedy nie) - jahody, čučoriedky. .. k tomu hodím arašidové / mandľové maslo a polejem medom alebo agavovym sirupom, mňa to zasýti tak na 4 hodiny isto a je to ozaj päť minút, kým vločky zalejem mám tak 10 min free a potom len nahadzem veci, čo trvá tak pár min 🙂 obed dám piecť nejakú zeleninu, alebo rizota rýchle, chilli sin carne, cestoviny (to fakt s hocičím :D), večera buď zbytky z obeda, že si niečo hodín k ryži, nejakú zeleninu alebo čo, alebo chlebík s nátierkou a zeleninou ... Medzi jedlami dávam bud ovocie alebo chrumkam zeleninu napr s hummusom
Pokukaj jedalne listky z MS a ZS, mozno sa inspirujes, kazde jedlo sa da pripravit zdravo, s pouzitym kvalitnych surovin a dobrou technologiou. Ja napr. Stale pouzivam tlakovy hrniec, maso 15 minut, zemiaky 5 minut a tiez parny hrniec ( zelenina na pare), my varime dost z masa a zeleniny, prilohy- ryza, zemiaky, knedla, kuskus, bulgur, bataty...kazdy den varime ine..jedla sa obmienaju tak po 3-4 tyzdnoch..
Jednoznačne jogurt kvalitný biely alebo ovocie akékoľvek, alebo ak je viac času zeleninové placky na plechu pečené, ak chceš pošlem ti zopár receptov to robievam deťom keď ich nechcem tlačiť furt chlebom alebo rôzne kaše bezlepkové alebo zeleninové muffiny.Placky a muffiny vydržia aj na druhy deň v chladničke. Keď už chlieb tak aby som mala lepsi pocit iba s lucinou zeleninu rôznu nakrájanú surovú k tomu ,alebo rychlovka je cviklova lucina, alebo domáci humus to kúpiš v dmke len uvarený cícer výplachas riadne vo vode z toho nálevu a pridáš do mixéra co máš rada...kukuricu,hrášok,cviklu, rascu,sezamovu pastu,olív.olej,petržlen,cesnak....
Super tipy, dámy, ďakujem. Ja mám dve deti vo veku 4 a 2 roky, obe sú doma, 2x denne chodíme von a keď sa vrátime, tak samozrejme sme hladné a ak nemáme z minulého dňa, tak musím čarovať niečo rýchle... niekedy na to nemám silu ani chuť... ale kvôli detom treba a nedá sa fungovať na donáške, pizze či mrazených polotovaroch. Kamarátka berie obedy pre celú rodinu vrátane detí zo školskej jedálne a chodí jej po to muž , ktorý je na permanentnom home office... aj táto možnosť je, asi vo väčších mestách (?), hoci kvôli malému časovému oknu na vyzdvihnutie veľmi nešikovne.
"Normálne varí od príchodu z pôrodnice" ten, kto predtým roky varil ľavou zadnou. Ja sa to učím za pochodu, lebo predtým som sa najedla v práci a na večeru už len niečo malé... cez víkend sme varili niečo zložité celé doobedie na dva dni.
Dnes som napr robía výživné a výbornú polievku za ani nie 20minut https://www.receptykulinarium.sk/cicerova-polie...
Pohánku nevarím. Iba večer zalejem vlažnou vodou alebo 2-3hod. pred použitím horúcou vodou. Zjem buď tak alebo už len zmiešam s osmahnutou zeleninou. Dá sa papkať aj na sladko(ako ovsené vločky) a hlavne nemá ten "puf" ako varená a je plná nezabitých vitamínov. Dá sa použiť aj ako príloha, aj do polievok ....
@basska_b tak tolko obedov z jedalne nemoze byt ekonomicky vyhodne a vyzivovo uz vobec nie..ja pracujem v skolstve a teda dukatove buchticky alebo jedla zahustene mukou mne vobec nevyhovuju, nekvalitne maso a pod...rozvarene cestoviny..ja sa rozculujem, preco nemame stravne listky ako normalni zamestnanci..pan minister by taky obed isto nedaval
@lacibo ja tiež pracujem v nemocnici a to sa nedá jest v tej kantíne, naviac mám potravinové obmedzenia ale aj tak mi nedajú stravné lístky je to blbe no

Raňajky : ovsena kaša s ovocím, proteínovy chlebík z lidla, avokadova, tuniakova, vajíčkova, tvarohová a iná nátierka (to vieš urobiť deň vopred napr.) k tomu zeleninka
Desiata: ovocie napr.
Obed:napr. dáš si na plech kuracie stehná, zemiaky, zeleninu a zapecies do rúry. Alebo ryby plus varené zemiaky na masle a petržlen. vňaťou. Vyprážaný hermelín s dipom a zeleninka
Cestoviny na rôzne sposoby
Husté zeleninové polievky, privarky
Olovrant:napr. tvaroh s orechami
Vecera:balkánsky syr, olivy, rajciny, vajíčka ... omeleta so zeleninou
Je toho veľmi veľa...
Veľa piť, pohybovať sa... Ja mam 3 deti, ale jest treba 😊