Prvýkrát máme natlačenú kapustu v sude, ale je mäkká
Chcem sa spýtať, ci sa da este zachranit kysla kapusta, ktora asi nam nevykvasila. Zatazili sme ju, no vrch bol taky smradlavy, tahavy ako blato, tak sme ho vyhodili, zvysok je velmi makky. Nie je to ako riadna kvasena kapusta co chrume pod zubami, ale ako take nieco mlandrave. Prevarili sme slanu vodu a zaliali, no nepomohlo. Mame toho natlaceneho v sude 60kg. Nevieme, ci sme mali zlu technologiu-sol, korenie,bokovy listok, cvikla- alebo ci bola kapusta z Bernolakova cize to bol dovoz z Polska taka nekvalitna.Mate skusenosti ako by sa dala este zachranit prosim? Aby sme mali o tyzden kapustnicu....
@majkabambulik nebola to zimna kapusta
@onedaynick viem. Ja ale chcem aby som sa aj napr. o rok mohla k foru vratit cez priecinok "zapojila som sa" 🙂
@majkabambulik ak zijes na Sk daj si v miestnej skupine inzerat ze kupis trocha domacej kvasenej na stedru veceru. Urcite ti niekto preda, dobri ludia nevymreli
,,,dievčatá, ak robíte kvasenú kapustu len pre vlastnú spotrebu veľmi doporučujem recepty tejto pani. Kvasená kapusta je hotová za 4 dni. Urobíte si do pohára koľko chcete. Je vynikajúca, robila som zatiaľ podľa nej aj kapustu s mrkvou, aj tá je vynikajúca.
@simca06022011 ved v pohode🙂 ja som reagovala na autorku, ze v koreninach a cvikle to nebolo, lebo tuto kombinaciu pouziva vela ludi, takze problem bol inde:D
@majkabambulik ahoj, trochu sa skus povzniest nad to, chapem, ze ta to nastvalo abo mrzi, led sa vam pokazilo vsetko. neviem preco, ale je zvlastne,ze tri varky sa vam pokazili. robievame do suda aj do poharov, vzdy sa podarila, vecer tlacime a uz v noci zblnka a pracuje. za par dni kysla
v poharoch neviem ako rychlo vykysne, otvaram ju vzdy az po dlhsom case. ta z obchodu nie je az taky grc, tento rok som v jednote vyskusala aspon 3 znacky a vsetky boli ok. alebo ako radia vyssie, skus si vypytat, odkial si?
@majkabambulik napiš presne postup ako ste ju robily, treba prist na to čo ste pokazily. Nmožstvo soly a spôsob nstlsčenia.
@majkabambulik no zase až taká zlá z tých obchodov nie je ;)
@majkabambulik ja od smrti rodicov kupujem zimnu kapustu na trhu vzdy az koncom oktobra nastruhanu kapustu, robievam tak z 20 kg,doma ju vysypem do vane, posolim, poniesam a necham odstat cca 3-4 hod. kym zacne pustat stavu. Poriadne natlacim do suda, presypam len solou, ciernym korenim, rascou a bobkovym listom. V sude nakoniec necham tak do 10 cm stavy. Zatazim plastovym plytkym tanieron, v sachoch obalenou cadicovou kockou a drievkami. Zatvorim, do zliabku dam vodu a pri izbovej teplote necham kysnut 5 tyzdnov. Neotvaram, len dolejem vodu do zliabku, ak treba. Po 5 tyzdnoch ochutnam a ked je dostatocne kysla, dam na chladne miesto. Kapustu mam vzdy super.
@majkabambulik odkiaľ si? Ja by som teda nemala problém dať ti kapustu na Vianoce 🙂. Chapem, že ťa naštval a znechutil vysledok. Podľa mňa ste mali letnú kapustu, tá "zblatovie". A hlúbiky tam isto nepatria. Tento rok už nič, hento vyhoď,zachraniť sa nedá.
@mirro @eva64 @stefi_k @janetinka27
Dakujem Vam vsetkym za ochotu pomoct mi, ste zlati. Som z BA. Postupovala som asi tak ako vsetci zo sacku s nastruhanou kapustou z kapustarne z Bernolakova som dala jednu vrstvu a potom posypala solou,platkami cvikly, bobkovym listom, ciernym korenim, rascou a dalsiu vrstvu nastruhanej kapusty a samozrejme utlacili sme to...Ano, mohla to byt aj letna kapusta, na predajni to mali oznacene ako dovoz z Polska a nic viac, takze len Pan Boh vie, co to predavaju-ci letnu ci zimnu @martulka48 srdecna vdaka za tip a recept , potesila si ma velmi, ze za 4 dni mozem mat este kyslu kapustu. Utekam do obchodu kupit tie 2 hlavky kapusty, jablka este nejake mame, snad sa mi to uz len raz musi podarit!
@majkabambulik urcite v kapustarni kde predavaju kapustu kope ludi nebudu mat letnu kapustu, to sa mi proste nechce verit.
My presne pre toto najskro kapustu miesame so solou, este pred tlacenim, odvazi sa kapusta, mnozstvo soli na to a vymiesame to spolu a potom tlacime... inak sol NEJODOVANA, to u nas pocujem milionkrat kym ideme tlacit :DDDD NEviem preco, ale obycajna musi byt vraj
@eva64 ano presne tak aj my :D AZ na to, ze teda 5 tyzdnov u nas v teple nie... tak max. dva tyzdne, kym neprestane casto "prdiet" a potom uz ide smer spajza
@majkabambulik Držím palce, nech sa to vydarí. Ja mám od piatka naloženú. Hlavne, že viete čo tam dáte. Ja by som nikdy nekúpila postrúhanú kapustu... dajte pozor, aby bola kapusta stále ponorená vo vode. Ak nestačí pridajte prevarenú vychlanutú slanú vodu, ale nie veľa, len aby bola ponorená. Potom napíšte či sa vydarila
@majkabambulik nemali ste v miestnosti, kde bol súdok príliš teplo?
@veronika_1991 tak zo začiatku ked ma kapusta kvasiť, môže byť v miestnosti aj 27 stupnov 🙂 ked sme mali taktko kapustu u otca tak on tam tak silno kuri... a bola super vykvasena
@klarissa25 no ale len chvilu... urcite nie tyzdne
@simca06022011 no jednoducho kým nevykvasí, potom samozrejme s nou treba do chladu
@majkabambulik
Neviem, ci to tu baby spominali, ale klucovy je pomer soli. Nie viac nie menej, presne ako spominala ta pani vo videu od martulka48, zarovnana polievkova lyzica t.j. 20g soli na kilo kapusty. Oplati sa vazit. Nam takto zmlandravela, ked som to chcela menej slane a "zdravsie" a nevydalo, vsetko slo do kosa. Pomer soli, aby bola pod vodou, stavou, kludne aj doliat vodou, ak je malo stavy a ciste pohare, sudok. Na zaciatok izbova teplota, ako zacne kvasit, vidis penu do chladu. Drzim palce.
@majkabambulik ahoj každý rok aj tento kupujeme kapustu v Bernolákove, treba to fakt silno, silno tlačiť do súdka aby nezostal žiaden vzduch medzi kapustou soľou a korením, pri tlačení začne púsťať vlastnú šťavu, je jej toľko až ju treba zlievať v priebehu tlačenia kapusty. Pomer soli na 15 litrový súdok je myslím do tých 300 gramov soli. Napokon zostane voľný priestor asi 10 cm od okraja súdka, kde nechám kapustovú šťavu (aby bola kapusta ponorená) Kapustu som nikdy nedolievala priamo prevarenou vodou. Vodu som naliala iba do žliabku, súdok potom prikryla vrchnákom. Kapusta začala už na ďalší deň kvasiť, občas len odklopím vrchnák, špongiou odstránim starú vodu zo žliabku aby sa tam udržiavala čistota, nelejem do žliabku čistú vodu a ihneď zakryjem vrchnákom. Niekedy treba doliať vodu do žliabku aj preto lebo kapusta si ju náhle stiahne.
Keď vám kapusta takto splesnivela, už ju asi nezachránite, ale tak držím palce aby sa nabudúce podarila a bola ako mamkina. Tiež sa mi prvý krát moc nepodarila.
Naša vyzerá momentálne dobre a vonia správne kapustovo, konzumovať budem ale až na silvestrovsku kapustnicu, vtedy by už mala byť dosť kyslá (asi 5 týždnov kvasenia, prvý týždeň v teple, potom skôr v chlade.) Keď ti smutno bez kapustnice, neskúsite si kúpiť kapustu niekde na trhu? tá by ti možno neuškodila.
@mladena Ja som minule priniesla z chýrneho trhoviska na Miletičke takú zlú kapustu že až! Strašne bola cítiť octom 😒 Dnes je všetko lotéria, žiadne normy! dva krát rovnakú potravinu nekúpiš, každý si dáva do svojich výrobkov čo chce, koľko chce...
@martulka48 smutné no, najlepšie by bolo v maximálne možnej miere mať potraviny vlastné, škoda že niet času a koľko krát ani možnosti na to nie sú. My teda aspoň tú kapustičku na zimu sme zvykli robiť, teraz nie je dosť čerstvej zeleniny a je to naozaj za vlastne veľmi lacný peniaz súdok plný zdravia, ktorý vydrží v pohode do jari.
@evkano1402 s tou solou to asi nebude az take kriticke. Ja so vzdy odmeriam, nasolim, ale cast soli aj odide s pustenou stavou, tak pri tlaceni do suda kazde poschodie este posolim, len tak od oka. A kapusta je super😉😆👍
@mladena dakujem ti za tvoju spravu, ja som bola prvy krat iba v Bernolakove, mozem sa opytat, ci kazdy rok tam postruhaju hlubiky? Ja som sa najprv telefonicky pytala na cenu a na tie hlubiky a ich zamestnankyna ma presviedcala, aby sme si urcite od nich kupili za tych 0.97 /kg , pretoze oni vyvrtavaju hlubiky, no ked som otvorila tie vrecia 60kg kapusty tak ma skoro vystrelo, vsetky hlubiky postruhane a aj niektore hrube cele hlubiky nepostruhane mi tam pribalili-ktovie od koho. My to vyhadzujeme, takze odpadu bolo za par kilogramov. Pri preberani sme nasli aj spinave casti no to chapem, neocistili vrachne listy asi poriadne. Kebyze byvam blizsie tak im to idem reklamovat, za ma takto oklamali. Nuz ked vtacika lapaju, pekne mu spievaju....Na buduci rok pojdem urcite do Stupavy. Aj ja mam zle skusenosti s tou kupenou kapustou na trhovisku, presne take iste ako @martulka48 - ten octovy smrad moj manzel neznasa, natahuje ho na zvracanie a mne ten ocot tiez nie je velmi prijemny, z tej octovej kapusty moja uz neboha mamina aj zvracala, nuz ked mas domacu kapustu tak vies co je v nej, ked kupis tak predajca casto nepovie pravdu co vsetko tam dal aby to kvasilo a neskazilo sa mu to, zial.
@majkabambulik ahoj prepáč že píšem až teraz, nebol čas, nuž áno, mylím že tam boli aj také hrubšie časti postrúhanej kapusty, nechali sme tak ako je, oni presne vymerajú počet kilogramov na veľkosť súdka, nám to vždy vyšlo tak akurát samozrejme poriadne natlačené v tom súdke. Ja ti už prajem len aby ti kapusta vždy vyšla a pekný zvyšok sviatkov ešte.
@majkabambulik ešte ma napadlo, prvý krát mi kapusta trocha splesnivela, pretože mi vtedajšia kolegyna poradila, že ju mám nechať prvý týždeň otvorenú a zaťaženú nejakou fľašou s vodou ked nemám kamen či čo.... no to bola hlúposť lebo ako som si zisťovala tak ten proces kvasenia musí byť anaeróbny teda bez prístupu vzduchu, preto odvtedy ju síce ani nezaťažujem ale vždy akonáhle nalejem vodu do žliabku hned zaklopím veko a je tak zavretá celý čas a už sa odvtedy nepokazila. Tak ešte raz ahoj 🙂
@majkabambulik Skúsili Ste naložiť tú kapustu ? ja som z nej robila kapustnicu, je fantastická
@mladena dakujem za odpoved, tak to vyzera ze to bol len marketingovy klamlivy tah s tym vyvrtavanim hlubikov. Ano, na predajni to vypocitaval 1,2 kg kapusty na 1l sudka. Pekny zvysok sviatkov zelam aj vasej rodinke.
@mladena dakujem za radu, no my sme to prvy tyzden nechali otvorene a potom zatvorili, no kapusta bola na vrchu ako hniloba zhnita, mutna, smradlava az na zvracanie, to sme vyhodili prec, odsali a doliali prevarenu slanu vodu, no a az do spodnej vrstvy suda je neskutocne makka ako blato, mlandrava...

@simca06022011
tak to uprimne lutujem, rucne krajanie a ono sa to pokazi, no my sme sa ucili asi naopak, najskor 60kg - skazilo sa to, potom 20 litrovy sudok, tiez skazilo sa to a nakoniec sme este dali do 5l pohara a tiez sa to skazilo - no ako sa hovori, na infarkt! Na vianoce prvy krat bez kyslej kapusty! Z kupenej kvasenej je nam zle a zvracaju vsetci, tu co sme kupili kvasenu bolo citit v chuti ocot a ta chemia je tam asi doliata tiez. @cervenaruza123 @fiffinkaa @mamadievcatiek @vulka @heni79 No dakujem vam vsetkym za radu, aby som neskusala testovat tu skazenu na nasich zaludkoch na vianoce. Lepsie vianoce bez kapusty ako na vyplachu zaludka v nemocnici pripadne s hlavou v zachodovej mise. Takze to budu bezkapustnicove vianoce, do soboty zazrak uz neurobim, ja som uz znechutene kapitulovala pred tou kapustou a je mi doplacu ked vidim tie plne sudy skazenej kapusty. Ak by ste sa nahodou niekde dopoculi ci sa da este raz prejst kvasnym procesom ked to nevykvasi prvy krat po cca tyzdni tak vam budem vdacna ak mi date vediet, aspon pre buduci rok.