Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?
Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂
@mimi21mimi Ja tiez v zime nezvyknem kupovat, no v pondelok budem robit pre tatinka k narodeninam tortu (v utorok pridu na navstevu), sice ich ma dnes, no torta bude oneskorene 🙂. On je velky gurman, takze mu nemozem dat len tak hocico 😀. Tak chcem urobit smotanovo-tvarohovu tortu s cerstvym ovocim. Snad sa podari... A aby to bolo uz uplne dokonale, bude v zdravsej verzii, po prvy krat pouzijem agave, ktore mi uz stvrt roka schne v skrinke 😀
@mimi21mimi Tak ale potom je to musli asi vazne dobre 😀. Vyskusam aj ja 🙂
@levandullka Tak to potom kupis aj v tescu... cernice, jahody, maliny a aj cucoriedky sem tam sa tam daju najst.... akurat ze to chuti trochu umelo.
@mimi21mimi Ano? V Tescu? Ja som skor vsadzala na Billu. Zbehnem pozriet 🙂. Teraz mi pisala jedna baba v teme o vareni, ze tu vonu to ovocie mat uz nebude, ale ze chut by mohla byt fajn. Tak uvidime. Ja mam skusenost s jahodami a malinami, ze zvyknu by este celkom fajn aj o takotmo case, no cucoriedky byvaju uplne bez chuti. Nechcem tam davat mrazene, lebo nemam rada tu rozmocenu konzistenciu 😖 . Ale ked nezozeniem poriadne cerstve, tak vymyslim alternativu s granatovym jablkom, alebo s niecim inym sezonnym 🙂.
@levandullka My robievame s mandarinkami... v tescu jahody, cernice a maliny byvaju bezne... to zozenies.
Mrazene su fakt divne po rozmrazeni, to nie je ono.
@mimi21mimi Jasne, s mandarinkami sme to zvykli robievat aj my 🙂. No teraz chcem nieco specialnejsie 🙂. O rok bude tatinko zazivat uz krizu stredneho veku, tak nech si to este uzije 😀
@levandullka 😀 pekne naplanovane. Inak granatove jablko som este nejedla.... boze dnes som spravila na obed pecene zemiaky, dusenu mrkvu k tomu a brokolicu a aka dobrotka 🙂
Teraz taka najedena by som mala este dorobit choreografiu na trening, kym mala spi, a nemozem sa ani postavit 😀
@mimi21mimi Ja granatove jablko milujem. Az na to ze jeho cistenie trva dost dlho a jedenie cca pol minuty 😒 . Ked sme sa sem minuly rok pristahovali, prvy flak na stene, ktory som sposobila bol od granatoveho jablka 😀. Mna, to znie vyborne, az na to, ze A. by mi to nespapal ☹. My budeme mat kuracie prsia naprirodno s ryzou a k tomu pecene jablka 🙂.
Ani sa necudujem ze sa ti nechce vstat, ja som dnes cele doobedie preseda pri pocuvani vianocnych pesniciek 😅
@levandullka Mne by to muz tiez nejedol, ale on obedoval v robote 🙂 A na veceru som kupila cesto na pizzu, mame tam tri druhy syra, kukuricu a jemu som este sunku kupila na to. 🙂 Takze vybavena vecera. Ja totiz pridem domov z treningov o siestej a to uz nemam energiu varit. Dnes robime tri nove choreografie, tak uz sa vidim ako sa vyvrestim 😀
A granatove jablcko je sladke ci kyselkave? Ja som dnes kupila mango, mnam. Zajtra alebo vecer si dam. 🙂
@mimi21mimi Mne Adam zje skoro vsetko, no neznasa tepelne upravenu zeleninu, okrem zemiakov (tie tiez nemal prilis v laske, no nevzdala som sa a varila som ich stale castejsie a castejsie a zvykol si chudatko 😅). U nas bude na veceru zrejme nieco rychle, asi chlebik, alebo tak nieco 🙂. Ja sa cely tyzden tesim na piatky a na vikendy, aby som konecne mohla piect a varit a upratovat a piect... 😀
No, mango som nemala davno. Ako som uz zopar krat spominala, nie som schopna kupovat taketo ovocie v beznych obchodoch 😅. Maximalne v metre, tam maju fajn vyber a aj kvalitu 🙂. Ale dala by som si veru, uz citim tu vonu.. Mnaaaaam 😀. Ja ale momentalne zavislacim na mandarinkach. Pred tyzdnom mi nasi poslali balik v ktorom boli cca 4kg mandariniek... A ja uz tri dni nemam ani jednu 😅.
@mimi21mimi Aha a granatove jablcko je aj sladke aj kyselkave, ako kedy 🙂. Ale chuti naozaj perfektne a k vianociam proste patri 🙂
@levandullka Ja som mango kupila v tescu v akcii dnes, aj banany, take veci je jedno, kde kupim... to je vsetko odtrhnute nezrele 😀
Ja idem susit na vianocny stromcek jablka, pomarance a citrony... chcem to tam zavesit, aj s medovnickami.. ked ich nezozeru 😀
@mimi21mimi Banany, jablka, citrony... Toto aj ja bezne kupujem, no takto exoticke ovocie si radsej nechavam na doma 😀. A musim sa priznat, uplne najviac lubim nezrele banany 😀.
Jeeej, to bude krasny stromcek 🙂. Musis si to vsetko dobre schovavat 😀.
My sme mali jeden rok u nas doma vo vnutri na Vianoce nasho psicka (30 kilovu labradorku) a keby si videla ako lietali gule vsade... 😀 Nestihali sme chytat 😀. A aby toho nebolo malo, hodila nam tycku pod stromcek... Mame doma okolo 27°C, bolo jej hrozne teplo 😅. Odvtedy byva na Vianoce u seba domka a chodime my za nou 🙂
@levandullka nezrele banany zboznujem odmalicka aj ja.... takymto tempom neostanu jedle ozdoby anido mikulasa 😀
prosím vás, ako chutí mango a granatové jablko? sú kyslé alebo sladké? Lebo ja sladkénemusím, tka aby sme to potom nevyhodili.
Ahojte.Mna by zaujimalo,co presne si treba na zlozeniach potravin vsimat,co nie je ok?! Z tohoto by som potrebovala prednasku.A este-preco nie je rastlinne maslo dobre,iba obycajne?Zas podla Bukovskeho treba davat rastlinne,lebo obycajne obsahuje vela tuku.Uz mam gulas.
A este jedna vec by ma velmi zaujimala.ja sa akoze tiez snazim o zdravsi jedalnicek.ale co spravite maminy potom,ked vam deti nastupia do skolky a tam biele pecivo sem,oskvarkova pomazanka tam...Hmm??
A taktiez- ako riesite ovocie a zeleninu v zime,lebo neverim,ze ta v hypermarketoch je nezavadna 😒
@lussy23 Mango je sladke, ked je dozrete, ale teraz som ho skoro osupala a bolo take kyselkave, Granatove jablcko som este nejedla.
@peta1510 Ahojky, co ja viem o maslach, tak Ghee je najzdravsie - moj nazor, vyraba sa z kravskeho odparenim mliecnych zloziek. Ja inak chutovo preferujem kravske, ved ho nezjem na tony. Rastlinne, ak chces, pozeraj tie, ktore maju obsah transmastnych kyselin do 0,5 na 100 g.
V zlozeni potravin - zaklad je, aby obsahovalo co najmenej zloziek, ked je zoznam dlhy, da sa predpokladat, ze tam je kopec humusov. V tych Eckach sa ja nevyznam, ale kupujem viac-menej bez nich.
Zelenina a ovocia - to by som tiez rada vedela. Moja dcera inak uz asi mesiac nemala v ustach surovu zeleninu, lebo jej to prestalo chutit.
Do skolky dostane papier a budem jej nosit stravu zvlast, nakolko ma problemy, ked jedava potraviny, kde je chemia, a intoleranciu laktozy.
@mimi21mimi Moj syn ma tiez intoleranciu laktozy,ale svoju stravu si do skolky teda nenosime.Nosim iba polotovary na ranajky,ci olovrant a obedy su teda riadne komplikovane.Momentalne je v stave,ze uz mozme skusat zavadzat mliecne,takze kedze je obed prevareny,ten papa normalne,ale ranajky a olovranty bezlaktozove.A sledujem ho. Ake je to to maslo Ghee?
Tvojej malej sa vobec necudujem,ze to nechce papat,ved napr.tie rajciny,to sa neda vobec porovnat s tym,co sme mali dopestovane,takze tiez momentalne s tou zeleninou treme biedu:(
@peta1510 Ja mam dohodnute v skolke, kam pojde, ze jej budem nosit stravu, aj s dr. som dohodnuta, ze mi da papier. Ja ked dam malej napr. kupovane maso z obchodu, uz je zle.... jedine domace znesie. Ona mala ako dvojrocna 10 kil, polroka predtym nepriberala nic, a ako som upravila stravu tak uz ma za tri mesiace 11,5 kg, preto som rada, ze aj do tej skolky mozem takto nosit.
Ghee robim podla jedneho receptu, poslem ti ho, ked budem mat trosku casu.
Babule, dnes som bola v Lidli a maju tam bio zeleninku a ovocie, zopar druhov. 🙂
@mimi21mimi aké ovocie a zeleninu? majú aj lesné ovocie a cuktetu?
@lussy23 vsimla som si jablcka, citrony, rajciny a mrkvu iba.
@mimi21mimi Ok,dakujem 😉
@mimi21mimi Aj si skusala tie rajciny?Chutia?
@peta1510 chutovo su vyborne ale malej sa vyhodili flaky okolo pusy tak neviem co to...
niečo z ovsenýých vločiek?
tak som des mala to mango. kupila so mtake tvrde zeleno čevené. Chuť. taká kyslá, ale potom je taká horko sladká. a zvláštne vonia.
chutí ako varená mrkva.
ale je chutné

@levandullka Netusim, ja toto nekupujem.... tedacez zimu nie....
No ja tiez nelubim musli, ale kupila som to malej a furt do toho rypem 😀