Pridávate smotanu do francúzskych zemiakov?
Ahojte, odmalicka mama, starka atd. doma davali do francuzskych na konci smotana, vajicko rozmiesane a zaliali. Ale mam pocit, ze vdaka tomu z nich byvam nafuknuta ako balon.
Co pridavate do francuzskych Vy? 🫣
@beckinka ano premyslam nad tym, ze to tento krat skusim s nou 😳🫣
Ja dávam uvarené zemiaky, vajec dám aj 13-14. Plus klobaska, ale musí byť navrchu aby sa tak fajne spiekla 😀. A klasika soľ, korenie. Plus zalejem smotanou áno.
Tak si daj rastlinnu smotanu.
A co tam este davas? Nebude to skor z klobasy?
My sme začali dávať namiesto mlieka acidko a je to fakt bomba!
Smotanu (bez vajíčka) aj strúhaný syr.
Ja keď chcem aby to bolo ľahšie dávam cca 1/2 zemiaky a 1/2 cuketa. Vajíčko dávam natvrdo a zalievam smotanou na šľahanie. Ale ta cuketa spravi veľa.
Zalezi aj co a kolko toho tam davas... U nas klobasu decka nezjedia, takze su z toho take zapekane zemiaky.. len zemiaky, trochu slaninky, trochu mrkvy (tu chcu tam, ale aj hrášok je fajn alebo tekvica na platky), uvarene vajicko, trosku cibulky na platky a zaliat to cele smotanou. Nic nepredvaram, vsetko na mini platky, pecie sa to asi hodinu a este chvilu zapeka
Ja francúzske už roky nejem ani nevarim , lebo mi ich proste nestravi. A je úplne jedno co do nich dám 🤷♀️
Tiež nemôžem laktózu, alergiu nemám. Mne to podla mňa nestravi, lebo to jedlo je samo o sebe ťažké na travenie aj kvoli dalsim surovinam. Par takychtto jedál mam na zozname
Ja dávam varene zemiaky, vrstvu napr. parkov, prip. masa, znova vrstva zemiakov a masa, varene vajcia nedavame, nechutia nam tam. Vrch zalejem smotanou v ktorem rozslaham 1-2 vajicka, pridam horcicu, zalejem zmes a posypem syrom
ja napríklad dávam do francúzskych zemiakov párky(nie sú také mastné) a ak klobásu, tak najprv nakrájané kolieska opečiem na panvici, aby sa z nich vytopila masť ( inak by to bolo všetko v tých zemiakoch) a potom tieto kolieska dám na zemiaky. Vytopenu masť vyhodim
Vajicok davam podla mnozstva zakladu. Ale tak 1-2.
A klobasky davam len trochu. Viac pre farebnost a vonu, nez pre chut. Chut radsej dobehnem koreninami.
@ovaaa to nie su už francuzske zemiaky, to je už niečo ine,
Ano bez toho by to bolo suche asi
ja dávam tiež sladku aj kyslú smotanu a keď nemám smotanu, dobrý jogurt grécky 10 percentný namiesto kyslej smotany....zmiešam s vajíčkom, koreniny a mňam všetci milujeme, veru aj si ich asi uvarím teraz ☺
Cim viac tuku mliecny vyrobok obsahuje, tym ma menej laktozy, tj ak mas podozrenie na laktozivu intoleranciu, najlepsie je pouzit slahackovu smotanu 33%. Kysla je samostatna kapitola, ako kyslomliecny vyrobok vyrabany fermentaciou bakteriami mliecneho kvasenia, ti vobec nemusi robit dobre. Ja tiez kyslu smotanu nemozem, zato slahackova je ok.
Ja robim fr. zemiaky zo surovych zemiakov nakrajanych na tenučké plátky a nepouzivam klobasu ale spekacku alebo obycajne párky (take tie hrube) tiez na tenke kolieska, varene vajicka dnu nedavam. A zalievam mliekom rozmiesanym s 3 vajickami, a navrch potom syr
@linda117 ja tiez ked uz tak spekacka ale zo surovych ma nenapadlo beztak to peciem extremne dlho 🙈
@matilda2015 haha tiez som premyslala nad ryvhlejsim obedom 🙈
Ja dávam smotanu na varenie, bez vajíčok, my ľúbime, keď plávajú 🤤. Áno, je to ťažšie jedlo, ale raz za čas sa obetujeme. Inak sranda, koľko rôznych receptov je na ne. Ako keď tu bola téma o majonezovom šaláte, každý robí inak.
Nezalievam ničím.
Mňa nafukujú aj samotné zemiaky.
Zistila som to, keď som robila opekané zemiaky s cibuľkou a slaninkou, len tak na plechu, bez akejkoľvek ďalšej prílohy. Opakovane.
ahoj, ja do vajicok zamiesam bud biely jogurt alebo Rajo bezlaktozovu smotanu a tym to zalejem (manzel ma tiez problem s tym dlhym travenim tak to robime takto)
no ja napriklad davam parky - tie hrubsie z Jednoty, maju celkom dobry obsah masa a su bez papriky (ked uz dam do zalievky, ale dakedy nedavam vobec aj ked mam domacu) lebo nemam rada klobasu a tu neviem travit 🙂. Skus si spravit bez zalievky, prip. ako niekto vyssie radil - my to zboznujeme len kyslu kapustu so zemiakmi zapiect, to je mnamka. Prip. si sprav nie francuzske zemiaky ale ratatuile - u nas max uspesne dietne jedlo na plech
@lubi2002 ta bezlaktozova je super

Ja robím napríklad takto 😀 surové zemiaky nakrájame na tenké plátky tak 3mm vyložíme nimi jednu vrstvu na plechu na to dám nahrubo nakrájanú cibuľu dám vegetu a červenú papriku na to ďalšia vrstva zemiakov korenie na pečené kura a paprika plus dve klobásky nakrájané na to zase zemiaky a korenie ako v predošlej vrstve 2 klobásy a nakrájaný eidam na plátky na to zemiaky vrstva korenia trocha oleja a supnem do rúry na 200 na 50 minút..pred koncom posypem2 vrch syrom 😀