icon

Raw stravovanie

ajush5
29. dec 2018

Ahojte, on nového roka začínam s Raw stravou. Snažila som sa naštudovať o tom čo najviac a pripraviť sa na to no ja taký mäsoholik a milovník pizze... Je tu niekto kto prešiel na raw? Podelíte sa somnou ako ste to zvládli, ako nakupujete poprípade z čoho sa skladá taký nejaký bežný denný jedalnicek?

ajush5
autor
31. dec 2018

@aadenka jeee to by bolo super 🙂 mám tiež chujfon tak nemá probléma dakujeeeem. a.domjenova@gmail.com

aadenka
31. dec 2018

@ajush5 mas to v poste 😉 Ak budes potrebovat vysvetlivky, klido sa pytaj 😄

pieces
31. dec 2018

@alienkami vegánska strava nestačí, musí byť raw

araik
31. dec 2018

Ak mas instagram odporucam pozriet pouzivatela avalsoraj, pridava raw recepty a celkovo tam urcite najdes viac takychto inspiracii

mija_ja
31. dec 2018

@ajush5 Ahoj, je potrebne zaradit do jedalnička viac strukovin, kadejake semiačka ( lanove, sezam, konopne ) , určite je super naklíčovať . Dobre by boli aj najeka ta chlorela,spirulina alebo zeleny jačmeň ( to už podla učinkov si vybrat, alebo striedat). A potom naučiť sa jesť trošku väčšie množstva ovocia a zeleniny, lebo je v nich dosť vody. Takže treba jest väčšie porcie ako pri nejakom mäse a prilohe. A ešte su fajn oleje, tiež su konopne, lanove, olivovy, super je ryby olej, ale ten neviem či chceš. je to ryba, ale zasa na Dčko a omega super. Da sa zanho najst určite naka nahrada, ale ja som neriešila pijeme ten. A potom už len skušat a otestovať si čo tvojmu telu kedy vyhovuje a v akom množstve. Lebo každemu sedi ine. Možeš sa pridat do RAWackej skupiny na FB, tam ti daju rad viac než dosť a z toho už len povyberaš čo je to prave pre teba 🙂 Držim palce, nech všetko dobre dopadne

pipina5
1. jan 2019

Jeden den v tyzdni si sprav aj teplu zeleninku. Lepsie to pak zvladnes. Ked budes celkovo v strese z toho co a ako mas jest, tak raka neporazit ani keby si co jedla. Takze holka pokoj, viera a radost zo zivota a aj z jedla. Kostky z marhuli a mms. Bola som vitarianka a smoothy vtedy este neboli... ale moja rada je, ze raz jedz cele veci, inokedy nakrajane, pak postruhane... raz jednotlivo, pak viac dokopy... nemozes jest rovnako. Vzdy si to oziv niecim. Kup si pekne nadobky, ... nechutnejsie veci jedz skor doobeda a k veceru take co ti chutia- aj si vecerny papkac. Lepsie to zvladnes. Pi veeeeeela vody. Odplavujes z tela priserky- preto aj ta strava. Cize psychika- mysel, voda, spanok a az potom to co pozujes. Das to. Bud silna. Nakoniec je to len a len o tebe.

janaff
1. jan 2019

@ajush5 pridaj si do sladkych tyciniek aj lupane konopne semienka, su proti rakovine a marhulove jadierka. staci zacat len s jednou na den, ja som mala silnu reakciu, lebo som dala na zaciatok viac. skus aj graviola stavu, v rodine to zabralo. do smoothie ananas, papayu, enzymaticky rozpustaju. vela mrkvovej stavy, aj ta rozpusta, cisti. inac bolo by celkom dobre aj nieco zelene vypestovat doma v kvetinaci kvoli vitaminom, z obchodu nemaju az taky obsah. a je potvrdene, ze len jedlo neosetrene chemicky ma protinadorove ucinky. zerucha rastie rychlo, da sa strihat aj vacsia a je to najzdravsia zelenina na svete. zlozenke stravy, najprv ovocie, orechy, potom zelenia, aby to nekvasilo. inac podla chuti, telo ti samo povie mnozstvo, tak aby ti nechybala energia. inac sa pridavam k tebe, tiez by sa mi hodila ocista. len mi je z raw cez zimu nenskutocna zima. asi by to chcelo nejake zahrievajuce korenie.

pieces
1. jan 2019

@janaff zahrievacie korenie - zázvor a škorica

janaff
1. jan 2019

@pieces davam, aj pernikove. aj do smoothie. ale myslela som k zelenine. stiplava paprika mi nerobi dobre na travenie a ekzem. viem, ze jest surovu zeleninu v zime nie je prirodzene, ale snaha by bola, len mne to pada na to ochladeni sa a zimomriaveni.

ajush5
autor
1. jan 2019

Ďakujem baby ste úžasne 🙂

aadenka
1. jan 2019

@ajush5 sme 😉 Ale hlavne ty bud 😉
Choroby nas neprichadzaju zabit, len upozornit, ze cosi treba v tom nasom zivote zmenit.... tak drzim prsty, aby si zistila CO a AKO 😘👍

katrin69
1. jan 2019

@ajush5 Úprimne, mala som pár svetlých dní, kedy som jedla čerstvú zeleninu a ovocie, ale som človek, kedy sa mi do toho jedla zapletie chlieb a iné veci. Mäso už vo veľkom nejem, teda raz začas sa mi objaví na tanieri (najmä u svokry). Ale mám mnohých známych, ktorí bojovali s chorobou a bola im odporúčaná raw strava, alebo zeleninová. A ja ti len pridávam 👍 lebo aj ja som čítala pár vecí, ale ešte ma nič také vážne nezasiahlo, aby som spravila tak ráznu zmenu ako vy. Veľa sily a toho zdravia 😘

dadka_bb
1. jan 2019

taka mlada krasna zena a rakovina? 😢 drz sa! velmi ti prajem skore uzdravenie.a uplne sa zacinam pohravat s myslienkou raw aj ja

kattrin5
1. jan 2019

Ahoj, Ja som sice nepresla uplne ale velmi limitujem zivocisne potraviny, maso jem Tak 1 max 2 krat do tyzdna, tiez Som zastancom toho ze clovek ma jest 80 % raw a ovocie, zeleninu. Taktiez obmedzit jednoduche karbohydraty, cipsy, krakery a veci podobne. Clovek sa uplne inak citi aj inak vypada ked sa stravuje zdravo a ma pohyb.

pieces
Autor odpoveď zmazal
pieces
1. jan 2019

V tvojom prípade, ak sa jedná o rakovinu by som neriskovala a šla by som na 100% raw, a nie že postupne obmedzovať živočíšne produkty... Verím, že sa Ti to podarí!

airaw
2. jan 2019

Ak môžem odporučiť, tak s rakovinou sa oplatí bojovať s postom, je to dosť radikálne, ale má to účinok, mám v okolí ľudí, čo sa vyliečili aj z epilepsie, diabetu a aj z rakoviny

tiumen
2. jan 2019

@ajush5 poradiť neviem, ale na insta sledujem Alex Wortex a tá je vegánka.. Má tam aj recepty v tých "hightligtoch" v profile či ako sa to volá..

tomikejt
2. jan 2019

Ako písala kočka vyššie, na IG Alex Wortex ale viac raw receptov pridáva jej mama, ladycarisma.

olivnik
2. jan 2019

Ak potrebujes vylucit vsetko zivocisneho povodu stale nechapem preco raw? ved staci byt veganom .. niektora zelenina predsa potrebuje tepelnu upravu napr. zemiaky a vsetka korenova zelenina. Telo ziska ovela viac ak tento druh zeleniny tepelne upravis

olivnik
2. jan 2019

A este na tvojom mieste by som urcite navstivila odbornika na stravu, ktory ti pomoze zostavit jedalnicek. Nie nejakeho vikendoveho akoze odbornika..ale normalne vystudovanu osobu v tomto smere - nutricia lebo lekari nemaju o tom ovela viac vedomosti ako bezni ludia, oni to nikdy nestudovali. A je to dost zlozita veda a v tomto stave sa ti to oplati si myslim. vela zdravia prajem

pieces
2. jan 2019

@olivnik vegánska strava nemá taký účinok ako raw

janaff
2. jan 2019

@olivnik ano niektore potrebuje tepelnu upravu, ale tam ide okrem ineho o to, aby sa telo rychlo dostalo do zasaditeho stavu a tepelne upravena zelenina uz nie je taka zasadita.

janaff
2. jan 2019
sbear
2. jan 2019

Ja som raw skusala 3 roky dozadu a precitala som xy knih a pozerala xy zahranicnych videi. Mam jednu knihu v cestine, ktoru predam za 7 EUR + postovne. Ak si z BA, mozem ti dat prezentaciu. Mne raw uplne nesadla a nedodrziaval som tie prehnane zasady. Hlavne si treba uvedomit, ze Raw nie je znacka ako Adidas. Raw ma vela zasad, aby to fungovalo. A raw nemusis byt 100%. Ja som raw asi 70%. Hlavne to zaberie mrte casu, priprava a zhananie kvalitnych potravin. Ja osobne uz nemozem ani citit priliz chemicke potraviny. Doma mam odstavovac, 2x rozne raw mixery, lis na olej, reverznu osmozu, susicku raw, zvlast mraznicku 6 policovu - postupne kupovane a kvalitnejsie znacky. Ovocie, zeleninu, oriesky, semiacka kupujem kade date. Susene veci a semiacka v mega baleniach (pozor doma na mole!) cez svetplodu.cz, bio banany Kaufland, Billa. Ovocie Bratislavske trhoviska - mam uz ale osvedcenych predajcov za tie roky. Mame aj zahradu, je priserne daleko, ale ked je plodny rok, tak jablka sa daju skladovat aj pol roka. Ovocie pomrazit. Cize ked sme tam 1x za mesiac, nieco sa vzdy urodi. Ak mas rodinu so zahradou, nech ti tam pestuju ovocie hlavne - vsetky mozne druhy. Lacne susene ovocie nejedz, mozu tam byt plesne alebo je to v niecom namocene a to uz mas lepsie varene zemiaky. Od jedneho chlapika z CR kupujem za tajnu cenu jacmen a chlorellu. Bez toho by som uz tazko ficala... Mrazene ovocie, zelenina z obchodu tiez byva sparene, cize nie je raw. Alebo je predrazene... Pozor banany, tym sa zacina. Treba ich nechat dozriet kym maju hnede bodky na supke. Po 2 rokoch ti uz nebudu chutit jablka a banany a pohanka na veceru. Takze to treba obmienat. Preto mam doma tolko pristrojov...

sbear
2. jan 2019

Moj priblizny denny jedalnicek: rano osmoticka voda, osmoticka voda, green barley GW, ovocie 1 druh, po vytraveni ovocie 1 druh, po vytraveni ovocie 1 druh, po vytraveni ovocie 1 druh (ked citim, ze potrebujem nieco do mozgu alebo sa riadne najest dam si datle, raw tycinky 1-2, banany) Takze 3-4 davky ovocia a potom uz konecne 1-3 davky vareneho a na veceru 1 davku orieskov, semiacok. Uplne pri kazdom druhu stravovania plati, ze jest dalsie jedlo, az ked vytravy predchadzajuce. Preto mame tolko ludi sa nadvahou... Vody vypijem cca 3-4 flasky po 300-400ml. Rano je zaludok stiahnuty, tak preto si dam cca 300ml a o 15 minut dalsich. Po 16hod sa uz snaz nepit. Chlorellu jem po varenom jedle. Stavy si robim ked mam rano cas: v zime kalerabova, kapustova.

sbear
2. jan 2019

Ak je tu niekto z BA a chcel by GW jacmen a chlorellu, napiste mi spravu. Ja to kupujem len pre seba za super cenu. Raz som to zverejnila na FB a nejaka pani volala do GW a moj distributor skoro dostal padaka. Ja mam z toho 0% zisk, ze to tu ponukam. Ak niekto vazne chce len pre svoje zdravie, moze mi napisat.

pieces
2. jan 2019

@sbear osmoticka voda je predsa mŕtva voda, či?

lindusss2016
2. jan 2019

@sbear prosim ta, vies mi poradit ohladom suseneho ovocia, ake znacky a kde kupovat? My sme na dedine, od jari do jesene jeme len zo zahrady, do obchodu chodim minimalne, ale potom v zimnom obdobi je to pre mna "kriza". Ak mas nejake rady, ako susit alebo mrazit ovocie a zeleninu, rada si precitam.

pieces
2. jan 2019

@sbear pred osmotickou vodou by som uprednostnila vodu z prístroja Kangen