icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

lucyfuk77
27. nov 2012

@bambulka248 ahojky, mam zatial jeden vyskusany, no chcem v nom robit nejake zmeny. Kazdopadne treba nahradit kazdu muku spaldovou ( uz mam z netu aj spaldove perniky) takze k tomu klasickemu susienkovemu : 400g spaldovej muky, 350g masla, 100g cukru ( ja nedavam), vanilkovy cukor, stipka soli, 2 x cajova lyzicka prasku do peciva, 2 vajicka, trochu citronovej kory a trosku stavy z neho. Inak toto je klasicke "linecke" cesto 😉

lussy23
27. nov 2012

len keby tie suroviny ak otekvicový olej, špaldová múka boli lacné.

mimi21mimi
27. nov 2012

babule, nejake typy na varenie? zajtra robim krupovu polievku so zeleninou a spenatove rizoto.... len co potom?
kto mi poradi aj recept na fazulovu natierku? minule som taku hnusnu spravila....

matulat
28. nov 2012

@lucyfuk77 ahoj citam a s vela vecami suhlasim ale neviem si predstavit ako moze byt pangasius zdravy ked je to sladkovodna ryba chovana vo vodach kde su vykaly....odkedy to viem pangasa nedam ani do ust. tak prosim zvazte konzum aj vy

lucyfuk77
28. nov 2012

@matulat je dosť možné, že ryba čo sa dostáva na slovenský trh môže byť chovaná práve takto, no my si veľmi vyberáme kde ryby kupujeme (nikdy nie mrazené) a hlavne za koľko. Netvrdím, že to je najgeniálnejšia ryba na svete - no sem tam sa u nás nachádza. To je tak ako s kaprom - niektoré chovajú v bahne a niektoré v krásnej čistej vode ...

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Ja som si včera prvý krát v živote urobila kuskus a neskutočne mi chutíííí 😀. Nezvykneš robiť? 🙂 A fazuľová nátierka? To som ešte ani nepočula... 😅

mimi21mimi
29. nov 2012

@lucyfuk77 So spaldovou budem aj ja niektore kolace robit,a le nie cisto len s nou... ale klasika medovnicky a linecke kolace som dnes robila s bielou....
pangasius, co som citala, je najhorsia ryba vraj. v teme o vegetarianoch spominali nejake styri druhy ryb, ktore najmenej "pozieraju" ten humus z vody, ale uz si nepamatam... skoda 😀
co pecies na vianoce ?

@levandullka Ja ho asi neviem robit, lebo mne prisiel suchy a bez chuti... ako si ho robila?

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Iba som ho zaliala horucou vodou a nechala napucat.. Asi 10 minut.. a osolila 🙂

mimi21mimi
29. nov 2012

@levandullka A k comu ste ho jedli?

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Ja som ho jedla iba tak, bez nicoho.. Ale zajtra si dam k nemu asi nejaku zeleninu 🙂. Najlepsie ratatouile 🙂

mimi21mimi
29. nov 2012

@levandullka To sa ako robi, to som nikdy nevedela :_) Ja mam kuskus doma asi rok, co mi vtedy nechutil 😀

lucyfuk77
29. nov 2012

@mimi21mimi takze tohtorocne Vianocne pecenie : kavove susienky ( pre dospelakov), linecke s lekvarom, medovniky ( akurat idem zarobit cesto), bratislavske rozky (makove a orechove), nepecena kokosova rolada a gastanove gulky. Na silvestra marlenkove gulicky a ak ostanu orechy tak medvedie labky. 😉

lucyfuk77
29. nov 2012

Kockyyyy nevideli ste niektora sparglu v obchodoch ??

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Ja ked som si po prvy krat robila quinoa, tiez mi nechutila, no potom som zistila, ze som si ju neosolila 😀. Bolo to tym, odvtedy mi uz chuti 😀

mimi21mimi
29. nov 2012

@lucyfuk77 V Tescu tusim bola spargla... ja mam medovnicky a linecke hotove a napoly zjedene :-/ dnes som robila... ako robis tu nepecenu kokosovu roladu?

mimi21mimi
29. nov 2012

@levandullka Ale ja som to osolila 😀 qiunou som este nemala... sa mi zdala draha... ako to chuti? Neviem ani ci som to spravne napisala 😀

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Aha, tak ti mozno vazne nikdy chutit ani nebude 😀. Quinoa chuti...ako quinoa 😀. Podla mna podobna ako kuskus, len taka aromatickejsia.. No, nic z tychto ,,zrn" 😀 nie je lacne asi, mne to ale nejako chuti 🙂

mimi21mimi
29. nov 2012

@levandullka Kukus nie jetaky drahy... ale tak q. je dost oproti tomu, dnes som inak objednala oblatky z ryzoveho mlieka pre malu.. sa vytesujem 🙂

zabanetka
29. nov 2012

Ahoj lucyfuk a aky je prosim recept na tie marlenkove gulicky ;) dakujem

lucyfuk77
29. nov 2012

@zabanetka ...hned ako mi ho maminka prepise, hodim ho sem 😉

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Ja kupujem vsetko v DM a papam to iba ja, cize az tak casto to v nakupnom kosiku nemavam 😀. Oplatky r zyzoveho mlieka? To som este nepocula

lucyfuk77
29. nov 2012

@mimi21mimi presny recept ti teraz na rychlo nepoviem, este som ho nevyberala... Ale drvia a melu sa piskoty na cesto

mimi21mimi
29. nov 2012

@levandullka Vidiis v Dm som to nekukala 😀 my tam len "chipsy" pravidelne kupujeme. jou to take ponukaju u nas v obchode zo zdravou vyzivou, su drahsie, ale mala normalne nemoze a chcem, aby mala na Vianoce 🙂

@lucyfuk77 Tak mi ho potom napis niekedy 🙂

levandullka
29. nov 2012

@mimi21mimi Ja kupujem taketo veci iba v DM 🙂.
To je super, ze existuju aj oblatky pre ludi, ktori normalne nemozu 🙂. To som nevedela

lucyfuk77
29. nov 2012

@mimi21mimi medovnikove cesto hotove, recept mam pri sebe, pis si 😉
3 a 1/2 balika piskotov490g, 260g praskovy cukor, 10 lyzic mlieka, 2lyzicky rumu, 60g kakaa. Plnka 150g masla, 150g kokosovej mucky, cukor podla chuti - ja uz nedavam, cokoladova poleva - tiez nedavam. Chces aj postup?

mimi21mimi
30. nov 2012

@levandullka Mna strasne stve, ze DM mame v centre mesta, pritom ja byvam na kraji, kde je aj nakupne centrum + tesco a galeria a vsetko taketo, ale tu je len 101ka.... takze do DM musim ist ked tak sm alou s kocikom, lebo peso mi neprejde, a potom nespi cez obed, lebo sa vozi... takze tam sem-tam ...

Teraz som tam kupila jahodove musli, ale uuuuzasne su.

mimi21mimi
30. nov 2012

@lucyfuk77 Moze byt miesto rumu aj aroma? Lebo neviem, ci budem suhajdy robit, podla toho kupim bud celu flasu alebo len aromu.... postup netreba, dakujem 🙂
Budem potrebovat spravit este jednu davku, lebo vcerajsiu mi muz vyjeda, ael tak sa otrasne pracovala s cestom, tak vyskusam toto radsej a ozdobim bielkovou polevou....
a z lineckych kolacikov, vcerajsich, je uz len polovica....

levandullka
30. nov 2012

@mimi21mimi No, toto iste aj u na... Tu v PO sa musim tiez trepat dost daleko, ked si chcem trochu ,,pozavislacit" 😀. Vacsinou to beriem jednym supom, ked ideme na nakup, no nie vzdy sa to mojej polovicke paci 😀. Ja musli moc nemusim, ale na tie v DM som pozerala uz dlhsie 😅.
Mimochodom, nevies mi poradit ohladom lesneho ovocia v tomto obdobi? Kupim niekde naozaj dobre cerstve jahody, maliny, cucoriedky...?

lucyfuk77
30. nov 2012

@mimi21mimi kludne aj bez. Ja som nedavala ked som mala syna maleho.

amouramour
30. nov 2012

ja som teraz zacala varit ked uz na oleji tak na ryzovom🙂je fajn a zdravy