S čím zapekáte zeleninu pri potravinových obmedzeniach?
Baby dumam, s cim zapeciem zeleninu. Predtym som pouzivala syr, smotanu. Teraz nemozem pouzivat nic so zivocisnou bielkovinou. Takze nic mliecne a ani vajicka. Poradte. Dik
@evitka83 Tak este mozes pouzit nejake veganske nahrady syra, smotany - tusim ze to robia so soje, tofu, rastlinne mlieka... chutovo neviem ake to bude a konzistenciou ako sa to bude "spravat", ale vyskusat mozes.
Viem ze napriklad na cestoviny sa namiesto parmezanu pouzivaju najemno nastruhane lieskove oriesky - chuto to na nerozoznanie, ale neivme ci by som to skusala zapekat.
ono sa dá aj bez toho.mne tie zapekané recepty prídu na jedno brdo,každý jeden končí posypaným syrom.robievam bez toho syra a je to super.
@malinkaaninka 🙂 lebo tak sa vacsinou zapeka :D aj polievky su vsetky rovnake, lebo su tekute :D
@fokuska voda je neutralna.syr nie.
Existuju nahrady smotany. Ryzova aj sojova. Je to take hustejsie rastlinne mlieko s vyssim obsahom tuku. Ja pouzivam ryzovu namiesto sladkej smotany. Varievam s tym pre brata, ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. Ta chut je taka neutralna, jemna.
@evitka83 miesto vajec a mlieka/smotany sa dá použiť hraška http://www.zelenadebnicka.sk/vyhladavanie?contr... je varianta aj na sladko.
náhrada za syr https://www.bioland.sk/rastlinne-mlieka-a-vyrob...
oba výrobky mám odskúšané a odporúčam
Existuju rastline smotany urcene na varenie, najlepsia je podla mna z nich sojova od Alpro. Na ich mandlovom nesladenom mlieku fungujem uz asi 5 rokov. (nemam alergiu ale vylucila som mliecne vyrobky, s pribudajucim vekom ich telo horsie spracovava a zaroven zenam kazia plet a kopec inych kompliacii s tym je...)
Skusila si zapekat so strukovinami? Normalne napr. s fazulou. Zmes nieco ako hustejsie chili con carne (moze byt aj vegetarianske bez masa) a zapiect. Nemusis zapekat cistu zeleninu.
tak to zapec len pokvapkane olivovym olejom a daj tam nejake bylinky alebo tak 🙂
Bez mliecneho to nie je ono, to ti verim. Ale daju sa najst rozne nahrady ako tu uz zaznelo, ja som tiez s Alpro parkrat skusala a super 🙂
@liv1
presne ma to napadlo ked vyssie je spominana znacka alpro-to je sice znama ale ked si precitas co v Tom je,tak aj dost nezdrava znacka.aj to mnadlove mlieko od alpro.
treba kupovat tieto veci v bio kvalite/alnatura a ood./
inak velmi dobry je vareny cicer-dostat v dozach.rozmixovat aj s tou tekutinou a tym sa da krasne nahradit smotn do polievok,ma neutralnu ale predsa jemnu vlastnu chut,krasne zahusti,na zapekanie sa urcite hodi,vsak napkon aj ta spominana hraska to je pomleta strukovina.
mozes pouzit aj Tofu ak ho mate radi,miesto syra,ale mozes v Tom rozmixovanom ciceri rozmiesat aj trochu sojovej muky-ona to tak polepi,pridava sa aj do pecenia miesto vajec.
staci jej menej,lebo predsa ma svoju typicku aromu.kym si zvyknete
Je to dosť drahé ale skús to zapiecť s nejakými vegánskymi syrmi 🙂

Zapec len take samotne, dochut olivovym olejom, bylinkami, ochut cesnakom... ak nemozes ani vajcia pouzit nemas to s cim zapekat. Resp nic ma nenapada. Ja varim bezmliecne, vajcia ale mozeme. No je pravda ze od kedy nejeme mliecne, ani nic nezapekam. Ani len francuzske zemiaky. To si zvyknes 😉. Alebo mozno niekto poradi 😊