Štedrá večera bez ryby
Mam taku hlupu otazku. Moze byt na stedru veceru aj bravcova panenka? Nechcem teraz pocut o vseobecnych zvykoch, ale pocut normalny nazor. Totizto, ja poznam, co ma byt na stedru veceru, ale je tu problem a velky, u nas doma neznasame ryby, nejeme ich, nechutia nam. A moji drahi vzdy isli aj so mnou od stedreho stola hladni a nervozni. Tak som sa rozhodla, ze koniec tradiciam v jedle. Ved to ma byt aj o tom, ze si v klude uzijeme atmosferu a nie, ze pozeram na vyhladovanych ludi, ktori su este aj podrazdeni. Je tu niekto, kto robi na stedru veceru ine ako rybu? Dakujem za odpovede.
@stanulienkat a v com su katolikmi na Vianoce?
a v čom nie sú katolíci okrem 3 dňoch po celý rok
ja mam s muzom kapra klasicky a deti rezne, jednoducho nedaju do ust rybu ziadnu ani po cely rok, tak ich predsa nebudem nutit jest koli tradicii , lebo u nas by to vyustilo bud do pokazeneho vecera, alebo do ich pozvracania sa, a to nepotrebujeme.
Vianoce su o pohode, a ked nam ju privodi rezen tak ju privodi rezen a hotovo. Kazdý nech si pozera do vlastneho taniera.
@natalka13 jedia to co im chuti a co im nezakazuje viera, presvedcenie a zivotny styl. v zavilosti na regionoch a ich typickej slovenskej rozmanitosti je toho vela avsak vsetci krestania nejedia na stedry den a ani pocas celeho roku v piatok maso.
Ja som krestan a nehabim sa za to, no neznamena to, ze dam na stedry den natanier mojim malym kapra o salatom pretoze to nejem ani ja 🙂 .
my sa snazime stravovat zdravsie, rybky mame radi vseho druhu a na rozne sposoby a jeme ich aj viac ako raz do tyzdna. npr. vcera som na obed robil tuniaka decka to takmer nerozoznaju od hovadziny 🙂 ja bohuzial zo zdr. dovodov maso musim obmedzovat ☹
ak ta zaujima co konkretne bude na nasom stedrovecernom stole tu je menicko 🙂 :
oplatky s medom, kapustnica s hubami (bez masa), spravidla nejaka rybka zo zemiacikmi alebo nejake strukovinove/zeleninkove pyre, ktora rybka konkretne bude to teraz neriesim.
no kludne si mozes urobt na stedru veceru co chcesak ie si nejaka tradicionalistka,,mne sa tak tipicka stedrovecerna vecerera prave spaja s detstvom a nie s tradiciou,mne prave ta veera pripomina tu vianocnu atmosferu a ine maso ako ryba by to len pokazilo...skusila si lososa? btw je zvlastne ako niektori ludia nevedia vydrzat jedniny den v roku bez ich oblubeneho jedla,,ved coby mali robit keby tak hladovali cely rok a nie len jeden den v roku,ved vydrzat sa to da..na druhy ded sa mozu dopratat:P alesamosrejme je to na vas aku veceru si pripravite vy.
My robievame zubáča, ten nechutí ako typická ryba, oveľa menej cítiť rybinou a nemá ani malé kosti.
@jajka257 Uvar a upeč si čo len chceš a čo máte radi. My to tiež tak robíme - nikdy som nepotrebovala na to súhlas svokry, susedy, kamarátky a neviem koho ešte. 😉
@lucinka511 Tu nejde o to "vydržať" ale ak raz niečo nemáš rada a neješ to, tak to asi nebudeš kupovať a jesť. Ako tebe niečo vyslovene nechutí - tak to, myslím, tiež neješ a nevaríš, či?
A to teda my ryby máme veľmi radi. Ale tiež nemáme vždy kapra, radšej pstruhy, losos, tuniak a podobne. 😉
@evittam , no mne nemusis vysvetlovat o co tu ide, ved okrem ide,ved nich ich nenuti jest kapra alebo ryby,, uplne sa da nasytit aj s vybornej,vianocnej kapustince ,a dopucit sa kolacmi, da sa to aj takto vydrzat s plnym bruchom....mne len pride zvalstne ako su ludia rozmaznani a nevedia jeden den v roku nejest maso.Ved Vianoce nekoncia stedrzm vecerom,tych dni na hodovanie zostava est vela.Ale to je len mojpostreh,nepovazujem ani za zle jest na vianoce maso,nech si kazdz pripravi co mu chuti,urcite preto do pekla nepojde🙂
u nas je na stedry vecer kacka, lebo deti rybu ako taku velmi nemuseli ked boli mensie. aj ked dnes uz spapaju aj rybu.
ja davam kacku zapiect naplnenu jablckami a k tomu cervenu kapustu a zemiakovu kasu. a z vypeku spod kacky robim omacku.
teraz zijem v AT a tu napr. mavaju ludia na stedry vecer sunku. a su v pohode. alebo jednoduche rezne. neriesia to.
var to, co tvoje deti maju radi, stedra vecera ma byt preto stedra, ze sa z nej ludia aj stedro najedia. takze zvyky, sem alebo tam, pokial u vas ryba nechuti, tak ju proste nerob a hotovo.
@lucinka511 Tak mne stačí vidieť každý rok tie preplnené vozíky všelijakými volovinami a niektorí aj dva pred sebou tlačia - ja nechápem na čo to tým ľuďom je - lebo sú Vianoce?! A potom sú plné kontajnery nepoužitého jedla - neskutočné. Ale všetci sa sťažujú ako je všetko drahé a ako nemajú peniaze......😉
@evittam no hej. moyno keby nebolo tolko reklam,tak je to troska striedmejsie..my to neprehaname s priatelom, upeeim jeden kolac a adisos,zase u ans doma je to ine sa vari a epcie a pribera,ale zasa sa nic nevzhadzuje a ked daco zvysi takt o zje pes a prasata a sliepky🙂
Budeme mat: Ciernu polievku-divny nazov viem ako vznikol-neviem ale je to sladka polievka: fazula,susene slivky,marhule,jablka,skorica,klinceky a lekvar,potom mame kapustnicu a v nej ryzu a huby,je uplne bez masa,opekance-to sme nemavali ale muz si to doniesol z domu a mne to nevadi a potom salat a rybu,kapor vyprazany a kapor na masle a cesnaku.Detom robim zemiaky a rybie prsty.A ano cez den dodrziavame post kto ako moze,zje sa nieco male a poznam takych co nejedia cely den a potom si to uziju a nie je to o zvykoch ale o krestanstve.Vianoce su o krestanstve a o tom ze sa narodil Jezisko,a su rodiny kde darceky nosi Jeziako ale neveria v to tak o com to je,a vianoce oslavuju aj ty co v to neveria a pritom to je o tom krestanstve.
Ja uz neverim ake temy sa tu otvaraju...
Tak naše Vianočné menu pre tento rok je nasledujúce,vzdy si doprajeme niečo čo bežne cez rok nekonzumujeme. Ako predjedlo bude Foie gras - husacia pečeň, kyslá hribovica z čistých dubákov , steak z tuniaka s citrónovou omáčkou a zemiaky na nejaký spôsob. Ako druhá večera je klasika rezne a majonezovy zemiakový šalát,to nám ostáva aj na prvý sviatok vianočný. Druhý sviatok vianočný máme polievku z kohúta a pečenú hus. Čo sa môže a nemôže nejako neriešime,je nám to v podstate jedno a nikto sa nad tým ani nepozastavuje.
Nevidim dovod preco nie panenku jasne ze ak niekto nedrzi post a nema rad ryby alebo co tak naco sa pretvarovat a nedat si co ma rad. Kludne si daj ved su to aj sviatky hojnosti a pokial nie ste nejaki velki krestania tak kolko ludi robi aj kapustnicu s klobaskou a dobre je a nikto ho za to nekamenuje 😀
najhorsie je byt hladny a nervozny... a este na stedry vecer, to je uplna hlupost, ked ryby nemate radi, urobte si nieco ine a na kazdeho ostatneho aj na zvyky sa vykasli
napr. my zas milujeme ryby a vianocneho kapra asi najviac a kapor ma prave na vianoce najlepsiu chut, ale posledne roky travime vianoce v hoteli v alpach, tam by nam sice asi aj vyprazaneho kapra urobili, keby sme ich poziadali (kuchari su madari a ti tiez jedia kapra), ale este sme to neurobili, tak mavame uzasnu kacicu, alebo morku, hlavne, ze nam to pripravi niekto iny a my mame vianoce bez stresu, bez namahy, sme pokope, chodime cela rodina, nikto nevstava od stola, obsluhuju nas cudzi... cez den si zalyzujeme na prazdnych svahoch, potom welnes, potom nam pripravia, obsluzia, pre nas najlepsie stravene vianoce. Tradicie, z ktorych by sme boli nervozni, unaveni sme vypustili, urobili sme si vlastnu tradiciu.
My sme kresťania a ja rybu nieeeeeeeeeeeeeeeeeee. Máme rybu, lebo proste to tak je a ja som na štedrý deň hladná.
Tak ale ja jem celý rok.
@jajka257, a preco by nemohlla byt panenka, navar to, naco mate chut. A nemusis sa ani nikoho na to pytat. Zite si svoj zivot a budte stastni. Ci si date na stedru veceru pstruha, slimaky, kapra, zabu alebo medveda, tym naozaj nikomu neublizite. My sme u nasich jedavali kapra, odkedy sme s manzelom spolu, sme kapra nikdy nejedli, ani na na vianoce ani v bezny den. Jeme lososa alebo tuniak steak, co sa podari kupit. Ja som za post, a manzel ked si da cez den klobasu, uz som si zvykla, nestriela sa preto. Hlavne nech ste vsetci zdravi a v pohode. O com je ten zivot?
A este mi napadlo, chvalabohu ze moj muz nie je magor. My na vianocne sviatky nemame ziadne prezieracky, zbytocna strata casu s pripravou, zbytocne kila navyse, zatazenie organizmu. Radsej si v klude sadneme k telke a pozrieme vianocne rozpravky alebo ideme na prechadzku. Dost sa prezierame v becny den, naco 20 plechov kolacov a 4 chody jedla? Som rada, ze aj ja som uz z toho vyrastla. Nikdy nezabudnem ako to vyzeralo u nas doma, kopa napeceneho, navareneho, ked sa vyprazal kapor boli same nervy aby sa vsetko stihalo. My sme v teplakoch alebo v spodnom pradle, mame to na haku, obrus ked nestihnem ozehlit ostane ten co bol, a na druhy den dam vianocny, proste sa s tym neparam, naco? Tie stresy mi zato nestoja. Rokmi som sa to konecne naucila fitrovat, kvoli jednej veceri sa nezjasim. Nenavidela som tie stresy u nas doma, a uz ich nerobim ani v mojej rodine, naco? Zivot je o inom.
@evittam,, presne, ide sibacka alebo vianoce a ludom sibe akoby isiel koniec sveta, len aby bo bachor plny, ebo su sviatky. Nevedia sa inak tesit len s plnym bachorom. Strasne plytke. Ja som sice vyrastla v podobnej hojnosti ale teraz tak nefungujeme. Ano, lubim jest, ae nemam energiu na tu pripravu a ani nevidim dovod preco sa prezierat este viac ako v bezny den. Lebo zial ja musim byt prejedena aby som sa citila najedena a dobre vieme, ze ked su plne stoly, tak sa neda nepchat do ust. Ako dobre ze my takto nefungujeme. Ale uz teraz su obchody preplnene, vidno ze idu sviatky.
my sa tiez neprejedame ved 🙂 a rybu jeme ale uz bolo aj take ze sme nejedli a mali sme normalne rezne lebo ocinu si pichol kostou do krku rok pred tym cize mal trochu paniku 😀 a tak sme mu vysli v ustrety a nejedli sme samou laskou k nemu rybu ani my 😀 taky bol stastny 😀

@natalka13 ale iba sa tvaria, pretoze fakt katolika , co sa tak aj cely rok sprava a podla toho zije, som este nevidela. Vsetci su katolici na Vianoce cele 3 dni.