icon

Zdravé stravovanie celej rodiny. Kde a ako začať?

bambulka248
25. okt 2012

Ahojte baby. Kedze uz mame maleho drobceka, ktory zacne coskoro papkat, tak som sa rozhodla zmenit nase stravovanie a zivotny styl. No ani neviem kde zacat. Ja a mm sme zvyknuty na uplne nezdravu kuchynu uz z domu - vysmazane atd.... Neviem ci mam zacat pomaly a postupne, alebo zmenit jedalnicek radikalne. Ked budem drobca dokrmovat urcite sa inspirujem par albumami kt. som tu videla, ale co s nami? 🙂

barcelona94901
29. okt 2012

@mimi21mimi aj coop jednota má pár výrobkov v ponuke,
napríklad mojmu mm chutia všetky sojové výrobky,mne teda nie ,aj ked soju mám rada aj ju rada robím ,tie výrobky mna neočarili,ale skušala som pár pomazánok tu od vegetariánov robiť doma a veru musela som aj dvojitu dávku spraviť 😀 to už bolo mnam 🙂

sendy1977
29. okt 2012

poraďte mi, načo dávať pozor pri výbere chleba.
barcelona94901 poprosím recept na dobru pomazánku

bambulka248
autor
29. okt 2012

baby nehadajte sa mi tu 🙂 ďakujem za vsetky rady 🙂 my chceme prejsť na zdravú stravu uplne dobrobrovolne a nie iba koli malému ale aj koli sebe 🙂 mohli by sme sem dávať aj nejaké receptikz ktoré sa nám osvedcia

lucyfuk77
29. okt 2012

@sendy1977 uprednostni chlieb zitny, najlepsie len zitny a taky, co obsahuje len 4 ingrediencie, ziadne E. Ak mozem poradit, najdes taky v Billa ( je uz baleny v paperovom sacku, je gulaty a ma 500g) a v tesco, stvorcovy, baleny v igelite.

lucyfuk77
29. okt 2012

@bambulka248 pri mojom badani po najlepsich vyrobkoch rada poradim, kde co a ako 😉

levandullka
29. okt 2012

@sendy1977 Presne ako pise @lucyfuk77, pri chlebe si treba davat pozor aj na to, kolko ingrediencii obsahuje. Ak je to viac ako 5, uz to nie je taka kvalita, aka by mala byt. Ja kupujem BEVIT od penam-u, ktory je naozaj poctivy, neprifarbovany, vonavy... Ten teda papa hlavne moja polovicka, ja som tak nejako zostala zavisla v poslednej dobe na chlebiku z DM od Alnatury 😅. Taky straaasne tmavy so straaaasne velkym mnozstvom semienok a so ziadnym E-ckom 🙂

domak2
29. okt 2012

@barcelona94901
@lucyfuk77
sa mi zdalo , ze som o tom karmine uz niekde pocula... bleeee 😀 😀 😀 http://sk.wikipedia.org/wiki/Karmín

mimi21mimi
29. okt 2012

@barcelona94901 Do Jednoty chodim, len u nas je ten vyber zdrav, veci len v centre mesta, tuto blizko co mam Jednotu, tak tam tusim len ten nezdravy vozia... ake natierky robievas?
No ja soju neznasam - myslim to sojove "maso". Ale mojmu ocinovi napr. velmi chuti, tak mu gulas robievam z toho. Skusala som aj eggcheese miesto masa, aby to jedli vsetci, ale chutovo nic moc taktiez.

mimi21mimi
29. okt 2012

@bambulka248 Ja mam take recepty aj v albume, pridavam ich, ked mam cas a stihnem odfotit... v sobotu som robila dusenu mrkvu s porom, zmiesanu s varenou sosovicou + dochutenu. Super je to k ryzi (najcastejsie varim parboiled ryzu, chuti dokonca aj mm) ale aj k zemiakovemu pyre.
Na zajtra sa chystam robit spaldove slize s makom a hnedym cukrom.... polievku este netusim, ale do obchodu sa mi nechce ist, takze co dom dal... privitam taktiez inspiracie na zdrave papanie a napisem nejake receptiky, ked bude trochu casu.

lucyfuk77
29. okt 2012

@levandullka ja papám chleba (žitný, alebo špaldový) raz za týždeň 😎 ... chvala bohu u mňa nebol problém sa vzdať chleba a pečiva

levandullka
29. okt 2012

@lucyfuk77 Tak, podľa mňa nie je dôležité vzdať sa pečiva, pretože v prvom rade raňajky majú byť pestré, či už si v ,,zóne" chudnutia alebo v ,,zóne" zdravého stravovania. Ja sa pečiva nevzdávam, pretože si nemyslím, že je to na niečo dobré. Pokiaľ konzumujem kvalitné tmavé pečivo (v mojom prípade vlastne iba chlieb, pečivo nekupujem žiadne) tak mi to nevadí. Ty si asi myslela také to klasické pečivo, však? Nie chlieb. Či aj ten?

lucyfuk77
29. okt 2012

@levandullka mne zistili, že nie je pre mňa vhodné konzumovať pečivo a chleba (2 kúsky za týždeň je OK), no aj to si musím vyberať špeci - špaldové, raž, kvások (absolútne zakázané mám kl. pšenicu, zemiakový chleba ... ) Nevzdávajte sa pečiva - len si poriadne rozmyslite, čo jete a čo to robí s vaším bruškom a črevami 😎

levandullka
29. okt 2012

@lucyfuk77 Aha, samozrejme, to je potom ine ☹. Ak ti to ma ale pomoct, urcite sa to da zvladat. Aj ked popravde ta naozaj obdivujem, ja by som sa peciva asi nevedela vzdat ☹.

kessinka
29. okt 2012

@bambulka248 Ja by som odporučila pomalší prechod na zdravú stravu. Pokiaľ človek nemá naozaj silnú vnútornú motiváciu (čo má málokto), tak pri rýchlej zmene by to skôr vzdal.

Na začiatok môžeš skúsiť nahradiť napríklad vyprážené rezne kuracími prsiami na prírodno, k chlebu namiesto šunky si dať radšej nejakú zeleninku, namiesto bieleho pečiva si kúpiť celozrnné... Alebo nahraď aspoň jednu surovinu v recepte jej zdravšou variantou - napríklad dať 3/4 obyčajnej múky a 1/4 nahradiť špaldovou, namiesto vegety využiť radšej bylinky, namiesto cukru trstinový cukor (alebo rovno javorový sirup, agávový sirup, melasu či stéviu....). atď...
Nekupujte si ochutené jogurty, ale radšej si doma ochuťte biele čím vás napadne - ovocím, medom, či lekvárom. A niektoré produkty radšej nekupujte vôbec (polotovary, chipsy, čokolády bez obsahu kakaa,...)
Namiesto sladkých malinoviek nemusíte hneď prechádzať na čistú vodu ak vám nechutí, môžete skúsiť rôzne bylinkové a ovocné čaje.

Môžete si tiež spraviť jeden deň v týždni taký, kedy vždy vyskúšate nové jedlo, potravinu, recept - pohánku, červenú šošovicu, kuskus, quinou, mungo, adzuky, pšeno...

Tých rád by bolo veľa, ale tak ťažko radiť takto všeobecne keď človek nepozná váš jedálniček a vaše chute. Keď sa budeš ďalej vzdelávať a inšpirovať, ani nebudeš vedieť ako a zrazu zistíš že z jedálnička ti niektoré potraviny úplne vypadli a iné, doposiaľ nepoznané, si v ňom našli svoje pevné miesto. Je to postupný proces, ale každá, aj malá zmena sa počíta 😉 Tak nech sa darí 😉

mimi21mimi
30. okt 2012

@levandullka Moja a u vas to stravovanie ako ide? Uz su viditelne vysledky? 🙂

levandullka
30. okt 2012

@mimi21mimi U nas ide tak pomaličky zlatik. Nejako vysledky su samozrejme vidiet 🙂. Postupne ubudajuce kila, silnejsia imunita... 🙂. Tak ale na vas este stale nemame 😉. Musime sa vypracovat 🙂

mimi21mimi
30. okt 2012

@levandullka No u nas len ja a mala - moj vecny problem, k striku som schopna zozrat balik chipsov, inak sa stravujeme prevazne zdravo. Akurat teraz, vzdy ked sa ucim na skusky, tak si kofolu doprajem....
Chlapi sa doma posledny tyzden cpu klobaskami, nejakou domacou pastetou a reznami, ale to je ich problem.... nutit ich nebudem... s tvojim chlapom sa ako dari? Ten sa prisposobil?
Ja sa chystam popozerat na nete debnickovanie - predaj bio zeleniny a ovocia a aj inych produktov vlastne. Kedze to cenovo vyjde asi tak ako v obchodoch, tak radsej cistu zeleninku nakupim. 🙂

levandullka
30. okt 2012

@mimi21mimi Moj priatel sa bez problemov prisposobil, kazdy vecer (niekedy aj rano) vypije pol litra az liter zeleninovo-ovocnej stavy, ktoru si casto sa vypita 🙂. S nicim naozaj nema problem, co mu uvarim, alebo pred neho polozim, to uplne v pohode spapa 🙂. My sme sa rozhodli pre dzravsiu stravu hlavne kvoli redukcii vahy, no zapacilo sa nam to aj z toho dovodu, ze sa clovek citi ovela lepsie a robi nieco pre svoje zdravie. Uz sa ani nechystam zmenit tento zivotny styl 🙂.
Jeeeej, debnickovanie by som chcela hrozne aj ja. Odkedy sme zacali so zdravou stravou zhaname nejaku bio zeleninu a ovocie. Len neviem ci tu, na vychode bude nieco take fungovat ☹. Ak ano, v momente by som sa pridala. My si nosime z domu velmi dobru zeleninu aj ovocie a mame jej vzdy plny kufor (nie maly), lenze ked to odstavujem kazdy den, to dlho nevydrzi... Ked budes mat nejake info urcite mi prosim daj, strasne by som sa tesila keby som zohnala nejaku BIo zeleninu 🙂

mimi21mimi
30. okt 2012

@levandullka Ja kupujem teraz na trhu, ale uz tam dlho ti ludia predavat nebudu, ako pojde zima. V Trnave jedna stranka funguje, ale pride mi to dost drahe. Viem, ze bio je drahsie, ale napr. 2,20 euro za kilo mrkvy sa mi zda dost, aj 2 euro za 10 vajec - manzel nosil domace vajicka 4 euro za 30 vajec, takze neviem. Radsej by som nakupovala priamo od niekoho, lebo to debnickovanie je v podstate sprostredkovanie od farmarov... no uvidime.

levandullka
30. okt 2012

@mimi21mimi Je to dost, ale ja som na mrkvu neskutocne narocna a v beznych obchodoch ju odmietam kupovat pretoze je hnusna, bez chuti a s kopu chemikalii 😖 . Tu ani neviem ci este trh funguje, nakolko cele leto sme boli doma u rodicov, takze to nemam zmapovane. Ja BIO vajicka nekupujem, ale mame tu taky malicky obchodik (stanok) kde taka teta predava domace vajcia, bryndzu, maslo, mlieko... Aj tak naozaj velmi pochybujem ze tu, na vychode bude fungovat nejake debnickovanie... Ani BIO obchod tu nestoji za vela... Vcera som ale bola v Auparku v KE a bol tam dost velky BIo obchodik, uzasne veci, konecne bio obchod ako si predstavujem, aj ked zeleninu a ovocie nemali 😀

misena01
30. okt 2012

ahojte. nahodou som natrafila na tuto vybornu temu, tak by som sa ku vam rada pridala 🙂 my sme na zdravsiu stravu nabehli uz davnejsie a neviem si vynachvalit - hlavne ten skvely pocit, ze clovek sa citi neporovnatelne lepsie a lahsie. nehovorim ze si obcas nedame nieco nie moc zdrave (hlavne ked sme pozvani k rodicom na obed, tam sa tomu neda vyhnut) ale sama na sebe viem, ze potom sa necitim dobre, takze jedla jednoducho asi uz nie su nic pre mna 🙂 zaciatky boli tazsie, hlavne ked clovek stravi v obchode asi 2x tolko casu kym prestuduje etikety a obaly 🙂 ale teraz uz vieme co kupovat, tak je to jednoduchsie. u nas bol iniciatorom snubenec a ja som sa velmi rada pridala. nastastie teda nemusim riesit a kazdemu vyvarat zvlast. vyprazane jedla u nas zmizli uplne, vsetko peciem v rure bez oleja. masko papame ale hlavne kuracie (zo slovenska, ziadne cocorico ci co to zacali predavat v bille z rumunska - ked som to videla skoro som odpadla,) obcas si vsak doprajeme aj steak z hovadzej svieckovej. chuti nam losos, pstruh. samozrejmost je zelenina, ovocie. chlieb a pecivo sme prestali jest uplne, a za seba mozem povedat ze mi to ani nechyba. ziadne sladke vody ale pekne voda v vodovodu. jednoducho sme si zacali viac vsimat sacharidy a tuky a hlavne jest 5x denne - to je na nezaplatenie! budem rada ak bude tato tema pokracovat 🙂 pekny den vsetkym 🙂

mimi21mimi
30. okt 2012

@levandullka Ved to, ze ovocie a zeleninu zohnat je najvacsi problem... Ja som teraz od dedka na trznici nakupila tri druhy fazule, este mu to tam pojdem asi vykupit 😀 a mrkvu a pod.... ale to nebude uz dlho ten predaj, netusim, co potm. Ja casto jedavam surovu mrkvu, takze na tu si tiez potrpim. 😀
A co dnes varis? 🙂

levandullka
30. okt 2012

@mimi21mimi No ved toto... Mne vie tatino zohnat naozaj prvotriednu zeleninu aj ovocie, lenze my chodime domov tak raz za mesiac, niekedy aj zriedkavejsie a nikdy mi to mnozstvo co si prinesiem (aj ked je toho naozaj dost vela) nevydrzi po cely cas. Budem to musiet nejako poriesit...
Ja dnes robim kuracie prsia naprirodno, zemiakove pyre, duseny ruzickovy ked a zelene fazulky na masle 🙂. A aku zdravu dobrotku varis ty? 🙂

mimi21mimi
30. okt 2012

@levandullka CIbulovu polievku a spaldove rezance s makom. Len tak narychlo, lebo dnes mam vela prace, ked pojde mala spat.... a to nevravim, ze by som sa mala zacat ucit na skusku z prava bleee.... neviem na co mi je na pedagogickej trestne pravo. Ale vobec mi to nejde do hlavy.

nelika666
30. okt 2012

co sa tyka stravy odporucam zacat sledovat zlozenie toho, co kupujete...
objavila som jednu cesku stanku kde su zlozenia jednotlivych roznych vyrobkov a aj popisy k nim.. po rozkliknuti latok zistite, ci je "bezpecna" alebo nie... chemievjidle
a da sa tam stiahnut do telefonu aj aplikacia nutriatlas - potom mate celu databazu vzdy pri sebe.. 😉

levandullka
30. okt 2012

To si veru dobrotku varila 🙂. No, o uceni mi ani nehovor 😖 . Tiez mam toho statocne... Neviem kde skor zacat... Chirurgia alebo farmakologia? 😀 Uz som sa ale poucila z predoslych skusok, takze teraz sa to vsetko ucim tak priebezne 😀. Mne to tiez velmi casto nechce ist do hlavy 😅. Ale ty to tam urcite lavou zadnou dostanes 😉. Inak, niekedy som chcela studovat trestne pravo 🙂. Co konkretne studujes ak sa smiem spytat?

levandullka
30. okt 2012

@nelika666 A stahuje sa to do iPhonov? Ci iba do inych telefonov? Je to zaujimave, taka aplikacia je vzdy dobra 🙂

nelika666
30. okt 2012

@levandullka pre IPhone aj pre androidy 😉

modrofuzik11
30. okt 2012

strasne by som si priala, aby sme sa zdravo stravovali. ja to vsak nezvladnem. varenie ma vobec ale vobec nebavi. vzdy si pomyslim, jeeej, keby som tak bola angelina jolie, urcite by som aj ja mala kuchara. bez kuchara to je u mna beznadejne...

mimi21mimi
31. okt 2012

@levandullka Ja studujem socialnu pedagogiku, mam Bc. titul, ale potrebujem dobojovat Mgr. kvoli robote po materskej, inak by som sa na to vybodla. Nechapem na co nam pchaju pravo... v kazdom rocniku. A uci nas to profak z pravnickej fakutlty a ma na nas dost vysoke naroky. Ja som sa chcela tiez ucit priebezne, ale priebezne mi furt do toho nieco pride. 😀
Ty robievas casto salatiky, ze? Cim ich ochucujes?