Prečo soľ zlyháva vo svojej funkcii?
Dosáľam polievku na 20x a stále nie je posolená. Už dlho sledujem, že je taký problém. Je solivosť nižšia u niektorých?
Prečo neviem, ale tuším lidlova soľ je taká mrcha
@maranco nemám vyšší vek, väčšinou solím málo a všetci si musia dosáľať na taniery.
@monillia neviem či nemáme práve tú z Lidla teraz. Akože kedysi pri tom množstve by bol už hrniec polievky v záchode čo by sa nedala jesť a tu nič akoby som ani soľ nedala????
alebo sa mi stalo aj také kedysi dávno so soľou, že vôbec nič a po pár hodinách presolená polievka (nebolo v nej údené mäso)?
Ako ja som dnes tiež robila vývar, a tiež nie a nie ho dosolit....
https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/aku-kuchynsku-sol-kupujete/
Pozerám že mi neprepína ešte, lebo aj ini o tom píšu.
Mala som tiež taký problém s tou lidlovou, pomaly som solila polievkovou lyžicou 😂Odvtedy viem,ze tam sol kupovať nemám
Aj ja kupujem už len tu čo bola na foto v linku
Ja som si toto tiež všimla že každá soľ soli úplne inak.. tá lidlovska je veľmi slabá.. teraz som v tescu kúpila morskú, ktorá soli odost viac.. prečo je to.ale tak neviem..
Čo tie soli riedia do šľaka či čo už? Nečudovala by som sa už veru. Aj tá modrá v linku sa mi zdá už horšia.
Aj ja som kúpila z lidla a hodila do kosa. Do vyvaru trebalo pól šálky soli 😂
Čo sáčok, to inak solí. Ale neviem, čo sa mi stalo, ale ja posledne vôbec soľ necítim. A keď ju už ja zacítim, tak iní to nedokážu zjesť, že je to presolené. Posledne solím veľa, veľmi veľa. Soľ kupujem len v coop jednote
Inak ja som si tiež všimla, že je nejaká moc vlhká a upcháva mi soľničku ktorou dosoľujem len studené jedlá, alebo na taniery.
Ale teď mne něco napadlo. Všimněte si, že je ta sůl docela vlhká, když optevřete pytlík. Já mám stolní slánku a v ní zrnka rýže, aby odsála tu vlhkost, protože jinak by se ve slánce ucpaly dírky. A tu slánku dost často musím doplňovat a to předesílám, že nejsem žádný extrémní solič jídel, nebot dost dbám na své zdraví. Tudíž je jediné vysvětlení, tu sůl nějak zvlhčují, aby nabrala na objemu a vážila víc. Když sůl nasákne tekutinou sníží se její solivost v objemu a my musíme dávat soli víc. Z toho vyplívá, že se nám zdá, že sůl nesolí. Sůl tedy zůstává solí a solí normálně, ale záleží na tom, kolik toho-čeho do ní výrobce narval. A ve skutečnosti nekupujeme půl kila soli, ale pouze 40 deka a zbytek je nějaká tekutina. Takže výrobce vydělává na váze. Je to jen odhad, poměry neznám, dávám příklad a jedno možné vysvětlení, které mne zrovna teď napadlo.
Jednoznačne solivosť soli nie je čo kedysi.
…
To sa skúste opýtat manžerov obchodných retazcov keď robili konktraty na dodávku soli.Všetci výrobcovia soli sa predbiehali so super cenami a posledný prišli zo Solivarov Prešov a podpísali objednávku.Potom prišiel zahraničný investor z Rakúska,trochu do toho investoval,nabral zisky,demontoval technológiu a nechal krachnut a teraz je soľ raz taká,raz onaká,myslím si,že podobný postup asi nastal aj čechách.Tuna ostalo len múzeum starého Solivaru.
Iodized Salt
Also known as table salt, Eubanks says that iodized salt usually contains anti-clumping agents that give it a distinctive, slightly metallic taste—one that most professional cooks do not enjoy. It's also highly processed and has a weaker salinity and flavor, so it definitely isn't the best option to cook with. If you're at a restaurant and need to add a bit of table salt to your food, it definitely won't hurt, but in general, it's best to stick with something else in the kitchen. (If you're baking something that calls for salt and the recipe doesn't specify, iodized salt will be fine—you're likely using a small amount, and most people aren't going to be able to detect the slight taste difference when it's baked into a sweet and flavorful cookie anyw
Ja som mala problem s morskou solou (uz neviem znacku), ze v nej slanost bola akoby zle rozlozena. Ta ista davka raz posolila len slabo, druhy raz zase jedlo presolila. Vobec sa nedalo odhadnut, co urobi. Nedalo sa s nou varit.
Odvtedy sa radsej kazdej morskej soli pri vareni vyhybam (a pouzivam len pri kupani).
Soĺ už nie je co kedysi bola vtedy stacilo trošku posolit a polievka bola super 👍. Teraz solim a solim a stale nie je to ono co bolo kedysi. Kde sa dá kúpiť kvalitná soľ taká ako bola kedysi dávno. Odkiaľ kupujete ?
My už dlhé roky kupujeme iba tu modru sol Solivaru vychválených v predošlej diskusia a ta tiež soli zle. Ale tvoju skúsenosť mám aj ja, že sol vôbec nesoli a polievku musím dochucovať na viac krat. Včera kurací vývar dostal 3 kavove lyžičky Solivarov. A hovädzie rezne som klasicky posilnila mäso, sol medzi prsty a rozsypat po kúsku masa z oboch strán, rezne totálne neslane, musela som dosalat na tanieri ešte. Nie, nemám vyšší vek a ani žiadne choroby. Moja mama toez tvrdí, že sol slabo soli.
Ja som minule kúpila morskú jódovanú soľ a stačila štipka. Včera som kúpila tú klasickú modrú a musela som úplne obsypať vajce aby bolo slané.
@moonlight1210 áno morskú soľ už dávno nepoužívam pre tieto isté problémy ako píšeš ty.
Lenže už ani normálna soľ už dávno nie je čo bývala.
ja kupujem soľ z Jednoty a zdá sa mi , že jej toľko nespotrebovávam. Lebo tiež v poslednej dobe pozerám, že jedlo nepresolené ale soli minieme raz toľko ako kedysi.
Ano vnimam to posledny mesiac/dva. U nas sa vela vari. Len ja pouzivam vela druhov soli, tak nikdy neviem ktora to vlastne je, lebo to mam uz presypane
Tak ja solim velmi malo ale mne sa praveze ta lidlova zda ze soli az moc. Morska sol byva slabsia aj himalajska.
@dominikamacakova pošli fotku, ktorú morskú soľ si to kúpila prosím ťa a kde 🙏.
Už som si myslel, že som videl všetko, ale táto diskusia je čistý blázinec. Vraj soľ nesolí! Takže poporiadku...
Kuchynská soľ je chemická zlúčenina chloridu sodného ktorý má vždy rovnaké vlastnosti (učivo chémie základnej školy). Nie je možné aby soľ v Lidli bola menej slaná ako iná soľ kdekoľvek na svete. Čo môže byť iné je, že je jemnejšie mletá, čiže sa lepšie rozpustí v jedle a potom sa zdá, že jedlo je menej slané. Hrubozrná soľ sa rozpúšťa dlhšie. V súčasnosti je trend používať skôr hrubozrnú soľ.
Mimochodom, každá soľ je morská. Aj tá naša z Prešova. Soľné sloje tu vznikli, keď ustupovalo more niekedy v druhohorách.
Nemáte za čo, že som vám odhalil toto ťažké tajomstvo
@yosi asi nemáš pravdu, pretože som našla viac diskusii kde si to ľudia všimli. Dokonca som našla články, kde sa rozoberá ktorá soľ má akú solivosť a na čo je vhodná.
Tak na diskusiách vraveli? Na ,,Fajsbúku" je niekoľko Retro skupín kde fanúšikovia spomienkového optimizmu a budovateľskej tradície bez problémov tvrdia, že za komunistov bola tráva zelenšia, voda mokrejšia, soľ slanšia a aj to Slnko kedysi nejak viac hrialo. Internetové diskusie by som ako relevantnú vzorku určite nebral.
@yosi počuj ty optimizmus. Pred dvoma týždňami sme kúpili kilo soli. Už mi pol kila chýba a nie sme v reštaurácii pre 300 hostí. Varievaš denne doma roky? Snáď tu nejdeš všetkých presviedčať, že dať na 4l polievky dve polievkové lyžice soli je ok nie? Všetky si pamätáme, koľko sme mali v oku merku obvykle.

Druhý čo hovoria na polievku nie je im presolená? Nemáš vyšší vek?