icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

levandullka
6. jan 2013

@depi Mliečne výrobky kupujem a používam bežne. Syry obaja milujeme, takže bez nich si život predstaviť neviem. Ja mlieko nepijem, používam ho iba veľmi málo do receptov, kde proste musí ísť 🙂. Sem-tam si dáme kakao, ale žeby sme mali nejakú veľkú spotrebu povedať nemôžem. Smotanu mám v chladničke vždy. Aj kyslú aj šľahačkovú, no tiež ich často nepoužívam. Veľmi veľa potravín je nezdravých, no ja sa to snažím kompenzovať inými opatreniami... Napríklad konzumujeme veľmi veľa čerstvej zeleniny a ovocia, nevarím vysmážané a mastné jedlá, pijeme iba neperlivé minerálky alebo čaje, biely cukor som vymenila za trstinový, bielu múku sa snažím nahrádzať špaldovou a podobne 🙂. V mojich albumoch alebo na mojom blogu nájdeš zopár receptov, ktoré máme naozaj radi a a varím ich často a takisto si o nich myslím, že nie sú nezdravé. Ja sa zároveň snažím variť aj diétne, pretože sa pokúšame o redukciu hmotnosti, takže to musím kombinovať 🙂

depi
6. jan 2013

@levandullka velmi pekne ti dakujem 🙂 popozeram co tam mas.....podobne sa stravujeme aj my len by som sa rada vyhla smotane a mlieku a bielej muke .....

levandullka
6. jan 2013

@depi Nemáš za čo, som rada, že som mohla trošku pomôcť 🙂

mimi21mimi
6. jan 2013

@levandullka No mozes poradit 😀.... preco nepouzivas na zahustenie ziadne muky? Ja nejako neviem prist na chut zemiaku v niektorych polievkach.... zrejme to bude len o zvyku,

lussy23
6. jan 2013

@levandulka knižku Moje jedlo už mám doma😀

levandullka
6. jan 2013

@lussy23 Aj ja 😀. Dostal ju síce priateľ, no hneď mu bolo jasné, kto z nás dvoch sa darčeku bude viac tešiť 🙂

levandullka
6. jan 2013

@mimi21mimi Tak napríklad domáce grissiny s rôznymi dipmi, lososové jednohubky, guacamole, prošutové košíčky s hruškou a brie, plnené zemiaky, ,,krokenbouche", košíčky z lístkového cesta (plníš čímkoľvek)...
Ja práveže chuť zemiaku v polievkach milujem, tak možno práve preto mi to vyhovuje 🙂. Ale určite je to aj o zvyku 🙂. ja som si napríklad zvykla veľa polievok ani nezahusťovať. Prídu mi tak viac ,,natur" 😀

lussy23
6. jan 2013

@levandullka koľko stála? ja ju mám za 14 eur. ale pozerala som na internetových obcodoch a tam bola aj lacnejšia.

levandullka
6. jan 2013

@lussy23 To netuším, bol to dar. Veľa receptov z nej nevyužijem, nakoľko sme hrozní mäsožravci, no niektoré sú super. A iné si možno zase upravím.. Takže v podstate ich až tak málo nebude 🙂. No v tej druhej, ktorú som pridala sú naozaj úžasné recepty... Každý jeden je bezchybný... Páči sa mi na nich že nie sú nijako prehnane diétne, ale tak zdravo... Tá je však dosť tenučká a stojí okolo 19€

mimi21mimi
7. jan 2013

@levandullka No zacnem takto: slova grissiny, guacamole, brie, krokenrouche vobec nerozumiem 😀 😀 😀
Ja som spravila c hlapom na silvestra tri druhy jednohubiek - cesnakove, bryndzove a klobaskove, ruske vajcia a isla som po dvoch deci vina spat 😀

levandullka
7. jan 2013

@mimi21mimi Taaakze, grissiny - slané talianske tycinky, guacamole - nátierka z avokáda, paradajok, limetky a chili, brie - syr s bielou plesnou a krokembouche - pyramida vyskladana z minikolacikov z odpalovaneho cesta, ktore su naplnene slahackou alebo nejakym inym kremom 🙂. Ja sa v takychto nie uplne klasickych chutovkach vyzivam 😀. Mna to hrozne bavi vyrabat 😅. No ale brnydzove, cesnakove a klobaskove jednohubky by som si dala vzdy 😀. Ja sa idem vlastne za vsetkymi natierkami potrhat 😀

mimi21mimi
7. jan 2013

@levandullka A kde chodis na take inspiracie k jedlam, ktorych ja nazvy nepoznam? 😀

mimi21mimi
7. jan 2013

@depi Ahoj... citala som, ze sa chces v strave vyhnut mlieku, mliecnym vyrobkom a bielej muke. Ja mam v albume recepty vacsinou bez toho, nakolko dcera ma intoleranciu laktozy. Ak pisem, ze je tam mlieko, vzdy je to rastlinne.

bamb27
7. jan 2013

ahoj kocky,, nemali by ste v zalohe niekto nejaku natierku v ktorej sa pouzije tahini, ale nie humus, nejaku inu, kludne megajednoduchu 😉

depi
7. jan 2013

@mimi21mimi vdaka za rady....omrknem to 🙂 keby nieco urcite sa budem pytat ..pozeram ze si tiez z TT 🙂

mimi21mimi
7. jan 2013

@depi Ano... ty si priamo z Trnavy?
🙂

depi
7. jan 2013

@mimi21mimi Ano ano som 🙂 aspon si budeme podavat info kde co maju dobre v obchodoch ..snazime sa s muzom zit zdravsie ..volakedy sme to brali vaznejsie a teraz sme troska polavili a vidim to na sebe ze mi to nerobi dobre...zaludoka creva neposluchaju a hlavne cakame baby tak ho nechcem uz tlacit hnusobami tipu mlieko a muka....

mimi21mimi
7. jan 2013

@depi No ja lutujem, ze som sa nedala na zdrave stravovanie bez toho mlieka skor... mala bola na umelom mlieku dlho, casto mala problemy, ale to s tou intoleranciou ma ani nenapadlo. Odkedy sme vsetko vysadili, tak uz aj pribera a je v pohode.
Zrovna teraz nieco zjedla a uz 5 dni zasa trochu problemy, ale ked davam pozor, tak super. Aj na sebe to vidim... muz ma podporuje, ale on si aj tak da na veceru slaninu, nenutim ho. Ja som inak skoro vege - sem tam si dam rybu (na vianoce 😀). A mala tiez tak. Aj do skolky jej budem stravu nosit.
No tesim sa, ze si ma s kym vymienat info o tych zdravych potravinach. Kde kupujes teraz v zime zeleninu a ovocie?

depi
7. jan 2013

@mimi21mimi no vacsinou mi nic ine neostava ako tesco a kaufland ale co som postrehla pri robotke(na prednadrazi) mame zelovoc kam sa akurat chystam a maju kolkorat krajsiu zeleninu a ovocie a aj inak voni ale neviem ci m to je ...no a mrkvu, petrzlen a hrasok mame bio od svokrovcov zo zahrady tak zatial vyuzivame to ..ale rajciny a papriky kupujem po voni ako vonaju...ked maju ako tak vonu po zelenine beriem ..najviac sa mi osvedcili cherry rajciny aj chutovo su dobre....

mimi21mimi
7. jan 2013

@depi No v Tescu som kupila aj bio mrkvu a zemiaky - tie boli fakt chutnejsie ako normalne. A v Lidli zas kupujem tie bio jablcka, citrony... pripadne co maju.... snazim sa aspon trochu.
Rajciny mi chybaju teraz, dnes som nenasla ziadne normalne.

depi
7. jan 2013

@mimi21mimi ja jedine tie cherry tie ako tak chutia aj vonaju po rajcinach ....a zda sa mi ze v tescu ich mavaju aj bio len troska drahsie ale stacia aj obycajne ked su pekne

levandullka
7. jan 2013

@mimi21mimi Ja travim hrozne vela casu bludenim po roznych foodblogoch, citam casopisy s gastronomickym zameranim a moje najoblubenejsie knihy su kucharske 😀.

levandullka
7. jan 2013

@mimi21mimi
@depi Dievcata, ked tu tak citam vasu diskusiu... Co sa toho mlieka tyka, vylucili ste ho uplne, alebo bezne kupujete nahrady ako sojove, mandlove a podobne...? Ja som nikdy na tieto alternativy mlieka nenasla odvahu, neviem, bojim sa ze ta chut bude citit... Mate nejake skusenosti?

levandullka
7. jan 2013

@mimi21mimi Ja som v Tescu nikdy BIO zeleninu a ovocie nenasla ☹.

depi
7. jan 2013

@levandullka ja este len planujem vyradit 🙂

levandullka
7. jan 2013

@depi Tak potom držím palce, aby bolo to vyraďovanie čo najjednoduchšie 🙂. Mimochodom, ja veľmi vzdelaná v tejto ,,mliečnej" problematike nie som, mohla by si mi to trošku priblížiť prosím? 🙂

depi
7. jan 2013

@levandullka poslem ti jednu stranku kde je video o zivocinych produktoch a inak aj na youtube je vela videi o nezdravej strave a co vsetko sposobuje...su to sice americke dokumenty ale cert ber ....mlieko obsahuje napr. kasei ci ako sa to pise co je latka z ktorej rastu teliatka ..na svete ma kazdy druh svoje mlieko ktore pije po narodeni..cize clovek ma to svoje materkse a teliatka kravske...uz len to dava logicku 🙂 dom to pozrem a poposielam

mimi21mimi
7. jan 2013

@levandullka No ja som bio mrkvu uz davnejsie kupovala a bio zemiaky som nasla teraz prvy krat asi pred dvoma tyzdnami....
co sa mlieka tyka, ja si davam iba do kavy a chlapom do kolacov. "Mliecne" polievky a privarky robim so sojovym, tam to necitit podla mna vobec. Dcera mlieko od roka odmieta uplne a chlapi, ked si nedaju povedat, nech si daju, co chcu. 🙂
Mlieko inak sposobuje zahlienenie napriklad. Krpata mi teraz omylom zjedla nieco s mliekom, ona ho nesmie, a hned hnacky, nafuknute brucho a kasel - inak chora nebyva. Ale uz to prechadza a lepsi sa to.

mimi21mimi
7. jan 2013

@depi No teraz co som bola v Tescu tak bolo totalne vybrakovane, ledva som jednu cervenu papriku vybrala, rajciny ziadne. Asi ze po sviakoch bolo, ale zbehnem tam pozriet. bio rajcinky som si tam nevsimla. Ale raz som ich videla v Lidli, no take blede, bez vone, ze som ich nekupila.

depi
7. jan 2013

@mimi21mimi skus len tie mini cherry rajcinky tie suozaj najlepsie...ja som si kupila dnes sampiony, ladovy salat, rajcinky, uhorku a nejake ovocie...rozmyslam co uvarit...s tych sampionov...dala by som si nieco zapekane alebo masko na stave neporadite nieco ? mam nejake prsa a kopec zeleniny