Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?
Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂
baby, koľko mesačne míňate na stravu? dá sa žiť zdravo a lacno?
inak ste s abavil i opečive. Je to asi divné, ale musí v ňom niečo byť, lebo mne je z každeho pečiva zle, ale z chlebíka, ktorý robí kamarátka v pekárničke, ten mi nerobí nič.
@lussy23 No ja mam 250 euro aj s kozmetikou, drogeriou a plienkami na noc.... cize tipujem, ze cisto na stravu dam mozno 200 euro.
My sme teraz objavilo paradny chlebik, bez Eciek, celozrnny, so semienkami a ovsenymi vlockami v CBA. tusim Kralovsky sa volal. Inak upiect chlieb aj bez pekarne nie je az taka katastrofa. 🙂
@mimi21mimi a čo také kupujete?
a ešte by som chcela vedieť, aké jedlá varíte. neviet emi poradiť iečo, čo je zdravé a chutné, ale nie moc drahé?
@lussy23 Co kupujem? Tak zeleninu, ovocie, strukoviny prevazne na trhu.
Celozrnne cestoviny, ryzu (parboiled alebo natural), vlocky, kase, oriesky a pod. to v Kauflande alebo DM.
Chlieb robim doma, muky a susene drozdie teda kupujem vacsinou tiez v tom Kauflande, aj maslo.
Muzovi kupujem + sunky, maso semtam u masiara.
Mlieko si robim doma so soje, sojove, lebo mala ajtak kravske nemoze.
No a lacne recepty? Tento tyzden som robila makove cestoviny (spaldove, ale tak biele su lacnejsia varianta), dnes som robila spagety s rajcinovou omackou (5 strucikov pretlaceneho cesnaku orestovat na oleji, pridam 5 kusov pokrajanych rajcin, bazalku, ligurce, sol - kto co lubi. Podusim, mixnem ponornym mixerom - nemusi sa, pridam popripade kukurciu a podavam so syrom struhanym ).
@lussy23
Psenovy nakyp: pseno uvarim v sojovom mlieku a vode na kasu. Pridam trochu hnedeho cukru. Jablcka si nastruham na hrubo. Do vymastenej misy dal polovicu psena, na to jablcka, posypem skoricou a hnedym cukrom, pridam druhu polovicu vareneho psena polejem olejom a zapeciem. Uzasna vec, do psena mozes po uvareni primiesat aj susene ovocie, oriesky... co lubis.
Granatir: podusim zemiaky na cibulke, pridam sol, cervenu mletu papriku.
Cestoviny uvarim vo vode, primiesam k zemiakom.
Fazulovy/sosovicovy privarok: strukovinu den vopred namocim, povarim vo vode s bobkovym listom a rascou. Ked zmakne, pridam mlieko + muka na zahustenie, sol, hnedy cukor a stavu z citrona alebo trochu octu. Podavam s chlebom, pripadne aj s vajickom.
Carbonara omacka: sladka smotana, mlete cierne korenie, sol.... toto pridame do orestovaneho cesnaku, pripadne aj slaninky alebo sunky... pripadne trochu zahustime, supneme na cestoviny.
Spagety s kyslou smotanou: osmazime por, pridame kyslu smotanu, osolime a podavame s cestovinami.
kočky,
nedavali by sme sem aj nejake nafotene receptiky? teda ze by to bolo take obrazkove... mne to velmi pomaha pri vareni... 😀
@mimi21mimi ďakujem za receptíky. niečo podobné ako tie špagety s rajčinovou omáčkou som robila včera, len som tam dala kokosové mlieko a boli chutné🙂
@mima4 ja mam v mojom fotoblogu v albume recepty s fotkami 🙂
@mimi21mimi super jedlá v albumíku.
@lussy23 Dakujem 🙂
inak aj ja by som uvitala nejake fotky receptov 🙂
@mimi21mimi Super skolu si si vybrala 🙂. No, to priebezne ani mne donedavna nejako nevychadzalo 😅.
Ja robievam salaty naozaj dost casto a najcastejsimi dochucovadlami u nas je morska sol, olivovy olej (obycajny, bazalkovy alebo citronovy), tekvicovy olej no a u mna je to v 99-ich % citron 🙂. Ty co pouzivas?
Dievčatá, prosím, poradte mi, ako varíte pšeno. Ja ho mám vždy horké 😕
@mamkabeika treba jo 2-3 krat sparit vriacou vodou.
ahoj.. my - celá rodina - 4 kusy žijeme zdravo. Na nálepke BIO alebo Eko si absolútne nezakladáme. Myslím, že každý, kto sa stravuje zdravo si najprv preštuduje čo by mal zjesť, čo sa z čoho vyrába a potom si urobí svoje vlastné závery.
V prvom rade sa nauč pri nákupe pozerať na etikety, čo vlastne výrobok obsahuje (niekedy napríklad párka neobsahuje žiadne mäso ). A budeš vedieť, že veci, ktoré máš doma v chladničke sú v poriadku.
Nezdravé potraviny postupne vymeň za zdravšiu alternatívu - postupne, ako sa ti budú míňať.
Namiesto vyprážania si pozri rôzne iné formy prípravy jedál - ja vyprážam možno raz ročne a to nám leží na žalúdku možno týždeň.
Zdravšie stravovanie je veľa krát len o vôli, pretože príprava jedál je často krát omnoho jednoduchšia ako to vyprážanie 😎 ..držím palc
BABY a čo jedávate alebo budete jesť na vanočnú večeru?
@lussy23 sosovicnu polievku a rybku so salatom... v ten den si tu rodinnu klasiku neodopriem 🙂
😔
Práve som bola na nákup v DM... No hotové siedme nebo 😀. Stále tam viem objaviť nové a nové potraviny, ktoré proste potrebujem 😅
@levandullka nezda sa ti dm dost draha? tiez tam rada nakupujem ale niektore ceny za potraviny ..... uuuuuu
@lussy23 oplatky s medom a cesnakom,kapustínky, mačanka, kapustnica,hrachová polievka,ryba so šalátom a bobaľky
už sa teším
@mimi21mimi Tak, niektore veci co som tam nakupila naozaj lacne neboli, ale tu kde byvam, nie je ziadny iny obchodik, v ktorom by som mohla take potraviny kupit. Mame tu jeden BIO obchod, no tam maju o dost drahsie potraviny ako v DM a o vela mensi vyber. Mne ale pride Alnatura najkvalitnejsia. A popravde, ten obchodik mi je aj neskutocne sympaticky, tam sa proste neda ist nakupit iba drogeria 😀. Vzdy musim ulovit aj nejake to BIO 😅
@levandullka
@levandullka ja ked tam idem po plienky tiez donesiem aspon nieco z potravin 😀 Jasminka odtial zboznuje zeleninove chipsy - cviklove a zelerove. ale my tu mame jeden super bio obchod. vzdy tam miniem viac nez chcem :- D
@mimi21mimi Zelerove chipsy? Musim pohladat nabuduce 🙂. No, vsak aj ja vzdy miniem viac nez chcem. Vcera ale velmi neplanovane za mnou dobehol aj moj Adam, vzdy ma caka v aute, no tentokrat vraj chcel skontrolovat co nakupujem 😅. Keby tam nebol, urcite sa rozsupnem este viac, ale krotil ma 😀. Esteze tesne pred tym nez mi predavacka povedala sumu, mu zazvonil telefon a vysiel von 😀. No aj tak ju potom zo mna vypacil... 😀
@lussy23 urcite bude na vianoce klasika, len s miernou obmenou - zdravsou, vzhladom k tomu, ze aj na silvestra si chceme spravit "klasiku" len so zdravsimi ingredienciami... Takze bud duseny pangas a zemiakovo cibulovy salat, alebo kusok lososa so salatom (namiesto majonezy jogurt light), kapustnica (bez klobasky, inak vsetko ako doteraz) a jasne budu aj oplatky s medom a orechami ...
Chystam sa aj piect klasicke vianocne pecivo, no mnozstvo bude zredukovane na 1/3 😉
@lussy23 My budeme mať určite klasiku, nakoľko každý z nás bude tráviť Vianoce so svojimi rodičmi... U nás však posledný rok či dva bol na mojom tanieri namiesto kapra, losos naprírodno. Inak všetko ,,postarom" 🙂. Piecť sa chystám a naozaj veľa, nakoľko mám v pláne dávať krásne (dúfam že sa vydarí) a voňavé vianočné pečivo zabalené vo vianočných krabičkách ako taký ,,hand made" darček (okrem iného). Niečo pôjde našim kamarátom tu na východe a ostatné (väčšina) poputuje s nami na západ pre najbližších 🙂. Snáď sa mi to tento rok už podarí a to tak, ako si predstavujem 🙂
@balonik123 čo je?

@modrofuzik11 Treba si vzdy len nejake lahke jedla zvolit... ja som vcera robila makove slize, dnes fazulovy privarok v tlakovom hrnci 🙂