Zdravé vychytávky pre deti a rodinu
ako isto viete, dnesne potraviny urcene pre deti, su plne E-cok, dochucovadiel, chemikalii... ak ste natrafili na nejaku zdravsiu alternativu, a chcete sa podelit s ostatnymi, mozete tu ... tema by mohla sluzit ako zoznam potravin, pripadne aj receptar. samozrejme, kazdy ma iny pohlad na to, co je zdrave, a co nie, a nerada by som, aby sa tema "zvrhla" na vysvetlovanie "preco ano - preco nie" mliecne vyrobky, "preco ano - preco nie" sladkosti... atd. skor mi ide o potraviny, ktore su zlozenim co najprirodzenejsie...
@simi251 skus ten palmovy ... vobec ho necitit, je zdravy a jedlu da aj krasnu farbu 🙂 zistujem, ci sa da kupit aj v normalnom obchode (viem, ze ho mali v Tescu istu dobu, ale teraz som ho uz davno nevidela), na nete som nasla tu: http://www.biomajak.sk/product/cerveny-palmovy-... , 500 ml, alebo tu: http://www.zamas.sk/nobilis-tilia-prirodna-cert..., to je 1 l.
@seva da sa kupit cez net, aj v niektorych obchodoch, funguje na baze fyziky, gulicky v nej zmakcuju vodu a preto nepotrebujes prasok, alebo ovela menej prasku
@tortelinka ano? mne orechy peru zatial dobre 😉 a ked je velka skrvna pouzivam Puer s tym som tiez spokojna.
@tortelinka ahojky,kolko mlieka davas na tie dve lyzice jogurtu 🙂 dnes idem skusat 🙂
@4ocka podaril sa? aky jogurt si pouzila?
@tortelinka kupila som dva..klasik znacku a ten...hm..ten jje uz dlho v kazdom obchode,biely kelinok,modra potlac biely jogurt..vies ktory myslim? No klasik som nedala,nenasla som ci bolo napisane o mikroflore no a ten druhy ju mal napisanu..aj je hustejsi...no este som nevhtnala,nechavam jogurtovac bezat do tej 23 hodiny,to bude okolo tych 8 hodin necelych,uz teraz je husty...som zvedava 😀 mala sa ma pytala co robim.... : mama,to neni jogultik,to neni... 😀 a nevysvetlis
@4ocka ano, tie jogurty su ine a moze sa stat, ze ludia co jedli danone alebo podobny maglajz, tak im to chutit nebude...sila zvyku
@tortelinka danone je ako voda..my sme ich kedysi kupovAli...ale uz ee..dakedy malej lebo ta ma rada hlavne kvoli gulkam a zas stale len pribivakov jest... 😖 a ine nejako nechce...no som zvedava..skusim,pokostujem,pripadne ochutim a ked,tak to malej prehodim do pribinakoveho kelimku,akoze macickovy jogurtik 😀
@4ocka ja do toho prasknem jahody alebo ine mrazene ovocie a je to super
@tortelinka pred,alebo.po urobeni?? Ja som zjedla jeden polovicny pohar vcera a suuper chutil,presne ako ten co som to z neho robila.. Dnes rano som skusila alternativu s jednou lyzickou medu..a paraaaaada!!! Aj do zeleninoveho salatu- cisty jogurt som si dala,vyborny...uz len skusit nejake ovocne...skusala si.ked tak,dat aj trocha tvarohu co by sa stalo???
jahody davam po urobeni, tvaroh este nie, neviem, med davam normalne, ale ochucujem ho az po urobeni, vraj v nom nema byt cukor ked sa robi
@tortelinka ja som med dala tiez po urobeni 🙂 Ozaj vyborny,len skoda ze mm ho nechce...hlavne ze chlapec z.dedony,ako on zdravo zil...bla bla a ja mestske dievca a zjem 😀
ahojte, milá téma 🙂 my raňajkujeme domáce musli - opečiem na sucho ovsené vločky, sezam, slnečnicové semienka, kokos, banán (nemusí byť), polejem javorovým sirupom a nakoniec pridám vlašské orechy (alebo mandle, lieskový orech), mňamka, malá to vyjedá aj bez mlieka. A inak tiež robím pohánku, pšeno, kuskus, bulgur. Teraz dosť varím podľa I.Bukovského, bola som prekvapená fajn jedlá a bez veľkej námahy. Pribináčiky a podobné chuťovky nekupujem, radšej urobím doma - natural ryža s vanilkovým jogurtom a ovocím je asi dobrá náhrada. A z koláčikov jednoznačne vedú zázvorové sušienky. A celkom ste ma navnadili na jogurtovač 🙂
@doty1 ahoj,mamca,ako si robis domaceho pribinaka? Mne mala tvaroh nezje ani ked sa pokrajam...daj nejate typy...a nejake linky,ci recept na to...burgur,.....to som ani nepocula...mm rada ked tu niekto da overeny,skuseny recept,lebo na google je toho vela a clovek kym vsrtko precita,vybere a aj tak poyom zisti ze to neni voncooo...
@doty1 ta mliecna ryza ma zaujala, to vyskusame! ja pridavam moj dnesny pokus - polievocka z cervenej sosovice s psenom: namocit cervenu sosovicu cca na 10 min do teplej vody, pseno preliat horucou vodou, pokrajat 2 zemiaky na mensie kusky. do hrnca trosku oleja (palmovy), alebo trosku nadrobno pokrajanej slaninky (pre vonu), pridat sosovicu, zemiaky, pseno, minutku oprazit, osolit, priliat vodu, varit cca 15- 20 min., nakoniec dochutit koreninami (napr. majoranka). hotovo!
@doty1 ja som skusala dat malej domaci jogurt..nechcela ani na jazyk...reku dobre...dnes som odobrala tri lyzicky,dala lyzicku malinoveho dzemu a lentilky z kostikov...len ked vedela ze tam bude ta lentilka,len vtedy zjedla zaba mala..inac nic...ja pribinakov a jogurty tohto typu vobec nejem,neviem ci by som bola ochotna opacit ten tvarohovy ako spominas...za tvarohom sa tiez netlacim,ale ked...zjem..myelum si,ze moooozno keby som malej usanovala kelinok z mliecneho pribinaka,ten je bez prichute,mozno don dala ten domaci.... 😀 hadam by sa nechala prekabatit 🙂
zaujal ma javorový sirup. Čo to je? kde sa dá kúpiť? Koľko stojí?Ja so mtake niečo ešte nevidela
@lussy23 v dm napriklad. cena zavisi od toho, aky je kvalitny, kvalita je odstupnovana pismenami A-D, pricom D je najkvalitnejsi. v dm sa da kupit, myslim v kvalite C. ale urcite najdes aj v bioobchodoch. a tu nieco o tom, ako sa vyraba, pouziva a preco je zdravy: http://www.jedloakopriatel.sk/javorovy-sirup/
Ahojte, prave vysla nova kucharska kniha Igora Bukovskeho pre deti od 6tich mesicaov az po 6 rokov- a su tam super rady ako pouzivat pohanku, pseno,krupy, kedy ktore suroviny dietatku pridavat a preco...ziaden extrem, moc dobre-mam ju len kratko, ale uz som skusala psenove sisky s ovocnou polevou a odporuuuuucam!!!!decka to len tak zlupli....fakt dobre knihy-2 v baleni, fakt sa podla mna oplatia!!!! 🙂

@seva Nasla som taketo rozdelenie olejov. ..... Mne ten panensky jednoducho smrdi a nechuti. Nemozem si pomoct. Aj ked urcite je najzdravsi. No co uz. 🙂
1 Extra panenský olivový olej - olej lisovaný za studena, bez chemickej úpravy s kyslosťou do 0,8 percenta, vhodný najmä pre studenú kuchyňu.
2 Panenský olivový olej - získava sa lisovaním za studena, senzoricky nezodpovedá najvyššej kategórii, má kyslosť do dvoch percent a je vhodný na studeno i na varenie.
3 Rafinovaný olivový olej - získava sa lisovaním pri vysokých tlakoch a olej sa následne spracúva chemicky. Vhodný aj na praženie a vyprážanie.
Predávaný olivový olej môže byť aj zmesou extra panenského a rafinovaného oleja.
Ak je cena extra panenského olivového oleja pod 300 korún za 0,5 litra, potom sa treba zamyslieť nad jeho kvalitou a pôvodom.