icon

Úplne beztuková strava pre 2,5 ročné dieťa

nikuska124
30. apr 2014

Babenky prósim poradte mi, co varit pre 2, 5 rocne dieta ale strava músi byt uplne bez tukov. Ani kvapka oleja ziadneho ☹

ichbinich
30. apr 2014

@nikuska124:
Napada ma iba vsetko varene alebo parene. Asi si rovno mozes kupit ten parny varic (vyzera ako mikrovlnka). Vlastne mozes vsetku zeleninu a aj maso takto parit. Jasne, ze snicle ani steak z toho nebude, ale urcite bez tuku. To propaguju ako extra zdrave varenie, v tych paricoch.
Len potom ako je to s tukom, ktory je v mase, mlieku, obilninach, orechoch a pod? Ci ide iba o pridany tuk?
No a jednoducho sa odnaucit robit zasmazky, tak napriklad tu cibulu tiez iba varit a nie najprv smazit na oleji.
(Inak v Spanielsku to je naozaj sok, ved oni leju ten olivovy olej vsade 😀 Mam spanielsku svagrinu, viem ako vari ona 😉 😀)

maria1989
30. apr 2014

@nikuska124 veľa vecí, ktoré sa normálne vyprážajú, sa dajú tepelne upraviť i tak, že ich strčíš do rúry 😉

simca06022011
30. apr 2014

Na pare, vo vode, dusene.. teraz sa to zda hardcore ale je to v pohode, ja som sa tak odstravovala 1,5 roka... Nepises aka to ma byt dieta/kvoli comu, pretoez aj ked je beztukova dieta (pecen/zlcnik aneviem co) tak je tam ista norma "tuku", napr. moze sa obycajne maslo (neprazit, nevarit) nejaky limit.
Ja som fungovala stylom (parny hrniec som mala a isiel do kosa, nechcelo sa mi to umyvat furt) hrniec+parak na buchty a pokrievka. Naparila som zemiaky, zeleninu, maso... v hocijakej kombinacii... maso iba chude (morcacie, kuracie, telacie, jahnacie, zajacie), ryzu mozete, rizoto... omacky paradajkove napr., polievky nemastne.. detto varit vodu so zeleninou, nepouzivala som bujon obycajny, ale bio polievkove korenie z DMky atd. Piekla som v rure v "sackoch" bez tuku. To robim do dnes. Na nete je aj kopec veci napr. k zlcnikovej diete, pecenovej diete. Su tam aj recepty, sice som ich nevarila, ale na orientaciu co-ako mi to stacilo.... Mliecne veci som nemohla, ale napr. odtucneny tvaroh bol ok s ovocim, cottage cheese, suchare.. kadeco je 🙂

nikuska124
autor
30. apr 2014

@ichbinich dakujem, problem , ze jej ta strava nechuti lebo je uplne bez chuti. A nemozem pridavat ani ziadne ingrediencie. Mliecko a jogurty len nizkotucne a to hlavne vitalineu a len sem tam. Totizto je to velky skok ze predtym zjedla uplne vsetko a teraz viac nemoze ako moze. Dakujem ídem skusat varit v paraku ci si pomalicky navikne.

nikuska124
autor
30. apr 2014

@maria1989 dakujem

simca06022011
30. apr 2014

A keby si dala vždy nejakú výraznú jednu "zložku" čo do toho dá chuť? Napr. do zemiakov tekvicu... alebo tak dačo... vlastne to budete mať teraz babatkovsku stravu viac-menej. Ale určite to zvládnete.

maria1989
30. apr 2014

@nikuska124 niet za čo, v skupinke dajme kilám dovidenia dávajú baby i také recepty, skús mrknúť 🙂

ichbinich
30. apr 2014

@nikuska124:
Tak zacni pracovat s bylinkami 😉
K zemiakom rozmarin alebo majoran, k cukete bazalku, oregano, tymian,...
Tam su moznosti nekonecne. Pripadne si kup nejaku knihu o bylinkach, tam je zvycajne napisane, k comu najlepsie pasuju...

nikuska124
autor
30. apr 2014

@simca06022011 nemoze ani lyzicku oleja a ani masla. Jedine co moze je olej MCT ale ten sa nepouziva na varenie. Malicka má problemy s lymfatickym systemom a tym padom vsetky tuky co prijme jej idu do plucok a zalievaju jej plucka a prestane mocit. Tym padom sa jej zhorsi dychanie a músime letiet do necnocice, aby jej zaviedly kateter , inak by sa udusila. Totizto liecba kilotoraxu je velmi komplikovana a teraz po viac ako 2 mesiacoch zacala papat, totizto uz jej zlepili pleury ale músi mat dietu uplne beztukovu.lebo ak sa jej to vrati ju budu musiet operovat. Dakujem za radu. Budem skusat