icon

Pravý taliansky obed a večera: Tipy a recepty

8. sep 2024

Prosím viete poradiť pravé talianske jedlá.pre.našich príbuzných talianov, recepty aj suroviny. Pri ich prvej návšteve som síce ulahodila švagrovi slovenskými špecialitami ale ostatní to jedlo nechceli. Za rady vopred ďakujem.

svetlonos
8. sep 2024

@fido69
kokos to tak pre rozdielne taliana! Ze mrazené pizze 🙈 Véd to je hnus ak si niekedy v taliansku pizzu jedol 😂

liv1
8. sep 2024

A inak take cestoviny, rizoto, kura, steaky, takeho lososa ci prazmu, hamburgery, to mozes ponuknut kazdej navsteve. Jedno ci taliani atd. Napr. taketo podobne robime doma bezne, je to vyborne https://mnamky.sita.sk/recipe/kuracie-cacciator...

Rizoto talianske robime casto, cibula/salotka, cesnak, arborio ryza, biele vino, vyvar, parmezan. A uz ides potom podla chuti, kuracie rizoto pridas kuracie maso orestovane zvlast, alebo sampinonove, hraskove, sparglove, hokkaido… tu mas recepty nanprave talianske rizoto. I ked ja teda pridavam menej bieleho vina, nechuti mi to ked dam 100ml, davam max 60. https://dobruchut.aktuality.sk/clanok/39049/del...

Moj ujo pravy talian, ten na veceru jedaval vzdy cestoviny mensia porcia a potom masove jedlo vzdy so salatom.
Taku prazmu iba umyjes, nasolis, dovnutra mizes nemusis dat bylinky a pecies 1/2 hodinu na 200 stupnov. Vyyyyborna ryba, tiez to robime bezne

@sense je zas ale rozdiel typicke slovenske jedla (halusky strapacky, bryndza, pirohy atd.) a mnohe talianske, ktore je pomaly cely svet

liv1
8. sep 2024

@svetlonos mne chuti mrazena Ristorante nemozem si pomoct, ale talianovi by som to neponukla, by som sa pod zem prepadla 😁

svetlonos
8. sep 2024

Ahoj,
vidíš ze snahu neoceniteľné a niet divu. Nič v zlom 🙂 To je ako s bryndzou v Rakusku 😂 Tak som sa tesila a to sklamanie a frustrácia keď som tu vec ochutnala, och!
Sense ti pekne poradila. Moj muz robil minule cabonaru a extra objednával ti ich "slaninu". On je náročný a ja mam v pazi. Nebudem hrať Taliansku Francúzku kuchárku keď nemám páru o tom. Steakom a zeleninou nič nepokazis, mozzarella bufala tiez nie. A inak nech si kúpia co chcú sami. Ja v inej krajine neočakávam tiez bryndzové halušky a som šťastná nikde za vyprážaný syr 😁

sense
8. sep 2024

@liv1 tak napr podobne pirohom sú tortelliny, napr strapacky sa u nás nikdy nerobili. Bryndza samotná je v podstate ovčí syr prípad miešaný kravské mlieko s ovocím. To poznajú aj taliani akurát nie kombinácia halušky slanina a bryndza lebo to je pre nich ťažké ale zo slušnosti zjedli. Tak ako ja som zjedla zo slušnosti carpaccio z chobotnice. Ale tiež sú veci ktoré nezjem nech sú akokoľvek talianske napr Gnocchi

mk1111111111
8. sep 2024

Ja toto nechapem, ved ked idem do zahranicia na navstevu, bud chcem ochutnat ich kuchynu, tak mi mozu navarit svoje. Ak mi ich kuchyna nevyhovuje, Ideme spolu do restiky na obed, aj na veceru a hotovo. Ranajky doma kontinentalne, to zje kazdy.

jasminet
8. sep 2024

Este mi napadlo - na ranajky im kup nejake susienky - kakaove, vanilkove. To mavaju bezne talianske rodiny ku kave. Slane ranajky malokedy.

tenerifka
8. sep 2024

@simsalabim
Je to juzanske plemeno, rano su este prispati a lenivi, aby chystali nejake rañajky, preto to vybavia croisantom a kavou v pekarni, ale ak im niekto rañajky nachysta, zbuchaju vsetko. Zazila som Talianov na dovolenkach rozne po svete. A mam to 25 rokov doma, ci Talian alebo Spaniel, to je jedno..... Spanok je svaty, nic nie je dolezitejsie😎

osky
8. sep 2024

Zila som,vela togo varim...
ale u mna doma by som im nevarila typicku taliansku kuchynu-to nikdy tak nevychytas.
Treba pripravit nejake pecene mäso,prip.dusene len vo vlastnej stave-cize v podstate neutralna chut.
K tomu ponukni listovy salat BEZ DRESINGU !

Na stole nesmie chybat dobry olivak,balsamikovy ocot,dzban s cistou vodou,biely chlieb ci pecivo,sol korenie

Oni si ten salat namarinuju podla seba,kazdy zvlast vo svojej miske

Vyborna je i grilovana ci pecena zelenina
Kup Parmiggiano reggiano-je vraj lepsi ako grana padano,ja parmezan nejem,tak neviem...

Doma maj okrem spomenuteho dusenu sunku ,vajcia,maslo,nejake marmelady a kekse-na ranajky...
Roznu cerstvu zeleninu a ovocie...
Ved sa dohodneze,prip.skovite do obchodu spolu a oni povedia,co by i bodlo...
Nevar ziadne tazke jedla,ani ziadne omacky,v ktorych neni na 1.pohlad jasne,co v tom je.
Vsad na jednoduchost.
Taliani ani cestoviny nejedia ako my-,plavajuce v omacke.
Oni si to trochu obabru,zaklad je olivak a parmezan...vaetko ostatne je navic,pretoze cestoviny su piatto primo,cize miesto polievky.
Zeleninova husta polievka je tiez fajn

liv1
8. sep 2024

@osky parmiggiano reggiano je to iste ako parmezan

fido69
8. sep 2024

@osky napísala "Kup Parmiggiano reggiano-je vraj lepsi ako grana padano,ja parmezan nejem,tak neviem..."

@liv1 - dobre ti napísala. Presne v tom význame. 😉
Okrem parmezánu a grana padano je ešte jeden tvrdý syr Pecorino - z ovčieho mlieka. Má takú svojskú chuť. Treba vyskúšať. 😉

mircalla
8. sep 2024

Skusila by som nieco Mediterranean, ale nie talianske, to maju stale. Pozri nejake recepty na grecku, spanielsku, francuzsku kuchynu. To taliani miluju. Slovenske zjedia nemci, briti atd, ale taliani minimalne

lamonita
8. sep 2024

Ešte si nacvič ako uvariť cestoviny aby boli al dente.

liv1
8. sep 2024

@lamonita inak fakt 😁. Take pre nas este vacsinou tvrde

osky
8. sep 2024

@fido69
@liv1

Ja poznam tieto syry.naco mi to pisete?
Stravila som dost rokov v IT...
Citat s porozumenim,ze?
Ja viem, ze parmiggiano je parnezan.logicky ..
A grana je tiez v podstate parmezan,preto som uvadzala,ze treba kupit co je lepsie.
Pecorino by som semneplietla..to uz sme niekde inde

bykaterina
11. sep 2024

nerob z toho stres, ziadne talianske jedlo nevar. ani klasika slovenske ako halusky a spol. to ani domaci nejeme nie to este taliani u nas.
stav na klasiku maso a salat. (kuracie, hovadzie,..) pripadne ich zober jeden vecer do restiky a mas pokoj. ak mas kde tak jeden den grilujte... pripadne ich popros ci by oni nieco nenavarili ze by si si dala nieco talianske. len nech ti napisu co kupit 😉
ak budu chodit po navstevach tak sa najedia mimo domu a ty budes vyvarat ako sibnuta.
hlavne vymysel ze bolonske spagety, co ani v boloni nevedia co je 😀

igiana
11. sep 2024

Nic v zlom, ale uz len zo slusnosti mali to jedlo zjest. To co su za ludia? Z kralovskeho palaca? Spravaju sa ako male deti

osky
11. sep 2024

@igiana nic v zlom,ale presne toto ja nechapem a neznasam.
Ked raz nieco nelubim,alebo dokonca nemozem zo zdravotnych dovodov jest,tak to nezjem iba koli slusnosti.
Na to mame usta,aby sme komunikovali.
Spytali sa,ci moje planovane menu je pre ludi ok ...
Ked ku mne pridu hostia ,presne viem,co kto zje a co nie,ake kto ma alergie ci chute-nechute.
"Netravim" hosti niecim,co im nechuti.
A nenutim jest nieco niekoho len preto,aby mi urobil radost.
Ked mam deti na prazdninach,tiez s nimi komunikujem.
Ja ako dieta som vela veci nezjedla a aj teraz veru nezjem.
A ked niekam ideme,uz vopred varujem, ze ak si nedam,nie je to ako urazka .
Ale proste su veci,ktore nezjem.
Ani keby prisiel koniec sveta...
Takze ja velmi dobre chapem,ked ludia nejedia.

V sobotu mi napr.pridu ludia,nejedia huby ani ryby,par ma bezlaktozovku,par celiakiu...

A teraz co?
Urobim hubovu omacku so smotanou a grilovane ryby s domacim chlebom?
😆

igiana
11. sep 2024

@osky ja som bola vychovana skromne a jedine co nezjem lebo ma z toho napina je mastne maso. Ja som vdacna, za kazde jedlo a vazim si ze niekto si da namahu ho pripravit. Ked ku nam ma prist navsteva tak mi pride divne sa ich pytat, co im mam navarit, nemyslim tym alergie.

autor
11. sep 2024

@bykaterina to je pre mňa novinka, od kedy sa na Slovensku nejedia halušky?

bykaterina
11. sep 2024

niektorí ludia nejedia halusky aj keby si im na krk stal. niektorí napriklad bryndzu neznasaju a zjedia iba s kapustou alebo syrokremom.
to mas to iste napr drzkovu atd.... to ze sa to vari na slovensku neznamena ze to vstci ludia jedia.
ja napr drzky uvarim manzelovi aj pecienku ale nejem to. preco by som mala toto jedlo ktore nie je neutralne pchala cudzincovi pod nos a nutila ho to jest. ako je segedin a podobne...
alebo nieco z maku ... vies ze niektore staty ani mak bezne nepredavaju v obchode ? ani nesadia ?

mircalla
11. sep 2024

@bykaterina Presne

anega79
11. sep 2024

Moj muz je talian a ma rad bryndzove halusky. Zje rezen, ma rad studene taniere so slaninkou, salamou a pod. Kacicu tiez s kapustou, knedlu moc nemusi ale zje ju. Takisto ma rad gulas. Do talianskych jedal by som sa nepustala, ved uz su z toho objedeni. Takisto barilla co ti tu radia, to neda talian do huby

fido69
11. sep 2024

@bykaterina napísala "vies ze niektore staty ani mak bezne nepredavaju v obchode ? ani nesadia ?"

A pomohlo im to? 🤔

bykaterina
11. sep 2024

@fido69 pointa otazky ?

fido69
11. sep 2024

@bykaterina No či im to pomohlo sa pytam. 😁
V tých krajinách sú jednak ochudobnený o chuť makových jedál, posýpok a koláčov a na druhej strane ľudia prešli od prírodných halucinogénov k umelým. Takže podľa mňa prehrali na všetkych frontoch.😉

Mimochodom angličania a francúzi sa veeeľmi tešia na naše makové buchty. Veľmi im chutia a normálne si myslia, ze sú fam prirodné drogy. 😁

liv1
11. sep 2024

@fido69 tak je to tam vyslovene zakazane 😁

autor
11. sep 2024

@fido69 nie

liv1
11. sep 2024

@anega79 oni jedia tie semolinove ci?

autor
11. sep 2024

@bykaterina ,,klasika slovenske ako halusky a spol. to ani domaci nejeme nie to este taliani u nas.,, prepáč ale toto vyznelo ako že slováci nejedia halušky, nie že niekomu nechutia bryndzové a má radšej kapustové.
Mimochodom halušky som im ani nevarila ale to som už tiež písala.
A k tomu vypytovaniu kto čo zje, nehovoríme žiadnou spoločnou rečou/okrem švagra/