icon

Štedrá večera bez ryby

jajka257
27. nov 2016

Mam taku hlupu otazku. Moze byt na stedru veceru aj bravcova panenka? Nechcem teraz pocut o vseobecnych zvykoch, ale pocut normalny nazor. Totizto, ja poznam, co ma byt na stedru veceru, ale je tu problem a velky, u nas doma neznasame ryby, nejeme ich, nechutia nam. A moji drahi vzdy isli aj so mnou od stedreho stola hladni a nervozni. Tak som sa rozhodla, ze koniec tradiciam v jedle. Ved to ma byt aj o tom, ze si v klude uzijeme atmosferu a nie, ze pozeram na vyhladovanych ludi, ktori su este aj podrazdeni. Je tu niekto, kto robi na stedru veceru ine ako rybu? Dakujem za odpovede.

sadul
28. nov 2016

no a co by asi jedli vegani.vegetariani..vitariani?..ja si myslim ze sa da spravit aj to aj to..my napr. nerobime ziadnu stedru veceru..a keby som robila tak si dam mozno zel. salat a ostatnym spravim rybu..ved to nie je o jedle..ak nexem niekoho pohorsovat tak mu spravim podla jeho vole v ramci mojich moznosti..😉

moni244
28. nov 2016

@tomasko27 cize, kto nie je krestan, nema oslavovat Vianoce?

marse
28. nov 2016

@tomasko27 Vianoce nie su iba pre Kresťanov si myslím...

My nie sme u nas doma katolicky zalození, ani extra veriaci nie sme, deti nemam pokrstene, ale nemyslim si , že sa tešia nejako menej na VIanoce ako duchovne založení ludia.

Robime veľa veci, pečieme spolu, mame zapnute koledy, moje dcery nežiju v klamstve , že darčeky nosí Ježiško. Same si ozdobuju stromček, pomahaju pri vareni v štedrý den.

Pre mna pojem Vianoce, nesymbolizuje len ryba, alebo kapustnica či darčeky... ide o to byť spolu, spomaliť, lebo v tomto hektickom svete je ten čas spoločný naozaj vzácna atributa. 😉

womankc
28. nov 2016

neviem načo komu vyprávate, čo budete mať na večeru. Však to je čisto vaša vec. Veď si urobte ako vám vyhovuje a načo máte chuť a to si zaveďte ako tradíciu. Moja teta napríklad robí rezne , šalát a vývar s rezancami.........
U nás sa udržiavajú tradície a napríklad môj muž čistý tradicionalista , včera zahlásil, že by sme si mohli urobiť miesto kapustnice hrachovú polievku.....

vroni
28. nov 2016

U nas robime lososa, chceli sme zostat pri rybe a kapra nemame radi. No, lenze posledne roky k nam chodi mama a ta na Stedry vecer "musi" mat kapra, inak by sa jej Vianoce neratali. Takze? Takze nic, robim dalej lososa plus vyprazim dva-tri kusky kapra pre mamu (ktora lososa bytostne neznasa), tych 5 minut navyse ma nezabije a vsetci sme v pohode. Peciem kolko a kedy (a ak) sa mi chce, ak zostane, rozdavame, stromcek zdobime den pred Stedrym vecerom, takze rano zvykneme dlho ranajkovat, potom ide chlap s detiskom do divadla (od buduceho roku uz s oboma detiskami), ja zatial postavim polievku a pripravim vsetko na veceru, ideme omrknut zaverecnu na vianocne trhy a ked prideme domov, tak len vsetko pozapinam a do pol hodiny veceriame. O cast "hysteria a nervaky" sa postara svojpomocne moja mama, ktora sedemnastkrat prelozi zakusky z jednej misy na druhu, poposuva vidlicky na stole o styri milimetre nabok, prelesti xkrat kuchynsku linku (nic sa na nej medzitym nerobilo), trikrat sa ide prezliect a "nic nestiha"...

guiseppinka
28. nov 2016

a tieto vianoce uz sice budu nase stvrte s mm ako manzelia, ale kedze ja som leniva varit a zdobit, tak sa dotrepeme k mame 😀
ked sme boli mensie, tak sme uz okolo druhej chodili do kostola, lebo sme tam spievali, takze este skuska a neviem co, takze my sme vypadli z domu, mama s ocom pochystali veci, vacsinou oco ostaval doma a vyprazal kapra a ked sme dosli z omse okolo pol 6, tak sme sa najedli... a to sme este doobeda stihli povysavat. jedine nervy robila najmladsia segra, ktora mala stale kopec casu a potom o jednej zacala riesit, ze nestiha, lebo jej treba hodinu a pol zehlit vlasy... 😅😅😅

sitina1
28. nov 2016

reakcia na tvoj príspevok:
natalka13
@jojo76 nemusim si nic citat. a uz vobec nie na internete.
Ozrejmi mi o com je tema?
neviem prečo sa snažíš byť za každú cenu múdra a už vôbec nechápem prečo si na nete po tejto reakcii, jojo76 ti to napísal pekne, pre mňa za mňa si doplň info aj vo vedeckej knižnici a nestrieľaj tu veci od brucha.

jajka257
autor
28. nov 2016

@elise dakujem. Takto nejak si to predstavujem aj ja. Len necham kapusnicu, tu lubime a varim ju len dvakrat za rok.🙂

peta2202
28. nov 2016

@vroni sme na tom podobne ako vy 🙂 myslim ze je fajn ked kazdy ma na veceru na vianoce to co ma rad. Naco zbytocne nutit niekoho do niecoho co vysostne nelubi 🙂

zuzitko74
28. nov 2016

@jojo76 Kresťanov je viac denominácií a pokiaľ viem, tak tieto bezmesité piatky a prikázané pôsty dodržiavajú len katolíci. Čiže nie je pravda, že všetci kresťania, platí to len pre členov RKC.

sonula
28. nov 2016

Podla mna nie je dolezite co mas na veceru, aj keby to bolo kura s ryzou. Ide o to aby boli vsetci spokojni a happy. Nie aby odchadzali nervozni, lebo musia jest nieco co im nechuti.

mijo53
28. nov 2016

@zuzitko74 to si na veľmi veľkom omyle. Práve že rímsko-katolíci to majú najmenej prísne, prísnejšie to majú grécko-katolíci a o pravoslávnych ani nehovoriac. Včera začalo pre rímsko-katolíkov Adventné obdobie, pre grécko-katolíkov a pravoslávnych na Filipa začala tzv. Filipovka. Grécko-katolíci majú celý rok piatky bez mäsa, pravoslávni majú od Filipovky až do 6.1. nového roka prísny pôst od mäsa, vajec, mlieka a všetkých výrobkov z týchto ingredencii

evittam
28. nov 2016

Moje nervy - prečo si nezaložíte diskusiu o zvykoch a pravidlách všetkých cirkiev?! Myslím, že o tomto táto diskusia vôbec nie je - tak sa choďte predbiehať, ktorá vie o zvykoch svojej viery viac niekam inam. Nikoho to tu vôbec nezaujíma. My jeme klobásu aj na raňajky ak máme chuť a prečo by sme aj nie - celý rok človek robí tak má nárok na to aby si voľný deň užil a nie napríklad hladoval len preto lebo sa tak niekto kedysi rozhodol?! A potom sa na večeru "dožrať" ako prasa - no to mi je už len za "úžasný" zvyk. Ale nech si každý robí ako chce - neviem prečo majú ľudia potrebu pýtať si furt od niekoho na niečo povolenie - veď je to moja vec čo a kedy zjem.....😉
Fakt absurdita tejto témy je neskutočná a ešte sa tu začnete hádať o tom, ktorá vie viac o cirkevných zvykoch - že vás to baví.😂

jajka257
autor
28. nov 2016

@evittam to povodne nebolo o tradiciach a povoleni....😀😀😀😀😵😵😵bolo otazka, ci niekto ma ine ako rybu....a kam sa to zvrhlo, no neskutocne....

zuzitko74
28. nov 2016

@evittam Vieš čo, mne nejde o to, kto lepšie pozná aké zvyky. Skôr mi išlo o to, aby niekto paušálne nenanucoval zvyky jednej, prípadne dvoch cirkví, všetkým ostatným kresťanom. Alebo aby kresťania nevnucovali svoje pravidlá tým, ktorí v tom nevidia žiadny význam a chcú si to robiť po svojom. Aby sa tu nikto nebúchal do pŕs, že tie jeho zvyky sú to naj a tí ostatní, to robia zle. Veď o tom je táto diskusia - že autorka to chce inak, než svokra a svokra je schopná v takom prípade aj neprísť. Alebo aj o tom, že pre niektorých je len rybka ,,to pravé" a sú schopný nazvať tých, čo to chcú inak nezdržanlivými pažravcami.

evittam
28. nov 2016

@zuzitko74 V mojom prípade by som svokre zaželala pekné Vianoce a nech si sedí doma na prdeli ak sa jej nepáči - moja rodina, moja domácnosť, moja večera - "fertig", hotovo, koniec diskusie. Nemám 15 aby mi svokra alebo hocikto iný diktoval čo mám uvariť na večeru alebo iné veci.😉
A súhlasím s tebou. Celá táto téma je vlastne o ničom - nevidím dôvod si od niekoho pýtať povolenie čo navarím a čo zjem alebo nie. Bodka.

adulla2
28. nov 2016

@jajka257 ja varím klasickú štedrú večeru ale keďže naše dievčatá nemajú rady ryby a kapustnici tiež moc nedajú tak im pečiem rezne, nenechám ich predsa len o šaláte 🙂 nech si každý varí čo chce a čo mu chutí, má to byť predsa štedrá večera 😉

guiseppinka
28. nov 2016

@zuzitko74 pre rkc je prisny post iba na popolcovu stredu a velky piatok...

mijo53
28. nov 2016

@evittam ty si dosť nervózny typ, stále máš nervy, cirkev určite nenariaďuje zvyky, jej to je jedno, či máš rybu, alebo ju nemáš, alebo akú máš rybu, alebo či máš kapustnicu, šošovicu alebo hrachovú polievku. Preto, že 24.12. je štedrý večer, tak sa varí v niektorých regiónoch viac jedál,
@zuzitko74 nikto nikomu nenanucuje zvyky cirkvi, veď cirkev neustanovila zvyky, čo máš variť, určité cirkvi ustanovujú pôst ale len pre svoju komunitu, nie pre inú cirkev
každý nech varí čo uzná za vhodné a nech pečie koľko chce, aj 20 druhov koláčov ak to zjedia
A voči svokrám pozor, lebo aj vy budete raz svokry
Napíšem pekný príbeh: mala som kolegu, ktorý pochádzal zo 6 či 7 deti. Jedna švagrina bola lekárka, rodená Bratislavčanka, manžel bol podnikový štipendista, po vypršaní tohto obdobia záväzného pre odpracovanie v podniku sa mali odsťahovať do Bratislavy, kde on aj ona mali prácu, byt, škôlku deti ale neodišli, lebo každý rok na Vianoce sa stretávali v jeho rodičovskom dome, kde ich bolo aj 35 a tak ona odmietla ísť, pretože povedala, že takú atmosféru by už asi v živote nezažila, akú zažíva v rodnom meste svojho manžela Boli to pre ňu neopisateľné chvíle a tu žije ďaleko od Bratislavy a už je v dôchodku

sonula
28. nov 2016

co sa preboha tentujete🙂 hlavne ze vsetci brblu, ze vianoce su stresove. Nie su, ludia su stresovi.
U nas su 2 polievky, 2 salaty, ryba, file a rezen. Kto chce dodrziava post, kto nie, tak normalne je. Vyprazit svokre ten kusok ryby je to najmenej co mozte urobit aby ste boli na vianoce spolu.

papricka33
28. nov 2016

@jajka257 nečítala som siahodlhu diskusiu. Za mňa... hlavne je, aby bola na Vianoce pohoda a pokoj. Či to bude s rezňom, na chate, na Bahamách... dôležité je nastavenie antistress 😉
My máme ryby radi, takze máme každú chvíľu iné. Pstruha, lososa, kapra, zubáča, žraloka 😉 ale zas nemusíme zemiakovy šalát. Tak sme vždy niečo vymysleli, nechala som sa raz dokonca inšpirovať v Ikea a urobila som také zemiakovo karfiolove zapečené "buchtičky" k lososovi.... Už 3x sme šli na Vianoce do Tatier do hotela. A bolo to úžasné, máme krásne spomienky. Vianoce nie sú vo veciach. Sú v ľuďoch 😉

evittam
28. nov 2016

@mijo53 A ty si kde vzala, že som "nervózny typ" a furt "mám nervy".....😂 Ja som úplne v pohode a kľudná bytosť - len mi niekedy "rozum stojí" nad absurditou niektorých tém. Tak buď taká láskavá a rieš vlastný psychický stav a nie môj - ja to našťastie nepotrebujem. Len som vyjadrila svoj názor a budem ho prezentovať zas a znova - proste niektoré ženy sa fakt bez MK nejdú ani vys..ť....a to je smutný fakt.
A mne je fakt úplne jedno kto čo varí 24.12. - ak by si si poriadne prečítala moje komenty tak na to prídeš......

papricka33
28. nov 2016

@guiseppinka ...Ale kto vydrží nepapať, uvidí zlaté prasiatko! 😉 😀

guiseppinka
28. nov 2016

@papricka33 jaaaaaaj, jasneeee. Zabudla som... a vecer dostanem zlcnikovy zachvat😂

mijo53
28. nov 2016

@evittam moje nervy - píšeš, tzn., že ich máš aspoň teraz pocuchané, prečo ti táto diskušia narúša nervy, ja som v psycho pohode. Máš pravdu v tom, že ľudia sa občas pýtajú veci, ktoré nevyžadujú radu iného , napr. čo variť na Štedrý deň

evittam
28. nov 2016

@mijo53 Ach jáááj, treba vedieť čítať aj s porozumením - tak pre teba - bolo to myslené ironicky......😉

mijo53
28. nov 2016

@evittam ja viem, nech každý píše, varí a je čo chce

papricka33
28. nov 2016

@guiseppinka ja by som sa večera ani nedožila keby sa nenajem 🙂 sa mi páčilo, keď sme vianocovali so svokrovcami a svokor mi celý deň pilil uši, ako sa oň posti, a CELY deň NIC nezjedol... Akurát ze ja som už o tretej padala na hubu, čo som nevedela čo skôr a on sa tak nejako premotkal, podriemal... zavadzal... 😀 Ja pri mojej cinorodosti, a výkone, mám aj patričné spaľovanie 😉

mijo53
28. nov 2016

práve na Markíze ide čo na Vianoce, opečený zubač, nie vyprážaný kapor, zemiakový šalát patrí k Vianociam, nemusí byť majonéza ale jogurt, ako uložiť nožiky a pod. ha ha ha

puklica13
28. nov 2016

@papricka33 ...zlate prasiatko bolo aj u nas..cely den post jedine co sa mohlo a varilo bola mliekova polievka..boze jak som ju neznasala😅 na tajnasa som chodila vyjedat co som nasla v spajzi..😇