icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

prasiatko30
6. dec 2012

@lussy23 pokial chutilo kyslo tak este nebolo zrele ked je mango zrele tak chuti tak akoby som povedala az medovo - velmi velmi sladke a vo vnutri by malo byt syto zlte a plne stavy - ono je to dost tazko ti to vysvetlit ale ja nekupujem ani prilis prezrele ze by sa ti do neho zaborili prsty ale ani nie ako skala tvrde a uplne zelene - proste clovek pride na to vlastnou skusenostou

Co sa granatoveho jablka tyka to je nakyslatejsie a tiez je velmi tazke ti vysvetlit ktore je dobre ale to sa skor pouziva do salatov ako jest len tak lyzickou

syla
6. dec 2012

máte niekto skúsenosť s týmto vitamínom?
http://eshop.finclub.sk/vyzivove-doplnky/fin-sw...

levandullka
7. dec 2012

@mimi21mimi Jejda, dlhsie som tu nebola a prisla som o taku vec? ☹ Dnes musím zebnut do Lidlu 😀.
Ako sa inak mas? Co si varila za posledne dni? 😀 nejaku inspiraciu by som potrebovala 😅

mimi21mimi
7. dec 2012

@levandullka Dnes som robila robi maso na stave s ryzou, kupila som ho v obchode so zdravou vyzivou a rajcinovu polievku. Vcera a predvcerom cesnakovy osuch s fazulovou polievkou so sojoveho mlieka.
Strasne sa mi nechce varit, zajtra mam skusku a tipujem, ze sa zacnem ucit fakt az zajtra pred skuskou 😀

mimi21mimi
7. dec 2012

@syla Ja som mala tejto znacky zelezo po porode a to bolo jedine zelezo, z ktoreho mi nebolo zle od zaludka. Takze s touto znackou mam dobre skusenosti, i ked Cecko davam z DMky. 🙂

lussy23
7. dec 2012

@prasiatko30 ja rpaveže mám rada kyslé, preto som kúpila tvrdé mango🙂

viescojes
10. dec 2012

So stravou, a to nielen pre deti, ale aj pre nás je vážny problém. Tejto problematike sa venujeme už niekoľko rokov a myslíme si, že je čas začať pracovať na tom, aby sme zbavili potraviny mýtov. Aby ľudia pochopili, že kvalitné potraviny nemusia byť nevyhnutne drahé. Aby si ľudia niektoré potraviny dokázali vyrobiť doma... Ale, čo je najdôležitejšie, aby naše deti konzumovali naozaj zdravé potraviny. Ak Vás táto problematika zaujíma, pozrite si náš web.

lucyfuk77
14. dec 2012

...dnes na obed hrachova kasa 😉 bez muky, bez zaprazky. K tomu opecena cibulka a trosku maska ...uz tu poriadne rozvoniava

mimi21mimi
14. dec 2012

Ja mam fazulovy privarok so sojovym mliekom ... zo vcera. Zajtra chcem robit hraskovu polievku a druhe netusim... mohla by sa tu nanovo rozbehnut diskusia 🙂 nech si poradime.

mimi21mimi
14. dec 2012

@levandullka zijes? 🙂 Ako sa mame?

levandullka
14. dec 2012

@mimi21mimi Ahoj 🙂. Jasne, zijem, len v poslednej dobe zijem skuskami, pripravami na odchod domov, pecenim.. A ty ako? 🙂

mimi21mimi
14. dec 2012

@levandullka ja mam styri skusky hotove a pat po novom roku. ja tiez chystam na sviatky a sviatocne som pribrala. do vianoc chcem dat 2 kg dole. nech sa mozem s kludnym svedomim napraskat. 😀

lussy23
15. dec 2012

tak v kauflande maju akciu na tropické ovocie, tka niektoré vyskúšam-

lussy23
20. dec 2012

ahojte, chcem od vás radu. V kauflande bol ov akcí to tropické ovocie. Kupila som Papaju a pitahaju.
Chcela som aj karambolu ,ale tú nemali. Ale neviem, možno nebol izrelé, alebo čo, ale mne obidve sa mi zdali bez chuti. Na internete písali že pitahaja ma byť mierne nakyslá aj tá papaja, ale bol oto bez chuti.

mimi21mimi
28. dec 2012

Nejake napady na silvestrovske chutovky? 🙂

lilitela
28. dec 2012

@bambulka248 Ako sa ti dari s tym zdravym jedalnickom? Pytas sa kde zacat. No ja z vlastnej aktualnej skusenosti mozem povedat, ze zacat treba hlavne tym, ze sa ti podari presvedcit babky a prababky, ze sa takto chcete stravovat. Moja mala ma cez rok a doteraz vsetci cusali, lebo to bolo vlastne este male "narocne" babo a az teraz zacinam celit "kecom" o tom, co jej mam davat jest a vsetci su zrazu strasne mudri, hlavne pokial ide o tie nezdrave jedla 😠
Hlavne sa nedaj spochybnit a rob si po svojom. Drzim palce.

bambulka248
autor
29. dec 2012

@lilitela pomaly zacinam ako baby radili obmedzit sladke, vysmazane atd. co sa tyka drobca on je este malinky a malo toho moze. no bohuzial je zima a zahrady nefunguju takze vela veci som nutena kupovat hotovych.

lilitela
30. dec 2012

@bambulka248 no my dost ficime aj na mrazenom ovoci a zelenine prave kvoli rocnemu obdobiu. Takze jahody maliny ribezle a pod. Ale my uz mame cez rok takze mozme skusat aj taketo alergeny. Ale naozaj najtazsie je to s tymi babkami proste nevysvetlis preco nechces aby dieta jedlo silny slany koreneny a mastny hovädzi vyvar. 🙂

depi
6. jan 2013

Ahojte ..chcem sa spytat ako zahustujete polievky a omacky ....ja si neviem odvyknut od bielej muky ...skusala som spaldovou ale to vobec neslo ...a este cim vsetkym dochucujete jedla a ahlavne dusenu zeleninu a ako ju dusite lebo neviem tomu prist nachut a zbavit sa ochucovadiel tipu bujon a vegeta....ked ich nepouzijem vsetko mi pride bez chuti....a ake sojove mlieko kupujete a kde ? 🙂 viac ma uz otazok zatial nenapada a dakujem za rady

lilitela
6. jan 2013

@depi Vraj to trva cca 2 tyzdne kym si "jazyk" privykne na nove chute, napr. bez soli a vegety a pod. Tak treba vydrzat. Ja osobne som to neskusala, ale chcela by som, a asi aj zacnem, ked zacne dcera "poriadne" jest.

depi
6. jan 2013

@lilitela uz sme to skusali moj muz v pohode ale ja nie...vsetko mi pride bez chuti potom to prekorenim presoli a je to hnusne....priznam sa nie som super kucharka a rada sa naucim hocico ....resp. zdrave recepty ......domacu klasiku ovladam a to nechceme ale ta zdrava sa mi nejak nedari nemam vlohy si vymyslat vzdy nieco nove

depi
6. jan 2013

https://www.facebook.com/pages/Zdravé-recepty/2...
toto som dnes objavila 🙂 tak hadam nieco sa podari v blizkej dobe

katkanova
6. jan 2013

Mam pocit ze u nas v rodine sa stravujeme zdravo a musim povedat ze hoci ked ideme k nasim uz mesiac vopred sa tesim na fazulovu polievku, kolace a svieckovu, po tyzdni (hoci si pochutnavam) sa neviem dockat ako si doma dame salat, zeleninovu polievku alebo nieco co bezne jedavame. Myslim ze je to hlavne o zvyku, ked clovek zil 20 rokov z masa, vyprazaneho a chleba s mastou, nemoze sa podarit zacat sa stravovat zdravo zo dna na den a stylom ze sojove polievky, ladovy salat a ovsene vlocky zaliate vodou... Vacsinou varievame vela zeleniny ale nie tak aby bola nudna, spenat sa da ochutit kyslou smotanou, karfiol ked je urobeny s maslom a syrom je tiez super – jedavame aj biele pecivo, aj maslo ci mlieko a napriek tomu si myslim ze nasa strava je zdrava, myslim ze ak to chce clovek ako zmenu na cely zivot, netreba to prehnat aby sa nezlakol  slovenske rodiny su podla mna hlavne zvyknute jest velmi malo cerstvej, nevarenej stravy a viem si predstavit ake takze je presvedcit netoleranttnu svokru ze trojrocnemu dietatu nie je dobre varit kazdy den buchty na pare, parky alebo szegedin ...

levandullka
6. jan 2013

@lussy23 Ahoj 🙂. Síce odpisujem neskoro, ale predsa 🙂. Pythaya ani podľa mňa nemá žiadnu chuť. Môj názor na ňu je, že sú to zbytočne vyhodené peniaze... Oveľa radšej si dám lichi, mango, maracuju, karambolu alebo niečo podobné... Čo sa papaje týka, v tom ti neporadím, ešte som ju myslím nejedla. A ak aj áno, na chuť si nepamätám 😅.
No všeobecne k ovociu a zelenine.... V reťazcoch ako Kaufland, Lidl, Billa.... nedostaneš kvalitnú zeleninu či ovocie... Či je to v akcii, alebo stojí hriešne peniaze, vždy máš sto krát lepšie kúpiť si tieto potraviny na trhu, či v predajniach špecializovaných iba na zeleninu a ovocie. Ver mi, viem o čom hovorím... My každý mesiac chodíme domov k rodičom na pár dní, tam mi vie ocino zohnať úžasnú zeleninu, ktorú potom vláčime 400km , len aby sme nemuseli kupovať tie hnusné nekvalitné napodobeniny v reťazcoch...

levandullka
6. jan 2013

@mimi21mimi Môžem ti poradiť na ďalší Silvester, chceš? 😀 Bohužiaľ som sa sem nedostala celé sviatky ☹. Ale teraz už budem poctivá, sľubujem 🙂.
Ako sa inak máš?

levandullka
6. jan 2013

@depi Ahoj 🙂. Ja polievky zahusťujem tak, že dám do nich uvariť pár kúskov zemiakov a tie tam potom rozmixujem. Múku ani žiadne škroby vôbec nepoužívam 🙂. Čo sa dochucovadiel týka, najlepšia je soľ a korenie. No ak si nevieš odvyknúť, môžeš kupovať BIO bujóny, tak ako ja, lebo do niektorých polievok ich dať proste musím 🙂. V dochucovaní totiž nie som najšikovnejšia 😅. A vegetu kupujem Natur bez glutamanu, takže to až také nezdravé nie je 🙂. Aj keď, bez nej by bol život predsa len lepší 😉

depi
6. jan 2013

@levandullka dakujem 🙂 no musim si urobit vychadzku do nejakeho bio obchodiku na tie bujony....
a ked chces zahustit polievku alebo omacku ktoru nemixujes ako ? 🙂 tie zemiaky su dobry napad skusim to hned cez tyzden ....sme zvyknuty na zdravu stravu len to dochucovanie a zahustovanie ma trapi....
a co mliecne vyrobky ??? smotana a podobne veci ????

levandullka
6. jan 2013

Moje kuchárske ,,Biblie" na tento rok 🙂

levandullka
6. jan 2013

@depi Ja skoro všetko BIO kupujem v DM 🙂. Tam zoženiem väčšinu toho čo potrebujem 🙂. Ja veľmi nezahusťujem, takže s tymi polievkami, ktoré sa nemixujú skúsenosti bohužiaľ nemám, no myslím si, že pokiaľ tam hodíš jeden-dva roztlačené uvarené zemiaky, nič tým nepokazíš 🙂.
Čo myslíš mliečnymi výrobkami? Kde ich kupujem? Alebo či ich všeobecne používam?

depi
6. jan 2013

@levandullka hej ci ich vobec pouzivas alebo ake mas za ne nahrady.....
stale citam ze mlieko je hrozne nezdrave