To naozaj žiadna z vás nekupuje zeleninu v supermarkete?
Doma jeme tony zeleniny a ovocia, strašne veľa. No odkedy občas čítam Modry Koník, cítim sa ako hrozna matka, najhoršia na svete, lebo všetko kupujem v Lidli alebo Jednote. Nijaký iný obchod u nás dostupný neni.
Naozaj úplne všetky túto kupujete ovocia a zeleninu na trhu, u drobných pestovateľov atď? Otázka možno vyznie zle ale myslím to úprimne v najlepšom. Ja neviem ani ako to zlepšiť. Bývam na Orave, trhy tu nie sú. Drobní pestovatelia- poznám zopár suflikantov, ktorí napríklad predávajú zemiaky a tak ich striekaju chemikáliami, že oni sami ich nejedia a kupujú si inde. Neviem ani ako rozlíšiť suflikantov od pravých bio pestovateľov. Poznám aj Svet bedniciek ale myslím ze do nás nedorucuju.... Ako to riešite vy? Vážne nenakupujete v supermarketoch? Podľa mňa stále lepšie také, ako nič, nie?
@simca06022011 Pestovatelia, pardon. Nevedela som ich v rýchlosti pomenovať.
@number19 nooo sliepky ano,na prve sme si museli dat poldeci a robi to chlap sám. Potom ja uz si ju dam do "poriadku". Aktuálne ten zvyšok je dcerou chránený 😂🤦🏻♀️ vsetky maju mená a tak... Husi sme si mali tiež samy, ale teda... Tiez sa uz asi dožiju dôchodku u nás. Strážcovia dvora sú to a kosačky (boji sa ich aj pes aj sused a riadnu kosacku som nevidela odkedy ich máme) 😂 najstaršia ma 3 roky uz a tiež mala byt u nás iba od jari do jesene.
Perie neparame 😁
@simca06022011 No veď možno boli ale nie keď ja 😀
Známy predáva na tržnici. Tovar na predaj nakupuje v Kauflande.
Nemusis sa vobec citit zle, ja tiez nakupujem zvacsa v lidli a niekedy aj v kauflande. A necitim sa veru kvoli tomu teda vobec nijak zle. Naucila som sa akurat chodit do obchodu tak 2 max 3 krat do tyzdna
@juliasb a myslíš si že tí domáci pestovatelia nepostrekujú? Inak by nič nemali. Môj otec nestrieka nič. Zeleninu má teda krásnu. Ale pestuje v malom, stará sa o to. Keby to mal vo veľkom, tak povedal, že to by bez chémie nedal. Nestíhal by sa o to starať, prikrývaťa pod. Ovocie - chutné ale ak nezješ jablká do 4 dní, pohnijú. Ale sú bio. Keby ich mal predávať, tak prerobí, lebo kým by ich predal tak by zhnili. Hrušky detto. Kamarátkin ex má sad. Jablká krásne veľké, chutné. Strieka jedna radosť. Aj tak nie je nejako ziskový.
@zara0201 môj bývalý kolega tiež tak. niečo nakúpi v hyperoch a hor sa na tržnicu. Kamarátka predavačka hovorila, že keď boli melony v akcii, prišli ľudia z trhu, kúpili 10 ks, rozkrájali a predávali draho ako domáce
@ivkazba ale však ja som to nemyslela nijak v zlom 🙂 len ty si písala, že nemáš pocit, že na MK sa tu veľa ľudí prezentuje tak, že ma všetko z tržnice, farmy atď.... Tak ja ti len vysvetľujem, že možno sa ti to zdá preto, lebo väčšinou som to čítala v týchto ''skuspinach'' alebo ako to nazvať.... A ak do tých skupín nechodíš, tak si tieto otázky nepostrehla. Minule jedna baba písala pediatricke napr. ci ovocie zo supermarketu môže dať dieťaťu, alebo ci ma dávať radšej len jablká a mrkvu co vie zohnať bio 🤔
Toto je to “čaro” internetu. Nikto sa nepochváli, že: aha kúpila som si paradajky dovezené pomaly z Ugandy a papriku z Kambodže. Ale napísať ako som si kúpila mňam mňam domáce voňavučké paradajky od babičky na trhu 🍅🍅🍅 , to už znie zaujímavejšie, aj lajky sa na to dobre zbierajú… a potom vzniká tá ilúzia, že všetci to majú takto. Lebo nič iné nám nie je prezentované. Nikto tu neodfotí jablko z Lidla, odfotia si to domáce.
Ja teda nepestujem jabloň v bytovke na streche, ani paradajky na balkóne ktorý vlastne nemám. Idem do supermarketu a kúpim. A nie, nejdem na trh, lebo tam nemajú to a tam nemajú hento… čas je pre mňa dôležitejší a venujem ho rodine, a nie behaniu za každým druhom zeleniny na iný koniec mesta podľa toho, ktorá babka čo pestuje 🤷🏻♀️
Sem tam mám niečo od rodiny, ktorá dopestuje, ale väčšinou nám neponúknu nič, majú len pre svoju spotrebu. A sem tam objednám svet bedničiek alebo podobne stránky (čo tiež nie je zárukou kvality ako som sa mohla presvedčiť)…
Tak toho pestovatela domacich bananov, mandariniek, pomarančov som ešte nenašla v okoli, tak kupim v lidli, kauflande a pod. Mame velku vyhodu a to je zahrada tak si niečo dopestujeme, ale kopa susedov ma v zahrade len travu, potom zavidia čerstvu zeleninu a ovocie ale ešte sa nestalo, že by zavideli robotu.
Normalne kupim vsetko s velkym nakupom ale je fakt ze lidl ma zeleninu kvalitnejsiu nez kaufland napriklad. cez leto mame toho vela od svokrovcov zo zahradky ale celorocne to isti supermarket.na trh uz nechodim lebo su tam najdrahsi babka skupi vsetku papriku v kauflande a potpm si ju s marzou preda a este ta bude prehovarat ze zvednuta je na pomazanku najlepsia lebo ju nemusis tak dlho varit a odparovat vodu.🙈
Ceresne pomaly za 10eur..radsej cez facebook si najdem a pridem obrat k niekomu kto ma vela a priamo zo stromu..
@juliasb v lete chodim na trhy, ale nie kvôli zelenine ako takej, ale kvôli atmosfere, mam to rada, ludia s kosikmi, pokecaju, vonia to tam inak. A ked nevyda casovo, tak uplne bezne v supermarkete. Silno pochybujem, ze existuje prave cerstvo vypestovana zelenina v januari 😉.
Skôr sa snazim jest a varit sezonne, v zime viac fermentovane veci, napr.paradajky, kedze tie telo ochladzuju, su lepsie aj zdravsie v lete, v zime potrebuje telo zahriat, takze jablka so skoricou, kysla kapusta a pod.
@juliasb mne sa zdá, že dnešným mnohým mamičkách chýba zdravý rozum a riadia sa len čo nejaká mamička napíše na internet. Nemyslia, že 90% mamičiek sem nepíše a normálne nakupujú v super marketoch. Však každý ak má možnosť zájde príležitostne na tržnicu a pod. okrem všetkých prehnaných biomatiek, ktoré kŕmia FB a rôzne fóra svojimi zásadami o jedení len bioproduktov a nič iné nejesť.
@juliasb kupujem všade. Od covidu je pre mňa trh nedostupný. Kupovala som rada v Lidli, no stojí za prd od covidu. Zemiaky sme minuly rok na zimu kupili od drobno pestovatela (zmes male a velke, ale nerozvarali sa),no tento rok nam predal hnusne (cierne v nutri).
Takze kupujem kde sa da... Kaufland,Lidl,Tesco, Coop. A to ked chcem kupit,tak minimalne 3 obchody obehat koli jednej polievke 🤷. Uplne hnusne, uvädnute..
Kapustu na Vianoce kupim od tety z dvora.
@viestta 😂
Tak ti poviem jak je.Na trhoch alebo v bio donaske kupuju zvacsa prvomatky,ked zacinaju s prikrmamy deti.Ked dieta podrastie,skola,skolka,uz to takmer ziadna neriesi.
@juliasb no ja to teraz zaklincujem 😂 drobcovi kupujem vylúčne hotové výživky - osobne mám v to väčšiu dôveru ako v zeleninu a ovocie zo supermarketu (teda zeleninu jasné aj varím keď ma aj mäsko, ak čistú zeleninu má kúpené hotové), ovocie len hotové. Zvyšní členovia len supermarket 🤷🏼♀️
To boli časy keď som mala čas chodiť po trhoch a vyberať si 🤣 jasne že nakupujem v Lidli, na celý týždeň, môj košík je plný dohora zeleninou, ovocím atď - všetko nakupujem na jednom mieste, neznášam chodiť po obchodoch a tlacit sa tam s nervóznymi ľuďmi.. takže to vždy vydržím raz do týždňa a zje sa u nás naozaj veľa zeleniny a ovocia, lebo jeme menej mäsa.. keď ma niekto čas na iný životný štýl, tak super, ja ho zväčša nemám.. buď mám nejaké dieťa choré doma, alebo ako teraz dve z troch sú v karanténe a tretie kašle (dnes som šla keď muž mal doma call, deti sa hrali a ja som rýchlo nakupovala aby sme ďalší týždeň vydrzali.. už sa vidím ako som na trhu a vyberám si a potom pôjdem do 3dalsich obchodov).. keď sa mi podarí že sú všetci v inštitúciách, mám doma toľko roboty že sa mi nechce míňať čas v obchodoch... Žijeme zdravo, tak ako je v našich možnostiach.. cez leto si niečo dopestujeme a niečo dostaneme od kamoškinej mamy, či švagrinej mamy, alebo svagrinej.. to je domace a samozrejme že také máme najradšej.. ale keď to nie je dostupné, tak Lidl má najlepšiu ponuku zeleniny a ovocia.. našťastie nikto môj život nežije a ja nežijem život iných takže.... Nemyslím že som preto zlá matka 😉
@tianna aj ja len vyzivy ovocne davam pripadne banan 😂 starsi zje aj jablko
Ráno som písala v rýchlosti, tak ešte doplním k tým trhom.. Ako potomok "Felvikékskych" slovenských maďarov (viete fóliovníky, predaj na trhu a pod.) v priamom rade :D , čo som chodila s nimi každý víkend v lete na trh predávať, keď naši neboli v práci, mám naozaj priamu vedomosť, že v súčasnosti na trhu nájdete na 80 % a viac len dopredaj, žiadne domáce a vlastné produkty zo záhrady a asi vás nepoteším, ale ani ten zvyšok pravdepodobne nebude BIO. Prečo? Lebo ak odhliadneme od zákonnej definície predaja na trhu (že to majú byť zbytky zo záhrady, čo doma nespotrebuješ, bla bla, ináč by to už malo byť podnikaním) tak ten, kto chce na trhu predávať vlastnú vypestovanú zeleninu či ovocie to robí vo veľkom resp. väčšom. Teda má väčšie pozemky, zvyčajne mimo záhrady, na ktorých pestuje napr. zemiaky, obrovské fóliovníky, ktoré treba vyhrievať, piplať sa s priesadami a potom v nich vypestovať tie kaleráby, karfiol - veľmi háklivá vec, kapustu etc., pri ktorých si nemôže dovoliť risknúť, že mu to všetko zhnije, napadnú škodcovia, tak to veru bude aj striekať. Nechce prísť predsa o potenciálny zárobok a investované peniaze a najmä čas. Nechcem kaziť ilúzie, ale nie vždy to budú len BIO prípravky, skôr naopak.
Naši týmto chvalabohu sekli v časoch, keď sa začali otvárať prvé Tesco and spol., spomínam si, keď neďaleko trhu, kde predávali, otvorili prvú Billu, tak na trhu skapal pes.. ak tam aj niekto zatúlal, tak nezabudol oznámiť predajcom, že v Bille je to lacnejšie.. Naši mali už pomaly svoj vek, aj popri tom pracovali (toto len mali ako privyrobenie cez víkendy) tak sa na to postupne vykašlali, no a zvyšok predajcov sa prispôsobil. Najprv nakupovali zlacnené v tých supermarketoch, potom sa už ľahšie chodilo cez hranicu, tak sa presunuli do HU do veľkoskladov. Poznám osobne takého, ktorý je na tom trhu prakticky celý rok, a za týždeň aj trikrát otočí cestu Nyiregyháza - Humenné.
Ako pomôcka ako sa v tom zorientovať a natrafiť na domáceho pestovateľa asi poslúži najviac to, že je to človek, ktorý tam nie je varený pečený a nemá mega výber. Skutočný pestovateľ bude mať tak 3 druhy tovaru a možno ako doplnok ešte niečo (napr. vidím, že má dosť zemiakov, cibuľu, možno 3 debničky paradajok a 2 debničky papriky a v pohári či v kelímkoch trošku černíc, možno pár jabĺk..). Kedysi ten trh vyzeral tak, že pri jednom stole sa predával karfiol a kapusta, pri ďalšom mali skôr paradajky a papriku, naši mali najčastejšie zemiaky, teraz už zvyčajne nájdete na každom stole všetko. AK niekto predáva v máji či v júni melóny a kukuricu, tak to nebude ani jeho, a veru ešte ani maďarské - na východe väčšinou z maďarského skladu, ale pôvodom určite južnejšie. Tak to už môžete mať rovno z Kauflandu.
Na tie milé babky ja osobne nemám nervy ani s nimi dobré skúsenosti - buď nakupovali od ostatných predajcov a potom predávali, alebo síce majú vlastné, ale cenu často navýšenú, alebo chcú vyjednávať, a to ja potom radšej už všetko kúpim v tom Lidli 🙂
@tianna Môj tiež často fičal na tých kelímkoch, nech sa podo mnou zem prepadne :D

@juliasb ale ak všetky ostatné, ktoré prispeli do tejto diskusie sú v skupine Zavádzame príkrmy a Staráme sa o bábätko, tak potom sa ospravedlňujem, že som sa zapojila mimo môj fokus.