Váš názor na Stevia zelený cukor
ahojte máte niekto skúsenosti so zeleným cukrom STEVIA?
Aký máte naň názor?
* listy Stévia obsahujú látky nazývanej steviozid, ktoré sú až 300 × sladší ako sacharóza v podobe bieleho cukru
* výnimočnosť tejto sladkej rastliny tkvie v jej nulovej kalorickej hodnote * v EÚ zatiaľ nie je Stévia ako sladidlo schválená
však v iných krajín ako napr USA, Švajčiarsko, Francúzsko, Japonsko a ďalšie, sa Stévia ako sladidlo bežne používa
- regulujú množstvo cukru v krvi,
- zvyšujú aktivitu pankreasu,
- zlepšujú rovnováhu glukózy,
- zvyšujú prílev energie,
- stabilizujú krvný tlak,
- urýchľujú zlepšenie stavu po námahe,
- zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuk,
- zvyšujú kapacitu pamäti,
- spomaľujú degeneráciu tkanív,
- vyrovnávajú večerné kolísanie hladiny energie,
- znižujú chuť na sladké,
- znižuje fyzickú a duševnú únavu,
- narušujú mechanizmus vzniku hladu,
- zmenšujú jazvy (napr. po akné),
- majú antiseptické vlastnosti, preto sa osvedčili pri liečení poranenej kože, sú účinné pri liečbe candidy
- majú antimikrobiologické vlastnosti, ktoré spomaľujú rast streptokoka a iných bakrérií,
- aplikujú sa pri akné, ekzémoch
- utišujú bolesť
- sú významnou prevenciou pred cukrovkou
Ahojte dievčence, chcem sa opýtať ako sa stevia používa, dostala som ju pred mesiacom a ešte som to neskúšala lebo neviem koľko lístkov do hrnčeka a podobne. vyluhuje sa z nej cukor aj v studenom nápoji? Skúsila by som ho napríklad do mojita. A vraj sa da použiť aj na koláče. To mám do cesta pridať lístky? Nemáte nejaké recepty. Ďakujem za odpovede.
Ľudkovia,
1. Kilo stévie nie je ako 40 kíl cukru, ale ako 300-400 kíl cukru.
2. CocaCola už na stévii beží dlho, len nie u nás, lebo v EÚ sa môže stéviou sladiť od konca minulého roku.
3. Do kysnutého cesta stévia môže ísť, nemá však na kysnutie žiaden vplyv. Trochu cukru by pomohlo. Ale aj bez cukru vie cesto kysnúť, len pomalšie.
4. Listami stévie veľmi nevysladíte bežné pokrmy. O listoch sa stále hovorí asi len preto, lebo do konca minulého roka sa Stévia mohla na Slovensku a EU len pestovať v črepníku a extrakty sa mohli robiť len svojpomocne. Dnes už sú extrakty dostupné v takom množstve, v akom by ste si sotva spravili vlastný.
5. Klíčivosť semiačok je veľmi nízka.
6. Riadny extrakt stévie je v ústach dlho sladký. Nemal by byť horký, ale tá sladkosť má špecifickú chuť. Niektoré produkty Stévie predávané v SR však obsahujú erytritol (erythritol), tak to pravdepodobne tú chuť modifikuje.
7. Stévia je zdravá, ale nie je všeliek.
Máme aj Slovenského výrobcu Stévie, tj. vcelku nízke ceny: http://www.stevia-zdravie.sk/
Ak hladate Steviu v praskovej forme so sladivostou rovnakou ako cukor, bez horkej prichute a za dobru cenu. http://www.vemica.eu/eshop/sacharidy/stevion-57
Paula,
Sorbitol obsiahnutý v tom Stevione má laxatívne účinky, čiže jeho vedľajšie účinky sú hnačka. Ďalej budem menovať: bolesť brucha, nadúvanie, krvácanie z konečníka, čierna meškajúca stolica, malátnosť...
Určite je teda lepší prášok, ktorý obsahuje maltodextrín (článok o maltodextríne: http://www.sportujeme.sk/fitness/co-je-to-malto...).
Čiže, chuť cukru na úkor nízkeho obsahu stévie?
Keď sa v prášku nachádza viac čistého 97% rebaudiozid A, potom je chuť identická s chuťou cukru - a to aj bez Sorbitolu a izomaltulózy.
Jemná horkosť je pre steviozid príznačná. Avšak, keď niekto nechce túto vlastnosť stévie, tak nech si nájde produkt, ktorý obsahuje väčší pomer "rebaudiozidu A" ako steviozidu.
Potom sú na našom trhu aj ďalšie podobné produkty. Tie obsahujú Erytritol.
Erytritol je vo veľmi malých dávkach neškodný, no vo vyšších dávkach (nad 50g) môžu spôsobiť nevoľnosť (pocity k zvracaniu), kručanie v črevách a v zriedkavých prípadoch alergickú žihľavku. Dnes sú preparáty s Erytritolom na Slovensku bežné a v týchto produktoch sa erytritol nachádza vo väčšom percente ako sladké výťažky samotnej stévie. Jedna konkrétna značka (Steviola) predáva produkt na sladenie, kde je len 0,2 až 1 percento stévie a až 99 a viac percent erytritolu. My si myslíme, že v tomto prípade by ani v názve nemal niesť slovo stevia. Spotrebiteľ je týmto spôsobom značne zavádzaný.
Ja som velmi spokojna so steviou.ma trosku inu chut ako cukor,ale je to omnoho zdravsie.Mam doma v tabletkach aj praskovu a pouzivam ju do caju aj tam ,kde sa da namiesto cukru. Dostat ju na tejto stranke: stevia.eu.sk .Myslim,ze aj ceny su fajn.Kuknite.
Prosim kupuje niekto cukor na pecenie stevia tu na Slovensku? ako pise
erikasadek takto vyzera cukor stevia cisty na pecenie varenie...
http://www.purevia.fr/les-produits-pure-via/nou...
vsade su len listy, tabletky no ale ako to dat do kolaca, ak tam ma ist 300 g tak tam nemozem dat jednu tabletku a nic ine nie? ak by mal dakto radu, to by bolo super, kedze idu Vianoce, tak by som rada vyskusala...dakujem.
@erikasadek a prosim mozem sa opytat, ake ma zlozenie ten "cukor" to asi nebude cista stevia, vsak? po francuzsky neviem..
@adrianaza 97% cista stevia, 3% ciste prirodne produkty ktore davaju krystalovo cukrovu chut, teda priblizuju sa texture krystaloveho cukru ale ziadne chemikalie... styl aspartan a ine.. 😉
@adrianaza V Tesco maju steviovy cukor, kupila som ho, ale este som neskusala s nim piect.
aha dakujem obom. Preto som sa Erika pytala na zlozenie, lebo napr. ak je v recepte ze 200 g cukru tak predsa tej stevie tolko dat nemozes, ked je 300x sladsia nie? a dat len polovicu? tak to je presladene stale podla toho vypoctu...
Cajik a prosim ake je zlozenie? jaj mam len tie tablety zatial a su trosku dohorka tak len do caju dam jednu a teda ta to riadne osladi 🙂)
Ahojte, viete mi devy poradit nejaky receptik na vianocne kolaciky so steviou? Dik moc 🙂
Ako s tym sladite caj?skusal som to v cerstvom stave a vobec to nefungovalo...
@seminkads ja som kupila steviove sladidlo v decembri v Bille, ale prekaža mi prichut umeleho sladidla, stala necele 4eura
@milost to čo tvrdíte o sorbitole trosku prehanate a nafukujete. Podobne veci by sme mohli tvrdit aj o napr. fruktoze, ak jej zjete vela. A tiez mi ukazte cloveka, kto skonzumuje na posedenie kilo hocijakeho cukru. V Bille v regaloch so sortimentoch pre diabetikov maju sorbitolove sladidlo, podla toho, co vy dramaticky tvrdite, by sa potom produkt mal nazyvat rovno prehanadlo 🙂)))) vyskusal som rozne znacky cistej stevie, teda extraktu ale teda vsetky mali neprijemnu horkastu prichut. Podla mna by sa teda extrakt stevie nemal nazyvat zdravy cukor ale nazvime to horkost 🙂))
No a co sa tyka sladenia, tak skuste vysvetlit mojej babke, ktora je diabeticka, ze si ma dat do cesta na kolac za spendlik stevie 🙂
@evkastevia Ahoj, ano aj mne tam vadi to horke pozadie, v steviovych tabletachz billy asi sme zvyknuti len na sladku chut cukru 🙂 myslela som, ze nahradim cukor v kave, ale zatial sa mi moc nedari 😅
ahojte,ja tak isto potrebujem nahradit cukor v káve a čaji. Ak by som nemala sladit kávu, asi by som ju radšej nepila, ale neviem čo by na to ,,povedal" moj už aj tak nízky tlak. V Novom č. pre ženy č. 49/2012 na str. 43 je reklama + foto na Stéviový cukor, Sweet Family, Považský cukor 500g za 1,99eur, ale v obchodoch ani chýru... 😢
@evkastevia skus Xylitol-na nete ho objdenas,alebo kupis v zdravej vyzive-je to prirodny produkt konzistencie krystaloveho cukru-aj chut ma velmi podobnu.
Ma nizky glyk,profil,-teda je vhodne pri diete a aj pre diabetikov,plus chrani zuby pred kazom.
@evkastevia ahoj.tento stéviový cukor som kúpila u nás v tesku.aj som ho vyskúšala.je celkom fajn.zatial som si ho dávam len do kávy.z normálneho cukru som si dávala 2 lyžičky a z tohoto stačí aj jedna.
ahojte, vďaka za info, snáď sa mi ho podarí čím skôr kúpiť 😉
... pre deti asi vhodna nie je, vsak?
Predám kvalitný, koncentrovaný Stéviový prášok (Rebaudioside RA098%)..
Je to 100% prírodný produkt, približne 300x sladší ako cukor a úplne bez kalórií..
Stévia ma mnoho liečivých a zdraviu prospešných účinkov - reguluje hladinu cukru v krvi,
reguluje krvný tlak, zabraňuje ukladaniu tukov, zabraňuje únave, je to antioxidant a mnoho iných..
Stéviový prášok je vhodný ako náhrada nezdravého cukru, do nápojov, mlieč. výrobkov, varených jedál,
pečenia i kompótov. Sladidlo je samozrejme vhodné pre diabetikov, ľudí trpiacích hypertenziou či pre diétarov.
Samozrejme je tiež vhodné pre bežných, zdravo žijúcich ľudí.
Krajina pôvodu: India, Čína.
Produkt spĺňa všetky EÚ certifikáty (ISO 22000, ISO 9001, ISO 14 001.
CENNÍK:
25 g . . . .7 €
50 g . . . 12 €
100 g. . . .20 €
Kontakt:
tel: 0949 288 713
e-mail: stevia.sladka@gmail.com
.)
ma niekto konkrentne skusenosti so zavaranim (kompoty, dzemy) so steviou?
Kupili sme steviove sladidlo v Rakusku, ale nevsimla som si, ze obsahuje aj maltodextrin. Neviem ci vdaka tomu, alebo pre nieco ine, ale ma hnusnu pachut ako umele sladidla a vobec sa to neda pouzit. Uz predtym sme mali susene steviove listky a mali tiez pachut, este vyraznejsiu. Viete mi niekto poradit, kde na SK by som kupila steviovy prasok, ktory nema taku pachut?
Kedze som aj ja zaznamenal velky narast popularity stevie precital som si co to aj na zahranicnych weboch , kde su studie urobene uz od roku 1991. Chcem Vas iba upozornit, ze ani urad FDA neodporucil listy stevie ako vseobecne uznane za bezpecne pre pouzitie v potravinach, citujem: "nakolko prevladaju obavy ohladom regulacie hladiny cukru, a ucinku na reprodukcny, kardiovaskularny a oblickovy system"... Niekde som dokonca nasiel zmienku o tom, ze juhoamericky indiani steviu uspesne pouzivali ako antikoncepciu, kedy po dlhodobom uzivani bol problem s donosenim plodu(samovolny potrat). Na dalsich strankach sa vysoko neodporuca stevia pre tehotne a kojace matky.
Dalsie pre a proti mozete najst aj na strankach http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingre...

takto vyzera cukor stevia cisty na pecenie varenie...
http://www.purevia.fr/les-produits-pure-via/nou...
a toto su vyrobky v kazdom supermarkete vyrabane gigantom cukroveho priemyslu tym padom cena je ovela nizsia ako v obchode bio... 100% stevia vo vseliakej forme....
http://www.google.fr/search?q=stevia+canderel&h...