To naozaj žiadna z vás nekupuje zeleninu v supermarkete?
Doma jeme tony zeleniny a ovocia, strašne veľa. No odkedy občas čítam Modry Koník, cítim sa ako hrozna matka, najhoršia na svete, lebo všetko kupujem v Lidli alebo Jednote. Nijaký iný obchod u nás dostupný neni.
Naozaj úplne všetky túto kupujete ovocia a zeleninu na trhu, u drobných pestovateľov atď? Otázka možno vyznie zle ale myslím to úprimne v najlepšom. Ja neviem ani ako to zlepšiť. Bývam na Orave, trhy tu nie sú. Drobní pestovatelia- poznám zopár suflikantov, ktorí napríklad predávajú zemiaky a tak ich striekaju chemikáliami, že oni sami ich nejedia a kupujú si inde. Neviem ani ako rozlíšiť suflikantov od pravých bio pestovateľov. Poznám aj Svet bedniciek ale myslím ze do nás nedorucuju.... Ako to riešite vy? Vážne nenakupujete v supermarketoch? Podľa mňa stále lepšie také, ako nič, nie?
Ahoj,zeleninu kupujem väčšinou v Kauflande alebo Bille. Zemiaky od pána,čo ich predáva z auta a dovezie mi 10kg vrece až pod nos. Ovocie sa snažím nekupovať v supermarketoch, ale v malom zelovoci blízko nás, je kvalitnejšie a chutí lepšie(áno, je drahšie, ale nevyhodím ani 1ks). V lete kupujem všetko na trhovisku aj keď je ďalej od domu.
Nie, nenakupuju všetci na trhoch, iba ľudia z tejto sociálnej bubliny sú hlasnejší, ako ti ostatní.
Ja uz som sa minule smiala, ze do obchodov sa to pestuje priamo v predpekli 😅 o tom ze každý mäso len od známeho ci overeneho (ako? 🤔) mäsiara ani nehovorím 🥲
V pohode ostaň, aj my kupujeme v Lidli, Kaufe, keď nemáme sezónne, čo je malo keď malo pestujeme..
@oblecenie99 😂👌
ja kupujem tiez v supermarkete, co to si dopestujem na zahrade, neboj sa nie si jedina je nas vela
Ahoj, ja si veľa pestujem, potom druhá voľba sú kamaráti pestovatelia a zvyšok dokupujem aj v supermarketoch, napr. taký zázvor. Na fb existujú skupiny, kde sa ľudia delia o prebytky z vlastného pestovania, napr. Prebytky z biozáhrady. Alebo v skupinách zameraných na permakultúru. Človek zoženie kvalitnú lokálnu zeleninu a ovocie častokrát za lepšiu cenu, ako sú tie v supermarketoch.
@kvetinka75 to sú absolútne nezmysly. Pestujeme roky, nikdy sme nič nestriekali, alebo len srvátkou a nimbovým olejom. Býva to tak, že každý rok sa darí niečomu inému. Takže kým niektoré druhy máme nádherné, iné nemáme napríklad vôbec. Ďalší rok je to zas inak. Máme kamaráta ktorý má veľa hektárov jablkového sadu, pestuje podľa biodynamických princípov. Jabĺčka máva parádne. pohybujem sa v komunite zameranej na permakultúru a som si istá, že veľa ľudí ktorých poznám ničím nestrieka a ešte aj predávajú prebytky. Ja sama som mávala viac ako 100 ks rôznych tekvíc typu hokkaido, tohto roku mi mladé rastlinky zožrali slimáky, ale už mám kačice. Takže verím, že na rok opäť budú.
@juliasb ahoj 🙂 Úprimne? Ja mam kadeco domace iba zo zahradky zamrazene. A co nemám, tak nakupim farmarske z overeneho zdroja (hlavne batatu, brokolicu a karfiol,.ci banany- to neviem nejak vypestovať 😀) pokial je to mozne, tak Bio ( menej postrekovane) nez tie v obchode. Viem,ze aj bio veci nie su uplne bez postrekov ale pri detoch si vravim, ze aj 3 postreky lepsie nez 5 😉 Vajicka kupujem iba z dediny u susedovcov. Kym na to mam radsej priplatim im na cistejsie jedlo. Ked budu vacsie postupne budem pridavat aj veci nebio raz za cas, ale v dospelosti, ked uz nebudem mat dosah sa toho napostrekovaneho a bieleho cukru este najedia 🤪😀 Beriem to ako moju vnutornu ulohu, zabezpecit co najlepsie potraviny ake budem vediet, viest dieta k pohybu na čerstvom vzduchu,... Ale, jedno veľké ALE, nikdy by ma nenapadlo odsudzovať maminky ktore nakupuju v supermarkete. Nie kazdy ma na to aj financne moznosti a skor sa citim,ze som vdacna, ze mozem nakupit aj taketo trosku ine potraviny. Kazda mamina robi pre svoje dieta najlepsie ako vie a ked som aj ja vyrastala, takyto vyber nebol a prezili sme 😉 Takze ziadne vycitky hlavne, ja som za to aby kazda mamka robila tak ako to citi a bola s tym stotoznena. To je najlepšia kombinacia pre spokojnu matku s dietatom. Pretoze zo spokojnosti maminky cerpa aj dieta.
@juliasb ja nakupujem v obchodoch neboj...sme zdravé a normálne..naposledy som bola chorá pred 2 rokmi a dcéra tiež....asi nám tie ,,e,, pomáhajú...neriešim bio,hio ani raw....raz mi kamoška ktorá predávala na trhu prezradila,že nakupujú v metre a potom predávaju na trhu ako bio...okrem sezónneho ovocia a zeleniny nekúpim na trhu nič..je to úplne jedno...ani deti v škole nejedia bio a prežijú...
@zuzanaam zaujimave ze.ja nepoznam.nikoho kto sa.zivi predajom ovocia,.zeleniny a.nestrieka. pre vlastnu potrebu ludia dopestuju aj bez postrekov. Akonpises, kazdy rok je nieco.ine
Ale taky co to ma.na kseft,.potrebuje.mat istotu ze pokial nepride prirodna.kalamita, musi sa.mu urodit. A tak postrekuje. Manzel.sa.pohybuje v tej oblasti, takze.vie co davaju pestovatelia. Ani 1 ktori sa tym zivi a potrebuje uzivit rodinu,.nebude riskovat bez postreku. Takym ludom ktori to maju lre vlastnu potrebu, im.je jedno. Raz je, raz nie je. Ale.ak maju z toho vyzit, to sa.im bez postrekov nedari
@juliasb netráp sa tiež som z Oravy a taktiež nakupujem ovocie a zeleninu zo supermarketu
@juliasb nerieš ideálny svet MK, ťažko povedať, čo z toho je tu pravda...no k veci - všetko kupujeme v Lidli, Tescu, Jednote. Zatiaľ žijeme. A nie, nemám výčitky a cítim sa ako normálna matka.
@0silvia0 my sme tak teraz v lete tak zosekali marhulu a ani nás sused nežiadal.Nam bolo blbé ,že mu kydajú naše marhule na jeho trávnik..Boli na dovolenke a muž im volal či môže preskočiť plot a ísť to tam pozbierať.. Jablone máme 3 a tiež z nich nič nie je, lebo nestriekame..
@juliasb ja tiež kupujem v supermarkete, veď kde inde.. V sezóne si čo to dopestujeme v záhrade, a na trh síce idem ,ale málokedy niečo aj kúpim, ceny premrštené.. Klasok kukurice ide okolo 1€.. Raz som sa tak oondiala pri paprike na trhu..Cenovka bola ,že 0,90€ a ja automaticky že to je za kg..No nie, bolo to za kus, (ale uvedené to tam nemala)😁.. Vzala som 3 ks ,pekne veľké boli a keď mi zahlásila ,že 2,70€ skoro ma vykotilo..Nuž ale bolo mi trápne povedať ,že ich nechcem..
maso hovadzie /telacie chodim kupovat na miestnu farmu mavaju aj steaky a ine vyrobky z masa kuracie kupujem v rakusku neda sa porovnat napr vyvar z takeho s kupenym u nas mliecne veci a syry farma ondve dediny dalej (dodava aj do macdonaldu mlieko)
paradajky si aj pestujeme ale aj kupujeme normlane lidl billa
hlavkovu salat neviem cim to je ale z rakuska je chutnejai
ostatne ovocie kupim aj v obchode a ked je sezona aj tu v dedine
v lidl zasadne maso nekupujem ponzlych skusenostiach detto tesco
@kvetinka75 ale mnohí naši známi z toho žijú, ako ten, čo má jablkový sad. A ďalší to majú ako vedľajší príjem. Preto nesmú vsadiť len na jednu plodinu, ale pestovať toho viac, aby sa zmenšilo riziko.
v lidli kupujem tiez.
salena 😀 lidl a kauf to u nas isti, ak je nieco z BIO v akcii ze to ma stejnaku cenu jak ne-bio, tak zoberem to (aspon pre dobry pocit), ale riesit teraz ze mrkvu od babky katky, paradajku od uja fera, kalerab od tetky betky a chodit od trhu k trhu, od brany k brane, slapat kilometre lebo neni de parkovat, dakujem, ale nie, jednak mi to nedovoli cas/praca a fuchtlat sa takto len kvoli dobremu pocitu ci aby som sa mohla pred spolocnostou prezentovat ze BIO BIO, to ne....obcas nieco sezonne zo zahradky kupim ked vystihnem oznam na dedinskom FB, ale zijem a som tu aj bez toho, a aj moj muz a dcera, a uz ma skoro 11rokov, cize vyzivuje ju aj lidlacka zelenina v pohode 😀
ak pracujuca matka nema rodinu so zahradkou, tak sa nevyhne aj ovociu zo supermarketu, je lahke zit zdravo, ked zasobuju rodicia zo zahradky. ja ked sa da, snazim sa kupovat na trhu a pytam sa ci striekaju, az na jednu babku, ktora nevladze robit postreky, tak vsetci povedia ze striekaju, inac sa uz nic neurodi. ale v telke hovorili, ze lepsie je ovocie s pesticidmi, ako uplne ziadne ovocie. takze ked sa da kupujem zdravsie, ked sa inac neda, kupujem v supermarkete. to iste s mäsom, v masiarstve vedia garantovat niekedy, v supermarkete nie....tak zijeme ako sa najlepsie da, obiehat vsetky zdrave obchody pracujuca matka s dietatom neda (jedine ze by jej niekto strazil deti, alebo manzel by bol doma, ale nie normalna rodina)

@viestta vieš čo, verím tomu. Mala som známu, tá všetko zdravé a všetko podľa tabuliek, všetci sme jej vraveli, že má mu dať koľko zje a nie koľko knižka píše. Až to skončilo tak, že lekárka jej povedala, že ak nezačne malého normálne kŕmiť, tak na ňu zavolá sociálku, lebo je podviživený. Takže verím, že niektorým to riadne šlape. Idem si dať banán z lidla. Mne to už aj tak neuškodí. 😂