icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

fiffinkaa
9. jan 2013

@levandullka dakujem, dnes som bola v dm a mali ju tam, ale som nezobrala, reku popýtam sa najprv tu ..a ako ju miešaš 1:1?
Chcela by som pridať ovsené vločky do nášho jedálnička, nemáš nejaký dobrý recept čo by chutil aj deťom, nič varené ani pečené..len najjednoduchšie.

levandullka
9. jan 2013

@fiffinkaa Ja kupujem väčšinou konkrétne biomilu, no môjmu srdcu najbližšia značka BIO potravín je aj tak Alnatura 🙂. Ja dokážem v DM stráviť hodiny 😅. Miešam väčšinou 1:1, no niekedy dám viac bielej, práve kvôli tomu, aby som niečo nepokazila... Ešte nemám toľko skúseností, ako napríklad niektoré mamičky tu na MK, ktoré varia svojim detičkám len a len zdravú a BIO stravu.
Ku konzumácii ovsených vločiek ,,na surovo" sa bohužiaľ neviem prinútiť ☹. A tak veľmi by som chcela ☹. Do varených jedál ich ale bežne pridávam, napríklad do palaciniek, lievancov alebo do zeleninových placiek... Tam to vôbec cítiť nie je 🙂. Ešte ma ale napadol jeden spôsob ako využiť vločky na raňajky... Pridať ich trošku do jogurtu... Ja som si na to zvykla, pretože pri diéte ma dostatočne zasýtia a keď si ich prisypem do ovocného jogurtu, zdá sa mi ešte lepší 🙂. No toto je naozaj asi jediný spôsob. Skúšala som už rôzne varianty s orechmi, malinami, jahodami, škoricou, čokoládou... No nič mi nechutí 😅

lussy23
9. jan 2013

@depi ďakujem. Keď budem mať viac času, pozriem si to. A smotany a mlieka sa vzdať dokážem, to ani moc nejem. A čo používate do jedál ako zemiaková kaša, sviečková, perkelt, a iné jedlá, kd eide mlieko alebo smotana?

depi
9. jan 2013

@lussy23 v bio obchodos najdes sojove mlieko a ine aj zmesy v prasku maju ja to skusim tak...nebude to sice ono ako maslo a mlieko ale zvyknem si 🙂

depi
9. jan 2013

@mimi21mimi
@levandullka dnes som mala tour de bio obchody a za igelitecku som si doniesla domov 🙂
na veceru som si pochutila na sojovych parkoch a momentale zapekam zemiaky s brokolicou vajickom a syrom a samozrejme skusila som vami doporucane korenie na zemiaky z DM ...dalej nam pribudli natierky, rajcinovy pretlak spenatove cestoviny dalsie kuzu a kustovnica 🙂

levandullka
9. jan 2013

Jeeeej, ani si nevies predstavit ako ti to tour zavidim 😀. Hned by som isla. Snad cez vikend sa mi podari polovicku nalomit 🙂. Dufam, ze korenie na zemiacky bude mat uspech 🙂. Potom daj vediet. A prajem dobru chut 😉. Inak, ake boli tie parky? Na ziadne taketo jedla som este nemala odvahu 😅

depi
9. jan 2013

@levandullka Poviem ti mne chutili ..nie je to sice prava masova chut ale ktore parky su dnes masove??? 🙂
dala som si za lyzicku nezdravej horcice a spaldovy chlebik domaci od susedky 🙂 a vecera jak lusk ....maju dva druhy nabuduce ochutnam tie druhe ale mne chutili...treba vyskusat 🙂

levandullka
9. jan 2013

@depi Urcite vyskusam... Snad sa tam co najskor dostanem 🙂. Uz mi dochadzaju niektore veci 😀

depi
9. jan 2013

varite niekto aj cervenu sosovicu a podobne veci co maju v bio obchodoch ???

peta_petruska
9. jan 2013

cervena sosovica je super, odporucila mi ju lekarka po prvych prikrmoch, lebo je lahko stravitelna a chutna, maly ju ma velmi rad

levandullka
9. jan 2013

@depi Ja sa chystám na polievku z červenej šošovice. Má ju tu jedna mamička v albume. Taká typicky detská, no ja mám také najradšej 😅. Ale napríklad som videla veľa receptov na šošovicový šalát. Aj ten by som rada vyskúšala, no nikdy, keď neviem čo variť, ma to nenapadne 😀.

babulatko
9. jan 2013

@levandullka nedáš mi link na ten šošovicový šalát...to by som chcela vyskúšať aj ja

levandullka
9. jan 2013

@babulatko Žiadny konkrétny som na mysli nemala, ale napríklad tento je mi celkom sympatický 🙂
http://dobruchut.aktuality.sk/recept/1567/sosov...

mimi21mimi
9. jan 2013

@depi Ja robievam sosovicu s rajcinanmi a paprikou.... taku na sposob omacky, ktora sa jedava s chlebom. Je to rychle a chutne.

babulatko
9. jan 2013
babulatko
9. jan 2013

pre toho kto by chcel prejsť na surovú stravu http://www.ulozto.sk/xpFAuqT/vital-boutenko-cs-...

lussy23
9. jan 2013

@depi ale to je asi dosť drahé.

mimi21mimi
10. jan 2013

@babulatko Diky, knizku si rada precitam. Na surovu stravu cisto prejst nechcem, ale ako doplnok stravovania je to fajn.,

depi
10. jan 2013

@mimi21mimi posli recept to by som si dala a oceni aj manzel 🙂

depi
10. jan 2013

@levandullka ten salat vyzera uzasne 🙂 skoda ze som si vcera tu cervenu nekupila 🙂

depi
10. jan 2013

@lussy23 ked zacnes varit zdravo uvidis ze to nie je az take drahe...len tie pociatocne nakupy byvaju zatazujuce...zdravie a dobry pocit su na nezaplatenie...skus zacat postupne

mimi21mimi
10. jan 2013

@depi Podusis na oleji cibulku, pridas dve nakrajane papriky - cervenu, zltu, dve rajciny a nechas zmaknut. Ochutis, cim mate radi - bazalka, rasca, kurkuma, solcanku, ligurcek.... skratka podla chuti 🙂 Chvilku dusis a potom pridas hrncek cervenej sosovice. Zalejes vodou a dusis asi 15 minut. Kym to nie je makke. Zahustis to deci sojoveho mlieka a celozrnnou mukou (ale da sa aj ínou mukou a vodou). Potom sa to este dochuti solou, pripadne korenin.

mimi21mimi
10. jan 2013

@depi Ozaj a kde si vcera bola na zdravych nakupoch?

depi
10. jan 2013

@mimi21mimi uzasny recept urcite vyskusam 🙂 len mi este povedz prosim ta co je to ta solcanka????? a ligurcek ?? nepoznam

depi
10. jan 2013

@mimi21mimi bola som v DM-ku a bioštyle a chcela som ist este tej Lubke ale tam sa mi uz nechcelo a este jeden som chcel astihnut niekde pri univerzite ale ten ze je do paitej tak ten zas nabuduce ......

mimi21mimi
10. jan 2013

@depi Solcanka je ako vegeta, len zdrava. Predavaju ju v bio obchodoch a v Coop Jednota. Ligurcek je na dochutenie polievok, maju to susene v bio obchodoch a cerstve v Tescu.

mimi21mimi
10. jan 2013

@depi Pri ktorej univerzite?

depi
10. jan 2013

@mimi21mimi no musim si zapisat a prikupit 🙂 dik ...este musim vymysliet nejaku omacku z toho pretlaku co som si kupila ..ale asi len s cesnakom urobim
neviem ten pozna zasa kamoska tusim hviezdoslavovu ulicu mi hovorila ....niekde za postou ako je ten novy park...opytam sa jej

mimi21mimi
10. jan 2013

@depi Tam myslim, ze nie je nic, iba ten Norbi Update ci co to, ale to nie je bio obchod ako taky... na Halenarskej je urcite.

depi
10. jan 2013

@mimi21mimi neviem kde mi to presne hovorila lebo ked sme si na to zmysleli bolo davno 17hod a ze vraj je len do 17hod....este ze je jeden na hlavnej Bionatur a este niekde Iris ale to uz fakt netusim kde