Vianočné pečenie - podeľte sa o recepty
Už chystáte vianočné koláče, zákusky, dobroty? Podeľte sa o vaše naj recepty medovníkov a podobne. Na internete je veľa receptov, ale nie každý je dobrý.
ja som burizonové gulky robila kým ešte vladzem 🙂
vyskúšala som http://varecha.pravda.sk/recepty/krupicovy-deze...
možem poprosit recept na rumovo-cokoladovo.kokosove gulky,dakujem
mate niektora prosim vas pecept na kokosove gulky ale take fajne stavnate ja som totiz robila jedny a boli take onicom by som chcela take ako v obchode 😀 dakujem
robievam taketo hribiky... stačí mi uplne polovična davka... pridam fotečku mojich a aj origoš recept ... robila som ich prvýkrát a celkom sa podarili, mali uspech ako ozdoba ale aj chutili...
http://varecha.pravda.sk/recepty/decembrove-hri...
a jednoduche parížske rožky, ktore zvládnem aj ja... boli veľmi chutne a celkom rýchlo hotovo... http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44881
poprosim este recept na linecke kolace dakujem
@juliagregor tie hribiky su famozne 😵
@gotzova ja mam jeden recept 😉
Rumovo-cokoladove gule
150g hrozienok,rum,200g ml.orechov,150g prask.cukru,150g struhanej cokolady,50g nastruhanych piskotov
Hrozienka namocime na 24 hodin do 200ml rumu (do uzavretej nadoby),z orechoov,cukru,cokolady a piskotov vypracujeme cesto,pridame hrozienka,ak je cesto huste,pridame rum,gule obalujeme v kakau,najemno nasekanych orechoch alebo kokose.
@linka prosím vás dáte mi taký dobrý recept na linecké koláčiky, vy máte také dobré recepty ja si všetko zapisujem dakujem vám velmi pekne
@jessica2225 mozeme si tykat 🙂 tu je receptik
Linecke kolaciky:
500g hladkej muky,250g prask.cukru,1 Hera,1 van.cukor,2 žltky,stava a kora z 1/2 citrona (nemusi byt),marmelada
Vsetky prisady zpracujeme,vyvalkame plat a vykrajujeme tvary,kladieme na plech a upecieme na 200 stup.,treba strazit,su hned hotove,po vychladnuti zlepujeme a pocukrujeme.
Cesticko je super,v dobre uzatvorenej nadobe zmakne na druhy den,lebo co poznam linecke,tak su vacsinou tvrde a tieto su ako jedna basen 🙂 a dakujem za pochvalu 😉 uz si nieco skusala?
ahoj dakujem ti velmi pekne zatial som piekla len medovníčky, tie linecké budem robit, hned si idem zamiesit cesto, a spravila by som aj tie slané aj rumovo-čokoládové gulky, ja väčšinou také pečiem čo sú lahké aby som nepokazila, lebo som neni taká zručná ak máš nejaký dobrý recept tak mi napíš, lebo som nečítala celú diskusiu ešte raz velmi pekne dakujem a ozaj do lineckých nejde aj prášok do pečiva a na akú hrúbku vyvalkat nehnevaj sa že sa vypytujem ale ozaj som neni zručná ☹
@linka
Caute baby, nemate niektora overeny recept na Medvedie labky? Mne sa s nimi nejako nedari - bud su suche alebo mi nejdu vyklopit 😠 . Tak budem vdacna za nejaky "uspesny" recept. Dik 🙂
KOKOSOVÁ ROLÁDA S BEBE KEKSOV -SUROVINY:
CESTO:
3 balíčky bebe keksy
150 g práškový cukor
30 g kakao
rum
1 PL zrnková káva
uvarená káva
PLNKA:
150 g maslo
140 g práškový cukor
1 PL vanilkový cukor
50 g med
50 g strúhaný kokos
+ vytvoriť nákupný zoznam Čas prípravy: 45 min.Postup receptu:
1.Na doske rozdrvíme keksy váľkom. V nádobe ich potom dobre zmiesime s mletou kávou, kakaom, cukrom, rumovou príchuťou a s takým množstvom uvarenej kávy, aby vznikla súdržná, pevná hmota.
2.Kokosovú hmotu(cesto) rozvaľkáme na plát veľkosti 30x30 cm a rovnomerne ho potrieme plnkou, ktorú sme pripravili zo súčasti uvedených v rozpise. Plát natesno zvinieme, pevne zabalíme do papiera a necháme v chlade stuhnúť.
Pridávam recept na fantastickú,rýchlu tortu aj pre začiatočníčky: ESKIMO TORTA----SUROVINY: 2 šálky múka hladká 1 šálka cukor kryštál 1 ks prášok do pečiva 1 ks cukor vanilkový 2 ks vajcia 1 šálka mlieko 1/2 šálok olej 2 KL kakao Krém 500 ml mlieko 2 ks puding kokosový 125 g hera 100 g cukor práškový 1 ks smotana kyslá čokoládová poleva alebo nastrúhaná čokoláda Postup recept-hrnček - 250 ml. Cesto : všetko zmiešame ,vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 25 - 35 min. / 180 st. Upečený plát necháme vychladnúť. Krém: Nachystaný puding uvaríme , necháme vychladnúť, občas premiešame. Medzitým vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Do masla po lyžiciach zašľaháme puding a kyslú smotanu. Krém natrieme na vychladnuté cesto. Postrúhame čokoládou,poprípade ozdobíme podľa vlastnej fantázie 😉
KOKOSOVÁ ROLÁDA S BEBE KEKSOV -SUROVINY:
CESTO:
3 balíčky bebe keksy
150 g práškový cukor
30 g kakao
rum
1 PL zrnková káva
uvarená káva
PLNKA:
150 g maslo
140 g práškový cukor
1 PL vanilkový cukor
50 g med
50 g strúhaný kokos
+ vytvoriť nákupný zoznam Čas prípravy: 45 min.Postup receptu:
1.Na doske rozdrvíme keksy váľkom. V nádobe ich potom dobre zmiesime s mletou kávou, kakaom, cukrom, rumovou príchuťou a s takým množstvom uvarenej kávy, aby vznikla súdržná, pevná hmota.
2.Kokosovú hmotu(cesto) rozvaľkáme na plát veľkosti 30x30 cm a rovnomerne ho potrieme plnkou, ktorú sme pripravili zo súčasti uvedených v rozpise. Plát natesno zvinieme, pevne zabalíme do papiera a necháme v chlade stuhnúť.
tu je receptík ...ale to je len môj ako inak jednoduchý od oka potrebujeme asi 3 balíčky Bebe keksov,poprípade,Marína,to je už na vás...vyložíme spodok plechu keksami,ak to nevyjde,orežem keksy aby to zapasovalo na plech,medzi tým si uvarím klasicky puding,najlepšie dva prášky pudingové na 1 l.mlieka,cukor,uvaríme hustý puding,ak robíte od oka dá sa zahustiť aj múkou nech je hustý,do teplého pudingu,ja pár krát vymiešam nech kus vychladne a primiešam,buď jemný tvaroh poprípade veľký biely jogurt/časom sami zistíte čo viac chutí,môžte experimentovať/dobre vymiešam,pridám kúsok rumovú príchuť,dosladím ak treba a vylejem na bebe keksy,na plnku dám druhú vrstvu keksov a vyšľahanú sladkú šľahačku aj zo stužovačom/aj nemusí byť/originál recept by mali ísť orechy nasekané ale nám viac chutí,iba granko,strúhaná čokoláda,či ryža...ale to je na každom čo dá....alebo čo je doma Dobrú chuť 🙂 😝
Kokosovo-želatínové rezy Kokosovo-želatínové rezy:Cesto:5 vajec,25 dkg práš.cukor,20 dkg výberová múka,2 lyžice kakao,1/2 prášku do pečiva /cesto je veľmi tuhé pridala som aj 5 PL lyžíc vody/ale to nie je v recepte.PLNKA-Uvaríme 2dcl mlieka,5 dkg kryšt.cukru.Odstavíme s ohňa a pridáme 1 kokos/180-200g/necháme vychladnúť prikryté ,aby sa kokos sparil.Vymiešame 25dkg masla,primiešame 10 dkg práš.cukru a po troche pridávame vychladnutý kokos.ŽELATÍNA-8dcl malinového,či iného sirupu,2 Zlaté klasy a jeden vanilkový cukor uvaríme ako puding a ešte letnú želatínu vylejeme na kokosovú plnku.Postup_-hnedú piškótu upečieme klasickým spôsobom.Vychladnutú piškótu prerežeme vodorovne,dostaneme tak dva pláty,na prvý plát natrieme kokosovú plnku ,na to dáme uvarenú želatínu,na to prikryjeme druhý plát a vrch polejeme čokoládovou polevou. Dobrú chuť!
VYMYSLENÝ KOLÁČ-naspodok klasika piškóta,navrchu som uvarila 2 vanilkové pudingy v litri mlieka a kým bol puding horúci primiešala veľký biely jogurt,pridala práškovú želatínu,aby sa dal fajne krájať,poukladala piškóty a vrch poliala domácim malinovým hustým sirupom nič zložité..tú plnku mám z nepečeného krémeša čo sa robia z Bebe keksov...občas zvyknem namiesto jogurtu dať jemný tvaroch..alebo aj ovocné pudingy a jogurty...je fajn,moji to veľmi ľúbia rýchle,jednoduché 🙂 😝
ŠUNKOVO-SYROVÉ TROJUHOLNÍKY :cesto:1kg múky hladkej,80 g polohrubej múky,kocka droždia,750 ml mlieka,1PL soli,1 dl oleja ............................................................................................PLNKA-250 g Palmarinu,Hery,alebo iný tuk,10 strúčikov cesnaku,soľ,200g nastrúhaného syru/môže byť aj viac/ 400g šunky či jemnej salámy....................na potretie 1vajce,celá rasca,prípadne sézamové semienko .....................POSTUP -Z uvedených surovín zamiesime klasickým spôsobom cesto a necháme ho vykysnúť.Po vykysnutí ho rozvaľkáme na tenší plát.Naň nastrúhame Palmarin,posolíme a pretlačíme 10 strúčikov cesnaku.Plát zvinieme do rolády a tú nakrájame na 5 menších častí.Každú časť rozvaľkáme,naukladáme na ňu natenko nakrájanú šunku a posypeme strúhaným syrom.Stočíme do rolády a trochu po nej prejdeme váľkom,aby ostala roláda plochá.Potrieme rozšľahaným vajcom posypeme rascou/sezamom/a krájame na trojuholníky.Ukladáme na mastný papier na plech,necháme trochu podkysnúť a pečieme pri miernejšej teplote/180 stupňoch/ do ružova .Dobrú chuť,sú fantastické 🙂 😉
@jessica2225 kludne sa pytaj 😉 do lineckych nejde kypr.prasok a hrubku cesta vyvalkaj na 0,5cm...z takych lahkych skus vanilkove rozky,suhajdy,salcove gulky... 😉
Ingrediencie
kryšt. cukor- 440g
maslo(margarín) - 190g
mleté orechy - 190g
smotana na šľahanie - 100g= 1deci
jedno vajce
6tortových oblátok
Poznámky
Tieto cukrovinky robte o deň skôr, pretože to musí 24hodín tuhnúť.
Inštrukcie
Cukor za stáleh miešania rozpustíme na svetlý karamel. Pridme maslo a rozpustíme. Smotanu rozšľaháme s vajcom a vlejeme do rozpusteného karamelu s tukom(smotana nesmie byť studená, lebo by sa karamel zrazil)Dôkladne rozvaríme a pridáme orechy. Krátko povaríme a odstavíme. Hneď zahorúca rozotierame na tortové oblátky. Spájame 3ks spolu.
Zaťažíme nejakou knihou, alebo niečim iným a necháme 24hodín tuhnúť.
Potom nakrájame(vodorovne tri pásy a zvyslo 10, ale to je jedno a ozdobíme čokoládou
Kombinované tyčinky
Ingrediencie
500g lístkového cesta
na slané cesto:
215g margarínu
štipka soli(5g)
1žĺtko
žĺtko alebo vajíčko na potretie
225g hladkej múky špeciál (môže byť aj polohrubá)
5gkypriaceho prášku
0,5dl mlieka
plus: sézam na na posypanie
Lístkové a slané cesto musí byť v rovnakom pomere.
Nemusíte robiť len tyčinky, môžete aj použiť vykrajovacie formičky. V tomto prípade však sézam zamiesime do cesta a potrieme až na plechu.
Namiesto sézamu môžete použiť aj rascu, strúhaný syr alebo ľaň.
Môže sa to robiť aj tak, že cestá pred krájaním preložíme ako lístkové cesto(jednu časť do polovice jedn učasť do polovice, prikryt druhou časťou a znovu na polovicu) a vyvaľkamé, až potom potrieme a posypeme.
na záver dôležitá informácia: Slané cesto nemôže nechať dlho odležať, lebo sa dlhým státim sťahuje.
Držím palce a dobrú chuť.
Príprava lístkového cesta je náročná, ale dá sa kúpiť v obchode.
Slané cesto pripravíme tak ako ostatné cestá, všetky suroviny zmiesime.
Obe cesta vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Jedno z nich potrieme žĺtkom a položíme naň druhé. (Najlepšie slané na lístkové) opäť potrieme žĺtkom alebo aj celým vajíčkom a posypeme sázamom. Radielkom nakrájame asi na 1cm široké a asi 5cm vysoké pásiky. Každý pásik aspoň dvakrát stočíme a ukladáme na vymastený alebo papierom vystlaný plech.Pečieme pri 200 - 220°C do zlatista. 7 - 10minút
Parížske rožky
Bez šľahania nad parou Musíte si však urobiť z drôtika očko s priemerom asi 7mm.(Jednoducho vezmeme drútik a koniec zahneme,aby vzniklo očko.
Suroviny:
hmota: kr. cukor 390g
cukor práškový 110g
orechy alebo kokos 260g
bielka 200g
voda 100g - 1dc
na krém:
kryšt. cukor 210g
1vanilkový cukor
1 zlatý klas
2palmaríny
trochu kakaa
mlieko asi po litra(podľa návodu na obale pudingu zlatýklas)
Poznámky:
Puding by bolo dobré po ochladení precediť, aby v kréme neboli hrudky.
Rovnako sa pripravujú aj laskonky, ale na tie treba špeciálnu formu.
HMota:
1tretinu kryštáľového cukru
dáme do hrnca a zalejeme vodou, asi do jedného cm.
Dáme variť na ,,retiezku". To znamená, že treba do rozvaru namočiť pripravené očko a fúknuť doň. Ak z neho výjdu bublinky rozvar je hotový.
Zvyšok kr. cukru ušľáhame s bielkami na sneh, do ktorého pridáme horúci rozvar pri malých obrátkach. Potom primiešame do snehu orechy alebo kokos a práškový cukor. Dáme do vrecka a na plech vystalný papierom striekame rožky. Plech dáme do rúry sušiť pri teplote 160 - 180°C. Dvierka necháme pootvorené.(Privrieme do nich varechu)
Ak sa rožky odliepajú z papiera, sú hotové a môžu sa vybrať.Rozložíme ich na dosku a nastriekame na ne kakaový maslový krém. Dáme stuhnúť to chladničky a potom namočíme vršky do čokolády.
Krém: Do mlieka vysypeme zlatý klas, pridáme cukor a dáme variť. Po odstavení dámae schladiť. Dovychladnutého za stáleho šľahania pridávame nakrájaný margarín. Do hotového krému varechou zamiešame trochu kakaa.
To prvé sú grilážky
@linka dakujem velmi pekne, mám už upečené linecké koláčiky no sú fakt super, ten mm chodil mi ujedat, rozplývali sa a mäkkučké, a aké su tie salcove gulky by som vyskúšala a vieš čo mám kúpené 2 salká, jedno chcem spravit karamelové gulky a druhé neviem, nevieš volajaký receptík kde ide salco, ja velmi zbožnujem karamel ešte raz dakujem
@jessica2225 neviem ake karamelove gulky ides robit,ale ja robim zo salca a kokosu,zmiesas to spolu,mozes vtlacit dovnutra lieskovy orech a este obalis v kokose...aj ja mam rada karamel,mozes vyskusat orechove kosicky plnene karamelovym kremom,ak mas formicky,tak hodim recept 😉 alebo aj salcove suhajdy mozes..
ja som dnes skoncila, vyzor tohto roku nic moc, piekla som unavena jak pes v noci..ale mam v trubke, su fajne a urcite sa zjedia :D Buduci rok, ked sa mala bude moct zahrat aj sama, popracujem na vyzore:D
Cize: Radacky, Grilaz, Rafaelo gulky, nepecene meloniky, rumove gulky, perniky, cokolada, vanilkove rozky a suhajdy.. v chladnicke sa chladi vajcovy liker a ja idem zurivo upratovat:D

@linka Dakujem.
Cez vikend ich vyskusam. Vyzera to jednoducho. Snad to zvladne aj taky amater ako som ja.