icon

Pravý taliansky obed a večera: Tipy a recepty

8. sep 2024

Prosím viete poradiť pravé talianske jedlá.pre.našich príbuzných talianov, recepty aj suroviny. Pri ich prvej návšteve som síce ulahodila švagrovi slovenskými špecialitami ale ostatní to jedlo nechceli. Za rady vopred ďakujem.

sense
8. sep 2024

@simsalabim tiež nie každému, napr z juhu jedávajú pomackane paradajky na chlebe s olivovým olejom a oreganom,

autor
8. sep 2024

@jumama segedín, rezne a šalát, vepro knedo zelí pod.

autor
8. sep 2024

@lakebabe viem ako sa to varí, už som bola vlani poučená

sense
8. sep 2024

Autorka ak ti stačia suroviny, tak zeleninu ,šalát, cestoviny, ryžu na Risotto,parmezán, maslo , bazalku, rukolu, ryby, mäso u nás ide hlavne hovädzie,teľacie, kralicie, olivový olej, mozzarela

jumama
8. sep 2024

Pozri si teda mozno Jamie Oliviera, ako varil s Gennarom casti - https://www.youtube.com/@JamieOliver/videos

Ale myslim, ze co ti radia baby je dobra cesta, proste mat nejake napacovane maso, co rychlo opecies a k tomu zeleniny, syry, dresingy, bagety... keby to aj viac dni to iste bude, vzdy sa da iny salat dat a pod.

sense
8. sep 2024

A ešte aceto Balsamico na šalát

lakebabe
8. sep 2024

Práve preto ze do chuti sa im ťažko trafis keď ti to už raz skritizovali by som stavila úplne na jednoduché jedla ako ten losos, steak alebo mäso šalát zemiak. Alebo dobre rizoto tam nič nepokazís , ale z arborio ryze , nie nasej slovenskej , prip tie carbonary

mirage
8. sep 2024

tak ale ty si im varila mega tazke/na travenie/ a nezdrave slovenske jédla, niet divu, ze sa stazovali. Var medzinarodnu kuchynu, lahsie stravitelnu, ryba, steak, salat, cestoviny/nie kolienka z jednoty/

viestta
8. sep 2024

@fido69 z mrazenej pizze by Taliana vyvratilo...

autor
8. sep 2024

@sense ryby aké? králičie telacie mäso s kadiaľ? ozzarellu akú? rukkola naposledy nemali ani Lidl a Tesco a v Kaufe boli otrasné
Aké dressingy?

lakebabe
8. sep 2024

@viestta aj z normálnej par krát tu skúsili pizzu v pizzeri a skoro ich vykotilo, okrem pár pizzerii co majú v ba taliani

0silvia0
8. sep 2024

Napis @hagarik ona zije v Taliansku, ak sa nemylim

autor
8. sep 2024

@mirage muž povedal že švagor má veľmi rád tieto jedlá, aj si nabral 2krat.
Nejem ani hovädzie, ani bravčové ani telacinu, o pod ale mužovi uvarím

viestta
8. sep 2024

Autorka, ked si bud sami varit nakup maso, hydin, zeleninu, passatu, cestoviny, nejake udeniny a syry. Vsak sa ich spytaj co im mas kupit a co im chyba v spajzi a chladnicke. Okrem toho to co bezne doma byva, olivovy olej, cukor, sol, koreniny. Zas nemusis im zhabńat mrazene chobotnice a cerstve prepelice aby sa najedli. Okrem toho, vsak si vedia aj sami nakupit. Ci?

sense
8. sep 2024

U nás sa dressingy nejedia, na šalát ide olivový olej, Balsamico, korenie soľ. Mäso skús pohľadať farmu nejakú v okolí ak v obchode nepredávajú. Ono ťažko kúpiš na Slovensku ryby aké kúpiš v zahraničí. Takže kľudne aj jedia ryby tak aj losos, alebo pstruh.Ale napr u nás ide tuniak,morský vlk, treska, Prazma. Mozzarellu klasickú alebo buffala, tá je drahšia. Prípadne Nodini. Syr provolona, scamorza, pecorino, parmesan.
Ono musíš vychádzať z toho čo ponúka slovenský trh, nie čo jedávajú presne Taliani. A keď nebudú mať v obchode rukolu tak rukola nebude. Taliani nejedia komplikovane

sense
8. sep 2024

Orechiette s bolognese a parmesan

sense
8. sep 2024

Trofie s pestom

solange7
8. sep 2024

Vies co, ty mas tolko otazok, ze radsej fakt uvar nieco neutralne. Lebo nakoniec spravis nejaky udajne taliansky maglajz a budes mat hanbu.

sense
Autor odpoveď zmazal
sense
8. sep 2024

Vitello tonato

luccija
8. sep 2024

Pozri možno jedia jednoducho kúp Barilla cestoviny špagety číslo 5, v Bille a cesnak, parmezán, petrzlenovu vňať a budú aglio olio

Ďalší deň lososa, pečené zemiaky, alebo tagliatelle šľahačkovú smotanu a obliecť lososa na malé kúsky
Ďalší deň panenku
Ďalší bolognske, alebo lasagne kúp
Suroviny sme ti dali požehnane
Kurací steak, pečené morčacie prsia na to paradajky, alebo špenát spariť, zapiect s mozzarellou, veľa cesnaku, cukinu, paradajky, papriku, cibuľu ugrilovat s tým v rúre máš mäso a grilovanú zeleninu
Rizoto arborio ryžu majú aj v Lidli kúp šampiňóny,
Pozri si na IG Andrea Ena toho čo má reštauráciu a vari tam talianske jedlá jednoduché, rýchle...

luccija
8. sep 2024

Mne sa páči ich kuchyňa ľahká, rýchla

jasminet
8. sep 2024

Urob grilovane kura/pecene kura, zeleninovy salat. Cokolvek "talianske" uvaris, nebude talianske.

madla60
8. sep 2024

Keď prídeš na návštevu do Talianska, uvaria Ti slovenské jedlo?

autor
8. sep 2024

@madla60 nebola som u nich nikdy a ani nemám auto čo by zvládlo tú cestu a netuším čo by pripravili.
Ďakujem že si odpovedala na moju otázku, a pomohla.tým vyriešiť moju dilemu

liv1
8. sep 2024
nikha2809
8. sep 2024

@fido69 prečo takmer v každej diskusii riešiš, že je téma anonymná?

kiki68
8. sep 2024

Ved objednaj veci z Talianska, napr cez Si, Toskansko. Zvysok kupit, vziat od niekoho, kto ma zahradu za nejake vsimne. S tym uz musia vediet gazdovat

andrea78
8. sep 2024

Uribila by som normalne jedlo. Ziadne pokusy o talianske, preco, naco, nemozes to vediet uvarit ako oni, moze sa stat, ze to bude len ,,parodia,, na to ich jedlo. Ani nie prave slovenske typu kadeco s bryndzou, kyslou kapustou a kadejake slovenske speciality. Bryndza mnohym cudzincom absolutne nechuti.
Drzala by som sa v klasike stylu kuraci rezen, kuracie prsia na prirodno, pecene/grilovane kuracie stehna, detto z bravcoviny. Z priloh zemiaky, ryzu, zeleninovy salat ( aj dva rozne) , ktory mozno pouzit aj ako prilohu. Aby si kazdy vedel nakombinovat. Mozno nejake cuketky na grile, baklazan, co je mozne jest same alebo aj ako prilohu. Na stole by bol struhany parmezan , ak by si chceli nieco posypat, nejaky jednoduchsi neutralnejsi dresing. Vsetko by som volila tak, aby sa to dalo pokombinovat vzajomne a aby si vedel kazdy vybrat a nalozit, co by chcel.
Ak by som chcela ponuknut slovenske speciality, halusky, pirohy, tak im to urobim inokedy, stylom kostovky, nie ako hlavny obed co veceru. Kto chce by mohol ochutnat, kto nie, mal by ako inu moznost vyssie uvadzane jedlo.

sense
8. sep 2024

Inak súhlasím s @madla60 keby prídeš do Talianska nikto ti nebude robiť slovenské jedlá a dokonca ani si nijak extra lámať hlavu nad tým čo budú variť aby to práve tebe chutilo.jedine čo sme vždy dostali bolo predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Aj to štýlom že predjedlo bolo napr špagety s paradajkovou omáčkou a hlavné jedlo bol steak bez ničoho, alebo grilovaná ryba bez ničoho Max tak s grilovanou alebo dusenou zeleninou. Prípadne Apero a hlavne jedlo. A dokonca ešte aj štýlom že porcia a dosť, nie ako u nás ešte aj na tri dupli